Investeringstips - Bourgogne - 6. september 2022

Hvidvinsinvestering i verdensklasse: Coche-Dury Corton-Charlemagne i hele kasser

Kongen af hvid bourgogne har over de seneste fem år sikret investorer et afkast på 138,1 % i gennemsnit på Corton-Charlemagne.

Sidst vi havde besøg af Coche-Durys Corton-Charlemagne, var det med ordene: ”Her handler det ikke om, HVAD der kan skaffes, men OM det kan skaffes”, og her halvandet år senere er der fortsat noget om snakken. Dengang handlede det om løsflasker, men nu er det lykkedes at skaffe to hele kasser, hvilket nu giver noget nær en once-in-a-lifetime-mulighed for at sikre investering i hyper-sjælden hvid bourgogne grand cru i hele kasser fra kongen af hvid bourgogne.

Hvid grand cru produceres i endnu mindre omfang end rød grand cru, mens efterspørgslen synes at stige. Og her har vi at gøre med det bedste af slagsen.

Kongen af hvid Bourgogne: Jean-Francois Coche og Domaine Coche-Dury

I en region hvor markedet domineres af producenter med ekstremt lange og traditionsfyldte historier, har Domaine Coche-Dury manifesteret sig i toppen af hierarkiet på ganske kort tid – set i et vinhistorisk perspektiv. Domænet blev stiftet af Léon Coche. Vi skal dog frem til 1973 før der endelig kommer gang i sagerne. Her overtager Jean-Francois Coche og hans hustru Odile Dury familiens domæne, og Domaine Coche-Dury, som vi kender det i dag, blev en realitet.

Tæt på alt, hvad Jean-Francois Coche har rørt ved, er blevet en succes, og uanset om vi taler om village eller grand cru, hører hans vine til i den absolutte top. For at sætte dette i perspektiv, kan det nævnes at Coche-Durys 2. sorteringsdruer opkøbes af så prominente navne som Louis Latour og Louis Jadot.

I dag har sønnen Raphaël taget over, og selvom Jean-Francois Coche står som en legende i Bourgogne, tyder alt på, at familietraditionen for ypperlig kvalitet vil holdes i hævd, og Domaine Coche-Dury vil bestå.

Jean-Francois Coche blev officielt pensioneret i 2010, hvilket betyder, at du her har mulighed for at investere i en af de sidste årgange, legenden selv har været engageret i.

Coche-Dury Corton-Charlemagne Coche-Dury Corton-Charlemagne

Dyreste og mest prestigefulde og efterspurgte hvidvine

For den vakse læser, er det nok overflødigt at understrege, at vi her har at gøre med ekstremt kostbar vin. Alligevel er der faktisk store spring op til de dyreste af slagsen. Ifølge en rapport fra Liv-ex, udgivet i april i år, er Coche-Durys Corton-Charlemagne dog den 7. dyreste vin, der er handlet på Liv-ex i det forgangne år, men der skal alligevel lægges 50 % til prisen her, før vi når til den 6. dyreste. Skal vi til toppen af listen, er prisen mere end fem gange så høj. Dette er absurde tal, men umiddelbart tyder det også på, at der ikke er noget loft for, hvad hvidvin kan koste. Faktisk melder Liv-ex om, at en tredjedel af top-100 handlede hvidvine i løbet af det sidste år ligger i kategorien GBP 10.000 pr. 12x75 cl., hvilket er den dyreste kategori – denne andel har aldrig været højere.

Vin fra Coche-Dury er eftertragtet, og i en rapport fra maj vidner Liv-ex ligeledes om dette: Deres Meursault er i top-10 over de mest handlede hvidvine på Liv-ex det seneste år (maj til maj). Denne dækker en markedsandel på 2,2 %, hvor den mest handlede (Sceaming Eagle Sauvignon Blanc) dækker 5,8 % af handlen. Her er det vigtigt at nævne, at dette er opgjort i handelsvolumen og ikke værdi – og på tværs af alt hvidvin på børsen. Med andre ord: Denne statistik trækkes ikke op af, at vi har med kostbare flasker at gøre.

