Investeringstips - Champagne - 19. januar 2023

Nyhed: NV-champagnen Laurent-Perrier Grand Siecle viser storform

Grand Siecle No. 25 er baseret på årgang 2008 og når et niveau, hvor kun Krug er med – men til en brøkdel af prisen.

(Denne artikel er opdateret d. 20 juli 2023)

Laurent-Perrier pionerer med NV prestigecuvée

Champagne Laurent-Perrier er et anerkendt og respekteret champagnehus med en rig historie, der kan spores tilbage til 1812. Huset blev grundlagt af André Michel Pierlot og blev senere overdraget til hans søn, Alphonse Pierlot. Derefter til hans barnebarn, Eugène Laurent, der gav virksomheden dens nuværende navn.

Laurent-Perrier har gennem flid, dygtighed og innovation opbygget et ry for at producere højkvalitets-champagne og har udviklet forretningen fra at sælge omkring 80.000 flasker i 1940’erne til i dag at være en magtfaktor med en årlig produktion på i omegnen af syv millioner flasker. Tilmed var huset det første til at introducere en zero dosage-champagne samt et af de allerførste til at implementere brugen af ståltanke til fermentering i 1950’erne – en metode, der siden er blevet reglen nærmere end undtagelsen.

Men det er ikke kun her, Laurent-Perrier har været pionerer. Laurent-Perrier var også de første til at præsentere en multi-årgangs prestigecuvée – det er nærmest helt uhørt at have en prestigecuvée, en flagskibsvin, der er baseret på mere en én årgang.

Navnet er Grand Siegle, og det er lige præcis denne, vi skal kigge nærmere på her.

Hvad er Grand Siecle?

Grand Siecle er noget så utraditionelt som en prestigecuvée baseret på flere årgange, og den er dermed teknisk set ikke at betegne som en årgangschampagne.

Ifølge Laurent-Perrier er idéen om Grand Siecle baseret på en observation om, at naturen formentlig aldrig vil skænke os det perfekte ønologiske år. Med kunsten at blande flere årgange vil Laurent-Perrier skabe en sådan igennem hver ny iteration af tidligere årgange.

Grand Siecles sammensætning er baseret på tre principper der i dag er blevet uforanderlige:

  1. En blanding af tre exceptionelle år, der komplimenterer hinanden.
  2. En blanding med en overvægt af Chardonnay suppleret med Pinot Noir og udvalgt blandt 11 af de 17 eksisterende grands cru’er i Champagne.
  3. En blanding, der har nydt godt af mere end 10 års modning i kældrene.

Den første Grand Siecle var sammensat af årgang 1955, 1953 og 1952, men det var først med den 22. udgave (baseret på 2004, 2002 og 1999), man faktisk gjorde en dyd ud af at differentiere flaskerne og påtrykke udgavenummeret.

Her gælder det Grand Siecle No. 25 – baseret på den majestætiske årgang 2008, blandet med årgang 2007 og 2006.

Som en lille sidenote kan det nævnes, at de tre mest væsentlige kritikere ikke er helt enige om andelen af årgang 2008 i dette blend. Richard Juhlin angiver op til 65 % 2008, Wine Advocate angiver 55 % og Vinous 60 %. Trods denne forundringsværdige uenighed er pointen om en base på årgang 2008 vist ganske tydelig.

Du kan selv udforske de forskellige udgaver lige her på Grand Siecle eget website lige her.

Laurent-Perrier Grand Siecle No. 25

Sublim blandingschampagne

Ovenstående er nærmest blasfemisk og skrevet med et glimt i øjet. Godt nok er Grand Siecle teknisk set en non vintage-champagne, blandet af tre årgange, men den når et niveau, hvor der, udover enkelte tilfælde fra Krug, ikke er ligeværdige i kategorien.

Således vurderer kritikerne de seneste fem udgaver af Grand Siecle:

Laurent-Perrier Grand Siecle scores.png RJ: Richard Juhlin WA: Wine Advocate VI: Vinous AVG: Gennemsnit. NOTE: No. 26, 23 og 24 smagt fra magnum af Vinous. No. 25 får 94+ af Vinous, men samme vin får 96 point på magnum.

Hertil kommer yderligere en interessant observation. William Kelley, der er Wine Advocates champagnespecialist, har smagt Grand Siecle No. 25 hele fire gange og trods en rigtig god start, synes den at udvikle sig bedre end hans forventning. Det er sjældent, at en vin bliver re-rated flere gange, og det er endnu mere sjældent, at vi ser denne udvikling, da pointgivningen også tager fremtidigt potentiale i betragtning:

  1. smagning: Juni 2020 – 95+
  2. smagning: Marts 2021 – 96
  3. Smagning: Oktober 2021 – 96+
  4. Smagning: August 2022 – 97

Skal niveauet sættes i perspektiv, kan der tages udgangspunkt i Krugs Grande Cuvée 164. Edition – en vin, der i øvrigt populært refereres til som verdens bedste non vintage-champagne. 164. Edition er ligeledes blandet på en base af årgang 2008 og scorer 96 point fra både Richard Juhlin og Wine Advocate og 97 fra Vinous, hvilket giver et gennemsnit på 96,3 point. Her er Grand Siecle ét sølle point i en konservativ Vinous-vurdering fra samme gennemsnitsscore – mod en vin, der i bedste fald koster mere end 2,5 gange så meget.

