Investeringstips - Bourgogne - 9. marts 2023

97 point til 2020 Vogue Musigny – Invester i et dominerende powerhouse

Bourgogne-udbuddet falder. Det gør efterspørgslen ikke, og de eksisterende mængder bliver naturligt endnu mere eftertragtede – det taler til investorens fordel.

Navnet Musigny giver utvivlsomt alle vinelskere kuldegysninger. Musigny er nemlig både mageløs og mytisk, og herfra kommer noget af den allerbedste vin fra Bourgogne – ja, faktisk noget af den bedste vin i hele verden. Men det bedste Musigny er for de få, og faktum er, bourgogneefterspørgslen overgår udbuddet. Og alt tyder på at, at den tendens bliver mere udpræget i fremtiden.

2020 Comte Georges de Vogue Musigny er her tilgængelig til investering, og har kun haft et lille år i markedet, hvorfor dette er en unik mulighed for at komme tidligt ind i denne bourgognecase. Dette er en klassisk investeringsmulighed i bourgogne, men det er også en investering i et hus, der for længst har vist sit værd på verdens vinscene. Læs mere herunder.

Comte Georges de Vogue i mere end 500 år

Domaine Comte de Vogue er en institution i Bourgogne, der kan dateres helt tilbage til 1450, hvor Jean Moisson byggede den bygning, der senere fik navnet Domaine Comte de Vogue. Selv i Bourgogne er det noget ganske særligt, at et domæne har eksisteret i mere end 500 år.

I 1925 overtog Comte (greve) Georges de Vogue domænet. I hans vinkyndige fodspor fulgte hans datter Elisabeth, og hun medbragte en naturbaseret vinfilosofi til domænet. Elisabeth vidste også, at håndværk og sublime markbesiddelser ikke kunne opnå succes i sig selv – der skulle marketing til. Hendes stærke sans for forretning resulterede i verdensomspændende succes – men kvalitet som grundpræmis, selvsagt.

I dag har Elisabeths døtre overtaget styringen af domænet, og de er tro mod det arbejde, deres mor lagde for dagen. Huset ejer 1,8 hektar på Chambolle-Musigny, 2,8 hektar på Bonnes-Mares og 7,3 hektar på mytiske Musigny, hvilken er deres ultimative fyrtårn.

Læs meget mere om Comte Georges de Vogue i vores tidligere investeringstips her.

2020 Vogue Musigny

2020 Vogue Musigny Vieilles Vignes – blandt Burghounds darlings

Bourgogne-specialisten Allen Meadows fra Burghound giver 2020 Vogue Musigny Vv 97 point, mens Vinous endnu kun har tildelt den en foreløbig score, en såkaldt barrelscore, på 93-95 point. Wine Advocate har endnu til gode at bedømme, hvilket dermed efterlader os med én endelig score plus en foreløbig score.

Selvom den sidst endelige scores lader vente på sig, har Burghound et fyldestgørende smagskatalog af netop Vogue Musigny:

Burghound-scores-diagram.png 2021 har endnu kun fået barrelscore fra Burghound på 92-95 point, hvorfor ovenstående score er et gennemsnit heraf.

Med 97 point placerer 2020 Vogue Musigny sig således helt i top hos Burghound i det seneste årti. Læg hertil, at også 2015 Vogue Musigny fra en helt stor Bourgogne-benchmark-årgang får 97 point.

Burghound har kun givet mere end 97 point til en Vogue Musigny tre gange: Årgang 1919, 1949 og 2005. Desuden har Burghound smagt sig gennem hele 66 unikke årgange Vogue Musigny, hvoraf kun 11 årgange har fået 97 point. 2020 Vogue Musigny er altså blandt Bourgogneeksperten Burghounds darlings.

Siden 1985 har Francois Millet stået bag vinene hos Comte George de Vogue, og 2020 Vogue Musigny er hans sidste årgang, inden nye kræfter træder til. Niveauet hidtil kender vi – om det holdes, kan kun fremtiden vise.

Powerhouse har givet kontinuerlige afkast

Den britiske vinbørs Liv-ex frigiver hvert år sin power 100- liste over de bedst performende vinproducenter fra det forgangne år. Vinenes rangering afhænger af forskellige parametre, hvoraf handelsvolumen, handelsværdi samt prisudviklingen hos den enkelte producent vægter særligt højt.

