Investeringstips - Champagne - 21. februar 2019

2002 Cuvée Nicolas Francois er stjernepotentiale for champagneinvestoren

2002 Billecart-Salmon Cuvée Nicolas Francois er en kvalitetschampagne fra en af Champagnes topårgange, men dette afspejles ikke i prisen...

Champagne of the Millennium!

De prestigefyldte dråber fra Champagne er ofte emne for megen priselig hæder og med det traditionsfyldte håndværk er dette med god grund. Alligevel skiller de forskellige huse sig på skift ud med forskellige vine og anekdoter. En af de store var i 1999, da et panel af nogle af de største champagnekritikere igennem blindsmagning af 150 vintages, fra de absolut bedste champagnehuse, skulle kåre årtusindets champagne. Her stjal det familieejede Billecart-Salmon rampelyset fra alle de store: 1959 Billecart-Salmon Cuvée Nicolas Francois løb med titlen som Champagne of the Millennium og årgang 1961 af samme vin blev nummer to. Det måtte i sandhed siges at huset levede op til sit motto:

“Give priority to quality, strive for excellence”

BIllecart-Salmon

Billecart-Salmon – et af de få store familieejede champagnehuse

I en verden hvor de store champagnehuse i stadig højere grad opkøbes og ejes af store multinationale selskaber, fortsætter historien om Billecart-Salmon som den altid har gjort – i familiens hænder.

I 2018 kunne Billecart-Salmon fejre 200-års jubilæum, da det netop var i 1818 at Nicolas Francois Billecart og Elisabeth Salmon blev gift. De stiftede umiddelbart efter Maison Billecart-Salmon i familiens hjemby Mareuil-sur-Aÿ i Champagne. Nicolas Francois slog kræfterne sammen med sin hustrus bror, Louis Salmon, hvem der var en yderst passioneret ønolog. Nicolas Francois varetog herfra alle kommercielle aktiviteter, mens Louis Salmon dedikerede sig selv til skabelsen af husets vine. Tiden gik sin gang og varetagelsen af hus og produktion af vine gik i arv og historien om Billecart-Salmon var allerede godt i gang. Siden da er huset gået i arv igennem generationerne og ledes fortsat af familien Salmon.

Prominent eksponering, sejlivet historie og stolt familietradition

Udover husets tag på produktion af eksklusive champagner, udviste familien allerede solid kommerciel forståelse ved udgangen af det 17. århundrede. Billecart-Salmon tog i år 1900 del i verdensudstillingen i Paris og var her en af hovedsponsorerne af det berømte Palais de Champagne bygget af Syndicate du Commerce des Vins de Champagne (Champagnes brancheorganisation). Her oplevede Billecart-Salmon prominent eksponering og blev serveret side om side med tidens mest prestigefyldte champagner!

19 år senere, efter den store krigs rasen over Europa, vendte Charles Roland-Billecart, barnebarn til Nicolas Francois, hjem fra fronten. Han vendte dog hjem fra krigens prøvelser til et hus med blot 75.000 flasker champagne i kælderen – meget champagne, men meget lidt at skulle opbygge liv, produktion og forretning på. Efter flere trange år lykkedes det Charles Roland-Billecart at rejse familiens stolte hus og løftede produktionen tilbage på over 200.000 flasker/årligt i 1936.

I dag, 200 år efter det hele begyndte, har seks generationer succesfuldt overtaget familieforetagendet efter hinanden. Nu forberedes 7. generation med Mathieu Roland-Billecart til inden længe at skulle løfte arven videre.

Familien Billecart Tre af fire nulevende Billecart-generationer (tronfølgeren Mathieu Roland-Billecart mangler)

Uforbeholdent højt bundniveau bærer topchampagners excellence

I dag er champagnerne fra Billecart-Salmon synonym med uforbeholden kvalitet, hvilket brænder igennem på tværs af alle husets vine. Eksempelvis kan et enormt højt bundniveau illustreres igennem at husets non-vintage champagner modner tre-fire år i husets kældre, hvilket er op til dobbelt så lang til som appellationen foreskriver det. På denne måde når husets non-vintage champagner mere dybde og større kompleksitet. Denne respekt for selv husets non-vintages kan ses som et symbol på det høje niveau der i særdeleshed også kendetegner husets topchampagners excellence!

