Investeringstips - Champagne - 17. marts 2022

Nyeste frigivelse – flotte point til 2014 Cristal, og en champagnetørke farligt tæt på

Kvalitet, attråværdighed og luksus i én Cristal-bouillonterning. Invester i 2014 Cristal, så du kan levere moden kvalitetschampagne til fremtidige champagneconnaisseurs.

Verden vil have champagne. Særligt champagne fra verdens bedste champagnehuse. Cristal er sådan en champagne, og nu har du mulighed for at investere i den helt nye årgang 2014, som får flotte point af verdens mest anerkendte vinkritikere.  

Dette er fortællingen om en prestigecuvée fra en af verdens bedste champagnehuse, en nærtstående champagnetørke samt en flot historik på Cristal-afkast.  

 

Louis Roederer og Cristal

Det ikoniske gyldne cellofan beskytter de dyrebare dråber mod solens stråler, og på samme tid er det blevet synonym med ekstravagance, luksus og kvalitet i absolut yderste og boblende potens.   

I mere end 100 år har Cristal imponeret verdens champagendrikkere. I 1776 blev huset grundlagt under navnet Dubois Pére et fils. Huset fik dog sit nuværende navn, da Louis Roederer arvede huset i 1833 – siden har det været i familiens famøse champagnehænder.   

Louis Roederer var en visionær mand. Han forstod, at vinmarkerne havde afgørende betydning for champagnen, og derfor anskaffede han sig tidligt vinmarker på de bedste placeringer i Champagne. Det har givet dem fuld kontrol over både kvalitet og prisudvikling. I dag ejer Louis Roederer 240 hektar vinmarker fordelt på mere end 410 parceller.   

Cristal er husets prestigecuvée. Cristal er lovprist af mange. Cristal er ikonisk. Niveauet er konstant i top. 

Konnotationer: Prima, attråværdig og elitær

Cristal fremstilles fra Roederers bedste grand cru-marker, og fremstillingen tilpasses altid årgangen. Det betyder, at det kun er når årgangen er god, den kan indgå i Cristal.  

Det er formentlig også derfor, Cristal er eftertragtet samt derfor, at Cristal altid tildeles høje scores af verdens vinanmeldere – og det er ingen undtagelse med 2014 Cristal. Wine Advocate tildeler 96 point, Vinous 98 point og James Suckling 97 point, hvilket giver en gennemsnitsscore på 97 point.  

Til sammenligning er det en gennemsnitsscore identisk med 2002 Cristal, som er en legendarisk årgang i Champagne.  

Champagneguruen Richard Juhlin har endnu ikke givet sin dom, men uanset hvad den bliver, placerer 2014 Cristal sig blandt de bedste champagner.

2014 Cristal 2014 Cristal

+ 56,6 % på 2013 Cristal

D. 2. juli 2021 kunne vi for første gang tilbyde investering i 2013 Cristal. Siden er prisen på denne steget hele 56,6 %. 2013 Cristal har på tværs af ovenstående fire kritikere fået 97,3 point, hvilket kvalitetsmæssigt placerer den på næsten samme niveau som denne årgang 2014. 

For at få et bredere perspektiv på Cristal afkast, kan der med fordel skues en anelse længere bagud. Ifølge Liv-ex har de seneste fem årgange af Cristal, der har været på markedet i minimum to år*, givet et gennemsnitligt afkast på 74,5 %. 

Ydermere har de seneste fem årgange af Cristal, der har været på markedet i minimum fem år**, har givet et gennemsnitligt årligt afkast på 13,7 %.  

*2012, 2008, 2009, 2007, 2006 

**2007, 2006, 2005, 2004, 2002

Enormt konsum reducerer udbuddet dag for dag

De store champagnehuse sender hvert år flere millioner flasker champagne på gaden. Det forlyder da også, at champagnehuset Louis Roederer producerer mere end tre millioner flasker årligt. Ud af denne millionproduktion bliver nogle hundrede tusind flasker i de bedste årgange til husets prestigecuvée.   

Og selvom det umiddelbart lyder af meget, er hele verdens champagnehungrende øjne rettet mod blandt andet Cristal, når de flotte årgange frigives.   

Størstedelen af al champagne drikkes ungt, men det har faktisk et formidabelt lagringspotentiale. De to komponenter er særligt attraktive i et investeringsperspektiv. Gemmes vinene, mens de resterende mængder konsumeres, bliver de hengemte blot endnu mere eftertragtede.  

En moden Cristal er dermed ikke noget, man finder hvor som helst.  

2012-Cristal-800x800.jpg

Champagnetørken truer

En pandemi rystede verden, og Champagne gik ikke fri. I dag er det blevet mere vanskeligt at opdrive champagne, og ifølge Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne (CIVC) faldt efterspørgslen på champagne i 2020 som en reaktion på Covid. Det betød, at salget faldt med 18 % målt på volumen.  

Pandemiens greb løsnedes heldigvis, og i slutningen af 2020 steg efterspørgslen igen på den boblende vin. Denne tendens fortsatte ind i 2021 og medførte rekordafkast, men en ny udfordring opstod. CIVC sætter nemlig årligt grænsen for, hvor meget champagne, der må produceres. Som reaktion på den faldende efterspørgsel reducerede de champagneproduktionen med 25 % i 2020 sammenlignet med 2019.  

Reduceret produktion og stigende efterspørgsel gennem 2021 har skabt et massivt skævt forhold mellem efterspørgsel og udbud. Læg hertil, at forsyningsproblemer har ramt stort set alle, hvorfor man ikke lige umiddelbart kan øge produktionen igen. Gabe Barkley, der er CEO i LMVH-koncernen, forudser, at den reducerede produktion vil kunne påvirke markedet i mange år fremover.  

RareWine Invest mener

Der er rift om god champagne. Det er sig selv et godt udgangspunkt, hvis der skal investeres i champagne. Et andet attraktivt udgangspunkt er at investere i en champagne med flotte scores og et stærkt brand i ryggen, hvilket er tilfældet med 2014 Cristal.  

Derudover er der en væsentlig faktor, der spiller ind – nemlig den forestående champagnetørke. Vi ved endnu ikke, hvilken betydning, det kommer til at have for markedet, men ifølge branchen selv, bliver mængderne mindre. Samtidig er der intet, der tyder på, at efterspørgslen på champagne bliver mindre. Tværtimod.  

Cristal er en gammel kending. Både hos RareWine Invest, men også hos verdens champagneelskere. Derfor har vi også stor tiltro til årgang 2014. Ligesom vi har haft til dens forgængere. Nu kan du investere i kvalitetschampagne, så fremtiden også kan få glæde af moden champagne fra et af verdens bedste champagnehuse.  

Invester i 2014 Cristal

Kontakt os via kontaktformularen nederst på siden, hvis du vil høre mere om dine muligheder for investering, eller bestil vinene direkte igennem formularen.

ÅRGANGVINVOLPAKNINGPRIS/FL.*
2014Cristal750OC6€ 225
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Mindste ordrestørrelse € 2.500. Forudsætter en samlet portefølje på min. € 10.000 (75.000 kr.). Prisen på disse vine kan have ændret sig siden udgivelsen af denne artikel. Der tages forbehold for fejl.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.