Investeringstips - Italien - 4. januar 2024

Sassicaia En Primeur: Kom med fra start på årgang 2021

2021 Sassicaia er nu tilgængelig i forsalg. Årgangen i området tyder på at blive stærk, og Sassicaia har det med at overgå niveauet i området..

Vi har sat os på et parti af den endnu ikke frigivne 2021 Sassicaia, som nu tilbydes ”En Primeur” – et forsalg, hvor du kan sikre dig investering i nyeste årgang af en af vinverdens allerstørste kæledægger og være med helt fra start.

Dette er en mulighed, hvor du som baseline investerer ind i den generelt attraktive case om superbrandet Sassicaia, men samtidig køber ind i den store potentielle upside bestående i, at ingen af kritikerne endnu har offentliggjort scores. Og det tyder på, at netop dét, kan blive rigtig interessant.

Superbrand, supertoscaner, super-Sassicaia

Tales der om verdens hotteste vine, er det ikke per se, de allerdyreste perler fra eksempelvis Bourgogne. Italien har gennem de seneste 10 år stjålet rampelys på den helt store vinscene. Med vine af fremragende kvalitet og et tilgængeligt prisleje er eksempelvis supertoscanerne og Brunelloerne kommet på dagsordenen, hvor i særdeleshed Sassicaia er blevet fuldstændig uundgåelig.

Den supertoscanske flamme blev for alvor antændt i 2018, da 2015 Sassicaia af Wine Spectator blev kåret som årets vin mens årgang 2016 få måneder senere inkasserede de magiske 100 Parker-point. Med undtagelse af årgang 2017, der leverer et mere jævnt niveau, har de efterfølgende årgange leveret særdeles højt niveau og tårnhøje scores, der har sendt anseelsen af Sassicaia til nye højder.

Sassicaia appellerer til unge som gamle, til kendere såvel som nybegyndere og klarer sig både i snobbet finkultur samt på den poppede og folkelige scene. Sassicaia har det hele. 

Kernen af En Primeur-investering

En Primeur-konceptet stammer fra Bordeaux i det 18. århundrede. Slottene var dengang ikke så likvide, og de tilbød således interesserede at kunne købe nyeste årgang i et forsalg, inden vinen var færdig og tappet på flaske. Her vidste man reelt ikke, hvordan det endelige produkt ville blive, men denne risiko blev således også belønnet med en lavere pris. Endte det endelige produkt med at falde positivt ud, havde køberen gjort en særdeles god handel. I dag er der langt bedre forudsætninger for at vurdere En Primeur-vinene, og det klassiske Bordeaux En Primeur-salg er i dag nok nærmere funderet i tradition, snarere end nødvendighed.

Denne En Primeur-mulighed på 2021 Sassicaia kommer med en stærk potentiel upside, og det er netop dét, der er kernen i En Primeur-investering.

Men først et kig på, hvordan det er gået de tidligere årgange.

2021 Sassicaua

Sådan er det gået fra årgang 2016 of frem

  • Årgang 2016 fik i januar 2019 100 point af Wine Advocate. På det tidspunkt blev den handlet i ca. € 130. Blot en måned senere var prisen ca. € 160, mens den sommeren efter kostede € 190. Vores seneste vurdering af årgang 2016 er i øvrigt € 265. De 100 Parker-point gav altså +23 % nærmest over natten.
  • Årgang 2017 behandlede vi ikke før efter kritikerne havde offentliggjort scores. Prisen på denne er siden vores indledende anbefaling i december 2019 steget 55,5 %.
  • Årgang 2018 lignede mere en En Primeur-case. Da vi kunne tilbyde den i forsalg i juli 2020 kostede den € 145, kun med scores fra Vinous (93-96). Vinous giver endelig score i februar 2021 (97) mens Wine Advocate afgav kritik i januar 2021 (97+). 2018 Sassicaia koster ved udgangen af Q1 2021 € 200, altså 37,9 % mere. I dag lyder stigningen på 62,1 %.
  • Årgang 2019 og 2020 var heller ikke En Primeur-investeringer, og prisen på disse har ikke flyttet sig siden vi første gang kunne tilbyde dem – noget, der ikke er unormalt den første tid en ny vin er i markedet.

Hvorfor potentiel upside i 2021 Sassicaia?

Selvom 2021 Sassicaia endnu ikke har modtaget nogen kritik fra de toneangivende vinkritikere, kan vi tage et kig på årgangens forhold og få en idé om resultatet.

