Investeringstips - Champagne - 22. december 2022

Nyhed: Investering i 2012 Comtes de Champagne

Nu har du muligheden for at investere i Taittingers seneste prestigecuvée, Comtes de Champagne. Historisk, har det været en rigtig god idé.

"Lots of beauty right from the start, but store for five years yourself in your own cellar and you will be greeted by an even greater wealth."

Richard Juhlin, 96 point

Taittinger er tilbage med en helt ny frigivelse af prestigecuvéen Comtes de Champagne. En enestående blanc-de-blanc, der med denne nye frigivelse, kommer stærkt igen ovenpå årgang 2011, der af mange betragtes som en vin, der aldrig skulle have haft benævnelsen ”Comtes de Champagne”.

Uden at bagatellisere er Comtes de Champagne endnu en af Champagnes store prestigecuvéer fra et af Champagnes hæderkronede huse med fyldig og rig historie – men historien om Comtes de Champagne er også historien kvalitet til underpris, et stærkt brand og stærke afkast til dem, der har forstået potentialet.

Baggrund: Historien om Taittinger og Comtes de Champagne

Taittinger er et af Champagnes store og hæderkronede huse med en historie, der strækker sig tilbage til grundlæggelsen af Jacques Fourneaux i 1734. Huset har hovedsæde i Champagnes hovedstad Reims og er kendt for at producere elegante champagner af høj kvalitet.

I 1932 købte Pierre Taittinger Chateau de la Marquetterie, som havde været Taittinger-familiens hjem i over 300 år. Chateauet blev centrum for Taittingers champagneproduktion og er det stadig den dag i dag.

I 1952 lancerede Pierre Taittinger champagnen Comtes de Champagne, opkaldt efter greverne af Champagne, som var blandt de første til at producere mousserende vin i Champagne-regionen. Comtes de Champagne-mærket fremstilles af de fineste druer fra de bedste vinmarker i regionen og lagres i mindst syv år, før det frigives.

Gennem årene har Taittinger opbygget et ry for at producere nogle af de fineste champagner i verden, og vinene nydes af både kendere, jetsettere såvel som jævne vinelskere. Ud over signaturchampagnen Comtes de Champagne producerer huset også en række andre champagner som rosé, brut, demi sec i årgangs- og NV-udgaver.

I 2004 købte en amerikansk investeringsvirksomhed Taittinger til alles forskrækkelse. Taittinger-familien kom dog på andre tanker og købte blot to år senere huset tilbage i samarbejde med den franske bankkoncern Credit Agricole. Dette betyder, at Taittinger i dag er blandt de få champagnehuse, der fortsat er familieejede. Her opretholder de traditionen med at producere champagner af høj kvalitet, der afspejler Champagnes unikke karakter og kræsne tilhængere.

"If it gains in tension and cut (as the 2002 did and as I suspect the 2012 will) with more time on cork, it will make this initial rating seem conservative."

Wine Advocate, 95+ point

2012-Comtes-de-Champagne-800x600.jpg

Taittinger leverer smuk kvalitet i undervurderet prestigecuvée

Står der Comtes de Champagne på flasken, er man mere eller mindre sikret et glas champagne i verdensklasse. Fælles for nærmest alle årgangene er, at de indkasserer point i toppen fra de mest væsentlige kritikere med undtagelse af enkelte årgange som eksempelvis 2011. Nu er opfølgeren endelig frigivet, og Taittinger synes at have fået det optimale ud af den stærke årgang. Richard Juhlin belønner den med 96 point, det samme gør Vinous, mens Wine Advocate ender på 95+ point. Dette giver et gennemsnit på 95,7 point, der til sammenligning kun er overgået af 2008 (97,7), 2004 (96) og 1979 (96,5). Tidligere årgange end dette er dog kun vurderet af Richard Juhlin.

