Markedsanalyser - 2. november 2020

3. Kvartal 2020 – Positivt kvartal for vininvestorerne

Stabilitet er overskriften for årets 3. kvartal for vininvestorerne. Se videogennemgang eller læs hvordan det gik her...

3. Kvartal 2020 – Positivt kvartal for vininvestorerne

Stabilitet må være overskriften for årets 3. kvartal for vininvestorerne. De positive tendenser fra 2. kvartal er nemlig forsat ind i 3. kvartal, og dermed er der igen positive afkast at hente.

Trods et dyk i handelsaktiviteten i årets 1. kvartal forårsaget af Covid-19 har vin som investering endnu engang bevist sin egenskab som værende modstandsdygtig, og dermed kan vi se tilbage på endnu et positivt kvartal.

Det vil nok være vel optimistisk at konstatere, at verden er normaliseret. Tværtimod. Covid-19-pandemien er endnu ikke drevet over. Restriktioner og periodiske nedlukninger over det meste af verden er stadig en del af hverdagen i forbindelse med Coronaens såkaldte ’anden bølge’. Briterne holder vejret og hele verden venter i spænding på om man finder en endelig aftale vedrørende post-Brexit. Hong Kong, der er en central hub for handel med vin i østen, er stadig i en form for undtagelsestilstand. Nært forestående er også det amerikanske valg, som kan vende op og ned på meget – ikke mindst straftold på flere europæiske varer, herunder vin, samt den verserende handelskrig med Kina.

Kort sagt, i en verden hvor stor usikkerhed stadig præger de finansielle markeder, så repræsenterer vin fortsat den stabilitet som mange søger. Såvel priser og som handelsaktivitet har taget endnu et skridt i retning af det niveau man så inden Corona og normalisering er indenfor rækkevidde.

Investorernes rapporterede afkast for perioden er opgjort til 0,89 % hvilket samlet set betyder at vininvestorerne hos RareWine Invest er i 2,44 % for året. Dermed lover det godt forud for årets 4. og sidste kvartal samt for året som helhed. For hvert kvartal der går må vi antage, at vi kommer tættere på en Corona-vaccine, endelig afklaring vedrørende Brexit og et amerikansk valgresultat - og dermed også en gradvis normalisering af hverdagen.

Se videoen: Kvartalsrapport Q3 2020

RWI-Indekset

Hvis du som ny investor for første gang skal forholde dig til RWI-indekset, så er det vigtig at notere sig, at det er baseret på tredjeparts data fra den engelske vinbørs Liv-ex og dermed repræsenterer vine handlet i Storbritannien og i GBP. Indekset er sammensat af fire Liv-ex indeks; Bordeaux 500 (10 %), Burgundy 150 (40 %), Champagne 50 (30 %) samt Rest of World 50 (20 %), rebalanceret månedligt, omregnet til EUR.

Udover at vinene, der handles i Storbritannien, ikke nødvendigvis er repræsentative for de vine som handles i resten af verden, så er indekset bagud skuende, hvilket betyder at det kan tage flere kvartaler før ændring i såvel vinpriser som valutakurser er direkte afspejlet i Liv-ex’ data.

Til gengæld giver RWI-indekset mulighed for at sammenligne historisk prisudvikling, og dermed mulighed for at monitorere tidligere mønstre i prisudviklingen sammenholdt med det politiske verdensbillede.

RWI-indekset viser et positivt 3. kvartal med 2,2 %, men -6 % for året ved udgangen af 3. kvartal. Værd at notere sig er, at pundet i samme periode er faldet med næsten 7 % hvilket er en stor del af forklaringen på at RWI-indekset viser et negativt resultat for året. Som ovenfor nævnt er investorerne hos RareWine Invest i plus for året med 2,44 %.

Stabilt kvartal for vininvestorerne

Afkast 2020

Kategori1. kvartal2. kvartal3. kvartal2020-YTDSeneste 5 år
Bordeaux-7,6 %+0,7 %+2,4 %-4,8 %+7,0 %
Bourgogne-8,7 %-1,4 %+1,3 %-8,8 %+46,4 %
Champagne-6,8 %+ 2,1 %+4,5 %-0,5 %+25,3 %
Rest of World-6,8 %-2,6 %+0,2 %-9,1 %+6,9 %
RWI-Indeks*-7,7 %-0,4 %+2,2 %-6,0 %27,8 %
Aktier**-22,6 %+12,6 %+0,1 %-12,7 %+17,1%
*Et indeks sammensat af fire Liv-ex indeks: Bordeaux 500 (10 %), Burgundy 150 (40 %), Champagne 50 (30 %) samt Rest of World 50 (20 %) rebalanceret månedligt, omregnet til EUR. **MSCI Europe net total return i EUR.

Bourgogne

I de forgangne 15 år er Bourgogne suverænt den region, der har budt på de største afkast. Regionen er især kendetegnet ved små produktioner og stor efterspørgsel. Læg hertil det store konsum og stigende interesse, og så har man i virkeligheden den perfekte sammensætning for en investeringsvin.

