Investeringstips - Champagne - 8. august 2023

Ny frigivelse: 2013 Cristal Rosé Magnum | wine-of-the-vintage candidate

99 rosé-point er ikke hverdagskost i Champagne. Det er eksklusivitet til gengæld, og ifølge Liv-ex kan rosé-kategorien blive den helt store price performer…

“A candidate for wine-of-the-vintage honors in Champagne”, Wine Advocate om 2013 Cristal Rosé

Hos RareWine Invest møder vi oftest vine, der pointmæssigt placerer sig i den helt høje ende af skalaen. Men det er bestemt ikke hyppigt, at en vin kun er et mulehår fra perfektion. Det er imidlertid tilfældet med 2013 Cristal Rosé, der er tilgængelig i dette investeringstip. Og ifølge Wine Advocate er den stærk kandidat til at blive årgangens vin.

Cristal Rosé leverer. Leverer på kvalitet. Leverer på efterspørgsel. Leverer på historiske afkast. Og i dette tilfælde leverer Cristal Rosé også på sjældenhed, da dette er nyeste frigivelse på magnumformat. Efterspørgslen på champagne stiger, og når udbuddet ikke kan følge med, sker der interessante ting. Læs med her.

Cristal: Rosé fra Champagnes Musigny?

Cristal blev en realitet, fordi en paranoid champagnedrikkende Zar i 1876 ønskede attentatsikrede bobler. Historien om Cristal er helt sin egen, og måske er det fordi, den blev født af et ønske om af få den bedste champagne, verden endnu havde set, at Cristal den dag i dag befinder sig i toppen af verdens sublime champagne-hierarki. For ja, den er virkelig så god: Uanset om den kommer i hvid eller rosa udgave.

I mange år var der kun én Cristal, men i 1974 blev verden beriget med den allerførste rosé-udgave af Cristal. Den fremstilles efter Saignée-metoden, hvor rødvin blandes i hvidvinen, og den fremstilles i langt mindre mængder end sin hvide pendant.

Jean-Baptiste Lecaillon der er kældermester hos Louis Roederer udtaler, at de forsøger at lave vine, der afspejler jorden, og henviser blandt andre til Villers, som er en biodynamisk dyrket parcel i Ay, der indgår i en Cristal Rosé. Den ligger lige over de vinmarker, der bruges i Dom Pérignons rosé, men Jean-Baptiste kalder bare markerne Champagnes Musigny. For ifølge ham laver både Cristal og Dom Pérignon nogle af de bedste rosé-champagner fra det samme område. Det er jordbunden, der skaber smagen af Champagne.

Uanset om man er enig i Musigny-referencen, kan der ikke sættes spørgsmålstegn ved Cristals position på verdens vinscene, og deres konstante kvalitet, der er en drøm for samlere.

Læs desuden historien om Cristal i vores fulde artikel: Myten om Cristal: Krystalklar, eksklusiv og attentatsikret

2013 Cristal Rosé Magnum

Roséchampagne på Magnum: Mere eksklusivt bliver det ikke

Champagne konnoterer ekstravagance og luksus, men ønsker du at skrue lidt op for prestige, kvalitet og overdådighed, skal du søge mod de lyserøde, boblende sidestykker. Producenterne producerer som regel væsentligt mindre af roséchampagner end de normale hvide champagner. Cristal Rosé er således også Louis Roederers mindste cuvée, men det vides ikke med sikkerhed, hvor mange flasker, der reelt produceres.

Men der produceres cirka 400.000 flasker Cristal, de årgange, der er stærke nok til at kvalificere en frigivelse. Rosé-mængderne er mindre – og din mulighed her for at investere i årgang 2013 Cristal Rosé er endda på magnum-format, hvorfor den allerede ved frigivelse er langt mere knap i udbud end frigivelserne på almindeligt format. Er det en fordel? Der er omtrent den samme mængde ilt i en almindelig flaske, som der er i magnum, om end mængden af champagne i en magnum er dobbelt så stor. Det medfører en langsommere og mere yndefuld modningsproces og øget gemmepotentiale, hvilket taler til investorens fordel.

I øvrigt et lille interessant faktum: I 2019 blev der eksempelvis kun produceret 15,4 millioner flasker roséchampagner, og disse repræsenterede kun 5% af den samlede champagneproduktion.

Kontinuerlig høj kvalitet kendetegner Cristal Rosé

Cristal rosé beskrives med rette som en af de absolut bedste roséchampagner i verden og kontinuerligt høje scores underbygger det postulat. Ingen årgange listet i nedenstående diagram har modtaget mindre end 95 point. Cristal Rosé er således solidt medlem af de høje pointlags klub, og 2013 Cristal Rosé placerer sig i det bedste lag inden for den ekstremt høje standard.

