Investeringstips - Champagne - 23. marts 2023

2008 Pol Roger Sir Winston Churchill er endelig tilbage

For første gang siden 2018 har vi nu mulighed for at tilbyde statsmandens favorit i den legendariske årgang 2008. Læs analysen her.

Statsmand, champagnehus, galophest og prestigecuvée

Med mere end 170 år på familiehænder står Pol Roger som et af de helt unikke huse i Champagne. Som en del af ”Les Grandes Marques”-sammenslutningen* og bånd til den britiske statsmand, Sir Winston Churchill, er prestigen høj og historien rig.

Historierne om krigstidspremiereministeren Sir Winston Churchill er mange og farverige, men manden havde smag – den kendsgerning er uanfægtelig. Denne smag samt tilfældighedernes spil bragte i 1944 Churchill og Pol Roger-familien sammen under genåbningen af den britiske ambassade i Paris i 1944. Båndene mellem de to familier voksede sig stærke. Pol Roger var Churchills favoritchampagne og hans yndlings-galophest døbte han sågar Pol Roger.

Hengivenheden var gengældt. Blandt andet betalte Pol Roger store dele af genplantningen af væltede træer ved Churchills landsted efter den store storm i 1987. Men den største manifestation kom dog i 1984, da Pol Roger frigav deres første prestigecuvée: 1975 Sir Winston Churchill.

Pol Roger råder i dag over omkring 90 ha af enestående grand cru-marker og står unægtelig som et af de mest eksklusive og prestigefyldte huse i regionen.

Her er der opstået en sjælden mulighed for investering i årgang 2008 af netop prestigecuvéen Sir Winston Churchill.

*En sammenslutning af de 24 mest prominente champagneproducenter

Sublim NV champagne giver ekstraordinært eksklusiv prestigecuvée

Det der med eksklusiv er ikke blot et flatterende superlativ for at beskrive karakteren af Pol Roger Sir Winston Churchill. Der ligger mere bag. Pol Roger producerer angiveligt i omegnen af 1,8 millioner flasker champagne om året. Af dette går kun cirka 20 % af enhver given årgang ifølge Wine Advocate til årgangschampagne, da husets ”white foil” NV champagner i svær grad prioriteres – NV champagner, der i øvrigt er højt anset, usædvanligt stabile i kvaliteten og med godt gemmepotentiale.

Men med dette i mente betyder det nødvendigvis, at der kun bliver produceret omkring 360.000 flasker årgangschampagne om året hos Pol Roger, hvilke fordeles imellem en Brut, en blanc de blancs, en rosé og Winston Churchill. Hvordan fordelingen imellem disse er, ved kun Pol Roger selv, men det er utænkeligt, at Sir Winston Churchill er den største del – nærmere omvendt.

Vi har altså her at gøre med en særdeles eksklusiv prestigecuvée fra et af de største huse i Champagne

Wine Advocate: Den bedste Winston Churchill nogensinde

Årgang 2008 er i det brede perspektiv en bedre Sir Winston Churchill, der med en gennemsnitsscore på tværs af Richard Juhlin, Wine Advocate og Vinous holder flotte 95 point. Gennemsnittet på årgange fra dette årtusinde er 94,3 mens den bedste nogensinde får 96,5 point i gennemsnit, dog uden en score fra Vinous.

Det særligt interessante her er dog Wine Advocates begejstring: Med 97+ point er dette nemlig den bedste score en Winston Churchill nogensinde har fået herfra. Her er det desuden værd at notere, at Wine Advocate har smagt årgang 2008 tre gange og givet tre forskellige scores: 96 point i 2018, 97 i 2019 og 97+ i 2023.

2008 Sir Winston Churchill udvikler sig altså imponerende og kommer desuden med det attraktive 2008-prædikat, der for længst har nået legendarisk status i historiens champagneårgange.

