Markedsanalyser - Bourgogne - 26. juli 2023

Top 5 Bourgogne-investeringer de seneste fem år

Trecifrede afkast afspejler den burgundiske vinrejse i et halvt årti, og prominente producenter har sat sig tungt på tronen. Se listen her…

Bourgogne: Attråværdigt vinmekka har set markante afkast

Bourgogne er først og fremmest en region i Frankrig. Men Bourgogne er også synonym for den både eksklusive og massivt efterspurgte vin, der nøjsomt drypper ud af området – særligt fra de bedste marker, som kun få producenter får lov at kalde arbejdsplads. Bourgogne har altid været arnestedet for stort kendskab til vinproduktionens kunst, og der kom et naturligt tidspunkt, hvor verdens vinelskeres opmærksomhed fik frankofilt, burgundisk fortegn.

Derfor har Bourgogne-kategorien i investeringsøjemed også performet voldsomt flot de seneste fem år hos RareWine Invest anført af de mægtigste navne, og det er vi særligt glade for den dag i dag. Da alle andre anbefalede Bordeaux, gik vi nemlig mod strømmen tilbage i 2016 og anbefalede Bourgogne som den primære region i vores porteføjeanbefalinger, og med massive afkast til følge.

Herunder har vi samlet Top-5 bedst performende Bourgogne investeringer, der alle har det til fælles at de har været i portefølje under administration gennem RareWine Invest de seneste fem år, hvilket betyder, at den meget roste 2019-årgang endnu ikke er med på listen.

Det er værd at notere sig, at vine, der endnu ikke har været under administration i fem år, ikke indgår på listen. Herunder flere af vinene fra Arnoux-Lachaux, der på mindre end fem år har leveret afkast på mere end 1.000%.

2014 Domaine Leroy - Vosne Romanee Genaivrières: +503%

Madame Lalou-Bize Leroy har med rette fået kaldenavnet Dronningen af Bourgogne. Hun er en af de mest toneangivende producenter gennem årtier, og fortjent regnes hun for at være den mest magtfulde kvinde i vinens vidunderlige verden. Til trods for at Madame Leroy, i skrivende stund, har passeret 91 år, så står hun stærkere end nogensinde. Det er kun de færreste forundt at komme i nærheden af regentens vin, fordi udbuddet er mikroskopisk – og prisen tårnhøj: Men verden vil have Leroy.

Domaine Leroy råder over 1,2 hektar på village-vinmarken Genaivrières i Vosne-Romanée, hvorfra de i årgang 2014 producerede 3.400 flasker. En village-vin ligger normalvis i slipstrømmen på både grand-og premier cru-appellationerne, men denne fik 95 point fra Vinous, 90-92 point fra Wine Advocate og 92 fra Burghound, og giver derfor sine overordnede kamp til stregen. Lalou-Bize Leroy har skabt sig et navn, fordi hun tryllebinder med sine vinevner. Står der i dag Leroy på en flaske, er der iboende efterspørgsel og intet prisloft i syne – og derfor har vi også set et massivt afkast på denne på hele 503% på fem år – altså 41% i årligt afkast.

2015 Domaine Leroy - Nuits-Saint-Georges: +372%

Endnu en Leroy-vin agerer højdespringer på denne liste, og det er village-vinen 2015 Nuits-Saint-Georges. Fordi høstudbyttet var lavt i 2015, valgte Madame Leroy at samle druerne fra Aux Allots, Aux Laviéres og Bas de Combe. Parceller, der tilsammen tæller 1,36 hektar, hvoraf Leroy maksimalt må producere 8.150 flasker. Vinous og Wine-Advocate tildeler 92 point og Burghound 90 point til 2015 Leroy Nuits-Saint-Georges, der de seneste fem år er steget 372%, hvilket svarer til et årligt afkast på 36%.

En af de åbenlyse årsager til de trecifrede Leroy-afkast er selvsagt hendes verdensomspændende fame, samt at hendes vine er blevet værdifulde samleobjekter. Men berømthed kan sjældent stå alene, og i dette tilfælde er det også værd at pointere, at ovenstående scores er fænomenale, når det kommer til village-vin. Leroy cementerer altså, at hun mestrer sit håndværk – heraf massiv efterspørgsel – heraf markante prisstigninger.

2007 Armand Rousseau - Mazy Chambertin Mazis-Chambertin: +335%

Armand Rousseau er et ikonisk domæne i Bourgogne, og de befinder sig solidt blandt ligeværdige i verdens vinelite. Der er stor rift om vinene fra Rousseau, og efterhånden er det ikke et spørgsmål om, hvorvidt en Roussseau-investering er en god idé – men nærmere om, det overhovedet er til at komme i nærheden af de sparsomme flasker.

Domaine Armand Rousseau råder over en sublime samling af vinmarker, der tæller flere med grand cru-klassifikation. Det giver dem optimale forudsætninger for at levere unikke resultater. Og det gør de. Domænet jagter den fuldendte vin, og vin-connaisseurerne jagter Rousseau.

