Investeringstips - Bourgogne - 21. oktober 2022

Invester i Richebourg fra Vosne-Romanée-legende, der synes at rejse sig på ny

Denne lidt glemte stjernes Richebourg har givet +12,9 % om året de seneste fem år – men nye kræfter kan gøre Gros Frére et Soeur endnu mere populær.

Bourgogne har nærmest på daglig basis oplevet stigende efterspørgsel. Dette både, når det kommer til villagevine, premier crus og grand crus. Sidstnævnte er omdrejningspunkt i nærværende investeringstip, hvor også klimaforandringernes betydning for fremtidens bourgogneproduktion sættes under lup.

2020 Gros Frére et Soeur Richebourg er på programmet. Dette er fortællingen om et domæne, der er på vej mod at genrejse gårsdagens storhedstid, hvilket byder investoren på en ekstra potentiel upside i det i forvejen validerede potentiale. Dette er fortællingen om flotte afkast. Fortællingen om stadigt lavere udbytte og stadigt stigende efterspørgsel i Bourgogne. You do the math. Læs mere om potentialet herunder.

 

Gros Frére et Soeur – Signifikant i Vosne-Romanée, arnestedet for verdens fornemmeste vine

For mange behøver Gros Frére et Soeur slet ikke en introduktion, da de er et af de mest berømte domæner i Vosne-Romanée – eller i hvert fald var.

Familien Gros har nemlig slået deres signifikante vinfolder i Vosne-Romanée siden begyndelsen af 1800-tallet. Og selvom der i dag er flere separate Gros-domæner, er de født og opfostret det samme sted. I 1930 blev Domaine Louis Gros stiftet, og da Louis Gros døde i 1951, drev hans fire børn (François, Jean, Gustave, og Colette) domænet videre, om end de i 1963 valgte at dele arven op.

Opdelingen betød, at François og Jean startede hver sit domæne, mens Gustave og Colette forenede deres arv og startede Domaine Gros Frére et Soeur, der er hovedperson i dette investeringstip. I 1984 døde Gustave, hvorefter hans nevø Bernard overtog domænet. Han genplantede vinmarkerne og øgede vinmarkerne med i alt 12 hektar.

I dag driver Bernard Gros Frére et Soeur med sin søn Vincent, og de ejer 19 hektar i Vosne-Romanée, der blandt andet inkluderer grand cru-besiddelser på spektakulære Richebourg, Clos Vougeot, Echezeaux og Grands Echezeaux samt premier cru og village-appellationer, der blandt andet tæller Vosne-Romanée Les Chaumes, Vosne-Romanée 1er cru, Bourgogne Hautes Cötes de Nuits Rouge og Blanc.

2020 Gros Frére et Soeur Richebourg 2020 Gros Frére et Soeur Richebourg

Nye vinde hos Gros Frére et Soeur

Selvom Gros Frére et Soeur for mange resonerer velkendt og prominent i de Burgundiske gader, har domænet ifølge Steen Öhman fra Winehog* mistet en del terræn de seneste 30 år. De er stadig fremtrædende, om end de ifølge ham ikke længere danser sejrsdans blandt eliten.    

Öhman beskriver flere årsager til terræntabet, men en afgørende faktor tilskriver han uforudsigeligheden i kundernes præferencer, stil og smag. Så selvom denne 2020 Gros Frére et Sour Richebourg kvalitetsmæssigt er på niveau med de seneste 10 årgange, er der alligevel noget i gære hos domænet.

Bourgogneeksperten Burghound er den eneste af de hos RareWine hyppigt frekventerende vinanmeldere, der kontinuerligt har smagt og bedømt Gros Frére et Sour Richebourg de seneste to årtier. Og han tildeler årgang 2020 en barrelscore på 91-94 point. Dette spænd placerer årgang 2020 på linje med tidligere årgange og vidner således om at Gros Frére et Soeur kan præstere stabilt niveau, uanfægtet af årgang.  

Alligevel er der ifølge Öhman noget i gære. Stilistisk har vinene nemlig ændret sig omkring 2018, hvor Vincent foretog mere moderne ændringer i fremstillingen. Mængden af nyt fad er blevet reduceret, og i 2020-årgangen er det helt udeladt. Pointen er: Der er sket et spændende stilistisk skift hos Gros Frére et Soeur, i en retning, der i højere grad bør behage den moderne bourgogneelsker. Verden omkring domænet har ændret sig, og det ser ud til, at der nu bliver reageret på dette – og det kan være vejen tilbage til fordums storhedstid!

*Danish Burgundy specialist with more than 40 years of wine experience and impressive Burgundy insights

Afkast trods postuleret terræntab: Hvad betyder det?

Selv hvis Winehogs postulat om terræntab hos Gros Frére et Soeur er sandt, er der noget, der tyder på, at der alligevel er en både fast og loyal kundeskare.

