Investeringstips - Italien - 10. november 2021

Uforløst potentiale i Flaccianello della Pieve – har vi fundet endnu et stjerneskud?

Flaccianello della Pieve fra Fontodi er for billig. Har vi her fundet endnu et italiensk stjerneskud? Vurder selv og se performance på de seneste italienske anbefalinger

Italien er som vinproducerende nation garant for at levere vin af sublim kvalitet når man kigger på de øverste hylder. Men samtidig er prisen en helt anden, end hvis man kigger på sammenlignelige vine fra fx Frankrig. Vi er bestemt ikke de eneste der har fået øjnene op for dette – det begynder resten af vinverden også at få.

Vi har over det seneste år sat yderligere fokus på disse italienske value-for-money-vine og selvom det er på den lange bane vi ser det absolut største potentiale, har de håndplukkede investeringscases i det brede perspektiv allerede præsteret flot. Se hvilke og hvordan det indtil videre er gået længere nede i artiklen, men endnu vigtigere – med Fontodis Flaccianello della Pieve er vi nu ved at tilføje endnu en af disse cases til rækken og du kan nå at komme med.

Vejen til vinberømmelse er brolagt med terracotta-fliser

Siden 1968 har Fontodi-ejendommen tilhørt familien Manetti, og herfra skabes formidable vine. Fontodi ligger i Toscana i hjertet af Chianti Classico – nærmere bestemt i dalen syd for byen Panzano. I århundrede har det meget karakteristiske terroir været berømt for sin vindyrkning, der oser af kvalitet.

I 1968 købte Dino Manetti Fontodi-ejendommen, som siden romertiden havde bestået af vinmarker. I 1970’erne kom Manettis første vine på markedet, og allerede her fik de international anerkendelse: Særligt for deres Flaccianello della Pieve.

Faktisk har Manetti-familien ikke altid beskæftiget sig med vinfremstillingens kunst, selvom de her har opnået stor verdensomspændende anerkendelse. De har en stærk forbindelse til netop Chianti-området, fordi de siden 1600-tallet har beskæftiget sig med produktion af de verdensberømte terracotta-fliser, som er typiske for området.

I dag står Dinos søn Giovanni Manetti bag driften af virksomheden i tæt samarbejde med sin bror Marco og vinmageren Franco Barnabei. Tilsammen skaber de nogle af Toscanas bedste vine. Deres passion for kvalitet og respekt for området har de formået at overføre til deres omhyggelige dyrkning af vinmarkerne i Panzanoområdet. Til stor glæde for verdens vinelskere.

Flaccianello della Pieve: Flagskibsvinen fra Fontodi

Det er vigtigt for Manetti-familien, at maksimere ejendommens interne ressourcer, så de ikke er afhængige af inputs udefra. Det kommer til udtryk ved, at de ikke anvender kemiske produkter, men i meget høj grad centrerer deres vinproduktion om en grundlæggende tanke om bæredygtighed og respekt for naturen.

Flaccianello della Pieve er deres flagskibsvin, og den omtales som en af de mest vellykkede toskanske vine fremstillet på 100 % sangiovese. Taget i betragtning af at Toscana er hjemstedet for nogle af Italiens bedste vine, er denne omtale et massivt kvalitetsstempel. Flaccianello Pieve fremstilles på vingårdens absolut bedste og ældste vinmarker. Druerne udvælges med omhu, håndplukkes og vinificeres efter alle kunstens regler. Resultatet er en toskansk perle, der imponerer kritikerne.

2017-flagskibsvinen Flaccianello della Pieve fra Fontodi er en ægte value-vintage. 2017-flagskibsvinen Flaccianello della Pieve fra Fontodi er en ægte value-vintage.

Stærkt potentiale i value-vintage

Fontodi er garant for god vin, det er der ingen tvivl om. Men kigger man på tværs af de væsentligste kritikerscores på flagskibsvinen Flaccianello della Pieve, er det også tydeligt at de laver RIGTIG god vin – og kvaliteten har været stødt stigende over de senere år, med flere 100-point scores.

