Markedsanalyser - Øvrige - 24. august 2023

Analyse af vinmarkedet: At navigere i værdi og virkelighed

2023: Et skift i dynamikken på vinmarkedet. Inflation forandrer investeringer. Udforsk det landskab, der er under udvikling.

Efter et par år, hvor det virkede som om, at træerne voksede ind i himlen for vininvestorerne, har 2023 medført nogle korrektioner fra de ekstreme prisniveauer. Liv-ex rapporterer om et fald på over 10% for Bourgogne og Champagne, mens Italien er faldet med næsten 4% year-to-date. Inflationen har dæmpet købekraften, hvilket har resulteret i det nuværende scenarie, hvor udbuds- og efterspørgselsdynamikken er ændret. Denne artikel dykker dybere ned i markedsmekanismerne i vininvesteringslandskabet og understreger grundene til at holde fast i den oprindelige præmis om, at vininvestering er en langsigtet investering.

Forstå den faktiske værdiansættelse af vin

Verden af investeringer i fine vine er et landskab præget af nuancer og kompleksitet, hvor værdien er en vigtig indikator, der afspejler den aktuelle udbudsdynamik – alt sammen baseret på handelsdata fra tredjepartsenheder som den anerkendte britiske vinbørs, Liv-ex, og den berømte wine-searcher.com.

Vores investeringsplatforms prisindikationer er forankret i simple data som dem, der er nævnt ovenfor, og fungerer som et kompas for potentielle investorer. Det er dog vigtigt at erkende, at disse indikationer ikke er definitive markedsværdier. I virkeligheden er markedets håndgribelige puls forskellig fra disse datadrevne tilnærmelser. De daglige transaktioner kan medføre udsving i data, som nogle gange afviger fra den faktiske markedsværdi.

I tider med lav og faldende markedsaktivitet reduceres nye og opdaterede prispunkter også, hvilket komplicerer en konsekvent opretholdelse af en meningsfuld markedsvurdering.

I lyset af dette går vi til vurderingen af dine vine med en bevidst menneskelig tilgang. Når tiden er inde til at aktualisere en position og indlede et salg, foretager vores team af specialister en omhyggelig vurdering* af dine vine. Denne personlige vurdering er designet til at give den mest omfattende vejledning til et effektivt salg, idet der tages højde for de detaljer, som tal alene ikke kan indkapsle.

I et marked, hvor udbuddet er større end efterspørgslen, ligger nøglen i at identificere et attraktivt prispunkt, der er rentabelt for både den professionelle køber og sælger. For at lette en vellykket transaktion skal salgsprisen placeres under den gældende markedsværdi, så der er plads til, at den professionelle køber også kan tjene penge på handlen. Det betyder dog ikke, at vinens værdi er forringet; det understreger blot vigtigheden af at time salget korrekt. Derfor er det afgørende at udvise tålmodighed i salget for at udnytte potentialet til at sikre optimale priser for flaskerne.

En anden vigtig faktor at overveje er handel med vine mellem investorer. Både nye og eksisterende investorer tager ofte positioner, mens andre søger at komme ud af dem. Prisen skal afspejle retfærdighed for begge parter og påvirke den endelige vurdering, når en position er realiseret. Alle ønsker at købe til markedets laveste pris og sælge til den højeste. At navigere i dette spændingsfelt kræver en forståelse for strategisk manøvrering.

I et område, hvor spidsfindigheder spiller en afgørende rolle, og hvor skæringspunktet mellem data og virkelighed kan være indviklet, er vi forpligtet til at sikre, at rejsen gennem det fine vininvesteringslandskab er præget af klarhed, indsigt og resultater.

*I 2022 konkluderede en global tier-three konsulent- og analysevirksomhed, at RareWine Invest er bedst i klassen til at evaluere kundernes porteføljer, hvilket blandt andet demonstreres af en medianværdiansættelsesforskel på ~0% sammenlignet med Liv-ex-markedsprisen.

Navigation i dynamikken i vinmarkedets likviditet midt i geopolitiske realiteter

Begrebet likviditet er en fremherskende bekymring inden for investeringer i samlerobjekter, og det ville være en forsimpling at påstå, at vinmarkedet fortsat er uimodtageligt for det nuværende geopolitiske landskabs indviklede karakter.

