Investeringstips - Italien - 31. oktober 2019

Den første rigtige Barolo giver +25,6 % på 12 måneder

Efterspørgsel på de italienske topvine stiger og særligt Conterno Monfortino vækker opsigt med et gennemsnitligt årligt afkast på 13,2 % de seneste fem år!

Fra beskeden vinstue til international storsucces – historien om Giacomo Monfortino

Hvis navnet Giacomo Conterno ringer en klokke, er det ikke helt uden grund. Giacomo Conterno er nemlig et af de absolut største navne fra Piemonte i Italien og måske det vigtigste overhovedet når det kommer til Barolo.

Mærket og huset Giacomo Conterno havde dog en mere ydmyg oprindelse som en beskeden vinstue i San Giuseppe i 1908. Vinstuen var drevet af Giacomos far, Giovanni, der producerede vin til etablissementet af druer købt af lokale vinbønder.

Giovanni lod faklen gå videre til Giacomo, der ligeledes inddrog sine sønner, endnu en Giovanni og Aldo, i familieforetagenet i 1961. Aldo havde en hang til mere moderne og progressiv vinproduktion, hvilket resulterede i Giovanni bar familietraditionen videre i stræben efter at fremelske Barolo af den absolut højeste kvalitet.

Giacomo Conterno, nu med 3. generation ved roret, fortsatte med at købe alle druer hos lokale bønder indtil 1974. På dette tidspunkt var mange af de lokale bønder selv begyndt at producere vine i eget navn, hvilket kunne fratage Conterno den altafgørende forsyning af druer. Som konsekvens heraf opkøbte Giovanni den allerede anderkendte vinmark Cascina Francia i Serralunga – dette blev afgørende for husets enorme anderkendelse og internationale succes.

Investering i 2013 Monfortino Modne flasker Monfortino, fra før vinen blev en legendarisk enkeltmarks-Barolo

Monfortino: Den første rigtige Barolo

Conterno kronjuvelen, Monfortino, er ikke bare den måske største Barolo, men også den allerførste Barolo skabt i hvad der senere er blevet kendt som den klassiske Barolo-stil. I starten af 1900-tallet blev Barolo primært solgt i fade eller demijohner*, skabt til at blive drukket tidligt. Men da Giacomo, vendte hjem fra 1. verdenskrigs trængsler i 1920, var det med en vision om at skabe en Barolo med fabelagtigt aldringspotentiale. Denne vin blev døbt Monfortino.

Siden 1978 har Cascina Francia været den eneste kilde til druer til Giacomo Conternos topvine. I gode årgange hedder den Cascina Francia, som marken, men de absolut bedste årgange bliver de bedste af markens druer til Monfortino – den første rigtige og måske største Barolo nogensinde. 

*store glasflasker/balloner

Burgundiske aner i Piemonte

Piemonte bliver af mange kendere ofte sammenlignet med Bourgogne og dette ikke blot grundet statussen som højtelskede vinmekkaer. Vinene er typisk fremstillet fra en enkelt druesort, druerne kommer primært fra enkeltmarker og produktionen er ligeledes meget begrænset, fra små specialiserede vinhuse.

Conterno Monfortino, der er produceret på 100 % Nebbiolo, der kendetegner vinene fra Piemonte, som Bourgogne er kendetegnet ved Pinot Noir, er ingen undtagelse. Dog hersker der usikkerhed over hvor meget der rent faktisk produceres fra årgang til årgang. Grunden til usikkerheden skal findes i at den store Cascina Francia-mark (16 ha) leverer druer til både vinen af samme navn og flagskibsvinen Monfortino. Jo bedre betingelser et år har givet druerne, jo større andel af druerne har opnået den ekstremt høje standard som kræves for at blive brugt til Monfortinoen. Robert Parker’s Wine Advocate mener dog at have den samlede mængde af 2013 Conterno Monfortino oplyst; Ifølge dem er der blot produceret omkring 20.000 almindelige flasker, 2.500 magnumflasker og 400 treliters flasker, hvilket i særdeleshed må karakterisere Monfortino som en begrænset produktion.

Vinene fra Giacomo Conterno hører til blandt de bedste fra Piemomte og kigges der specifikt på Monfortino, bliver det ikke rigtig bedre. Hvis man vil oversætte italiensk til fransk er Conterno Monfortino på den italienske skala, hvad eksempelvis Leroy Musigny er i Bourgogne - dette er naturligvis at sammenligne æbler og pærer, men giver et godt billede af hvad Monfortino er i Piemonte. 

Monfortino fra Cascina Francia Marken Cascina Francia hvor Monfortinoen har sin oprindelse

Et højtscorende røverkøb

Der er stigende efterspørgsel på de bedste italienske vine, hvilket formentligt kan tilskrives at kvaliteten på disse er blevet tårnhøj. 2013 er den seneste Monfortino-frigivelse og høster næsten perfekte 99 point fra Vinous og 98 point fra Robert Parker’s Wine Advocate.

Årgang 2013 kommer i kølvandet på den forgående, nærmest mytiske, 2010 Monfortino der af både Vinous og Wine Advocate scorede 100 point. Årgang 2010 koster i dag i omegnen af € 1.250* pr. flaske hvilket giver en merpris på mere end 35 % sammenlignet med årgang 2013. Med årgang 2013s tårnhøje kvalitet, der nu engang ikke afviger mere end den gør, fra den absolutte topårgang 2010, kan man nærmest ikke tillade sig at tale om en value-vintage, men blot en ualmindelig god handel. Faktisk grænsende til et røverkøb!

