Investeringstips - Bourgogne - 10. februar 2023

2015 Vogue Musigny: +23,5 % på halvandet år, men potentialet ligger forude

I et marked med stigende efterspørgsel og faldende udbud ligner Vogues Musigny en af fremtidens store vindere.

Velkommen tilbage, Comte Georges de Vogue

Vogue og domænets store vine er altid et kært gensyn, og det er heller ikke uden grund, at vi har slået vejen her forbi flere gange over de seneste år. Domaine de Comtes de Vogue er nemlig ikke bare en højt respekteret og anerkendt bourgogneproducent med en historie, der går mere end 500 år tilbage i tiden. Nej, Vogue er nemlig synonym med sublim vin og er leverandør af stor vin fra nogle af Bourgognes mest berømte marker.

Udover en håndfuld village og premier cru-vine producerer Vogue nemlig også en Les Amoureuses Premier Cru og en Bonnes-Mares Grand Cru. Men kronen på værket må stadig være domænets Musigny Grand Cru. Faktisk er Vogue den største jordbesidder på Musigny og dette betyder blandt andet, at Vogue leverer Musigny, der langt fra er uopnåelig for verdens vinelskere, som flere andre Musigny’er ellers er. Og det er netop herfra vi skal dykke ned i investeringspotentialet.

Stor vin, mytisk mark, benchmark-årgang og ikke mindst nogle rigtig spændende udsigter for vininvestoren.

Du kan læse mere om Vogue i vores tidligere artikler lige her.

Efterspørgslen går op, mens udbuddet går ned

Inden spotlyset for alvor rettes mod Vogues Musigny, kan det være en god idé at få hele grundpræmissen for bourgogne-investering på plads. Prisstigningerne her er drevet af simpel udbud- og efterspørgselsteori. Efterspørgslen på bourgognevin er nemlig stigende, mens udbuddet ikke kan øges – markerne har den størrelse, de nu engang har, og de hverken kan eller må udvides. Samtidig dikterer klassifikationerne, hvor meget udbytte, der må høstes på den enkelte mark. Den eneste måde, hvorpå markedet kan besvare dette skæve forhold mellem udbud og efterspørgsel, er dermed med stigende priser.

Men her har vi ikke blot at gøre med stigende efterspørgsel og konstant produktion. Produktionen er faktisk faldende:

Burgundy yield - DK.png

Ovenstående er i nogen grad blot et øjebliksbillede, men alt tyder på, at dette er en udvikling, som vinverden skal vænne sig til. Klimaændringer, omstilling til biodynamisk produktion og generelt større fokus på kvalitet fremfor kvantitet er nogle af årsagerne til, at udbuddet over de senere år er stødt faldende – og der er intet, der tyder på, at nogle af disse omstændigheder står til at ændre sig.

2015 Vogue Musigny Vieilles Vignes

For den frankofile bourgogne-entusiast er 2015 hverken bare et tal eller et år. 2015 er en af de årgange i nyere tid, der fremhæves, når noget ekstra godt skal identificeres i Bourgogne. Selvom der kan være udfordringer i at sammenligne æbler med pærer og bananer, så er 2015 i Bourgogne ækvivalent til eksempelvis 2002 eller 2008 i Champagne eller 2016 for Piemonte og Toscana.

Dette forholder sig ikke anderledes hos Vogue, hvor Burghound har belønnet deres 2015 Musigny med hele 97 point. Wine Advocate giver 96+ point, mens Vinous lander på 94 point.

Dette giver en gennemsnitsscore på 95,7 point, der siden årgang 2010 kun er blevet overgået to gange, på vine, der er vurderet af alle tre kritikere*. Dette ændrer dog ikke på den sublime kvalitet i årgang 2015, og prædikatet som 2015 Bourgogne bibeholdes ligeledes.

Storheden af årgangen afsløres desuden i vurderingen af drikkevinduet, der i øvrigt ifølge Wine Advocate, ikke engang er entreret endnu. Her vurderes det optimale drikkevindue nemlig at være knap 40 år (2027-2065), hvor det til sammenligning på årgang 2010, der har højere point, kun vurderes at være på 20 år.

I øvrigt kan det nævnes, at Burghound kun har givet mere end 97 point til en Vogue Musigny tre gange: Årgang 1919, 1949 og 2005.

2015 bliver uden tvivl et fyrtårn blandt Vogue Musigny’erne i fremtiden.

*2012: 97,3 2010: 96,5

2015 Vogue Musigny

Historiske afkast på Comte Georges de Vogue Musigny

Ifølge Liv-ex har de seneste 10 årgange af Vogue Musigny, der har været på markedet i minimum fem år*, over de seneste fem år, i gennemsnit givet et afkast på 56,6 %, hvilket svarer til et gennemsnitligt årligt afkast på 9,4 %.

I juni 2021 var 2015 Vogue Musigny første gang tilgængelig via et investeringstip. Havde man slået til dengang, havde man i dag kunne nyde et afkast på 23,5 %.

Nu er den tilbage, og trods solide prisstigninger er der en god grund til dette: Det fremtidige potentiale vurderes nemlig ingenlunde mindre – som sagt har vinen ikke engang nået sin optimale modning.

*2006-2015

RareWine Invest mener

2015 Vogue Musigny – som nævnt i indledningen drejer dette sig om stor vin, mytisk mark og en benchmark-årgang. Vogue Musigny er bestemt og uden tvivl eksklusiv vin. Den er er på øverste hylde og iblandt eliten – i Bourgogne og dermed i hele verden.

Men selvom ovenstående er gældende og prisskiltet bestemt synes heftigt for de fleste, så tilbyder Vogue Musigny alverdens vinelskere en adgang til at drikke Musigny – noget, der langt fra hverken er givet eller en menneskeret. For at sætte dette i perspektiv kan det nævnes at en tilsvarende vin (blot fra Domaine Leroy) for nyligt er solgt for € 80.000* for en flaske. Investeringsprisen på 2015 Vogue Musigny er her € 1.050*.

Overordnet set er dette en investering i en kategori, hvor udbuddet stødt reduceres, mens efterspørgslen kun synes at stige. Men endnu vigtigere – dette er en investering i at kunne tilbyde fremtidens vinelskere en mulighed for at drikke Musigny fra en fabelagtig producent og stor årgang.

Alle kriterier for en stærk og klassisk bourgogneinvestering er dermed repræsenteret i denne investeringscase.

OBS: Kun få flasker tilgængelig

Invester i 2015 Comte Georges de Vogue Musigny Vieilles Vignes

Kontakt os via kontaktformularen nederst på siden, hvis du vil høre mere om dine muligheder for investering, eller bestil vinene direkte igennem formularen.

ÅRGANGVINVOLPAKNINGAntal flasker tilgængeligPRIS/FL.*
2015Vogue Musigny Vv750OW321€ 1.050
2015Vogue Musigny Vv750OW618€ 1.050
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Mindste ordrestørrelse € 2.500. Forudsætter en samlet portefølje på min. € 10.000 (75.000 kr.). Prisen på disse vine kan have ændret sig siden udgivelsen af denne artikel. Der tages forbehold for fejl.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.