Om det er følgere af Gros eller fans af Richebourg, er vanskeligt at afgøre, men med de mange muligheder på Richebourg, kan valget af Gros ikke have været helt tilfældigt. Ikke desto mindre har Gros Richebourg leveret flotte afkast de senere år. Over de seneste fem år har vin herfra i følge Liv-ex nemlig givet et gennemsnitligt årligt afkast på knap 12,9 %*.

Læg hertil, at tre af de seneste årgange Gros Frére et Soeur Richebourg under administration af RareWine Invest har givet følgende afkast på kort tid:

ÅrgangBurghound scoresAfkastPeriode
2019 Gros Frére et Soeur Richebourg9352%15 måneder
2018 Gros Frére et Soeur Richebourg9328%6 måneder
2016 Gros Frére et Soeur Richebourg9354%15 måneder

Ud fra ovenstående er én ting sikkert. Efterspørgslen er til stede. Og i dette perspektiv er det særdeles interessant at spørge, hvad der så kommer til at ske, når markedet for alvor finder ud af, at der er sket et stilistisk skift hos Gros Frére et Soeur, og årgang 2020 tegner den nye Gros Richebourg? Vincent kommer med nye kræfter, og der stræbes tydeligvis efter en mere moderne stil og smag, der indfrier nutidens præferencer.

Domaine Gros Frére et Soeur står på et solidt fundament med en vilje til at rejse sig til gårsdagens storhedstid.

*2006-2015 - de seneste 10 årgange, der har været minimum fem år på markedet. 

2020-Gros-Frére-Richebourg-800x600.jpg

Fremtidens Bourgogne forventes præget af store udsving

Gros Frére et Soeur råder over et 0,7 hektar parcel på Richebourg, hvilket giver mellem 2.300-3.250 flasker pr. årgang. Dette er i sig selv en ekstremt begrænset produktion. Læg hertil, at markedet de seneste år har set væsentligt mindre bourgognevin end vanligt. På samme tid synes efterspørgslen på Bourgognes bedste kun at stige.

Desværre ser det ud til, at denne mangel bliver svær at indhente i fremtiden. Klimaforandringerne fører stadigt mere ekstremt vejr med sig, og det vil selvsagt påvirke vinproduktionen – også i Bourgogne.

Ifølge den britiske vinbørs Liv-ex har de seneste årgange i Bourgogne set mindre og mindre udbytte, og årgang 2021 har set det laveste udbytte siden 1981, hvilket skyldes en uventet forårsfrost i Bourgogne.

Denne tendens er ildevarslende, og det har fået BIVB (Brancheorganisation, der repræsenterer, forsvarer og promoverer vine fra Bourgogneregionen) til at tage affære. Derfor har de besluttet at øge budgettet for Research and Development (R&D) de næste tre år. Det betyder, at de øger budgettet fra 1 mio. euro til 3 mio. euro i 2025. Dette for at forbedre grundstammer, forske i sorter samt at optimere den måde, avlerne arbejder på.

Forårsfrosten har været et wake up call, og producenterne accepterer selvfølgelig ikke bare deres skæbne. Dog kan der sættes spørgsmålstegn ved, hvor meget 3 mio. euro kommer til at betyde, om end det er en tredobling af budgettet. Selv hvis koden skulle blive knækket og udfordringerne løst, vil vi formentligt i mange år frem se store udsving i produktionen – og med mere ekstremt vejr i sigte – mest til den negative side.

RareWine Invest mener

Richebourg er de prominente vinskaberes domæne, og der er ikke tvivl om, at Gros Frére et Soeur har berettigelse til at lege netop her. Burghound er en af de få, der har fået lov at smage og vurdere de fleste årgange, hvilket er meget få forundt. Hans dom er, at Gros Frére et Soeur stadig er signifikante i Vosne-Romanée.

Derfor bliver det yderst interessant at følge udviklingen med det stilistiske skift og viljen til igen at komme frem i Vosne-Romanées store rampelys.

Afkastene viser, at der allerede er et loyalt publikum til Gros Frére et Soeurs Richebourg. Og de høje kortvarige afkast kan være en indikation på, at genrejse af gårsdagens storhedstid er startet, og du har altså her muligheden for at investere i en ny, ung årgang – og den første i sin klasse med den nye stil.

Imidlertid bliver der gjort en indsats for at sikre fremtidens Bourgogne mod klimaforandringer. Men er det nok? Lavere udbytte og stigende efterspørgsel betyder i hvert fald, at der bliver rift om Bourgognes bedste. Bourgognes næstbedste. Og Bourgognes tredjebedste. Her befinder vi os i toppen, og dette er din mulighed for at sikre dig en position.

Invester i 2020 Gros Frére et Soeur Richebourg

Kontakt os via kontaktformularen nederst på siden, hvis du vil høre mere om dine muligheder for investering, eller bestil vinene direkte igennem formularen.

ÅRGANGVINVOLPAKNINGPRIS/FL.*
2020Gros Frére et Soeur750OC6€ 725
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Mindste ordrestørrelse € 2.500. Forudsætter en samlet portefølje på min. € 10.000 (75.000 kr.). Prisen på disse vine kan have ændret sig siden udgivelsen af denne artikel. Der tages forbehold for fejl.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.