Verdens dyreste hvidvin

Den dyreste hvidvin, der i det seneste år er handlet på Liv-ex, er, ikke overraskende, en helt særlig perle. Og uden at kunne dokumentere det, er vi parate til at postulere, at dette er det dyreste hvidvin i verden, i almindelig handel, i ”almindelig” produktion.

Vinen, det drejer sig om, er en ganske særlig Montrachet ved navn 2016 Exceptionnelle Vendanges des Sept Domaines eller ”Den exceptionelle høst fra syv domæner”.

Vinen kommer fra Montrachet og er en blanding af syv af markens mest prominente producenters vin (heriblandt DRC, Leflaive og Lafon), da forårsfrosten i 2016 var så katastrofal, at ingen af producenterne havde nok til selv at producere. 600 flasker blev det til, og nogle af disse har været de dyrest handlede hvidvine på Liv-ex i det seneste år, med en flaskepris på ca. 29.500 GBP. Vil du have fat i et eksemplar, er der i øjeblikket én flaske tilgængelig på wine-searcher.com med et stående bud på € 57.594.

2009 Corton-Charlemagne – kvalitet og størrelse

Robert Parker er, som mange andre, begejstret og beskriver Jean-Francois Coche som en af de bedste winemakers i Bourgogne. Niveauet er tårnhøjt, og domænet har konsekvent leveret nogle af de bedste hvidvine i Bourgogne i årtier.

I lyset af at det nærmere handler om, hvorvidt man kan skaffe Coche-Dury Corton-Charlemagne, snarere om hvilke man kan skaffe – og det faktum at de konsekvent leverer tårnhøjt niveau, er det nærmest overflødigt at kigge på scores på årgang 2009, som dette investeringstip omhandler.

Men når dette er sagt, er det alligevel værd at nævne, at årgang 2009 med 95 point fra Burghound, 96 fra Wine Advocate og 98 fra Vinous hører til blandt de otte bedste fra dette årtusinde.

“All the Coche signatures are present…”

Vinous om 2009 Coche-Dury Corton-Charlemagne

Med årgang 2009 er ovenstående citat mere interessant at bide mærke i. Vinous har smagt denne årgang fire gange i alt, hvilket sjældent ses blandt disse anmeldere. Her er scoren blevet hævet hver gang, fra 93 point i 2010 til 98 point i 2016. Årgang 2009 synes at modnes ekstraordinært godt og vurderes af Vinous at have mange gode år i sig endnu.

Men det er ikke kun kvaliteten, der understreget Coche-Durys Corton-Charlemagnes prestige og eksklusivitet. Årgang 2009 er høstet fra blot 28 rækker vin fra 0,34 ha af Corton-Charlemagne. Med et udbytte på 40 hl/ha (hvid grand cru-klassifikation i Bourgogne) giver dette færre end 2.000 flasker. Men Coche-Dury har formentligt endnu lavere udbytte for at sikre den sublime kvalitet.

Coche-Dury og Corton-Charlemagne som investeringscases

Der er noget, der tyder på, at hvidvin er på fremmarch. Coche-Dury er i hvert fald.

Ifølge Liv-ex er prisen på de seneste 10 årgange, der har været på markedet i minimum fem år, har over de seneste fem år givet et gennemsnitligt afkast på 138,1 % svarende til 18,9 % i gennemsnit om året.

En af forklaringerne er den gode, gamle udbud- og efterspørgselsteori, og udbuddet er fortsat en udfordring: Der er i øjeblikket ingen 2009 Corton-Charlemagne i hele kasser udbudt til salg på wine-searcher.com, og kun ganske få tilbud om løsflasker i skrivende stund. Men også wine-searcher.coms database vidner om, at vi her har at gøre med noget helt særligt. Siden august 2014 (første tilgængelige datapunkt) er den gennemsnitlige udbudspris på årgang 2009 hos wine-searcher.com steget med 304,5 %. Dette harmonerer fint med udviklingen Liv-ex rapporterer, da dette giver en gennemsnitlig årlig stigning på 19 % over de seneste otte år.

