Investeringstips - Champagne - 3. marts 2023

Nyhed: 2014 Bollinger La Grande Année Rosé tilgængelig til investering

To point-rekorder: Nu kan du træde tidligt ind casen med Bollingers lyserøde prestigecuvée og en spændende fremtid for rosé-kategorien

Bollinger – mere end James Bond-champagne

Begår man sig bare lidt i champagneuniverset, vil man vide, at der er mange juveler at vælge imellem, og den ene stråler mere klart og smukt end den anden. Graver man en smule i overfladen, bliver det hurtigt klart, at det er de små ting, der differentierer det ene store hus fra det andet. Det er disse små ting, der på den lange bane, har skabt den stolte arv og de eftertragtede produkter.

Dette er ingenlunde anderledes, når det gælder legendariske Bollinger. Kigger man efter i sømmene, er Bollinger utrolig meget mere end James Bond-champagne, som den morderne champagneelsker formentligt, vil kæde brandet sammen med.

Siden 1829 har Champagne Bollinger produceret enestående vine i en kraftfuld, raffineret og kompleks stil. Men trods den lange og rige tradition, er det faktisk først i midten af det 20. århundrede, at eventyret tog fart.

Bag enhver stor mand, står en stærk kvinde, og da 1. verdenskrigsveteranen og jagerpilot-helten Jacques Bollinger døde i 1941, tog Elisabeth ”Lily” Bollinger over. Lily Bollinger, som champagneverdenen har lært hende at kende, bragte håbet tilbage til Bollinger ovenpå nogle hårde krigsår. Hun begyndte i efterkrigstiden en offensiv ved at rejse verden rundt og promovere Champagne Bollinger med karismatisk charme.

Bollinger udmærker sig i særdeleshed ved sine egne 179 hektarer vinmarker, hvor hele 85 % er enten premier- eller grand cru-klassificerede. På disse hersker i særdeleshed pinot noir druen, der beskrives som hele rygraden for Bollingers identitet. Pinot noir er en vanskelig og skrøbelig drue, og formentlig som en konsekvens heraf, beskriver Wine Advocate Bollingers marker som nogle af regionens mest velholdte, sammenholdt med de andre store huses.

Champagne er ikke bare champagne, og Bollinger betragtes ikke som et af de store og respekterede champagnehuse uden grund.

2014 La Grande Année Rosé modtager højeste scores nogensinde

Bollingers prestigecuvée hedder La Grande Année og refererer naturligvis til de store champagne-år, som Bollinger pertentligt begrænser frigivelserne til. La Grande Année er med andre ord husets flagskibs-cuvée, men skal det være endnu mere eksklusivt, produceres denne også i en yderst limiteret rosé-udgave. For knap et år siden, blev seneste udgave af denne frigivet – og det er netop denne, du nu har mulighed for at investere i.

Årgang 2014 inkasserer 97 point fra Vinous, hvilket er det højeste en Grande Année Rosé nogensinde har fået, fra en af de væsentligste kritikere. Samtidig får den 96 point fra Wine Advocate, hvilket også er den højeste score Wine Advocate nogensinde har givet denne roséchampagne.

Der er kun ét skår i glæden – Richard Juhlin synes i ovenstående perspektiv at dømme årgang 2014 særdeles hårdt, med 93 point. Fortjent eller ej, understøtter uenighed som dette blot kritikernes subjektive tilgang, integritet og uafhængighed.

Konklusionen er alligevel klar: Med de to ovennævnte pointrekorder og en gennemsnitsscore på 95,3 point rangerer 2014 Bollinger Grande Année Rosé som den højest scorende nogensinde sammen med årgang 2012.

Dyk ned i scores herunder.

Bollinger La Grande Année scores 800x600.png RJ: Richard Juhlin WA: Wine Advocate VI: Vinous AVG: Gennemsnit

Begrænset merpris: Attraktiv prisforskel mellem 2014 Grande Année og 2014 Grande Année Rosé

I oktober sidste år, lavede den britiske vinbørs, Liv-ex, en undersøgelse, der efterså prisforskellen mellem hvid champagne og dets lyserøde modstykke – et såkaldt ”rosé-præmie”. Undersøgelsen tog udgangspunkt i de seks mest handlede 2008-champagner* og her viste der sig en klar tendens i prisforskellen. Blandt de seks** var der i gennemsnit et rosé-præmie på hele 58,5 %.

Prisforskellen baseres primært på, at roséchampagne er mere vanskeligt at producere og at produktionen oftest er væsentligt mindre.

Lige nu kan du investere i 2014 Bollinger La Grande Année Rosé med et rosé-præmie på blot 12,5 %, sammenlignet med den hvide 2014’er.

*Årgang 2008 er ikke direkte sammenlignelig med årgang 2014, men både de almindelige udgaver og rosé’erne har indregnet et 2008-præmie i de respektive priser og forskellen mellem hvid og rosé er dermed valid. 

**Cristal, La Grand Dame, Dom Pérignon, Pol Roger Brut, Comtes de Champagne og Belle Epoque

Fremtiden for rosé?

Er vi eksempelvis i Bourgogne, er de røde vine de primære prisdrivere, mens hvidvin i højere grad er en nichekategori, men med et stort uforløst potentiale. Potentialet er især funderet i en begrænset produktion, sammenlignet med de røde. I Champagne forholder det sig ligeså mellem de hvide og de lyserøde champagner.

