Investeringstips - Bourgogne - 22. april 2022

Robert Groffier: Paradoks, prisstigninger og udvidelse af bourgognemarkedet

Lavt udbud & massiv efterspørgsel sender priserne op i Bourgogne. Derfor kigger vinelskerne efter nye alternativer i Bourgogne, og Robert Groffier er en stærk kandidat.

Aktuelt: Bourgogne-paradokset sætter scenen

Jo sværere, det bliver at finde vine, og jo mere prisen stiger, des større er efterspørgslen. Jo højere prisen bliver på eksempelvis nogle af de mest prestigefyldte vine, des færre købere vil der være til denne vin. Dem, der ikke har råd til de helt dyre vine, vil se mod billigere alternativer og dermed drive efterspørgslen op i det givne segment.

Således kan dynamikken skubbe prisen i vejret på alle de forskellige segmenter. Dette scenarie kaldes Bourgogne-paradokset, og det sætter smukt scenen for nærværende investeringstip, hvor Domaine Robert Groffier er tilgængelig til investering.

Domaine Robert Groffier i fire generationer

I Bourgogne er konkurrencen massiv og pladsen til udøvelse af vinmagi mere end trang. Et bourgognespot i de mest eftertragtede kommuner på de mest eftertragtede marker hører faktisk til noget af den dyreste jord i verden, og kan sammenlignes med grunde i midten af verdens metropoler. Det er derfor heller ikke alle forundt, og de der er heldige at okkupere en plads, har ofte haft ejerskab i flere generationer.

Sådan er det med Domaine Robert Groffier Père & Fils, der ejer cirka otte hektar på forskellige bourgognemarker. Frédéric Groffier grundlagde domænet i begyndelsen af det 19. århundrede, og allerede i 1930’erne blev størstedelen af parcellerne overdraget til sønnen Jules Groffier.

I 1950 arvede Robert Groffier jorden fra sin far Jules. Robert var den første i familien, der tappede vinene, og i 2005 blev endnu sønnen Nicolas Groffier inddraget i familiens foretagende. Siden Nicolas er kommet til, er kvaliteten ændret til en mere moderne stil, hvor frugt dominerer mere end tørt fad, som Robert Groffier var kendt for i sin tid. Nicolas Groffier er også mere åben overfor besøg fra pressen, hvilket har givet mere omtale og efterspørgsel.

Nicolas Groffier Nicolas Groffier

Bourgognes finest

Flere marker i Bourgogne klinger eksklusivt og luksuriøst blandt verdens vinkendere, og Domaine Robert Groffier opererer på nogle af Bourgognes fineste. De råder over otte hektar – primært i Chambolle-Musigny og Gevrey-Chambertin på blandt andet de berømte premier cru’er Les Amoureuses og Les Sentiers og grand cru’erne Bonnes-Mares og Chambertin Clos de Bèze.

2019 Bonnes-Mares

Robert Groffier ejer næsten en hel hektar på Bonnes-Mares grand cru. Ifølge Nicolas Groffier er denne vin en ”Vin de Garde”, som betyder en vin med betragteligt lagringspotentiale. Vinen er gæret med stilke og efterfølgende lagret i helt nye fade. Vinous er endnu den eneste, der har tildelt sine point. Her tildeles 95-97 point og understreger, at dette er en vin, der ”should age with style”

2019 Les Amoureuses Chambolle-Musigny

Denne premier cru-mark regnes for at være i top tre af alle premier cru-marker i Bourgogne. Den står på toppen sammen med Cros Parantoux og Clos Saint-Jacques. Robert groffier er største jordbesidder på denne mark med 1,07 hektar, som er fordelt på to parceller. Dette giver Nicolas Groffier muligheden for at kombinere de to parceller til perfektion i kælderen.

Også her er Vinous de eneste, der har tildelt scores, og giver 95-97 point kvitteret med: ”Excellent”.

Klassisk Bourgogne – rig på kvalitet, fattig på mængder

Domaine Robert Groffier ejer næsten en hel hektar på Bonnes-Mares og 1,07 hektar på Les Amoureuses Chambolle-Musigny. I årgang 2019 er der derfor produceret i omegnen af 5.0001 flasker Bonnes-Mares fra Rober Groffier og cirka 6.4002 flasker Les Amoureuses Chambolle-Musigny. Læg hertil, at høstudbyttet ifølge Liv-ex i 2019 var reduceret med 15 % sammenlignet med en gennemsnittet de seneste 10 år.