Nu ser vi priskorrektioner i kølvandet på to år med betydelige stigninger. Det er værd at bemærke, at vedvarende fald i vinpriserne over længere perioder er en anomali. Vin er et aktiv med en lang investeringshorisont, og derfor er der ingen grund til at gå i panik over værdiansættelsen på kort sigt.

Som nævnt i vores vurdering af andet kvartal af 2023, var lignende omstændigheder tydelige i 2019. Efter et bemærkelsesværdigt år for vininvestorer i 2018 skabte handelskonflikten mellem USA og EU, urolighederne i Hong Kong og de mærkbare efterdønninger af Brexit samlet set turbulens på de globale markeder og påvirkede dermed likviditeten på vinmarkedet. Det var utvivlsomt en mindre gunstig udvikling for investorerne på det tidspunkt, men de, der havde vovet sig ud i investeringer før og midt i disse udfordringer, står i dag som de sejrende vindere.

Desuden er det vigtigt at anerkende, at der findes en tærskel, hvor professionelle anser en vin for at være for økonomisk attraktiv til at ignorere, hvilket får dem til at købe proaktivt. Den seneste tids markedsdynamik har afsløret spændende muligheder, som ikke var synlige for et år siden.

Afsløring af vinmarkedets dynamik: Et nærmere kig på Champagne

I løbet af de sidste par år har Champagne vist sig at være omdrejningspunktet for en glødende interesse inden for vininvesteringssfæren. Denne entusiasme er utvivlsomt velbegrundet, da den har givet et svimlende afkast på 38,2% på to år, som det fremgår af Liv-ex Champagne 50. Som den vin, der klarer sig bedst, er Champagne også den vin, der er mest modtagelig over for markedskorrektioner.

Den nuværende udvikling i vinindustrien rummer spændende afsløringer. Især Champagne fastholder sin fremtrædende plads som den mest handlede vin i både værdi og volumen i hele den første halvdel af 2023.

Liv-ex's resultater viser en vedvarende interesse for Champagne, en modstandsdygtighed, der ses på trods af en kortvarig nedgang på 10,4% i Liv-ex Champagne 50-indekset i denne specifikke fase.

Et element af fascination dukker op, da Dom Pérignon 2013 dukker op som frontløber blandt de mest handlede vine i første halvdel af dette år.

Blandt de bemærkelsesværdige kandidater er Bollinger La Grande Année 2014 og Louis Roederer Cristal 2008 & 2014, som har fanget opmærksomheden med deres fremtrædende placering i buddene fra januar til juni. Tiltrækningen øges yderligere af afsløringen af, at Louis Roederer Cristal 2014 og 2015 ikke blot sikrer sig positioner blandt de øverste lag af de dyreste vine; de gør også krav på at være de mest aktivt handlede inden for denne kategori.

Lige så vigtig er den bemærkelsesværdige prisstigning for Jacques Selosse Millésime 2009, der har oplevet en imponerende stigning på 43,1%. Fænomenet understreger den vedvarende tiltrækningskraft og værdi, der ligger i en verden af fine vine i konstant udvikling.

Det komplicerede samspil mellem markedsdynamik og forbrugerpræferencer former vinlandskabet og viser de steder, hvor trends krydser tradition, og værdi finder sin resonans.

Konklusion: Vær tro mod din oprindelige investeringsstrategi

Det er tydeligt, at markeds-sentimentet i øjeblikket hælder til fordel for købere, hvilket understreger et "købers marked"-scenarie. Udbuddet på markedet indbyder lige nu ikke til salg.

I det indviklede samspil mellem markedslikviditet og makroøkonomiske og geopolitiske forviklinger er vi fast besluttede på at udstikke en kurs, der fremmer din investeringsrejse med klarsyn, forsigtighed og en skarp forståelse af de faktorer, der er i spil. I bund og grund harmoniserer symfonien af investeringer og realiteter for at skabe et melodisk lydbillede, der vækker genklang hos både erfarne og strategiske investorer.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.