Coche-Dury Corton-Charlemagne Grand Cru Coche-Dury Corton-Charlemagne Grand Cru

Hvidvins-investorerne hos RareWine Invest jubler

Coche-Durys Corton-Charlemagne er heller ikke fremmed i RareWine-regi, om end det er en særdeles sjælden gæst. Faktisk har vi kun ved to lejligheder tidligere haft mere end enkelte flasker tilgængelig og dermed kun sendt investeringstip ud på disse i to tilfælde. Sådan er det gået dem, der disse to gange fulgte anbefalingen og investerede:

Tidspunkt for investeringstipVinAfkast siden da
08.feb.192008 Corton-Charlemagne (Loose)70,7%
08.feb.192013 Corton-Charlemagne (Loose)45,6%
17.mar.212013 Corton-Charlemagne (Loose)70,7%

Her er det i øvrigt værd at bemærke, at der i begge tilfælde ”kun” var tale om løsflasker – altså ikke i hele kasser. Prisen pr. flaske på disse er ca. 16 % højere, hvis de kommer i hel kasse og perfekt stand – præcis dét, du her har mulighed for at investere i. Ovenstående understreger både, hvor eksklusiv og eftertragtet Coche-Durys Corton-Charlemagne er, men også hvor meget mere attraktive flaskerne betegnes, såfremt de kommer i helkasser.

Men det er ikke kun kronjuvelen hos Coche-Dury, der har givet investorerne solide afkast. Siden februar 2019 har alt Coche-Durys premier cru og derunder under administration af RareWine Invest givet et gennemsnitligt afkast på 57,2 %, eller 13,5 % i gennemsnit om året i 43 måneder – dette er altså inklusiv domænets kommunevine som Bourgogne Blanc og Meursault Blanc. Et vidnesbyrd om Coche-Durys klasse.

Hvid Bourgogne brudt ned

Overordnet set bliver der produceret mere hvidvin i Bourgogne, end der produceres rødvin. Fordelingen af areal med vinmark til hvidvin kontra rødvin er ca. 1,5:1 mens der målt på volumen bliver produceret ca. dobbelt så meget hvidvin. Kigger vi på de absolut bedste, ser det helt anderledes ud. Der er 32 grand cru-marker i Cote d’Or, hvor kun syv af disse udelukkende producerer hvidvin. Der er dermed en ekstremt skæv fordeling mellem rød- og hvidvin når det gælder de bedste vine.

RareWine Invest mener

Historisk set er det blandt de bedste, dyreste og mest sjældne vine, vi ser de største prisstigninger. Coche-Durys Corton-Charlemagne hører til i alle disse tre kategorier.

Paradoksalt nok er det her nærmest overflødigt at tale om kvaliteten. Dels fordi kvalitetsniveauet konsekvent er ekstremt højt, og dels fordi, det her snarere handler om, hvorvidt der er noget tilgængeligt, end hvad der er tilgængeligt.

Vi er lykkedes med at skaffe to hele kasser af 2009 Coche-Dury Corton-Charlemagne, som du nu kan sikre dig. Dette er ikke blot en investering i noget af det bedste og mest sjældne hvidvin i verden. Dette er en investering i Coche-Durys brand og legende. Hertil kommer den ekstra upside, at vi her har at gøre med en hvid grand cru-case blandt alle de røde – og at dømme på alt ovenstående, tyder det på, at efterspørgslen på de bedste hvide vine er stigende.

Invester i 2009 Domaine Coche-Dury Corton-Charlemagne Grand Cru

Kontakt os via kontaktformularen nederst på siden, hvis du vil høre mere om dine muligheder for investering, eller bestil vinene direkte igennem formularen.

ÅRGANGVINVOLPAKNINGPRIS/FL.*
2009Coche-Dury Corton-Charlemagne750OC12€ 7500
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Mindste ordrestørrelse € 2.500. Forudsætter en samlet portefølje på min. € 10.000 (75.000 kr.). Prisen på disse vine kan have ændret sig siden udgivelsen af denne artikel. Der tages forbehold for fejl.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.