Faktisk er prisen ikke kun attraktiv sammenlignet med årgang 2010, men også sammenlignet med handelsprisen ved frigivelsen. Prisen i dag er nemlig ca. 30 % lavere end for knap fire måneder siden da 2013 Monfortino blev frigivet. Det er nemlig i udgangspunktet altid dyrere at være blandt de første, der vil sikre sig mængder af nyligt frigivne topvine. Når de første købere er serviceret falder prisen under normale omstændigheder midlertidigt, inden den igen kan begynde at stige. Denne udvikling er ganske normal uanset om der tales Champagne, Bourgogne eller i dette tilfælde Italien - i et investeringsperspektiv er timing derfor altafgørende og nu synes som et oplagt tidspunkt for investering i 2013 Monfortino.  

*ex. told, moms og afgift, i perfekt stand og hele kasser

Stigende interesse for de italienske topvine

D. 22. oktober 2019 kunne den britiske vinbørs, Liv-ex, rapportere at deres Italy 100-indeks indtil videre i 2019 har været deres bedst præsterende indeks, med et afkast på +5 %. Samtidig er Italy 100-indekset det eneste Liv-ex 1000-underindeks der konsistent har leveret afkast måned til måned i år.

Priserne på vinene fra Piemonte, herunder Conterno Monfortino, er steget mere end priserne på vinene fra Toscana og Liv-exs Piemonte-indeks er steget med 12 % siden december 2017.

Selvom priserne er steget markant, tilbyder de italienske vine fortsat nogle af de billigste indgange til fine wine-markedet. Dette gør, i kombination med den tårnhøje og stadig stigende kvalitet, at de italienske topvine kun nyder voksende interesse fra både vinhandlere, -samlere og -kendere.

Læs artiklen fra Liv-ex her: Italy – what is happening to the prices?

Monfortino belønner investorer: +25,6 % de seneste 24 måneder

Den stigende efterspørgsel på de italienske topvine kan også aflæses når der kigges på priserne på de årgange af Monfortino der har været på markedet i minimum fem år*.

Årrække1 år2 år5 år
Gennemsnitligt afkast på tværs af årgange*25,6%33,5%85,7%
Gennemsnitligt årligt afkast25,6%15,6%13,2%
Liv-ex-data fra 30. september og fem år tilbage.

Det seneste år har disse fem årgange af Monfortino leveret et gennemsnitligt afkast på hele 25,6 %, men historien bliver ikke mindre kedelig af at kigge på en lidt længere tidshorisont. Monfortino har de seneste fem år leveret et gennemsnitligt årligt afkast på 13,2 %, hvilket tilmed kommer hånd i hånd med den lave risiko investering i vin i generelle termer bærer.

Der er ingen tvivl om at Conterno Monfortino har været en stærk investering, og set i lyset af en stigende efterspørgsel på det italienske og den vedvarende tårnhøje kvalitet, er der intet der tyder på at dette ikke kan fortsætte.

*Årgang 2001, 2002, 2004, 2005, 2006

Invester i Giacomo Conterno Monfortino Label fra Conterno Monfortino

Rare Wine Invest mener

Vi har af forskellige årsager ikke mange anbefalinger på Piemonte-cases, men med flere fællestræk med velkendte Bourgogne-cases, har Monfortino hvad der skal til for at blive en stærk italiensk investering.

Kvaliteten i 2013 Conterno Monfortino placerer den blandt de absolut bedste italienske vine og prisen virker lige nu særligt attraktiv når der sammenlignes med topårgangen 2010 som i øjeblikket handles mere end 35 % dyrere. Der fås altså i årgang 2013, en value vintage, der nærmest er i for god kvalitet til overhovedet at blive kaldt dette, til en rigtig stærk pris.

Produktionen af Monfortino og generelt i Piemonte, er relativt begrænset og dette til et marked der kun i højere grad synes at efterspørge de italienske topvine, hvilket har kunne spores i Liv-exs Piemonte-indeks. Ligeledes har man i særdeleshed kunne se en voksende interesse i prisstigningerne på de seneste fem årgange af Conterno Monfortino, der har været på markedet i minimum fem år, der i de seneste fem år har leveret et gennemsnitligt årligt afkast på 13,2 %.

2013 Conterno Monfortino er den oplagte investeringscase for vininvestoren med kærlighed til det italienske, der endnu ikke har haft muligheden for at købe sig ind i en stærk Piemonte-case. Casen er ligeledes perfekt for investoren der ønsker at øge sin italienske position, eller måske sprede sin italienske eksponering til både Toscana og Piemonte.

Uanset hvad passer 2013 Conterno Monfortino til enhver investor, men der skal handles hurtigt: Rare Wine Invest har kun et ganske begrænset parti i udbud til investering.

Monfortino til investering

ÅRGANGVINVOLPAKNINGANTALPRIS*
2013Conterno Barolo Monfortino750OWC366€ 925
2013Conterno Barolo Monfortino1.500OWC16€ 2.100
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Mindste ordrestørrelse € 2.500. Forudsætter en samlet investering på min. € 10.000 (75.000 kr.). Prisen på disse vine kan have ændret sig siden udgivelsen af denne artikel.

Vil du vide mere

Læs mere om hvorfor investering i vin er den perfekte investering og blive klogere på hvilke mekanismer der investering i vin særligt attraktivt lige her: Hvorfor investere i vin

Er du endnu ikke vininvestor kan du desuden med fordel læse mere om hvordan du investerer lige her: Sådan investerer du i vin

Vi står desuden altid til rådighed hvis du har spørgsmål eller vil vide mere. Kontakt os via formularen herunder.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.