Investeringstips - Bourgogne - 2. august 2019

Ubalance giver købers marked: Invester nu med rabat

Unik mulighed for køb af topvine fra nogle af Bourgognes og Champagnes største producenter til favørpris.

Et vinmarked i ubalance giver muligheder – men kun for en tid

Det britiske pund (GBP) er inde i turbulent tid, og kursen er på 12 uger faldet med 6,6 %, hvilket har bragt vinmarkedet i ubalance. Denne ubalance kan lige nu udnyttes af investorer til at foretage opkøb til en usædvanligt lav pris – men kun indtil balancen er genoprettet.

For første gang siden 2016 leverede vin i 2. kvartal et negativt afkast1 - Det første kvartal med reelle tab2 siden siden 2016. Mens kvartaler som dette hører til sjældenhederne, har vi i løbet af de seneste 15 år, aldrig oplevet flere på hinanden følgende kvartaler med negativt afkast, og hvis historien gentager sig, er der tale om en enlig svale, og potentielt en oplagt mulighed for at købe billigt op, inden priserne igen stiger. 

Det svækkede britiske pund og et fald i vinpriserne har skabt en ubalance, som betyder at nogle vine, lige nu kan købes med en rabat på op til 8 % i forhold til for blot 4 måneder siden. Hvor længe dette står på er uvist, men har man ekstra likviditet, bør man overveje sine muligheder for at øge sin position i vin.

1: RWI-indeks, som baseres på Liv-ex data opgjort i GBP, rapporterer om -4,1 %, når der omregnes til EUR, mens Rare Wine Invests egne data indikerer et afkast på ca. – 1,5 % målt i EUR

2: Afkast < -0,5 %

Svækket pund giver købers marked

London er centrum for verdens vinhandel, og en stor del af verdens internationale vinhandlere er hjemhørende i England. Det betyder at udsving i prisen på GBP kan påvirke de globale vinpriser, i hvert fald på den korte bane.  

Efter en periode, hvor det britiske pund (GBP) har ligget stabilt imellem kurs 115 og 117 overfor EUR (kurs 859 – 878 overfor DKK), har GBP de seneste 12 uger været i frit fald, og er siden toppen d. 5. maj faldet med 6,6 % til kurs 109 overfor EUR (kurs 815 overfor DKK) d. 1. august 2019.

GBP overfor EUR. Pund i frit fald Pundet i frit fald: Pundet er mellem d. 5. maj og d. 1. august 2019 faldet med 6,6 % til kurs 110 (kurs 820 overfor DKK).

Vinmarkedets ineffektivitet giver midlertidige prisfald

Hvis kursen på GBP falder og hvis de engelske vinhandlere ikke justerer deres priser herfor, bliver det (for en kortere periode) billigere at købe vin i England. Hvis der ikke er tale om en ændring i den globale efterspørgsel, vil de internationale vinhandlere løbende handle markedet effektivt. Det betyder at de vine som er blevet billigere, fordi de handles i GBP, i praksis vil blive opkøbt og videresolgt til global markedspris i det omfang og tempo som det globale marked kan aftage disse.

Læs mere om pundets påvirkning af vinpriserne her: 2. kvartal 2019: Svækket britisk pund og politisk uro.

Hvis det britiske pund svækkes som vi har set det på det sidste, og hvis de store engelske vinhandlere ikke justerer deres priser for ændringer i valutakursen, kan der opstå midlertidig uligevægt i markedet, når vinene hos de engelske vinhandlere bliver billigere, set fra et EUR- eller USD-perspektiv.

Er udbuddet af en bestemt vin stort i England, og justeres prisen ikke for valutaudsving, falder prisen globalt, og vinen kan købes med en, indtil markedet igen er handlet effektivt, og priserne har rettet sig.

2016 Comte du Liger-Belair La Romanée 2016 La Romanée fra Liger-Belair kan i dag købes med 7,2 % rabat ift. for 4 måneder siden.

Prisfald har historisk set været midlertidige og kortvarige

Som vininvestor er man som vant til at priserne på vin stiger og tab hører til sjældenhederne. 2. kvartal 2019 blev dog et af i alt 13 ud af 62 kvartaler de seneste 15 ½ år, hvor afkastet har været negativt.