Hvor meget bliver der produceret?

Som ethvert andet stolt champagnehus holder Laurent-Perrier også detaljer omkring omfanget af produktion for sig selv, men her kommer et lille break down, der kan hjælpe til perspektivet: Laurent-Perrier producerer angiveligt i omegnen af syv millioner flasker champagne om året. Huset har syv forskellige champagner i deres kerneportefølje, fra halvsøde til zero dosage og NV til årgangschampagne. Som hos ethvert andet hus må vi antage, at NV-champagnerne, som eksempelvis deres La Cuvée, fylder absolut mest i dette regnestykke, mens årgangschampagnerne fylder mindre.

Grand Siecle ligger midt imellem NV og årgangschampagne og er baseret på årgang 2008, 2007 og 2006, der alle også er lavet som vintage-udgaver. Vil man som producent gemme unødig meget årgangschampagne, som er et kerneprodukt, for at lave et blend? Og vil en producent producere prestigeproduktet i unødvendig højt omfang?

Hertil kommer en anden lille observation, der kan give en idé om produktionens størrelse: Den billigste pris på wine-searcher.com på en 2008 Laurent-Perrier er i øjeblikket omkring € 61*. Din investeringspris på Grand Siecle er €115. Her er det ikke svært at tolke konklusioner om prestige, udbud og efterspørgsel.

*Pris pr. flaske ex. told, afgift og moms, i hele kasser og perfekt stand.

Laurent-Perrier Grand Siecle No. 25

Er non-vintage champagne investeringsegnet?

Nej, det er det ikke. Men der er altid undtagelsen, der bekræfter reglen, og dette er en af dem. Det, der gør Grand Siecle særlig i dette perspektiv, er, at det er et specificeret produkt ligesom en årgangschampagne. Når sidste Grand Siecle No. 25 er sendt på markedet, er det slut – der kommer ikke mere, og der kan ikke produceres mere nogensinde.

Det historiske datagrundlag for prisudviklingen på Grand Siecle fra Liv-ex er rimelig tyndt og begrænser sig reelt til No. 22 og No. 24, der over de seneste to år har set prisstigninger på henholdsvis 31,1 % og 25,6 %. Wine-searcher.com bakker dog denne udvikling op på de øvrige nummererede Grand Siecle med udgangspunkt i gennemsnitlige udbudspriser.

Skal vi undersøge potentialet i Grand Siecle og NV-champagne yderligere, er det igen interessant at kigge på Krug Grande Cuvée 164. Edition. Den billigste pris på wine-searcher.com på denne er i øjeblikket € 301*, hvilket understreger, at NV-champagne ikke pr. definition er billig champagne.

Men prisen har ikke altid været på det niveau. Faktisk er den gennemsnitlige udbudspris på wine-searcher.com siden frigivelsen i sommeren 2017 steget med € 211 %. Dette svarer til en gennemsnitlig årlig stigning på ca. 21 %.

Dette sætter ikke bare NV-investering i et interessant lys, men også Laurent-Perrier Grand Siecle No. 25 med et prisskilt på blot € 115*

*Pris pr. flaske ex. told, afgift og moms, i hele kasser og perfekt stand

RareWine Invest mener

Investering i non vintage-champagne er ikke noget, vi har gjort meget i, og det har reelt begrænset sig til Krug Grande Cuvée. Men det ændrer sig hermed, og det er ikke alene fordi udsigterne for champagneinvestering ser særdeles interessant ud, men også fordi, vi har identificeret et potentiale i Laurent-Perriers prestigecuvée Grand Siecle.

På en base af årgang 2008 har Laurent-Perrier præsenteret en champagne på et så sublimt niveau, at den kan måle sig med de fleste prestigecuvéer fra de bedste huse. Der er ingen tvivl om, at vi her har at gøre med husets flagskibsvin og tilmed formentligt også i den bedste udgave nogensinde frigivet.

Tilgængeligt data vidner ligeledes om flotte prisstigninger, mens den kvalitetsmæssigt sammenlignelige Krug Grande Cuvée 164. Edition både vidner om, hvad NV-champagne kan koste, og hvor meget champagne man får for pengene ved Grand Siecle No. 25, hvor du lige nu sparer mere end 60 % sammenlignet med billigste 164. Edition på wine-searcher.com.

Potentialet giver vist sig selv.

Invester i Laurent-Perrier Grand Siecle No. 25

Kontakt os via kontaktformularen nederst på siden, hvis du vil høre mere om dine muligheder for investering, eller bestil vinene direkte igennem formularen.

VINVOLPAKNINGPRIS/FL.*
Laurent-Perrier Grand Siecle Iteration No. 25750OC3€ 115
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Mindste ordrestørrelse € 2.500. Forudsætter en samlet portefølje på min. € 10.000 (75.000 kr.). Prisen på disse vine kan have ændret sig siden udgivelsen af denne artikel. Der tages forbehold for fejl.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.