Artikler - RareWine Academy - 18. oktober 2021

Velkommen til Sydrhône – hjemstedet for Châteauneuf-du-Pape og grenache

I det sydlige Rhône produceres vin i verdensklasse i både moderne og traditionel forstand. Bliv meget klogere på Sydrhône appellationer, terroir og druesorter i denne artikel.

Kompleks kvalitetsvin fra Rhônedalen

Frankrig er kendte over hele verden for deres fabelagtige evner udi vinfremstillingens kunst, og Rhônedalen er her det næststørste vinområde med i omegn af 70.000 hektar vinmarker. I vinregi inddeles dalen i henholdsvis det sydlige og nordlige Rhône, og i nærværende artikel vil der være fokus på det sydlige Rhône.

Sydrhône er et område anført af én appellation og én drue: Châteauneuf-du-Pape og grenache i flotteste stil. Et unikt terroir i netop Châteauneuf-du-Pape og grenache-druens evne til kompleksitet bringer stjernelyset stærkere frem her end i de omkringliggende kommuner og druer.

Porten til Provence

Mange forbinder det sydlige Rhône med porten til Provence og det forjættede ferieland. Området domineres af et tørt og varmt klima gennem det meste af vækstsæsonen, og netop tørken er den største udfordring for vinproducenterne. Den eneste lindring er mistralvinden, der bidrager med luft til druerne, mens de vokser. Jordbunden her er et sammensurium af sandaflejringer, grus og ler, samt de meget berømte rullesten, som især forefindes i Châteauneuf-du-Pape.

Appellationer leverer lækker og ukompliceret vin

Hele regionen dækkes af Côtes du Rhône-appellationen, som leverer noget af det mest drikkevenlige og lækre vin i Frankrig – nemme ukomplicerede vine, der skal drikkes unge. Næste niveau er Village, der giver lidt kraftigere og intense vine. Sidste trin på den kvalitative stige er det lokale Cru-fænomen, hvor kommunen har sin egen appellation som Gigondas eller Châteauneuf-du-Pape.

Grenache dominerer det sydlige Rhône

Den dominerende drue i det sydlige Rhône er grenache. Der fremstilles under 10 % hvidvin i hele området, hvor hoveddruen er den hvide grenache. Druen giver vine med stor fylde og høj alkohol grundet det varme klima. Grenache er en drue, der er relativ lav på syre og derfor også har godt af at blive blandet. Syrah og mouvédre er de mest almindelige druer at blande med, men faktisk er mere end ti andre druer tilladt i området. Syrah tilfører syre og tannin til blandingen og dermed mere rygrad til den endelige vin. Mouvédre giver mere mundfylde, dybde samt mere tannin end grenache.

Andre appellationer med flotte vine

Châteauneuf-du-Pape er et område, der tiltrækker sig stor opmærksomhed i det sydlige Rhône. Især når det handler om investeringsegnet vin. Derudover er der et par kommuner, som kvalitativt leverer virkelig flotte vine. De kan ofte minde meget om Châteauneuf-du-Pape i stilen – blot lidt lettere og med kortere potentiale i kælderen. De bedste kommuner er Gigondas og Vacqueras med Lirac og Rasteau lige bagefter. Derudover producerer kommunen Tavel en af Frankrigs bedste rosévine. En rosévin med stor kompleksitet og tyngde, hvilket er langt fra stilen i de lettere vine fra Provence.

Grenache Châteauneuf-du-Pape Grenache dominerer det sydlige Rhône

Châteauneuf-du-Pape – Pavens nye slot

Det område, som tiltrækker sig størstedelen af opmærksomheden i det sydlige Rhône, er helt velfortjent Châteauneuf-du-Pape. Direkte oversat betyder Châteauneuf-du-Pape pavens nye slot og hentyder til, at det netop var her ved Avignon, Paven havde sin sommerresidens tilbage i 1308.

Châteauneuf-du-Pape er et af de ældste demarkerede områder i Frankrig og har været med til at udforme hele det AOC/AOP-system, vi kender i dag. I midten af 1920erne begyndte producenterne at udstikke grænserne for området, og i 1936 fik området tildelt sin officielle appellation. Området er stort set uændret siden dengang og dækker næsten 3.200 hektar, hvilket også gør det til en stor appellation for vin af så høj kvalitet.

