Investeringstips - Whisky - 20. december 2019

Talisker 1978 Bodega Series: Ekstremt begrænsede frigivelser

Talisker leverer solidt investeringspotentiale med serie der hylder sherry-samarbejde. Ekstremt begrænsede frigivelser og mulighed for opbygning af komplet, attraktiv samling

Historie skabt af elementerne

Hvis der skal tales om ikonisk og klassisk skotsk whisky er det svært at komme udenom Talisker. Talisker er et produkt af Skotlands ubarmhjertige landskab og styrken fra det ukuelige folk. Talisker er en ufravigelig del af både lokal kultur og arv, men også med plads i historiebøgerne både nationalt og internationalt.

Talisker blev grundlagt af brødrene Hugh og Kenneth MacAskill i Carbost på øen Skye udfor den skotske vestkyst. Brødrene udlejede Talisker i 1857, men trods flere eksempler på dårlig forpagtning og drift blev Talisker alligevel blandt de bedst sælgende single malt destillerier i landet op mod århundredeskiftet. Succesen medførte ressourcer til bedre infrastruktur i form af destilleriets egen kaj som en let tilgængelig port til destilleriets markeder.

1900-tallet bød både på en lukning af destilleriet under 2. Verdenskrig grundet mangel på byg og brand i destilleriets kedelhus, men trods modgangen bestod Talisker. Selv i 1980’erne, hvor mange andre destillerier måtte dreje nøglen om grundet manglende global interesse for single malt whisky, formåede Talisker at holde deres whisky aktuel og står i dag som et af de største skotske whiskybrands.  

Investering i Talisker The Bodega Series Talisker 1978 The Bodega Series - første frigivelse i 2018

Talisker Bodega Series – et kærlighedsbarn mellem sherry og whisky

Talisker er et spændende destilleri, uanset om whiskynyderen er på udkig efter den gode hverdags dram, eller ønsker at udforske det ypperste af skotsk single malt. Talisker har angiveligt i dag en årlig produktion af 3,5 millioner liter spiritus, men det er en helt anden målestok det drejer sig om, når der tales om noget af det mest prestigefulde Talisker kan præsentere.

Talisker præsenterede i juni sidste år deres Talisker 1978 Bodega Series hvor første frigivelse naturligvis blev en 40 års. Bodega Series en serie, der fejrer Taliskers tætte forhold med spanske sherryhuse og sherryfade siden starten i 1830. De særlige fade, brugt i en ekstraordinær tre-måneders lagringsfase til netop denne serie, har en fortid i solera-systemet* til aldring af Quo Vadis hos Delgado Zuleta – en af de ældste og mest fornemme sherryproducenter i verden.

Det er i sagens natur en sjældenhed at solera-fade bliver brugt til skotsk whisky. At det samtidig er fade fra en af verdens fineste sherryer, gør blot denne serie endnu mere enestående og skulle ifølge de få privilegerede, der har været heldige at smage, være et perfekt kærlighedsbarn mellem Taliskers elegance og Quo Vadis kompleksitet.

*Solera er et lagringssystem hvor flere fade stables ovenpå hinanden, hvilket tillader at ung spiritus løbende hældes på i takt med at moden tappes fra. Systemet er særlig kendt fra produktion af sherry og rom.

Investering i Talisker Alle flaskerne fra Talisker The Bodega Series er individuelt nummererede

En sjælden skat

Taliskers 1978 Bodega Series blev sidste år lanceret med en 40 års-udgave kun frigivet i 2.000 eksemplarer på verdensplan. I år kom efterfølgeren; Talisker 1978 Bodega Series 41 års, ligeledes kun frigivet i 2.000 eksemplarer. Om der kommer flere frigivelser, og i så fald hvor mange, kan der kun gisnes om, men mængden af tilbageværende whisky i Taliskers kældre med 40 år og mere på bagen må være meget begrænset, hvorfor disse frigivelser må betragtes som sjældne Talisker-skatte. Udvides serien og tilstræbes der investering i en komplet samling er dette en vigtig mulighed for at investere i de første frigivelser og sikre ejerskab over dele af de kun 2.000-flasker små frigivelser.

Læs også: Ny Port Ellen-frigivelse: Ældre og mere sjælden end nogensinde før!

Invester i “The Sweet Spot”

Når det gælder investering i whisky, er der ligesom ved investering i vin nogle helt fundamentale egenskaber der efter vores overbevisning bør være til stede. Herunder bl.a. den rigtige årgang (alder), begrænset produktion/frigivelse og i nogen grad at whiskyen er cask strenght (ikke udvandet = mere koncentreret produkt).

