Markedsanalyser - Øvrige - 10. august 2023

Analyse af den franske vinhøst 2023: Dobbelt udfordring for Bordeaux

2023: En historie om kontraster og muligheder i fransk vin. Fra Bordeauxs udfordringer til Bourgognes og Champagnes løfter: Scenen er sat for vinentusiaster & investorer.

Forestil dig dette: De bølgende vinmarker i Frankrig, prydet med løftet om en ny vinhøst. Mens de solbeskinnede druer når deres højeste modenhed, venter vinentusiaster og investorer spændt på det årlige udbytte. Men før vi lader propperne springe, udfolder en kompleks historie sig - en historie om kontraster, udfordringer og potentialet for lukrativ investering. Scenen er sat, og tæppet går op for Frankrigs vinproduktionsscene i 2023.

Med sin rige historie og udsøgte smag har fransk vin længe fanget hjerter og ganer hos kendere verden over. I år udfolder scenen sig med en kombination af optimisme og forsigtighed, da rapporten fra det franske landbrugsministerium, som er blevet rapporteret af Reuters, afslører en fascinerende fortælling, der er som en sofistikeret blanding af smagsoplevelser.

En oversigt over årgangen

Midt i hjertet af vinmarkerne er det tallene, der først træder ind på scenen. Prognosen for 2023 placerer den samlede vinproduktion i et spænd fra 44 til 47 millioner hektoliter. Dette omfattende interval inkluderer det femårige gennemsnit på 44,5 millioner hektoliter og sidste års udbytte på 46,1 millioner hektoliter. For at sætte dette i perspektiv, så svarer en hektoliter til 100 liter eller 133 standard vinflasker.

Afdækning af regionerne

Bordeaux, et navn, der vækker stor genklang hos vinentusiaster, kæmper med en dobbelt udfordring. Uforudsigelige vejrmønstre, herunder en dans af stormbyger og sydende varme, har givet anledning til den truende sygdom meldug i Bordeaux og de sydvestlige dyrkningsområder. Ministeriets rapport tegner et forsigtigt portræt af disse områder og minder os om, at produktionsprognoser i disse områder står i skyggen af usikkerhed.

Jerome Despey, en respekteret producent og formand for FranceAgriMer's vinudvalg, giver stemme til debatten. I et interview med Reuters bekender han, at kontrasten mellem usikkerhed og mulighed aldrig har været mere tydelig. Despeys ord afspejler den skrøbelige dans mellem den naturlige verdens uforudsigelighed og vinindustriens uophørlige stræben efter fremragende kvalitet.

den franske vinhøst 2023

Bordeaux' skillevej

Med skyer af usikkerhed hængende over Bordeaux, en historisk aktør i vinlandskabet, er der meget på spil. Regionen står over for de sammenfiltrede udfordringer med faldende efterspørgsel og en høst plaget af sygdom. De kraftige franske rødvine, der engang var kronjuvelerne i vinkældre verden over, har ifølge en artikel offentliggjort af The Guardian tidligere i år mistet deres tiltrækningskraft blandt de yngre generationer i Frankrig. Ikke desto mindre må man huske, at der er forskel på bordvin og fin vin. Der vil altid være en efterspørgsel efter Mouton Rothschild, Petrus eller Le Pin, blandt andre. I oktober 2022 afslørede en analyse fra Global Data, at efterspørgslen efter fin vin alene i Kina næsten vil fordoble sig mod 2026.

For at modvirke udviklingen tilbyder regeringen en hjælpende hånd til producenter i Bordeaux, hvilket er et vidnesbyrd om sektorens afgørende rolle i nationens økonomi.

Vinverdenen gentager en anmodning om yderligere støtte, især til den såkaldte ” distillation scheme”, der kunne reducere overskydende lagre. Hvis denne ordning udvides, kunne det resultere i farvel til en betydelig mængde på tre millioner hektoliter vin, primært i Bordeaux og Languedoc-Roussillon. Et separat initiativ med det formål at fjerne vinstokke i Bordeaux, en strategisk handling som modsvar på faldende forbrug og økonomisk pres, har vakt betydelig opmærksomhed. Dette initiativs tiltrækningskraft har medført ansøgninger om næsten 8% af Bordeaux's vinområde.

Høst af kontraster

Mens tæppet går op for den storslåede scene af franske vinmarker, er det væsentligt at anerkende mangfoldigheden, der definerer fortællingen. Mens Bordeaux slås med sine udfordringer, nyder Bourgogne og Champagne godt af en kontrastfyldt glans. Disse regioner, uberørt af udfordringerne hos deres Bordeaux-kollegaer, er klar til at høste en overflod af druer. Ideelle vejrforhold under blomstringen, kombineret med forfriskende sommerregn, har banet vejen for en triumferende høst.