Kvaliteten er indiskutabel, men det er i virkeligheden ikke den, der er det mest interessante for champagneinvestoren. Det er nemlig forholdet mellem pris og kvalitet, der gør Comtes de Champagne rigtig interessant. For mens den kvalitetsmæssigt omgås de bedste, er prisskiltet et andet:

Årgang 2012Score*Pris
Salon97,0 € 1.250
Dom Pérignon96,3 € 210
Cristal97,3 € 275
Belle Epoque93,5 € 155
Comtes de Champagne95,7 € 160
*Gennemsnitsscore på tværs af Juhlin, Wine Advocate og Vinous

Her er det naturligvis vigtigt at understrege, at hver af ovenstående har deres egne karakteristika. For mens Salon med en produktion på ca. 60.000 flasker er notorisk sjælden som en bourgognevin, er Salon-brandet så lige så stærkt som Dom Pérignon og Cristal – hvor særligt Dom Pérignon produceres i enormt omfang til sammenligning.

Pointen er dog alligevel simpel: 2012 Comtes de Champagne leverer stærk kvalitet til en pris, der ganske enkelt synes for lav.

Hertil kommer det, at Taittinger anslås at have en årlig produktion på cirka fem mio. flasker. Af denne mængde produceres små 10 forskellige NV- og årgangschampagner. Andelen, der får navnet Comtes de Champagne, vurderes i dette perspektiv at være begrænset.

Vidste du?

Den første champagne der bliver kædet sammen med James Bond, var hverken en Dom Pérignon eller en Bollinger. I romanen ”Casino Royale” fra 1952 vælger Bond nemlig en 1943 Taittinger Blanc de Blanc. Et passende valg for en gentleman.

Stærk investering: 16,9 % i gennemsnitligt årligt afkast

Comtes de Champagne har været en yderst stærk case med stærke afkast til følge. Eksempelvis kan vi i dag mindes at vi ved denne tid for tre år siden kunne tilbyde 2007 Comtes de Champagne til blot € 70 pr. flaske. Dem, der investerede dengang, kan i dag glæde sig over, at prisen siden er fordoblet.

I februar 2021 kunne vi tilbyde investering i den nyligt frigivne og længe ventede 2008 Comtes de Champagne. Sammenlignet med årgang 2007 kom denne også med en pris (€ 130), der afspejlede de tårnhøje forventninger. Prisen på denne årgang 2008 er steget med mere end 80 % siden da.

Skal vi kigge i et lidt bredere perspektiv, er historien den samme. Ifølge den britiske vinbørs, Liv-ex, har de seneste 10 årgange af Comtes de Champagne, der har været på markedet i minimum fem år, over de seneste fem år i gennemsnit givet et afkast på 118,1 %, hvilket svarer til et gennemsnitligt årligt afkast på 16,9 %.

RareWine Invest mener

Overstående er i sig selv spændende set gennem investeringsbriller, men ovenikøbet kommer 2012 Comtes de Champagne på et tidspunkt, hvor meget tyder på, at forsyningen af god champagne i fremtiden bliver knap, mens potentiel krise ikke synes at kunne kvæle efterspørgslen – noget, du kan læse meget mere om i denne analyse.

Taittinger har officielt frigivet det seneste skud af deres prestigecuvée, og det giver dig muligheden for at være med helt fra start. Comtes de Champagne har det hele; Tårnhøj kvalitet, et fedt brand, en relativt begrænset produktion, samt en pris, der sammenlignet med de øvrige store huses prestigecuvéer, synes attraktivt lav. Præcis som med årgang 2007. Præcis som med årgang 2008. Nu gælder det årgang 2012.  

Invester i 2012 Taittinger Comtes de Champagne

Kontakt os via kontaktformularen nederst på siden, hvis du vil høre mere om dine muligheder for investering, eller bestil vinene direkte igennem formularen.

ÅRGANGVINVOLPAKNINGPRIS/FL.*
2012Taittinger Comtes de Champagne750OC6€ 160
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Mindste ordrestørrelse € 2.500. Forudsætter en samlet portefølje på min. € 10.000 (75.000 kr.). Prisen på disse vine kan have ændret sig siden udgivelsen af denne artikel. Der tages forbehold for fejl.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.