Ledes der efter den mest oplagte investering, er der flere forskellige egenskaber der er interessante, alt afhængig af hvem den fremtidige køber er. Jo flere af disse egenskaber en whisky indeholder, jo tættere rammes der på ”sweet spot” hvilket skaber optimale forudsætninger for en god investering. Se følgende model her:

DCI-modellen DCI-modellen. Kilde: rarewhisky101.com

Når det gælder investeringswhisky, er en tilfredsstillelse af ”drinker”-segmentet en selvfølge, da tårnhøj kvalitet er en naturlighed. Kigger man i stedet på Talisker 1978 Bodega Series fra hhv. en investors og samlers synspunkt, har denne serie alle de egenskaber, der gør den attraktiv for disse.

Investoren leder efter limited editions, høj kvalitet, whisky fra single casks (fade) og fra ikoniske destillerier. Talisker 1978 Bodega Series er svært begrænset med kun 2.000 flasker pr. frigivelse, er af Taliskers vanlige tårnhøje kvalitet, singlemalt fra single casks og må ligeledes siges at være kvalificeret til at blive kaldt et ikonisk destilleri.

Fra samlerens synspunkt er flere lignende egenskaber vigtige, men hvad der ligeledes er spændende for samleren, er komplette samlinger, hvilket der er rig mulighed for at opbygge med Talisker 1978 Bodega Series. Investeres der i de første frigivelser sikres muligheden for at skabe en komplet samling. Skaffes en komplet samling derimod ikke, vil de første frigivelser senere hen formentlig blive de mest eftertragtede blandt samlere, da tidens gang har det med at sænke udbuddet og de ældste flasker dermed ligeledes bliver de mest sjældne og svære at opdrive.

Populært som aldrig før

Whisky, og særligt den investeringsegnede del, synes mere populær end nogensinde og den ene whisky-rekord efter den anden er blevet sat den seneste tid. I efteråret blev verdens dyreste whiskysamling til en værdi af mere end € 15 millioner optaget i Guinness World Record. Senere i december blev det offentliggjort at en anden samling under navnet ”The Perfect Collection” ville blive sat på auktion til en vurdering på ca. € 9,5 millioner, hvilket gør den til den dyreste samling til salg nogensinde. Tidligere på året blev en måske mere opsigtvækkende rekord slået da en flaske 1926 Macallan på auktion blev solgt for i omegnen af € 1,6 millioner. Hertil kommer historierne om The Macallan Lalique samlingerne, der sælges for millioner, såfremt de overhovedet kan skaffes.

Dette er måske nogle at de mest opsigtsvækkende eksempler fra whisky-markederne, men de tjener alligevel som gode eksempler på at der rundt i verden findes købere til de bedste, mest sjældne og mest prestigefulde whiskyer.  

Læs også: Macallan Lalique: Ekstraordinært højt afkast til ekstraordinær investering!

Investering i whisky Talisker 1978 The Bodega Collection 40 års leveres i en håndlavet kasse udført i eg

Rare Wine Invest mener

Interessen og efterspørgslen på de bedste og mest sjældne whiskyer, særligt fra de ikoniske skotske destillerier er interessant i et investeringsperspektiv. Ønskes der investering i whisky er der mange gode muligheder, men der kan til tider være langt imellem ”snapsene”, hvis man ønsker de opfylder så mange som muligt af de basale egenskaber der skaber forudsætningen for solidt afkast.

Talisker kvalificerer sig i den grad til dette med den nyeste 1978 Bodega Series, der som en solid cask strenght, i ekstremt begrænset produktion fra et ikonisk destilleri ligner en whisky der kan blive særligt eftertragtet blandt fremtidens whiskyelskere når de kun 2.000 flasker pr. frigivelse er forsvundet fra markedet.

1978 Bodega Series giver desuden whiskyinvestoren muligheden for at komme ind i serien fra start og sikrer sig muligheden for at samle en komplet samling, hvilket historisk set plejer at være i højst kurs, uanset om der tales whisky, baseballkort eller andre samlerobjekter. Skulle serien derimod ikke udvides med flere frigivelser kan den komplette samling sikres her og nu.

Det kan i øvrigt nævnes at Talisker er ejet af Diageo, verdens største spiritusproducent. Diageo har mere end nogen anden interesse i at udbrede kendskab til og efterspørgsel efter eksempelvis Taliskers topwhiskyer og desuden har både kapacitet og ressourcer til netop dette – en stærk medspiller for investoren.

Invester i Talisker 1978 Bodega Series

Whiskyerne fra denne serie leveres i smukke håndbyggede kasser udført i eg. Alle flasker er desuden individuelt nummereret der gør det muligt at se præcis hvilket nummer i rækken den enkelte flaske er.

WhiskyVOLPAKNINGANTALPRIS*
Talisker 1978 The Bodega Series 40YO700OWC/GB112€ 2.400
Talisker 1978 The Bodega Series 41YO700OWC/GB124€ 2.450
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel. Sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Forudsætter en samlet portefølje på min. € 10.000 (75.000 kr.). Prisen på disse vine kan have ændret sig siden udgivelsen af denne artikel.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.