Cuvée Nicolas Francois

I 1964 var tiden inde for familien til at se indad og hædre historie og forfædre. Dette kom til udtryk igennem en exceptionel cuvée opkaldt efter husets stifter, Nicolas Francois. Denne cuvée, der senere skulle blive kåret til årtusindets champagne, med en årgang der på høsttidspunktet endnu ikke havde fået navnet, er resultatet af en pertentlig blanding af druer fra Grand Cru-marker i områderne Côte de Blancs (Chardonnay) og Montage de Reims (Pinot Noir). Denne vin er delvist vinificeret i egetræsfade der for alvor bidrager til disse vines store længde og kompleksitet. Huset har kapacitet til 400 små og 24 store imponerende fade der kun kan antages at blive brugt til absolut bedste cuvéer.
Selvom huset i dag producerer i omegnen af 1,8 mio. flasker årligt bliver blot en meget lille del af disse til Cuvée Nicolas Francois. Ingen andre end huset selv ved hvor mange det præcist drejer sig om, men et velovervejet og kvalificeret bud er i omegnen af 100.000 flasker. Dette er omtrentligt i samme lave leje som Pol Rogers legendariske prestige cuvée Sir Winston Churchill, Pommerys Cuvée Louise og Salon Cuvée ”S”. Champagner af denne kaliber og i samme eksklusive udbud har ved flere lejligheder bevist sig særligt eftertragtede – senest så vi det med 2008 Pol Roger Sir Winston Churchill i december 2018, som var emne for stor efterspørgsel blandt både nye og eksisterende investorer hos Rare Wine Invest.

Med Billecart-Salmon Cuvée Nicolas Francois er der med andre ord tale om en champagne der hører til blandt de bedste prestige cuvéer, i et eksklusivt udbud og fra et traditionsfyldt hus, der blandt meget få andre, stadig formår at excellere under familieledelse og -ejerskab.

Læs: Pol Roger frigiver legendarisk 2008 Sir Winston Churchill – fremtidens eftertragtede sjældenhed.

Billecart-Salmon champagne

Stort investeringspotentiale i årgang 2002

Når der skal kigges på investeringspotentialet i Billecart-Salmons Cuvée Nicolas Francois er der flere aspekter der vidner om, at netop årgang 2002 har et attraktivt investeringspotentiale. I den forbindelse stiller vi skarpt på årgangenes kvalitet, den historiske prisudvikling og vintage-premiummet – altså den merpris man betaler for den bedste årgang kontra den næstbedste. Særligt prisforskellen mellem årgang 2002 og de sekundære årgange, som f.eks. 2000 og 1999, har aldrig været mindre og repræsenterer i sig selv en spændende investeringscase.

Kritikernes vurderinger

Som det kan ses herunder, er de store kritikere relativt enige i at kvaliteten af Billecart-Salmons Cuvée Nicolas Francois i årgang 2002 og 1996 er på et højere niveau end de øvrige, ligesom det har været tilfældet i Champagne generelt.

I tabellen herunder indgår scores fra den respekterede champagnekritiker, Richard Juhlin samt de to største vinkritikere med fagspeciale i champagne, Wine Advocate og Vinous (ved Antonio Galloni). Årgang 1997 er udeladt, da denne årgang kun findes i meget begrænset volumen, og hvis kvalitet er så mager, at det kan diskuteres hvorvidt denne årgang nogensinde skulle have været frigivet. 

Scores

Kritiker20022000199919981996
RJ9494949196
WA95+94919496
VI9494919494+
RJ: Richard Juhlin WA: Wine Advocate VI: Vinous

Opdatering 23. april 2020: Galloni fra Vinous opjusterer pointgivning

Siden denne artikel blev skrevet har Antonio Galloni fra Vinous evalueret 2002 Billecart-Salmon Cuvée Nicolas Francois. Begejstringen er ikke blevet mindre og den oprindelige score på 94 point er blevet aflyst af en ny score på hele 97 point. Dette understreger blot potentialet i denne champagne yderligere.  

Interessant tilbageblik på prisudviklingen

Vi har undersøgt prisudviklingen på samme årgange som overstående af Billecart-Salmon Cuvée Nicolas Francois fra medio 2015 til dags dato.