Vinous vurderer årgangen i området til 94-97 point. Til sammenligning scorer årgang 2020 i området til 94 point, hvor 2020 Sassicaia koster € 225. Superårgangen 2016 vurderes i området til 98 point. I dette perspektiv tyder det altså på, at man i værste tilfælde kan få en vin på niveau med 2020, der i dag er 12,5 % dyrere, eller stå med en vin, der kan nå næsten til tops.

Wine Advocate har ikke offentliggjort en vurdering af 2021-årgangen i Bolgheri, men har givet årgang 2020 90 point mens 2016 får 96 point.

Wine-searcher.com laver også denne type analyser og vurderer 2021-årgangen som værende Good/Excellent, hvor årgang 2020 ”kun” får Good. Referenceårgangen 2016 får prædikatet Excellent.

Det tyder altså på, at forholdene i årgang 2021 kan give rigtig flotte vine, men hvad, der er endnu mere interessant her, er, at Sassicaia har haft for vane at få det ideelle ud af årgangene, hvorfor den de fleste tilfælde får højere scores, end hvad kritikernes overordnede score for området dikterer.

2021 Sassicaia

Worst case: En bundsolid investeringscase

Ovenstående dissekerer den spændende potentielle upside i En Primeur-investeringen, men det skal således ikke forstås, at casen her er en lotto-kupon. Casen står nemlig på et solidt fundament af et stærkt brand, høj kvalitet og solide historiske afkast, og skulle kritikerne mod forventning skuffe med deres scores, står casen fortsat som en bundsolid investeringscase.

Over de seneste fem år har de 10 nyeste årgange, der har været på markedet i minimum fem år (2006-2015), i gennemsnit givet et afkast på 66,3 %. Det svarer til et gennemsnitligt årligt afkast på 10,7 %.

Hertil er det desuden i øjenfaldende, hvordan de italienske vine endnu engang har klaret sig og udvist stabilitet i et udfordret marked. Mens de store kategorier i 2023 har taget nogle hug, er de italienske vine under vores administration sluppet gennem stormvejret og lander så godt som fladt med en gennemsnitlig vækst på 0,04 %.

Den høje kvalitet, de anerkendte brands og en prissætning, der har et enormt stort publikum, er bare nogle af årsagerne til, at de store italienske vine klarer sig godt i usikre tider, hvilket vi også så under Finanskrisen og Corona-krisen.

Vil du dykke mere ned i de italienske vines styrker og se, hvorfor de klarer sig godt i tumultariske tider, kan du læse mere i denne analyse: Investering i italiensk vin: Hvordan ser fremtiden ud?

RareWine Invest mener

Hermed går startskuddet på investering i den nyeste Sassicaia, og uanset om du er ny eller garvet investor, er det en spændende case. Sassicaia har haft for vane at performe rigtig flot og har desuden været en af storfavoritterne blandt investorerne helt fra, vi på professionelt niveau begyndte at formidle investeringsvin.

Med et gennemsnitligt afkast over de seneste fem år på 66,3 % på tværs af de seneste ti årgange står Sassicaia som et lærebogseksempel på, at en vin med et stærkt brand og i høj kvalitet kan generere solide afkast og er en rigtig spændende langsigtet investeringscase.

Men det er En Primeur-vinklen og de manglende scores, der gør 2021 endnu mere interessant nu og på den korte bane. Indikationerne er klare: 2021 ser ud til at blive en stærk årgang i området og Sassicaia har for vane at overgå det generelle niveau for området. Det er hér det bliver rigtig spændende.

Har du desuden Sassicaia i porteføljen i forvejen og måske endda flere årgange, kan det have en positiv synergieffekt ved senere realisering at kunne tilbyde parceller med flere årgange i.

Vil du sikre dig investering og være med fra start, er dette din mulighed.

OBS: Dette er et forkøb, før vinen er fysisk i markedet. 2021 Sassicaia frigives forventeligt fra producenten omkring august/september i år.

Invester i 2021 Sassicaia En Primeur

Kontakt os via kontaktformularen nederst på siden, hvis du vil høre mere om dine muligheder for investering, eller bestil vinene direkte igennem formularen.

ÅRGANGVINVOLPAKNINGPRIS/FL.*
2021Sassicaia750OWC6€ 200
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Mindste ordrestørrelse € 2.500. Forudsætter en samlet portefølje på min. € 10.000 (75.000 kr.). Prisen på disse vine kan have ændret sig siden udgivelsen af denne artikel. Der tages forbehold for fejl.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.