Investeringstips - Champagne - 11. juli 2023

Nyhed – 2013 Dom Pérignon | Verdens mest berømte vin

Kommer global opvarmning til at påvirke fremtidens champagnekvalitet? Vi ved det endnu ikke, men vi ved, at Dom Pérignons nuværende kvalitet ikke kan anfægtes.

”The aroma composition could not have been anything else. This unique style is perhaps what impresses most in the world's most famous wine […] I will store my bottles for a really long time as I believe in a linear and beautiful storage development. 2013 Dom Pérignon is restrained beautifully and minimalistic clean as a Japanese garden in spring.” - Richard Juhlin

Ja, bevares. Måske er Richard Juhlin farvet af sit ekspertisefelt, når han udpeger en Champagne, som den mest berømte vin i verden. Men det postulat vil mange af verdens vinconnaisseurs formentligt istemme.

Og 2013 Dom Pérignon er netop den vin, der er tilgængelig gennem nærværende investeringstip. Udover stærk brandpositionering er den nyeste frigivelse bakket op af flotte scores, flotte historiske afkast og ikke mindst en stigende efterspørgsel på verdens bedste champagner.

2013 Dom Pérignon: Most traded by value YTD

Om end Juhlins postulat ovenfor aldrig definitivt kan bevises, ændrer det ikke på det faktum, at Liv-ex i slutningen af juni 2023 erklærede 2013 Dom Pérignon for den mest handlede vin målt på værdi i hele 2023. Ydermere præsenterede de her, at Champagne-kategorien har talt for 12,7 % af handlen i værdi siden starten af året – altså den tredjestørste andel af handel på Liv-ex i 2023 efter Bordeaux og Bourgogne – en andel der kun er blevet større over de senere år.

Der er efterspørgsel på Dom Pérignons nyeste frigivelse – og der er efterspørgsel på Champagne.

Og selvom der efterhånden er immanent efterspørgsel på Champagne, kan Kina have en afgørende rolle i fremtidens efterspørgsel på eksklusive bobler:

”Ifølge analyse- og konsulentvirksomheden GlobalData vil markedet for vin i Kina næsten fordobles frem mod 2026. I analysens forecast, vil markedet vokse fra 42 milliarder dollars i 2021 til 72,2 milliarder dollars i 2026, hvilket vil svare til en gennemsnitlig årlig vækst på 11,5 %. Det forudses, at væksten vil blive ført an af ”still wine” (almindelig vin uden brus), mens kategorien for mousserende vin anslås at vokse med 11,3 % i gennemsnit om året frem mod 2026”

Ovenstående afsnit er hentet fra vores markedsanalyse: Analyse: Udsigterne i Champagne – springer propperne også i fremtiden?

Dom-Perignon-800x800.jpg

Dom Pierre Pérignon – For altid et ikon i Champagne

Munken Dom Pierre Pérignon opfandt ikke champagne, selvom rygterne om netop den påstand er svære at stoppe. Dog revolutionerede han mange processer i fremstillingen af champagne – processer, der stadig anvendes i dag. Og det er måske netop disse bedrifter, der har resulteret i hans eftermæle som legende akkompagneret af ekstravagance, perfektionisme og luksus.

Champagne-munken besluttede at arbejde med pinot noir i et større målestok, end man havde gjort hidtil. Han anvendte korkpropper til forsegling af sine flasker, og allerede ved høsten blandede han de forskellige druer for at opnå en forstærket kompleksitet i vinen.

I 1715 døde Dom Pierre Pérignon, men resultatet af hans champagnerevolution lever videre – i dag varetaget af verdens største luksuskonglomerat LVMH Group, der også står bag Louis Vuitton, Hennesey, Dom Ruinart og Krug, for blot at nævne nogle få.

Læs det fulde portræt af Dom Pierre Pérignon i artiklen: Dom Pérignon – munken, legenden og vinen

Konstant kvalitet kendetegner Munkens renomme

I dette årtusinde er der frigivet 11 årgange Dom Pérignon, og disse er rangeret mellem 92 og 98 point af henholdsvis Richard Juhlin, Wine Advocate og Vinous. 2013 er seneste frigivelse, og den får 95 point af Richard Juhlin, 95 point af Wine Advocate og 94 point fra Vinous. Dermed får den 94,7 point på tværs af de tre kritikere, hvorfor den placerer sig solidt midt i det kvalitetstunge felt.

Hertil er det værd at bemærke, at champagnegururen Richard Juhlin i disse 11 frigivelser højest har tildelt 97 point til 2008 Dom Pérignon, som repræsenterer en legendeårgang i Champagne – altså kun to point fra årgang 2013.

Diagram-DK-final.png

Dom Pérignon: Sådan performer den

Dom Pérignon har ofte været genstand for investeringsspot gennem RareWine Invest af flere årsager. Først og fremmest har Dom Pérignon en iboende stærk brandpositionering. Ydermere har den på tværs af årgange leveret flotte historiske afkast.