1: 38 hektoliter pr. Hektar 2: 45 hektoliter pr. hektar

Groffier Amoureusses

De burgundiske vejrguder er ikke lydhøre

At klimaforandringer også skulle ramme vinens verden, kan kun overraske de få. Og fandtes der en burgundisk vejrgud, ville den få skældud af verdens vinelskere. Høstudbyttet var reduceret i 2019, men Bourgognehøsten i 2021 beskrives som katastrofal. Det betyder, at endnu en årgang i Bourgogne lider under reduceret udbytte, og ifølge den britiske vinbørs, Liv-ex, er det 37,5 % lavere sammenlignet med gennemsnittet de seneste 10 år.

Sammenfattes ovenstående, bliver facit en større rift om tilgængelig vin fra de tidligere årgange – også årgang 2019, hvor udbyttet i forvejen er sparsomt. Læg hertil, at de helt store bourgogne-producenter ikke har frigivet deres årgang 2019 endnu. Det er forventeligt, at der heriblandt er vine, der kommer til at sætte en helt ny standard for, hvad en flaske vin kan koste. Dette vil unægteligt bidrage yderligere til prisstigninger på de eksisterende årgange.

Dette er en perfekt mulighed for at sikre sig noget af den prestigefyldte og dyrebare vin fra årgang 2019.

Lavt udbud + stor efterspørgsel = stigende priser

Decanter henviser til en Liv-ex-rapport om Bourgogne, der italesætter en ”umættelig global købsappetit”. Liv-ex svarer også nej til, om priserne i Bourgogne har et loft. Der findes et marked for både ældre og nye frigivelser, og netop Bourgogne har siden starten af 2022 været den mest handlede region målt på værdi (28,8 % af totalen).

Udvidelsen af bourgognemarkedet bekræfter paradokset

Ifølge Liv-ex har Bourgognes sekundære marked gennemgået en massiv ekspansion de seneste år, som et resultat af, at prisbevidste købere søger alternativ værdi indenfor regionens appellationer. Dette betyder også, at der handles flere vine fra Bourgogne end nogen anden region, samt at ni burgundiske vine er kommet ind på Liv-ex 100-indekset i 2021. Herunder 2018 Robert Groffier Chambolle-Musigny Premier Cru Les Amoureuses, hvilken har fået 94-96 point af Vinous (til sammenligning fik årgang 2019 95-97 point).

Bourgogne-paradokset er altså aktuelt. Robert Groffier har ikke blot bevist sit værd ud fra Vinous-scores, men også efterspørgslen fra vinelskere understreger kvaliteten.

RareWine Invest mener

Det er hverken første eller sidste gang, du gennem RareWine Invest kommer til at høre om Bourgogne-paradokset og udvidelsen af bourgognemarkedet. Det samme gælder høstkatastrofen i 2021 i Bourgogne. Domaine Robert Groffier er højaktuel i dette scenarie, da de leverer vine af høj kvalitet fra nogle af de allerbedste parceller i netop Bourgogne.

Det faktum, at deres Les Amoureuses fra 2018 er kommet ind på Liv-ex 100-indekset i 2021 viser, at de pris- og kvalitetsbevidste købere er begyndt at se domænets vej.

Øget interesse, lavt udbud og forventede prisstigninger er essensen i denne case. Vores øjne er stadig fæstnet på kvalitet fra Bourgogne, og derfor får du nu muligheden for at gøre som resten af de prisbevidste – Invester i to interessante vine fra et anerkendt bourgogne-domæne, og få anpart i det eftertragtede Bourgogne.

Disse vine får samme point fra Vinous, hvilket kvalitetsmæssigt placerer dem på samme høje niveau. Den mest væsentlige forskel ligger i klassificeringen af de to.

Trods status som premier cru overfor Bonnes-Mares’ grand cru, er Amoureuses dyrere. Interessen er generelt lidt større for Amoureuses overfor Bonnes-Mares, hvilket kommer til udtryk i prisforskellen. Dette gælder ikke kun hos Groffier, men eksempelvis også hos topproducenterne Mugnier og Roumier.

Vi anbefaler ikke den ene fremfor den anden, og det er i virkeligheden et temperamentsspørgsmål samt hvorvidt, du har en forkærlighed for premier cru eller grand cru eller for Les Amoureuses eller Bonnes-Mares.

Invester i 2019 Robert Groffier

Kontakt os via kontaktformularen nederst på siden, hvis du vil høre mere om dine muligheder for investering, eller bestil vinene direkte igennem formularen.

ÅRGANGVINVOLPAKNINGAntalPRIS/FL.*
2019Robert Groffier (Pere et Fils) Bonnes-Mares 750OC1260€ 650
2019Robert Groffier (Pere et Fils) Chambolle Musigny Amoureuses 750OC1248€ 675
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Mindste ordrestørrelse € 2.500. Forudsætter en samlet portefølje på min. € 10.000 (75.000 kr.). Prisen på disse vine kan have ændret sig siden udgivelsen af denne artikel. Der tages forbehold for fejl.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.