Investeringstips - Bourgogne - 12. oktober 2022

Faiveley er det bedste køb på Clos de Beze lige nu

Det rigtige navn på både producent og mark. Høj kvalitet og begrænset produktion. Her er muligheden for investering i en af Faiveleys topvine

Siger man Bourgogne, er det svært at komme udenom Gevrey-Chambertin. Dels fordi der generelt kommer eminent vin ud fra denne kommune, men i særdeleshed også fordi, kommunens ni skattede grand cru-marker tiltrækker vinkendernes opmærksomhed. De to mest prominente hedder Chambertin og Chambertin-Clos de Beze, og sidstnævnte har du nu mulighed for at investere i. Tilmed fra en producent, der ingenlunde går under radaren, men lige nu tilbyder et attraktivt potentiale, hvad angår pris, kvalitet og modningspotentiale i netop Clos de Beze.

Syv generationer former Bourgogne

I syv generationer har familien Faiveley ejet og drevet Domaine Faiveley, og i lige så lang tid har man herfra sat et vigtigt aftryk på Bourgogne, som vi kender det i dag.

Domaine Faiveley er i dag blandt Bourgognes største jordbesiddere og producenter med ca. 120 ha vinmark og en årlig produktion på i omegnen af 400.000 flasker. Men når dette er sagt, repræsenterer Domaine Faiveley langtfra industrialiseret og følelseskold masseproduktion. Faiveley producerer nemlig, udover et væld af village og premier cru, hele 13 forskellige grand cru-vine fra nogle af de bedste marker i verden. Eksempelvis er Faiveley særligt kendt for deres Musigny, der ikke blot med lethed koster mere end € 3.000 pr. flaske* i bedre årgange, men ligeledes frem til årgang 2014 var kendt som Bourgognes mindste cuvée med en produktion på i omegnen af blot 170 flasker pr. årgang. Fra årgang 2015 blev dette dog hævet til ca. 500 flasker pr. årgang, da det på nærmest mirakuløs vis lykkedes domænet at få ejerskab over flere parceller på marken.

En anden af domænets topvine (og måske kun overgået af Musigny?), Chambertin-Clos de Beze, er et andet eksempel på husets vilje og formåen med små produktioner i burgundisk ånd: Her produceres der fra et blot 1,29 ha. Lille parcel i omegnen af 6.000 flasker pr. årgang. En vin, der lige nu giver vininvestoren mulighed for at investere i en af verdens mest kendte Bourgogne grand cru’er under lukrative forhold.

Domaine Faiveley er en uundgåelig institution i Bourgogne, og takket været en produktportefølje, der er tungt repræsenteret på hele skalaen af burgundisk vin, er dette en producent med et kæmpe publikum, og samtidig har de kapacitet og know-how til fortsat udvikling af både brand og kvalitet – vel sagtens de næste syv generationer også.

*Uden told moms og afgift

 

"This is a remarkable wine in every sense […]. This too is going to require seriously extended cellaring."

- Burghound, 2014 Faiveley Clos de Beze

Faiveley-Clos-de-Beze-800x600.jpg

Prisudvikling

Domaine Faiveley producerer uden tvivl enestående vine, der imponerer i hver deres kategori og klassifikation. Chambertin-Clos de Beze hører til i toppen og har historisk set været garant for solide afkast – også selvom kritikerne vidner om, at disse skal bruge meget lang tid for at opnå deres potentiale.

Ifølge Liv-ex har de seneste 10 årgange* af Faiveleys Clos de Beze, der har været på markedet i minimum fem år, over de seneste fem år, givet et afkast på 52 % i gennemsnit. Dette svarer til 8,7 % i gennemsnitligt årligt afkast.

Du har nu mulighed for at investere i både årgang 2012 og 2014 af Faiveley Clos de Beze, og i ovenstående regnestykke er disse to faktisk nogle af dem, der trækker gennemsnittet ned. For årgang 2012 rapporteres en stigning på 31 %, mens den ved årgang 2014 er 23 %. Dette er der imidlertid ikke noget mærkeligt i: Det understreger nemlig blot, at potentialet for disse vine er endnu større på den lange bane.

Og det kan altså udelukkes, at de lavere prisstigninger på de yngre årgange her skyldes lavere kvalitet. Blandt de seneste 20 årgange** overgås årgang 2012 kun fem gange, mens årgang 2014 blot overgås tre gange. Og her regnes der altså på marginalerne:

ÅrgangBHWAVIAVG
202094,5969695,50
201994,5959594,83
201494,5969494,83
201294,5-9594,75
201095,5-9695,75
200596-9495,00
BH: Burghound WA: Wine Advocate VI: Vinous AVG: Gennemsnit

Der er ingen tvivl om, at priserne på disse vine er steget, men de synes fortsat for billige – i særdeleshed årgang 2014 og 2012.