For til fulde at forstå investeringspotentialet i Billecart-Salmons Cuvée Nicolas Francois, er det nødvendigt at kigge på den historiske prisudvikling. Der er nemlig væsentligt forskel på priserne i dag og for knap fire år siden.

I juli 2015, var prisen på årgang 2002 Cuvée Nicolas Francois €100 pr. flaske, og dermed var prisen på den senest frigivne årgang kun marginalt lavere end prisen på årgang 1996, som på det tidspunkt var den sidste store årgang, som Billecart-Salmon havde frigivet. At netop årgang 2002 blev handlet til historisk høje priser umiddelbart efter frigivelsen, fik de sekundære årgange som f.eks. 2000, 1999 og 1998, til at se usædvanligt billige ud.

Med undtagelse af årgang 2002, er prisen på de øvrige årgange af Billecart-Salmons Cuvée Nicolas Francois, steget markant i pris de seneste 3-4 år. Med en pris på €100 pr. flaske for årgang 2002 har mange foretrukket den marginalt dyrere årgang 1996 med det resultat, at denne er steget. Ligeledes har det nye prisniveau for Cuvée Nicolas Francois medvirket til at reducere prisforskellen mellem de sekundære årgange og den dyrere årgang 2002. Dermed har samtlige nyere årgange af Cuvée Nicolas Francois, med undtagelse af årgang 2002, leveret et gennemsnitligt afkast på 52,2 % på under fire år, svarende til et årligt afkast på 12,2 %.

Med en pris på €105 pr. flaske, synes årgang 2002 Cuvée Nicolas Francois alt for billig – uanset med hvilke briller man ser på det. På den ene side er der tale om en topårgang, hvis pris er på niveau med de sekundære årgange (faktisk er årgang 1998 dyrere end årgang 2002!). På den anden side virker årgang 2002 billig, når vi sammenligner med årgang 1996, som sammen med 2002 er Billecart-Salmons seneste to topårgange.

nedenstående prisdata er baseret på Rare Wines interne historiske og aktuelle handelspriser såvel som eksterne kilder, herunder wine-searcher.com, Liv-ex m.fl.

Prisudvikling

Dato20022000199919981996
21/2-2019€105€98€85€120€175
1/7-2015€100€66€55€70€115

Legendarisk årgang 2008 kan puste liv i gløderne

Endnu et interessant aspekt for vininvestoren, hvad angår Billecart-Salmon, er at huset endnu ikke har frigivet deres årgang 2008, en legendarisk årgang i Champagne. Som vi har været vidne til ved tidligere frigivelser af årgang 2008, har frigivelsespriserne været proportionelle med forventningerne: Tårnhøje! Hvis 2008 Billecart-Salmons Cuvée Nicolas Francois bliver frigivet til tårnhøj pris, som det var tilfældet med årgang 2008 fra Cristal, Dom Pérignon og Winston Churchill, er der stort investeringspotentiale i årgang 2002.

Champagner i kælderen hos Billecart-Salmon Champagner i kælderen hos Billecart-Salmon

RareWine Invest mener

Vi anbefaler Billecart-Salmons Cuvée Nicolas Francois til investering, da vi kan se en potentiel gentagelse af de seneste 4 års prisudvikling. I det nye scenarie er det i stedet årgang 2008 der får årgang 2002 til at se billig ud.
Hvornår årgang 2008 bliver frigivet, er uvist, men det bliver sandsynligvis indenfor de næste to år, men det forventes at frigivelsen vil påvirke priserne på samtlige årgange af Nicolas Francois og at det største potentiale skal findes i årgang 2002, som i dag virker for billig.
Uanset hvordan frigivelsen af årgang 2008 forløber, ser årgang 2002 relativt billig ud, og ligner isoleret set et godt køb og indeholder stort potentiale for at blive en god champagneinvestering – både på den korte og den lange bane! 

Invester i 2002 Billecart-Salmon Cuvée Nicolas Francois

ÅRGANGVINVOL.PAKNINGPRIS*
2002Cuvée Nicolas Francois750OC6€ 105
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Forudsætter en samlet investering på min. EUR 10.000 (75.000 DKK). Prisen på disse vine kan have ændret sig siden udgivelsen af denne artikel.
2002 Billecart-Salmon

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.