Der er i dag tilladt 18 forskellige druesorter i Châteauneuf-du-Pape, men grenache står stadig for langt størsteparten af tilplantet land. De fleste vine laves på en kombination af de forskellige druer for at skabe den optimale balance i forhold til den stil, producenten ønsker.

Forskellige jordbundstyper – Forskellig vin

Jorden i området er meget forskelligartet og kan opdeles i tre overordnede jordbundstyper, der alle har betydning for smagen af de endelige vine. De fleste producenter ejer jordstykker i forskellige dele af appellationen, hvilket giver dem mulighed for at blande sig frem til den ønskede stil. Mest berømt er de store rullesten som lokalt kaldes galets. De suger varmen i løbet af dagen og afgiver den igen i løbet af natten, hvilket bidrager til endnu større modenhed i druerne.

I de senere år er flere producenter begyndt at fremstille specialcuvéer fra enkelte terroirs eller på enkelte druer. Det giver vine med større personlighed, hvor man måske giver afkald på den traditionelle balance. Disse specialcuvéer har tiltrukket meget høje ratings fra de mest anerkendte kritikere med efterfølgende stigende efterspørgsel og pris.

Der er mange topproducenter i Châteauneuf-du-Pape, som bør fremhæves. Herunder fremhæves tre forskellige stilarter, som alle vurderes i den absolutte top i disse år.

Den traditionelle Henri Bonneau

Henri Bonneau er en yderst traditionel producent. Desværre gik Mr. Henri Bonneau bort i 2016, men ejendommen føres sikkert videre i familiens stil. Familien råder over seks hektar med vinmarker perfekt beliggende rundt i Châteauneuf-du-Pape. Alle vine fremstilles efter traditionelle produktionsmetoder, og først når vinen på fadene er klar, bedømmes det, hvilke vine der fremstilles i den pågældende årgang – udvalgt alene ved smagning fra fadene . La Reserve de Celestins er den umiddelbare top-cuvée, men selv den almindelige Châteauneuf-du-Pape er af uhørt høj kvalitet.

Château Beaucastel fremstiller fantastiske vine

Château Beaucastel er en producent, der også er berømt for at bruge alle tilladte druer i appellationen. Derudover kommer berømmelsen fra de fantastiske vine, som fremstilles på gården. Beaucastel råder over 70 hektar i det nordøstlige hjørne af Châteauneuf-du-Pape-området, og udover flot klassisk rød Châteauneuf-du-Pape fremstiller Beaucastel også en mindre mængde hvidvin af høj kvalitet.

Topvinen her er Hommage a Jacques Perrin, der blev fremstillet første gang i 1989. Denne har en højere andel af mouvédre-drue, hvilket resulterer i en vin med stort lagringspotentiale.

En mere moderne Clos Saint Jean

Clos Saint Jean er en mere moderne producent, der dog blev grundlagt tilbage i 1900. Nye kræfter kom til i 2002, og siden er kvaliteten løftet endnu et niveau. De fremstiller vine i den meget intense stil, som også tildeles høje point af de væsentligste kritikere. Især den special-cuvée, der hedder Sanctus Sanctorum og kun tappes på magnumflasker i de bedste årgange, er meget eftertragtet.

Henri Bonneau Chateauneuf-du-Pape Henri Bonneau Chateauneuf-du-Pape

Sydrhône har tøjlet det udfordrende klima

Topproducenterne i Rhône har formået at tøjle det herskende, varme og udfordrende klima. Derfor produceres der også i Rhône komplekse vine, der vurderes højt af verdens mest anerkendte kritikere. Som det næststørste vinområde i Frankrig leverer Sydrhône vin i både top og bund. I den absolutte top findes de vine, der egner sig perfekt til investering, og de kommer både fra producenter med en traditionel og mere moderne tilgang til vinfremstilling.

Châteauneuf-du-Pape og grenache står stærkt på sejrsskamlen, hvilket vidner om, at den rette fremgangsmåde og opskrift for vinfremstilling i det sydlige Rhône er fundet og bevaret. Sydr hône er bestemt værd at holde et vågent øje med, når det handler om kvalitetsvine egnet til investering.

 

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.