Årgang 2013 får 99 point af Wine Advocate (kun overgået af 100 point til de store benchmarkårgange 2008 og 2002), mens Vinous tildeler 98 point. Richard Juhlin har endnu ikke tildelt point, men deler han sin begejstring for Cristal Rosé med de andre, som han har for vane at gøre med Cristal, bibeholder 2013 sin plads i toppen.

Cristal rosé diagram.png

Performance på Cristal Rosé

Cristal er en både hyppig og velkommen gæst hos RareWine Invest, og det er selvfølgelig fordi frigivelse efter frigivelse er garant for kvalitet. Og når det kommer til afkast, har de seneste år også vist deres berettigelse i invest-regi. Ifølge Liv-ex har de seneste 10 årgange* Cristal Rosé, der har været på markedet i minimum fem år, i gennemsnit givet et afkast på 54,3 % de seneste fem år, hvilket giver et gennemsnitligt årligt afkast på 9,0 %. Ydermere har al Cristal Rosé**, vi har anbefalet til investering ligeledes i gennemsnit givet et årligt afkast på 9,0 % siden første dato for investeringstip.

*Årgange: 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2002, 2000, 1999, 1996

**Årgange: 2013, 2012, 2012 (MAG), 2008, 2008 (MAG) og 2005

Rosé-champagne: Fremtidig prisperformer?

Champagnekategorien står overfor en stor upside i takt med, at Asiens efterspørgsel på champagne stiger. Markedet for vin i Kina forventes næsten at fordobles frem mod 2026. Markedet vil vokse fra 42 milliarder dollars i 2021 til 72,2 milliarder dollars i 2026 – altså en gennemsnitlig årlig vækst på 11,5 %. Det forventes herunder, at kategorien for mousserende vin vil vokse med 11,3 % om året frem mod 2026. Dette betyder også, at rosé ligeledes forventes at vækste.

Ydermere opruster stærke aktører i Provence, der for rosévin er, hvad Champagne er for mousserende vin. Både Chanel Group og LVMH har købt op i prestigefyldte producenter, og det er der selvfølgelig en årsag til. Rosé-kategorien bliver mere og mere populær blandt vinelskere, og det vil uomtvisteligt smitte af på kategorien for rosé-champagne.

Rosechampagnerne produceres i langt mindre mængder, hvilket blandt skyldes at produktion er væsentligt mere krævende – Og Liv-ex beretter, at købere, der leder efter andre muligheder end de hvide champagner, vil søge brands som Comtes de Champagne, Dom Pérignon og Cristal, fordi disse har stor troværdighed.

”However, as this market segment evolves this lack of liquidity, if it is coupled with rising demand, could one day make roséchampagnes some of the best price performers around”, udtaler Liv-ex.

RareWine Invest Mener

Her har du muligheden for at være med helt fra start på en dugfrisk magnum-frigivelse fra en stærk årgang. Det er ikke hverdagskost at se en vin som denne: 99 point, Cristal Rosé (fra champagnes Musigny) på etiketten og tilmed et format, der allerede ved fødsel er ekstra limiteret.

Cristal Rosé har leveret flotte historiske afkast, men det er i fremtiden, det store potentiale ligger. Champagnekategorien tiltrækker stigende opmærksomhed, og i den kategori er rosé både mere sjældent, mere ekstravagant og mere eksklusivt. Og det er netop dette ulige forhold, der ifølge Liv-ex kan gøre rosé-champagne til den helt store fremtidige price performer. Læg hertil, at der altid vil være efterspørgsel på vine med 99 point – denne har tilmed en ekstra lang levetid grundet sit store format.

2013 Cristal Rosé er blandt de bedste Cristal Rosé, der nogensinde er frigivet, og her lyder startskuddet. Det er lykkes os at få fingrende i et lille parti, hvorfor denne mulighed som altid er først til mølle.

Invester i 2013 Cristal Rosé Magnum

Kontakt os via kontaktformularen nederst på siden, hvis du vil høre mere om dine muligheder for investering, eller bestil vinene direkte igennem formularen.

ÅRGANGVINVOLPAKNINGANTALPRIS/FL.*
2013Cristal Rosé Magnum1500OC1/GB50€ 1.000
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Mindste ordrestørrelse € 2.500. Forudsætter en samlet portefølje på min. € 10.000 (75.000 kr.). Prisen på disse vine kan have ændret sig siden udgivelsen af denne artikel. Der tages forbehold for fejl.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.