Investeringstips - Champagne - 16. februar 2023

2002 Krug Vintage: Benchmark-krymmel og +91 % på fem år.

Power-100-brand – Krug resonerer høj kvalitet, stor efterspørgsel og sød musik i et investorøre. Tror du på verdens nok bedste champagnehus, bør du læse med her

”Ultra-elegant, soft, seductively hovering caressing character with a healthy sting beneath the surface as usual with Krug. Layer on layer constructed in a sophisticated and detailed way”

- Richard Juhlin

Citatet stammer fra Richard Juhlins beskrivelse af 2002 Krug Vintage, som er tilgængelig i nærværende investeringstip. Og det er faktisk meget sigende for, hvad der er essensen af dette investeringstip. Juhlin kvitterer med 97 point, hvilket placerer denne blandt Juhlins favoritter af Krug vintage champagne.

Men Juhlin pointerer også en sædvane hos Krug. En sofistikeret sædvane. En forførende sædvane. En kærtegnende sædvane. Derfor er essensen af dette investeringstip også investeringen i Krug – uanfægtet årgang. Krug har nemlig i et årti officielt slået fortjent lejr blandt verdens største vin-powerbrands. Og Krug Vintage har opnået flotte historiske afkast. 2002 Krug vintage er bestemt ingen undtagelse. Læs om potentialet herunder.

Kong Krug – blandt verdens mest eftertragtede champagnehuse

I 1843 blev champagnehuset Krug grundlagt i Reims af Joseph Krug – årgangschampagnernes ukronede konge. Joseph Krugs dedikation til champagnekunst og hans ustoppelige flid skabte et stærkt fundament, som huset succesfuldt står på i dag.

Joseph Krug var drevet af overbevisningen om, at den sande essens af Champagne er selve nydelsen. Og således blev hans vision at tilbyde den allerbedste Champagne hver år – uanfægtet de pågældende årlige klimavariationer. Og sådan blev det.

Men selvom fundamentet er massivt, hviler huset bestemt ikke på laurbærrene. Kvaliteten på husets champagner er konstant blevet forfinet, og i 1999 gik verdens nok stærkeste luksusvarerkoncern LVMH Group ind i ejerskabet af almægtige Krug – og det gjorde de selvfølgelig fordi, de spottede et spirende forretningspotentiale. De har beholdt Krug-familien ganske tæt for at bibeholde den helt særlige champagneånd, huset har besiddet, siden Joseph Krug startede det hele.

Krug har det hele. De har en stærk immanent tradition for champagnehåndværk. De har massive marketingskræfter i ryggen, og de befinder sig blandt verdens allerstørste champagnehuse – uanset om det kommer til deres non-vintagechampagne Grande Cuvée, deres Vintage Brut, eller de ikoniske enkeltmarkschampagner Clos du Mesnil eller Clos d’Ambonnay.

Verdens vinelskere vil have Krug. Uanset udgave. Uanset årgang.

Mod på mere Krug? Læs vores portræt af huset her: Krug Champagne – Historien om et fuldendt symfoniorkester og nedarvet perfekt champagneånd

Power Krug. Power 100

Hvert år frigiver Liv-ex sin famøse power 100 liste over de vinproducenter, der har performet bedst det forgange år. Rangeringen er baseret på forskellige parametre, hvoraf handelsværdi, handelsvolumen og prisudvikling hos den enkelte producent vægter højt.

Power 100 listen for 2022 indeholder ni champagnebrands, og Liv-ex pointerer, at champagne er en ny kraft på det sekundære marked, som virkelig er begyndt at bryde ud med et højt handelsesniveau, stærke udviklinger i priser og et stigende antal brands, der så småt kvalificerer sig til optagelse på den famøse liste. Men for nu er kun ni brands repræsenteret blandt de 100, og Krug befinder sig altså i top-10.

Ud af de seneste 10 power-100-lister har Krug befundet sig på ni af dem ­­– to gange i top-10 (2019 & 2022). Krug har altså for længst cementeret sit værd i vintoppen, og en placering i top-10 sætter blot to tykke streger under det faktum. I top-10 finder du i øvrigt også Domaine Leroy, Louis Roederer, Dom Pérignon og Domaine de la Romanée-Conti.

2002 Krug Vintage

Konstant kvalitet er kimen til Krug succes

Det er selvfølgelig givet, at Krug ikke har opnået verdensomspændende hype og efterspørgsel ved at bygge luftkasteller. Nej, deres succes er rodfæstet i konstant høj kvalitet. Årgang 2002, der er tilgængelig i dette investeringstip, udmærker sig også.