Armand Rousseaus 2007 Mazy Chambertin grand cru får 90-point af Vinous, 89-92 point af Bourgogneeksperten Burghound og 91-93 point af Wine Advocate. Kun 2.500 flasker 2007 Armand Rousseau Mazy Chambertin er produceret, hvilket ikke har kunnet tilfredsstille et hungrende vinpublikum. Og derfor har denne opnået et femårigt afkast på 335%, svarerende til +34% om året.

2016 Domaine de la Romanée-Conti - La Tâche: +290%

Domaine de la Romanée-Conti. For en vinkender er disse fem ord hårrejsende. Domaine de la Romanée-Conti (DRC) er måske det mest mytiske og eftertragtede Domæne i hele Bourgogne – hvis ikke i hele verden. Og ligesom med Lalou-Bize Leroy har også DRC immanent efterspørgsel, og et pricetag, der ikke synes at have en øvre grænse. 2016 DRC La Tâche er en af de vine, der har performet allerbedst de seneste fem år. På fem år har 2016 La Tâche aktualiseret et afkast på 290%, hvilket svarer til 31% om året.

La Tâche er en monopolmark, hvilket betyder, at det kun er DRC, der opererer netop her. Marken har grand cru-status, og med dens 6,06 hektar, må der herfra maksimalt produceres 29.600 flasker om året. Men Bourgognes bedste producenter udnytter sjældent den maksimale grænse, da kvalitet vægter højere end kvantitet. I 2016 har DRC således kun produceret 24.800 flasker. Og selvom det i et Bourgogne-perspektiv er mange flasker, er det intet i forhold til, hvor mange, der ønsker at få fingrene i DRC grand cru. For en producent som DRC er scores efterhånden ikke afgørende for efterspørgslen – men i dette tilfælde har det givetvis alligevel haft en betydning for afkast. 2016 La Tâche får nemlig 3 x 98 point fra henholdsvis Burghound, Vinous og Wine Advocate, hvilket ikke er langt fra perfektion og selvfølgelig tiltrækker bevågenhed fra verdens vinconnaisseurs.

2014 Bonneau du Martray - Corton-Charlemagne: +241%

Bonneau du Martray har for længst fastslået deres berettigelse blandt Bourgognes bedste producenter, og derfor er det heller ikke underligt, at deres 2014 Corton-Charlemagne befinder sig i gruppen af Bourgognes topinvesteringer de seneste fem år med et afkast på 241%, hvilket svarer til 28% om året.

I mere end 200 år har Bonneau du Martray været familiedrevet, men i 2017 blev det historiske hus købt af en mand med hang til succes: Stanley Kroenke. Og han er ikke blot en almindelig forretningsmand. Kroenke er bredt anerkendt som en ejendoms- og sportsmogul, der ifølge Forbes ejer omkring 60 millioner kvadratmeter udlejningsejendomme, der primært tæller shoppingcentre og ranches. Han er desuden den stolte ejer af Premier League-klubben Arsenal, men i vinregi er hans dominans i Napa Valley særligt interessant. Stanley Kroenke har nærmest uendelige ressourcer, og han kan tage en stor del af æren for, at hele USA’s topvin Screaming Eagle har opnået årtilang succes. Derfor er hans overtagelse af Bonneau du Martray yderst interessant og givetvis også årsag til et intensiverende spotlys på domænet.

Corton-Charlemagne er en institution i sig selv, og grand cru-marken breder sig over hele 52 hektar, hvorfor adskillige prominente producenter opererer her. På Corton-Charlemagne råder Bonneau du Martray over 9,5 hektar, og i årgang 2014 producerede de kun 26 hektoliter pr. hektar, hvilket resulterede i en samlet produktion på 32.930 flasker – altså 25 % mindre end normalt. 2014 Bonneau Martray Corton-Charlemagne modtog 95 point fra Vinous, 91-93 point fra Wine Advocate og 91-94 point fra Burghound og placerer sig dermed blandt de bedste vine i hele verden.

Prisloft i syne? Negativ

Ovenstående fem investeringer er repræsenteret af nogle af de mest eftertragtede domæner i Bourgogne, og vinene her har vist, at der ikke er nogen overligger på prisniveauet. Flere gange er en et antydet prisloft blevet elimineret og gjort til skamme – og om det nogensinde kommer, ved vi selvsagt ikke.

Bourgogne har præsteret flot de seneste fem år, hvor særligt høj kvalitet, lavt udbud og massiv efterspørgsel er årsagsforklaring på prisstigninger. Og der er fortsat masser af investeringspotentiale i det franske vinmekka hvis man overhovedet kan komme i nærheden af de sparsomme dråber.

Top 5 Bedste Bourgogne Investeringer

Vin5 års afkastAnnualiseret
2014 Domaine Leroy - Vosne Romanee Genaivrières503%41%
2015 Domaine Leroy - Nuits-Saint-Georges372%36%
2007 Armand Rousseau - Mazy-Chambertin335%34%
2016 Domaine de la Romanée-Conti - La Tâche290%31%
2014 Bonneau du Martray - Corton-Charlemagne241%28%
OBS. Det er værd at notere sig at vine, der endnu ikke har været under administration i fem år, ikke indgår på listen. Herunder flere af vinene fra Arnoux-Lachaux, der på mindre end fem år har leveret afkast på mere end 1.000%. (Periode: Juni 2018 til Juni 2023)

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.