På både 2021- og 2022-listen har Bourgogne triumferet med henholdsvis 32 og 39 placeringer ud af de 100. Comte George de Vogue har befundet sig på power 100-listen alle år i det seneste årti, og på 2022-listen er de marcheret op på plads nummer 27 fra plads nummer 66 året før. At figurere på listen så længe cementerer at Vogue for længst har vist sit fortjente værd i toppen af vinhierarkiet.

Der er efterspørgsel på Vogue, og ifølge Liv-ex har de seneste 10 årgange* af Vogue Musigny Vv, der har været på markedet i minimum fem år, over de seneste fem år, i gennemsnit givet et afkast på 68,8 %, hvilket svarer til et gennemsnitligt årligt afkast på 11 %.

*2006-2015

Bourgogne – for the few, not the many

Høstudbyttet for 2020-årgangen i Bourgogne placerer sig lige over gennemsnittet for de seneste 10 år. Men 2020-årgangen blev efterfulgt af 2021-årgangen, hvis høstudbytte mildest talt var katastrofalt. For 2021-årgangen beretter Liv-ex, at lave udbytter tvinger producenterne til at sætte priserne op på deres frigivelser for at dække deres omkostninger – prisstigninger på helt op til 25 %.

Topnavnene siges deslige at blive frigivet senere end normalt, så producenterne har længere tid til at beslutte sig for fordeling og prisfastsættelse. Selvom Bourgognes bedste vine er sjældne i sig selv, bliver 2021 Bourgogne kun for de helt eksklusive få. Der blev produceret cirka 20.250 flakser 2020 Vogue Musigny, mens udbyttet i 2021 blot er 13.200 flasker. Med andre ord mangler markedet dermed betydelige mængder bourgognevin – ikke kun fra Vogue, men generelt sammenlignet med, hvad det er vant til, mens prisstigninger fra producenterne unægtelig vil påvirke priserne på de vine, der allerede er i markedet.

Burgundy yield - DK.png

Grundpræmissen for bourgogne-investering er baseret på simpel udbud- og efterspørgselsteori. Udbuddet kan ikke øges, da markerne har den størrelse, de har. Klassifikationer dikterer desuden, hvor meget der må høstes på de enkle marker. Ydermere trues Bourgogne af klimaforandringer, mens omstilling til biodynamisk produktion og et større fokus på kvalitet frem for kvantitet ligeledes reducerer høstudbyttet. Resultatet er mindre vin på markedet, mens efterspørgslen blot synes at stige.

Det skæve forhold mellem udbud og efterspørgsel kan markedet kun besvare med prisstigninger.

RareWine Invest mener

Dette er klassisk bourgogneinvestering serveret på et sølvfad. Musigny er tilmed en af det mest mytiske marker i hele verden, og det er langt fra alle forundt at kunne vinge den af sin bucket-liste. Comte Georges de Vogue fastslår med sin power 100-dominans sin placering blandt verdens bedste vinproducenter.

Og selvom prisskiltet kan synes voldsomt for de fleste, er det værd at have in mente, at en 2015 Leroy Musigny for nyligt blev solgt for € 80.000* for en flaske. Din pris på 2020 Vogue Musigny er € 1.000. Der synes altså ikke at være et prisloft for Musigny – men prisen her appellerer trods alt til et langt bredere publikum.

Dette er en investering i en solid bourgogneinstitution, hvis årgang 2020 Vogue Musigny i et Burghound-perspektiv bider skeer med de allerbedste årgange. Og det er en investering i en vin, hvis forgængere har vist flotte afkast.

Og så er det en investering i at kunne tilbyde fremtidens bourgogneelskere vin fra en af verdens bedste marker – noget, der synes at blive mere og mere sjældent fremtidens produktions- og klimaudfordringer samt kvalitetsprioriteringer taget i betragtning.

Invester i 2020 Comte Georges de Vogue Musigny Vieilles Vignes

Kontakt os via kontaktformularen nederst på siden, hvis du vil høre mere om dine muligheder for investering, eller bestil vinene direkte igennem formularen.

ÅRGANGVINVOLPAKNINGAntalPRIS/FL.*
2020Comte Georges de Vogue Musigny Vieilles Vignes750OWC624€ 1.000
2020Comte Georges de Vogue Musigny Vieilles Vignes750OWC369€ 1.000
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Mindste ordrestørrelse € 2.500. Forudsætter en samlet portefølje på min. € 10.000 (75.000 kr.). Prisen på disse vine kan have ændret sig siden udgivelsen af denne artikel. Der tages forbehold for fejl.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.