*Årgang 2006-2015, **Årgang 2001-2020

 

"Stunning - but it is unquestionably built for the long-term."

Wine Advocate, 2014 Faiveley Clos de Beze

Faiveley i Clos de Beze-perspektiv – her er der super-value for pengene

Faiveleys Clos de Beze bærer i sig selv et solidt potentiale i kræft af navn, kvalitet og ikke mindst den sparsomme produktion. Men kigger vi nærmere på Chambertin-Clos de Beze, forstærkes dette blot yderligere.

Clos de Beze måler cirka 14,5 ha, der er fordelt mellem et væld af mere eller mindre berømte producenter. Zoomer vi ind på nogle af markens mere prominente producenter, vil man finde, at der fra Faiveley findes et attraktivt forhold mellem pris og kvalitet:

Quality-vs.-score---Faiveley-Clos-de-Beze.png OBS: Scores er gennemsnit af Wine Advocate, Vinous og Burghounds point. Der mangler ved enkelte årgange enkelte scores.

Armand Rousseau står ikke overraskende på toppen af Chambertin-Clos de Beze* og præsenterer vin af sublim kvalitet, men også med et imponerende prisskilt. Domaine Ponsot præsterer i årgang 2012 og 2014 omtrentligt lige så godt som Faiveley, men også til en markant højere pris. Joseph Drouhin og Boillot har i begge disse årgange i gennemsnit modtaget ringere scores fra kritikerne – til gengæld er prisen højere, eller i bedste fald omtrentlig den samme.

Tallene taler for sig selv, og de vidner, om at Faiveleys 2012 og 2014 Clos de Beze er nogle attraktive køb.

*Her bør det nævnes, at Domaine Dujac også producerer fra Clos de Beze, men blander deres vin med vinen fra Chambertin og flasker den under navnet Chambertin, hvorfor den ikke er medtaget her.

 

"A complete young grand cru Burgundy"

- Vinous, 2012 Faiveley Clos de Beze

RareWine Invest mener

Domaine Faiveley er en imponerende størrelse, der både mestrer village i større produktioner og mikroproduktionerne fra absolut øverste hylde – hvilket udover de imponerende jordbesiddelser har gjort domænet til, hvad det er i dag.

Vi har her det rigtige navn – både på producent og mark, kvaliteten er uanfægtelig og produktionen ganske begrænset – særligt set i lyset af prisniveauet, hvor ekstremt mange kan være med. Og selvom de historiske afkast ligeledes validerer potentialet, er det når der sammenlignes pris og kvalitet med de øvrige prominente producenter på Clos de Beze, at potentialet synes klart: 2012 og 2014 Faiveley Clos de Beze ligner ganske enkelt bare det bedste value-for-money køb blandt topproducenterne på Clos de Beze lige nu.

Men hvilken årgang bør man så vælge?

Kvalitetsmæssigt er de to årgange så sammenlignelige, som noget kan være:

ÅrgangBHWAVIAVG
201494,5969494,83
201294,5-9594,75

Fratrækkes Wine Advocates score på årgang 2014, hedder gennemsnittet her 94,25.

Ligeledes er der heller ikke fundet noget, der vidner om, at der er produceret mere eller mindre end gennemsnittet i disse to årgange.

Årgang 2012 giver lidt ekstra alder, men også til en lidt højere pris. Så om den ene skal vælges fremfor den anden er et temperamentsspørgsmål.

Men man kan selvfølgelig helgardere sig og sikre sig investering i begge årgange. Potentialet i begge er ikke til at tage fejl af.

Invester i 2012 og 2014 Domaine Faivaley Chambertin-Clos de Beze

Kontakt os via kontaktformularen nederst på siden, hvis du vil høre mere om dine muligheder for investering, eller bestil vinene direkte igennem formularen.

ÅRGANGVINVOLPAKNINGPRIS/FL.*
2012Domaine Faivaley Chambertin-Clos de Beze750OWC6€ 325
2014Domaine Faivaley Chambertin-Clos de Beze750OWC6€ 300
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Mindste ordrestørrelse € 2.500. Forudsætter en samlet portefølje på min. € 10.000 (75.000 kr.). Prisen på disse vine kan have ændret sig siden udgivelsen af denne artikel. Der tages forbehold for fejl.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.