I praksis forekommer kvartaler med reelle tab1 (tab på mere end 0,5 %) i snit hvert 2. år, og aldrig to kvartaler i træk2.

I et kvartal som det seneste, hvor de globale vinpriser undtagelsesvis er faldet, bør man rette fokus mod de fundamentale mekanismer, som får vin til stige i pris. Uden tegn på recession eller tegn på faldende global interesse for vin, bør man som vininvestor holde hovedet koldt.

Vin er en langsigtet investering, som historisk set har været en sikker investering med en relativt begrænset risiko, om end der vil forekomme kvartaler med tab – også i fremtiden.

Læser vi tilmed historien, og tror på at den vil gentage sig, bør frygten for at vinpriserne fortsætter med at falde i de kommende kvartaler, været meget begrænset.

1: Afkast < -0,5 %

2: Baseret på data siden 2004, hvor det tidligste data til RWI-indekset er indsamlet.

Ingen grund til panik

I et kvartal som det seneste, hvor de globale vinpriser undtagelsesvis er faldet, bør man rette fokus mod de fundamentale mekanismer, som får vin til stige i pris. Uden tegn på recession eller tegn på faldende global interesse for vin, bør man som vininvestor holde hovedet koldt.

Vin er en langsigtet investering, som historisk set har været en sikker investering med en relativt begrænset risiko, om end der vil forekomme kvartaler med tab – også i fremtiden.

Læser vi tilmed historien, og tror på at den vil gentage sig, bør frygten for at vinpriserne fortsætter med at falde i de kommende kvartaler, været meget begrænset.

2016 Domaine Ponsot Clos de la Roche på magnum 2015 Domaine Ponsot Clos de la Roche på magnum - kan lige nu købes med over 6 % rabat

Køb op på bunden

Enhver investor drømmer om at købe op på bunden og få det hele med på vej op. Toppe og bunde er dog en sjældenhed i et vin-marked, som historisk set har været kendetegnet ved stabile afkast og lav risiko. Selve ideen om at købe på bunden er lidt malplaceret, når vi taler vininvestering.

Ingen investering er uden risiko, og det kan ikke udelukkes at vinpriserne vil falde yderligere, men hvis man bruger fortiden til at spå om fremtiden, er det mere sandsynligt er det, at der i dette øjeblik er opstået en mulighed for at købe ind med rabat i en kortere periode, nærmere end der er tale om en mulighed for at købe på bunden.

Rare Wine Invest mener

Udsving i både valutakurser og efterspørgsel, har historisk set og vil også i fremtiden, medvirke til at afkastet fra kvartal til kvartal, lejlighedsvis vil være negativt. Dette bør dog ikke bekymre den langsigtede vininvestor.

At vinmarkedet ikke er så effektivt som f.eks. aktiemarkedet, kan man som langsigtet vin-investor udnytte til sin fordel, hvis man holder hovedet koldt og indstiller sigtet længere end blot kvartal-til-kvartal.

I kølvandet på, at GBP er faldet med 6,6 % de seneste 12 uger og at vinpriserne er faldet for første gang i flere år, er der opstået mulighed for at købe en række vine til en pris som ligger væsentligt under, hvad de blev handlet til, for bare 4 måneder siden.

Husker man sig selv på at vin i udgangspunktet, er en langsigtet investering, der historisk set har leveret høje afkast, trods enkelte kvartalers beskedne nedgang, bør man tage den med ro.

Tror man, ligesom vi gør i Rare Wine Invest, på at der er tale om ubalancer, som indenfor kort tid vil blive udlignet, er der desuden potentielt  mulighed for at købe investerings-egnede vine fra nogle af de største producenter fra Bourgogne og Champagne med rabat.

Går man med overvejelser om at investere i vin, er timingen god lige nu, mens man som eksisterende investor med fordel kan øge sin eksponering mod vin, da en række vine kan købes med rabat.

Vi har tidligere anbefalet nedenstående vine til investering, og har fortsat tro på disse fremadrettet. I den nuværende markedssituation, er priserne på disse faldet, og vinene kan nu købes med ”rabat”.