Ifølge Liv-ex har de seneste ti* årgange Dom Pérignon, der har været på markedet i minimum fem år, i gennemsnit givet et afkast på 72 % over de seneste fem år, hvilket svarer til 11,5 % om året.

I denne case er det også oplagt at anskue årgange, hvis point tilsvarer 2013 Dom Pérignon. Udbudspriserne på 2006 Dom Pérignon (95 AVG point) og 2003 Dom Pérignon (94,7 AVG point) har jævnfør wine-searcher.com udviklet sig med +8% om året i de henholdsvis 8 og 10 år, hvor der er data tilgængelig.

Med andre ord lever Dom Pérignons historiske afkast på tværs af årgange fuldt ud op til den konstante kvalitet, der gennemsyrer champagnehuset. 

*Årgang 1996, 1998, 1999, 2000, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006 og 2009

Attraktiv entrépris på 2013 Dom Pérignon

Din pris på 2013 Dom Pérignon er lige her €175*. Sammenlignes denne pris med den seneste vurdering fra RareWine på 2012 Dom Pérignon, ser prisen på 2013 Dom Pérignon favorabel ud.

2012 er en stor årgang i Champagne, og 2012 Dom Pérignon vurderes da kvalitetsmæssigt også lidt højere end 2013 Dom Pérignon – prisen er til gengæld € 210 og altså 20 % mere end prisen på 2013 Dom Pérignon. 2012 Dom Pérignon har kun været i markedet et år mere end 2013 Dom Pérignon, og den er stadig tilgængelig på markedet. Og som bekendt er det først når mængderne forsvinder fra markedet, at prisstigningerne for alvor plejer at forekomme.

Ligeledes er 2010 Dom Pérignon, som kvalitetsmæssigt vurderes lavere end 2013, senest af RareWine vurderet til en pris på €180. I ovenstående perspektiv synes €175 for en ny frigivelse på Dom Pérignon særligt attraktiv.

*Pris pr. flaske, ex. told, afgift og moms, i hele kasser og perfekt stand

Investering i Champagne: Hvorfor?

I de seneste år, er Champagne blevet en af de bedste investeringer i vinkategorien. Selv S&P 500 og guld har fået kamp til stregen af den boblende kategori. Ifølge Liv-ex blev den store interesse for Champagne vakt, fordi prisen ikke stemte overens med kvaliteten, og særligt den famøse 2008-årgang i Champagne kickstartede investeringsinteressen, hvorefter gode årgange som 2012, 2013 og 2014 fulgte.

Ydermere siger Liv-ex, at klimaforandringer også bidrager til den fortsatte investering i Champagne, fordi investorer og champagneelskere bekymrer sig om, hvordan den globale opvarmning vil påvirke kvaliteten af de fremtidige årgange.

Kvalitet er en ting. Kvantitet noget andet.

Det tilladte høstudbytte i Champagne har fra 2013 til årgang 2021 ligget under det tilladte udbytte mellem årgang 2007 og 2022 – ergo har man i årevis haft lavere høstudbytte og dermed lavere lagerbeholdning, end man tidligere har haft – men ikke lavere efterspørgsel. Tværtimod.

Som modsvar valgte champagnekomitéen i årgang 2022 at fastsætte høstudbyttet til 12.000 kg/ha, hvilket er det højeste siden 2008 (12.400 kg/ha). Men selvom det tilladte udbytte er hævet, vil der gå mange år, før markedet vil mærke noget til den øgede produktion, da de gode årgangschampagner i sagens natur let har en kældertid på 10 år.

Og selv hvis de store champagnehuse må øge udbyttet, bliver der næppe slækket på den høje kvalitet, deres verdensry bæres på – champagnebrandet er nemlig det mest værdifulde, de har, hvorfor også høstudbytte og dermed udbud kontrolleres med fast hånd.

RareWine Invest mener

Dom Pérignon er populær: Både ifølge Liv-ex og ifølge Richard Juhlin. Dette er en unik mulighed for at være med fra start på 2013 Dom Pérignon – tilmed til en attraktiv pris. Dom Pérignon er en efterspurgt berømthed hvis forgængere har vist, hvordan flotte afkast ser ud. Fremtidens kvalitetsfald grundet klimaforandringer er endnu ikke en kendsgerning, men det er en kendsgerning, at Dom Pérignons nuværende kvalitet ikke kan anfægtes.

Fremtiden for champagneinvestering ser i lyset af ovenstående særligt interessant ud. Og der er potentiale i at komme med i en champagneinvestering fra start.

Invester i 2013 Dom Pérignon

Kontakt os via kontaktformularen nederst på siden, hvis du vil høre mere om dine muligheder for investering, eller bestil vinene direkte igennem formularen.

ÅRGANGVINVOLPAKNINGPRIS/FL.*
2013Dom Pérignon750OC6€ 175
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Mindste ordrestørrelse € 2.500. Forudsætter en samlet portefølje på min. € 10.000 (75.000 kr.). Prisen på disse vine kan have ændret sig siden udgivelsen af denne artikel. Der tages forbehold for fejl.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.