Roséchampagne er en specialiseret produktkategori, med et raket-potentiale af dimensioner, når verdens vindrikkere for alvor får øjnene op for kategorien. Her er det afgørende spørgsmål naturligvis: Gør verdens vindrikkere så det?

Det er der i hvert fald stærke kræfter, der arbejder på, at de kommer til. I februar rapporterede Bloomberg at Moët Hennessy-gruppen (LVMH) har opkøbt Provence-baserede Chateau Minuty i en satsning på luksusrosé. Ifølge LVMHs CEO, Philippe Schaus, er Provence for rosé, hvad Champagne er for mousserende vin og netop rosé-kategorien bliver der satset stort på.

LVMH er dog ikke de eneste der satser stort på denne kategori: I 2019 lavede Chanel Group samme nummer med Domaine de l’Ile. I 2020 købte Cos d’Estournel ejeren Michel Reybier, sammen med NBA-stjernen, Tony Parker, Château La Mascaronne. Slutteligt indtrådte spiritusgiganten Pernod-Richard også på rosémarkedet sidste år med købet af Château Sainte Marguerite – alle højtprofilerede roséproducenter.

Rosé er dermed på agendaen blandt nogle kæmpe aktører, og det er svært at forestille sig, at de anstrengelser, der vil blive gjort i rosékategorien, ikke også vil smitte af på roséchampagne. Er man til rosé, er der stor chance for, at man også er interesseret i udgaven med bobler og her er roséchampagne altså bare roséens Rolls Royce.

2014 Bollinger La Grande Année Rosé

Kun lille stigning i efterspørgsel vil have store konsekvenser

Roséchampagne-produktionen er så begrænset, at der ikke skal skubbes meget til efterspørgslen, før mængderne for alvor bliver knappe:

Mere end 80 % af den globale produktion af mousserende vin var i 2017 hvid, mens blot 15 % var rosé. Cirka 2 % var mousserende rødvin. Verdens største producent af mousserende vin var, og er stadig i dag, Italien. Det vil sige, at når først andelen af italiensk og de øvrige franske mousserende rosévine er trukket fra, er den totale produktion af roséchampagne ekstremt begrænset.

Historiske afkast på Bollinger La Grande Année Rosé

De historiske afkast på Bollinger La Grande Année Rosé vidner om, at denne kategori, endnu ikke for alvor er kommet i gang – i hvert fald ikke hos Bollinger.

Over de seneste fem år, har de seneste 10 årgange af La Grande Année Rosé, der har været på markedet i minimum fem år*, ifølge Liv-ex givet et gennemsnitligt afkast på 60,8 % hvilket er væsentligt under markedet.

Her er det først og fremmest væsentligt at holde sig for øje, at der over disse årgange for alvor er sket noget med kvaliteten, hvilket fremgår af diagrammet længere oppe. Men dette er også et vidnesbyrd om at der både i denne kategori, og hos Bollinger specifikt, ligger et attraktivt potentiale.

Investeringsprisen her er € 130* pr. flaske, hvilket ganske enkelt virker som alt for lidt – både med produktets karakter i betragtning, men også taget i betragtning af, hvordan prissætningen på store dele af vinmarkedet ellers har opført sig de senere år.

*2007, 2006, 2005, 2004, 2002, 2000, 1999, 1996, 1995, 1990

2014 Bollinger La Grande Année Rosé

RareWine Invest mener

Champagne er en attraktiv kategori, uanset om det gælder konsum eller investering, men skal der lægges et ekstra lag af luksuriøs eksklusivitet på, skal man kigge i retning af de lyserøde pendanter.

Bollinger frigav sidste år deres årgang 2014 i både hvid og rosé, men det har ganske enkelt været umuligt at opdrive rosé-udgaven til priser, vi kunne forsvare i investeringsøjemed.

Nu har du for første gang mulighed for at indtræde i denne roséchampagne-case og tilmed en der har sat hele to point-rekorder og uanfægteligt er en af de to bedste roséchampagner Bollinger nogensinde har frigivet.

Med roséchampagne ligger det helt store potentiale i den ekstremt begrænsede produktion, hvor der ikke skal skubbes meget til efterspørgslen, før knapheden bliver endnu mere udtalt. Læg hertil at nogle af verdens største vin- og spiritusaktører satser på de lyserøde dråber, hvilket er svært at forestille sig, ikke vil smitte af på roséchampagne-kategorien også.

Med en investeringspris på € 130 pr. flaske* investerer du lige nu til verdens laveste pris jf. wine-searcher.com. Det virker som en floskel, men meget tyder på, at denne pris bliver en af dem, vi kigger tilbage på om fem år, som vi gør det med så mange vine i dag, og tænker: ”Vanvittigt at den ikke kostede mere”.

Invester i 2014 Bollinger La Grande Année Rosé

Kontakt os via kontaktformularen nederst på siden, hvis du vil høre mere om dine muligheder for investering, eller bestil vinene direkte igennem formularen.

ÅRGANGVINVOLPAKNINGPRIS/FL.*
2014Bollinger La Grande Année Rosé750OC6€ 130
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Mindste ordrestørrelse € 2.500. Forudsætter en samlet portefølje på min. € 10.000 (75.000 kr.). Prisen på disse vine kan have ændret sig siden udgivelsen af denne artikel. Der tages forbehold for fejl.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.