Selvom man har stødt på meldugtilfælde i Bourgogne, forudsiger ministeriet en produktion, der stiger en smule ud over det femårige gennemsnit. På samme måde har man i Champagne undgået frost og hagl, hvilket tegner et lovende billede for investorer, der ser på den sprudlende glæde, selvom det vil tage mindst ti år at se de bedste cuvéer på markedet.

den franske vinhøst 2023

En flig af indsigt

Mens vi afdækker de komplekse aspekter af fransk vinproduktion i 2023, bliver det tydeligt, at 2023-årgangen er lige så mangfoldig som smagene, du hvirvler i vinglasset. Dikotomien mellem regioner, den skrøbelige balance mellem efterspørgsel og udbud samt dansen mellem naturens uforudsigelighed og menneskelig modstandsdygtighed former årets fortælling.

For den kræsne investor er disse nuancer et fristende tilbud. Vejrets, efterspørgslens og produktionens forviklinger fletter sig sammen og skaber et tæppe af investeringsmuligheder. Så hæv dit glas, ikke bare for den udsøgte smag af årgangen 2023, men også for potentialet i vinstokkene, fadene og det evigt udviklende landskab på markedet for vininvesteringer.

Når høstsæsonen nærmer sig, har investorer en enestående chance for at drikke af historiens og mulighedernes bæger, alt imens de sætter deres præg på den berømte franske vinverden.

Hvordan vil dette påvirke vininvestorer hos RareWine Invest?

Når vi hæver glassene for den franske vinproduktions komplicerede symfoni i 2023, opstår spørgsmålet uundgåeligt: Hvordan påvirker denne fortælling vininvestorer hos RareWine Invest? Svaret er ganske enkelt: slet ikke så meget.

Hos RareWine Invest har vi altid trodset de konventionelle overbevisninger og udstukket vores egen kurs midt i de stadigt skiftende strømninger i vininvesteringsverdenen. I 2016, mens mange var betaget af Bordeaux' tiltrækningskraft, gik vi en anden vej. Vores indsigt og data fik os til at anbefale investeringer i Bourgogne og Champagne med en iver, der viste sig at være velbegrundet. Og i dag, hvor duften af nyhed fylder luften, er vores engagement i denne strategi stadig urokkelig.

Vores datadrevne tilgang har belyst den mindre befærdede vej. Vi står fast på at anbefale, at 70% af din vininvesteringsportefølje finder sit hjem i Bourgogne og Champagne. Årsagerne er klare - disse regioner tilbyder et lærred, hvorpå investeringspotentialet kan males med levende nuancer.

Forholdet mellem udbud og efterspørgsel vil altid være i investorens favør, da Bourgognes produktion er mikroskopisk sammenlignet med Bordeaux. Desuden viser data fra verdens største vinbørs, Liv-ex, at efterspørgslen på Bourgognevin har været kraftigt stigende siden 2017, mens produktionsmængden er faldende, som det fremgår af grafen nedenfor.

Bourgogne Høstudbytte

Men lad os ikke overse den opstigende stjerne i horisonten: Italiensk vin. Baroloerne, Brunelloerne, supertoscanerne - de lokker med uindfriet potentiale. I takt med at verdens anerkendelse af italiensk ekspertise vokser, følger vores anbefalinger trop. Som en rettesnor foreslår vi, at 15 % eller mere af din portefølje er dedikeret til disse italienske skatte.

Men vores historie slutter ikke her. Efterhånden som vi krydser kontinenter og oceaner, er tiltrækningskraften fra oversøiske herligheder vokset. Whisky og en håndfuld internationale vine fanger nu vores opmærksomhed og stiger i graderne i vores data.

Men hvad med mægtige Bordeaux? Selv om scenen har ændret sig, er den stadig en hovedperson i vinens store saga. Yngre vinentusiasters smagsløg drages mod vine, der taler om let raffinement og drikkevenlighed. Mens de traditionelle tunge Bordeaux-vine bevarer deres historiske plads i hjerterne hos den ældre generation af kendere, anbefaler vi, at man investerer meget selektivt og strategisk i Bordeaux i den nærmeste fremtid.

I Bordeaux kæmper man imidlertid med en ubalance mellem udbud og efterspørgsel. På den ene side ser vi en overproduktion i området, og på den anden side en prisstruktur, der gør vinene svære at handle med.

Et potentielt destillationssystem antyder et middel, et skridt, der kan tippe vægtskålen til fordel for investeringspotentialet ved at reducere tilgængeligheden. I takt med at producenterne kæmper mod klimaforandringerne, kan essensen af Bordeauxvine udvikle sig til at give genlyd i moderne bevidsthed. Kun tiden kan afsløre denne udvikling, men indtil videre sætter vi en ære i, at vores anbefalinger er forankret i empiriske data snarere end vores egen forkærlighed for Bordeaux' historiske skønhed.

Afslutningsvis, når solen går ned over vinmarkerne, og tæppet falder for dramaet om fransk vinproduktion i 2023, står vi hos RareWine Invest fast på vores investeringsstrategi med et primært fokus på Bourgogne, Champagne og Italien suppleret med en sjat Whisky eller Napa.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.