Men mens 100 point-vine altid er interessante, har vi identificeret et stærkt potentiale i årgang 2017. Årgang 2017 ligger nemlig mellem årgang 2018, der har fået 100 point af Vinous og 2016 der har fået 100 point af både Wine Advocate og Vinous og mens alt Flaccianello delle Pieve ser alt for billigt ud, sammenlignet med kvaliteten, så er der et stærkt value-potentiale i årgang 2017. For mens en årgang 2018 i dag koster i omegnen af € 145* og en 2016 koster € 200*, så koster en årgang 2017 i øjeblikket kun € 90*.

Det er ganske enkelt uholdbart at årgang 2018 og 2016 er hhv. 61 % og 122 % dyrere end årgang 2017, når der reelt ikke er større forskel på den gennemsnitlige score end der er. Når prisforskellen er uholdbart stor, og det samtidig er meget usandsynligt at prisen på årgang 2016 og 2018 skulle falde, så er der i virkeligheden kun én ting der kan ske for at udligne denne ulighed.

Se scores på de tre seneste årgange af Flaccianello della Pieve her:

ÅrgangVIWAJSAVGPris*
2018100989597,7€145
201797969596,0€90
20161001009598,3€200
VI: Vinous WA: Wine Advocate JS: James Suckling AVG: Gennemsnit *Pris pr. flaske uden told, moms og afgifter, i hele kasser og perfekt stand

Potentialet i de billige italienere – sådan er det gået

Som sagt har vi øget vores fokus på de italienske storvine i den billigere ende, hvilket skyldes at der her ofte findes et særdeles højt kvalitetsniveau til nogle attraktive priser og dette gør, at vi ser et stort fremtidigt potentiale. Men selvom det er på den lange bane vi ser det store potentiale, har mange af dem allerede set flotte prisstigninger til glæde for de investorer der købte ind i disse cases.

Sådan er det gået de sammenlignelige cases vi har anbefalet inden for det seneste års tid, der alle sammen har været under administration i minimum seks måneder:

Dato for investeringstipVinStigning siden anbefaling
10. Juli 20202015 Casanova di Neri Tenuta Nuova13,6%
25. August 20202016 Vajra Barolo4,6%
31. August 20202016 La Spinetta Starderi26,7%
7. September 2020 2016 Chiara Boschis Barolo Mosconi5,5%
20. November 20202015 Guado al Tasso11,4%
26. April 20212016 Petrolo Galatrone9,4%
12. April 20212019 Solengo0,0%
8. Marts 20212016 Casanova di Neri Tenuta Nuova2,9%
7. Januar 20212016 Argiano Brunello di Montalcino7,7%

RareWine Invest mener

Med Fontodis Flaccianello della Pieve er vi nu ved at tilføje endnu en attraktiv italiensk case med enorm value-for-money til rækken af ovenstående.

Det er vores klare opfattelse, at Flaccianello della Pieve generelt er for lavt prissat i forhold til kvaliteten og gælder det årgang 2017, der i grove træk kun koster det halve af årgang 2016 og 2018, er der et øget potentiale. For mens det er højst usandsynligt at de to 100 point-vine vil falde i pris, er der kun en måde at lukke den uholdbart store prisforskel, og det er ved prisstigninger på årgang 2017.

Læg hertil at vi i de senere år har oplevet en efterspørgsel på de gode italienske vine, der kun løbende er blevet større. Du står dermed med et potentielt italiensk stjerneskud, som vi forventer har en stor fremtid i et segment hvor ekstremt mange vinelskere både kan og vil være med. Det gør modne udgaver af Flaccianello della Pieve særdeles interessante og sådan en kan du nu få mulighed for at præsentere vinverden for i fremtiden.

Vi anbefaler at handle hurtigt, da de tilgængelige mængder er begrænsede.

Invester i 2017 Fontodis Flaccianello della Pieve

Kontakt os via kontaktformularen nederst på siden, hvis du vil høre mere om dine muligheder for investering, eller bestil vinene direkte igennem formularen.

ÅRGANGVINVOLPAKNINGPRIS/FL.*
2017Fontodis Flaccianello della Pieve750OC6€90
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Mindste ordrestørrelse € 2.500. Forudsætter en samlet portefølje på min. € 10.000 (75.000 kr.). Prisen på disse vine kan have ændret sig siden udgivelsen af denne artikel. Der tages forbehold for fejl.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.