Invester i følgende vine i dag:

Domaine du Comte Liger-Belair

Prisen på La Romanée fra Liger-Belair er fordoblet i løbet af de seneste 4-5 år, og selvom Liger-Belair overstråles af naboen Domaine de la Romanée-Conti, er der stadig tale om en af verdens mest eftertragtede vine.

ÅrgangVinVol.PakningAntalPris 1/4RabatPris nu'
2016La Romanée0,75Loose10 € 6.250 7,2 % € 5.800

Domaine Ponsot

Vi har to gange tidligere anbefalet Domaine Ponsot, senest i september 2018: 2016 Domaine Ponsot - Ponsot uden Laurent

ÅrgangVinVol.PakningAntalPris 1/4Rabat Pris nu*
2016Clos de la Roche0,75OWC654 € 430 7,0 % € 400
2016Clos de la Roche1,5OWC333 € 900 6,1 % € 845
2015Ponsot Clos Roche Vv0,75OWC648 € 490 8,2 % € 450
2015Ponsot Clos Roche Vv1,5OWC321 € 1.080 7,4 % € 1.000

Domaine de la Romanée-Conti

Vinene fra Romanée-Conti hører til blandt de seneste års bedste bourgogne-investeringer, og er senest omtalt i januar 2019, hvor vi anbefalede at investere i DRC: DRC blandt de bedste investeringer i 2018 (+25 %)

ÅrgangVinVol.PakningAntalPris 1/4Rabat Pris nu*
2015La Tache - US label (0,75)0,75OWC66 € 5.300 7,5 % € 4.900

Cristal fra Louis Roederer

Den mytiske champagne i den klare flaske med flad bund, begejstrer også investorerne, som har fået solide afkast fra et af Champagnes fineste huse, som kort og godt er for billig. Det kan du læse mere om i vores artikel fra juli 2019: Der er noget helt galt med Cristal - og det giver muligheder!

ÅrgangVinVol.AntalPakningPris 1/4RabatPris nu*
2009Cristal1,5072OC13408,8 %€ 310
2009Cristal1,5060GB/OWC13407,4 %€ 315
2008Cristal Rose0,7540GB/OC3 € 420 8,3 % € 385

Pol Roger

Pol Roger er sammen med Bollinger, britternes foretrukne champagnehus, og blandt andet derfor er der penge at spare på årgang 2008, som vi tilbage i december 2018 stillede skarpt på: Pol Roger frigiver legendarisk 2008 Sir Winston Churchill

ÅrgangVinVol.AntalPakningPris 1/4Rabat Pris nu*
2008Sir Winston Churchill0,75120GB/OC € 167 3,0 % € 162

Dom Pérignon

2008 Dom Pérignon kandiderer til den bedste Dom Pérignon nogensinde, og blev frigivet i januar 2019 til den højeste frigivelsespris nogensinde. Læs mere her: 2008 Dom Pérignon nu i eksklusivt forsalg

ÅrgangVinVol.AntalPakningPris 1/4Rabat Pris nu*
2008Dom Pérignon0,75300OC6 € 125 2,0 % € 122,50

Krug

Mens priserne på Cristal og Dom Perignon er steget de seneste 12 måneder, er prisen på Krug den samme som for et år siden. Det gør den billigt relativt til dens konkurrenter. Læs vores seneste anbefaling fra juli 2019, hvor vi anbefaler investering i Krug: 2004 Krug Vintage er ladt som Apollo 11s Saturn-raket

ÅrgangVinVol.AntalPakningPris 1/4Rabat Pris nu*
2004Krug Vintage Brut0,7584GB/OC6 € 187 3,7 % € 180
2002Krug Vintage Brut0,7578OC6 € 290 5,2 % € 275

Kun i en begrænset periode

Prisfaldende på ovenstående vine kan i nogen grad tilskrives ubalancer i vinmarkedet, og med en forventning om at vinpriserne vil rette sig i takt med at balancen genoprettes, er det uvist hvor længe muligheden for at købe vinene til ovenstående priser, vil være til stede.

Rare Wine Invest forventer at ovenstående priser vil stige snarligt, og opfordrer til, at man handler mens muligheden er til stede.

 

Klik her for bestilling af vine

 

*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Mindste ordrestørrelse € 2.500. Forudsætter en samlet investering på min. € 10.000 (75.000 kr.)

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.