For det første markerer den sig ved at have ophav i en benchmark-årgang i Champagne, hvilket er et kvalitetsstempel i sig selv. Og for det andet placerer den sig kvalitetsmæssigt lunt i midten blandt de seneste fem benchmark-årgange med 97 point fra Richard Juhlin, 97 point fra Wine Advocate og 94 point fra Vinous. Nedenfor kan du se, hvordan pointfordelingen ser ud for de seneste fem benchmark-årgange. Og selv den ”dårligste” performer. Læg hertil, at årgang 2004 og 2006, der ikke betegnes under nedenstående kategori begge har fået en gennemsnitsscore på 96,3 på tværs af selvsamme kritikere. James Suckling er i øvrigt imponeret over 2002 Krug Vintage og giver den 100 point. Han har dog ikke vurderet mange af de andre benchmark-årgange, hvorfor det ikke giver mening at inkludere ham i nedenstående diagram.

Konstant kvalitet er kimen til Krugs store succes.

Diagram-Krug-vintage.DK.png Vinous-scores på årgang 1988-2002 er smagt og vurderet ud fra magnum-format.

Krug Vintage performance i RWI-regi

Krug er en kærkommen genganger hos RareWine Invest blandt andet funderet i ovenstående fakta. Krug Vintage har tilmed været garant for flotte afkast. Alt Krug Vintage, der har været under administration af RareWine Invest siden 31. december 2017* har i gennemsnit givet et afkast på 91 %. Årgang 2002 Krug Vintage på Magnum er desuden steget 90 % på blot to år.

Krug er kærkommen, fordi den har indbygget kvalitet og efterspørgsel – og så viser historiske afkast, at Krug performer. Gang på gang.

*Årgang 2004, 2003, 2002, 2000, 1998, 1996, 1995 i almindelig størrelse, hele kasser og perfekt stand samt årgang 2002, 1996, 1995 på magnum i perfekt stand.

Hvorfor investere i champagne?

Hos RareWine Invest har vi for nyligt taget bestik af Champagne, og analysen er særligt relevant nu, hvor champagne er på programmet, men også relevant i en verden, der er økonomisk usikker.

Først og fremmest rapporteres der om et øget salg af champagne i første halvdel af 2022 sammenlignet med året før, og det forventes, at champagnekomiteen udmelder rekordstort salg for 2022. Den massive efterspørgsel har endda resulteret i, at Moët er ved at løbe tør for champagne.

Læg hertil, at efterspørgslen og forsyningsvanskeligheder i 2022 har resulteret i, at Champagnekomiteen har hævet det tilladte høstudbytte for 2022 – udfordringen er blot, at de store champagner lagres i 10 år, hvorfor der går lang tid, før dette for alvor vil have en effekt.

Ydermere forventes det, at kinesiske købestærke, vestligt orienterede millennials og Gen Z’s at fordobler størrelsen på vinmarkedet i netop Kina frem mod 2026. Et Kina, som i øvrigt forventes at være verdens største marked for luksusprodukter i 2025.

Det vil altså sige, at udbud og efterspørgsel på champagne ingenlunde stemmer overens. Ikke nu, og ikke heller ikke i fremtiden – noget, også champagneinvestoren kan drage fordel af.

Læs hele analysen her: Analyse: Udsigterne i Champagne – springer propperne også i fremtiden?

RareWine Invest mener

Dette er en klassisk investeringscase med benchmark-krymmel. Krug har for længst bevist, at de hører til blandt verdens bedste champagnehuse, hvilket deres næsten konsekvente placering på den famøse power-100-liste fint underbygger. Og placeringen i top-10 viser desuden, at Krug handles flittigt på verdensplan.

Udbuddet på champagne svinder ind, men det gør efterspørgslen ikke. Og da slet ikke efterspørgslen på verdens bedste champagner. Historiske afkast på Krug Vintage understreger husets dominans. Dette er en investering i vintage-champagne med flotte scores fra en benchmark-årgang. Men dette er også en investering i champagnebrandet Krug.

Denne mulighed tilbyder både 2002 Krug Vintage i almindelig og Magnum-format. Vi fremhæver ikke den ene frem for den anden, da det er et spørgsmål om temperament. Begge formater har leveret historiske flotte afkast.

Invester i 2002 Krug Vintage

Kontakt os via kontaktformularen nederst på siden, hvis du vil høre mere om dine muligheder for investering, eller bestil vinene direkte igennem formularen.

ÅRGANGVINVOLPAKNINGPRIS/FL.*
2002Krug Vintage Brut 750OC6€ 525
2002Krug Vintage Brut 1500OC1/GB€ 1.350
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Mindste ordrestørrelse € 2.500. Forudsætter en samlet portefølje på min. € 10.000 (75.000 kr.). Prisen på disse vine kan have ændret sig siden udgivelsen af denne artikel. Der tages forbehold for fejl.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.