2008 Sir Winston Churchill: RJ: 93 WA: 97+ VI: 95+

2008 Pol Roger Sir Winston Churchill

Havde man da bare investeret dengang…

I december 2018 bød vi første gang velkommen til 2008 Sir Winston Churchill. 2008-hypen havde godt fast i vinverden og den kom ud til en rekordhøj pris på € 165*. I dag er prisen € 280 hvilket, i hvert i RareWine Invest-regi, er all-time-high – præcis ligesom dengang i 2018.

Dem, der trods prisen dengang investerede, kan i dag glæde sig over et afkast på 69,7 %. Det spændende er dog her, at årgang 2008 ifølge Wine Advocate først lige er trådt ind i sit optimale drikkevindue, hvor den anslås at befinde sig indtil 2045.

Se investeringstippet fra dengang her (desværre kun tilgængelig på dansk)

*Pris pr. flaske ex. Told, afgift og moms, i hele kasser og perfekt stand

Uforløst potentiale i eksklusiv prestigecuvée?

Kigger man i et bredere perspektiv, har Sir Winston Churchill heller ikke været en kedelig investering. Faktisk har de seneste 10 årgange, der har været på markedet i minimum fem år, i gennemsnit givet et årligt afkast på 11,1 % over de sidste fem år.

Men hæver vi os en smule fra dette, synes der at være et uforløst potentiale, hvis man sammenligner med nogle af de prominente vine fra samme prestige-klasse:

Pol Roger.png

*Gennemsnitsafkast på tværs af de seneste 10 årgange af de respektive vine, der har været på markedet i minimum fem år. Data fra Liv-ex.

Det er her værd at bemærke, at både Dom Pérignon og Cristal generelt scorer højere point end Sir Winston Churchill. Men alligevel synes der at være et uforløst potentiale – for selvom Dom Pérignon og Cristal er superbrands, er Pol Roger, og i særdeleshed Sir Winston Churchill, langt fra sekundære brands. Læg hertil, at Dom Pérignon bliver produceret i millioner af eksemplarer i hver frigivelse, mens det anslås, at der bliver produceret i omegnen af 400.000 flasker Cristal pr. årgang.

Med en anslået produktion baseret på tidligere beskrevet ræsonnement, produceres der under 400.000 flasker årgangschampagne hos Pol Roger pr. årgang fordelt på fire forskellige vine.

Hvis ikke der er potentiale i denne eksklusivitet, er markedet gået i stykker.

RareWine Invest mener

I champagnekategorien i fine wine-verden er der popbrands, og der er brands for kenderne. Der er god champagne, og så er der topchampagne. Der er mastodont-produktioner, og så er der de eksklusive produktioner. Pol Rogers Sir Winston Churchill hører til sidstnævnte i alle tre kategorier.

Statsmanden Sir Winston Churchill havde fat i noget med hans forkærlighed til Pol Roger og huset har uden tvivl gjort sig umage for at ære Churchills navn. I dag kan vi nyde resultatet af anstrengelserne med en eksklusiv prestigecuvée af formidabel kvalitet og med en fabelagtig historie.

Sir Winston Churchill har været garant for flotte afkast, mens årgang 2008 allerede før sin indtræden i sit drikkevindue har belønnet investorerne. Vil du med i denne eksklusive 2008-case, er det nu. Hvornår, og om muligheden byder sig igen, er tvivlsomt.

Invester i 2008 Pol Roger Sir Winston Churchill

Kontakt os via kontaktformularen nederst på siden, hvis du vil høre mere om dine muligheder for investering, eller bestil vinene direkte igennem formularen.

ÅRGANGVINVOLPAKNINGPRIS/FL.*
2008Pol Roger Sir Winston Churchill750OC6€ 280
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Mindste ordrestørrelse € 2.500. Forudsætter en samlet portefølje på min. € 10.000 (75.000 kr.). Prisen på disse vine kan have ændret sig siden udgivelsen af denne artikel. Der tages forbehold for fejl.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.