Alle ovennævnte forudsætninger er stadig opfyldt, og trods et stagnerende 2019 og en hård start på 2020 i form af Covid-19, så er vinene fra Bourgogne igen ved at finde tilbage på sporet. RWI-indekset viser således prisstigninger for 3. kvartal på 1,3 %. Handelsaktiviteten ovenpå periodisk lock-down i store dele af verden er generelt set tiltagende, og det gør sig også gældende for vinene fra Bourgogne.

At Bourgogne viser tænder igen, skyldes blandt andet flotte stigninger i 3. kvartal på en bred kam af vinene Comtes Lafon, som vi senest anbefalede i maj. Læs anbefalingen her: Hvidvin i verdensklasse - greven af Lafon bider skeer med Romanée-Conti

Den legendariske topproducent Domaine de la Romanée-Conti leverer positivt afkast på godt et par procent for 3. kvartal og følger dermed op på 2. kvartal som også bød på prisstigninger.

Topvinene fra Domaine Leroy har performet stabilt i 3. kvartal og leverer igen positive afkast. Dermed ser Domaine Leroy ud til at gå nærmest upåvirket igennem Corona-krisen.

Også velkendte navne, blandt investorer hos RareWine Invest, så som Comte Liger Belair, Raveneau, Leflaive, Rouget, Louis Jardot, Bonneau Martray og Lambrays leverer overordnet set positive afkast i 3. kvartal. Læs eksempelvis vores anbefaling fra september af Lambrays: Bourgognevin, luksusgigant og en stærk business case: Invester i Clos de Lambrays

Vinene fra eksempelvis Ponsot og Joseph Drouhin mangler endnu at røre på sig for alvor efter Corona-krisen og levere mindre negative afkast for 3. kvartal, men vores tro på disse er stadig stor, og det må anses som et spørgsmål om tid, før vi også her begynder at se normaltilstande igen og dermed følgende prisstigninger. Ikke mindst Drouhins Musigny har vi store forventninger til. En vin som over de seneste fem år har leveret afkast i gennemsnit på op til 9,7 % om året.

Bourgogne begynder så småt at vise tænder igen ovenpå en udfordrende start på året, hvilket også bliver afspejlet i Liv-ex’ data med stigning på 1,3 % i 3. kvartal men forsat negativt resultat for året. De egentlige handelstal for Investorerne i RareWine Invest viser til gengæld at Bourgogne er oppe med 1,24 % for året.   

kvartalsrapport for vininvestering

Champagne

Som så ofte før finder vi igen de store succeshistorier i Champagne – også i dette kvartal, hvor især Louis Roederers Vintage Brut fra legendariske årgang 2008 og den famøse enkeltmarkschampagne, 2005 Bollinger VVF, er blandt de store højdespringere. Udover de store velkendte navne så begynder en af de nye stjerner på himlen i Champagne også at røre på sig. Billecart-Salmon som vi senest anbefalede i september, viser også en mindre fremgang fordelt på de tre årgange 1999, 2002 og 2006 - og de positive takter lover godt for fremtiden. Læs hele cases om Billecart-Salmon 2006 her: Hvor lang tid går der før prestigecuvéen Nicolas Francois fra Billecart-Salmon bliver lige så dyr som Krug VIntage?

Nedlukning af diskoteker, natklubber og restaurationer lagde i 1. kvartal en dæmper for konsumet af Champagne, og åbnede dermed op for en række muligheder for opkøb til særligt attraktive priser.

Som et af de få områder, så var Champagne allerede tilbage på ret kurs med prisstigninger på 2,1 % til følge i årets 2. kvartal. Champagne er ved flere lejligheder blevet omtalt som vinens svar på statsobligationer, og således har Champagne også vist sig modstandsdygtig i forhold til Corona-krisen. Påpasseligheden i 1. kvartal er delvist forsvundet, og der er igen kapital i markedet hvilket er afspejlet i prisstigningerne i årets 3. kvartal. Således er der altså udsigt til at Champagne kan slutte året i plus jævnfør RWI-Indekset, hvis 4. kvartal ligner de to foregående.

De positive tendenser fra 2. kvartal er blevet fulgt op i 3. kvartal hvor RWI-Indekset viser en stigning på hele 4,5 % for Champagne. De rapporterede handelstal fra RareWine Invest bekræfter det flotte kvartal og investorerne har over en bred kam hentet et afkast på 2,2 % for året endda på trods af Covid-19.

Bordeaux

For Bordeaux har det været et år ulig mange andre. Ikke mindst eksemplificeret ved årets En Primeur-kampagne i foråret, som for første gang i mange år bød på attraktive indkøbspriser – et længe tiltrængt håb for Bordeaux-producenterne. Covid-19 har fået skyld for mange ting, men hvis man virkelig skal finde noget positivt, så skal man måske rette blikket mod Bordeaux.

Prisniveauet på Bordeaux-vinene har igennem flere år har været for højt som resultat af stor spekulation, store produktioner og mindre konsum. Corona-krisen gav imidlertid anledning til at sænke priserne, hvilket for første gang kom til udtryk under årets En Primeur. En anledning til at sænke priserne uden at tabe ansigt var lige præcis hvad Bordeaux-producenterne havde brug for. Det er efterhånden flere år siden, at der har været så attraktive handler at gøre i Bordeaux som vi har set i de to seneste kvartaler.

Det giver håb for, at der stadig er gode investeringer at gøre i Bordeaux for fremtiden, hvor Liv-ex data for andet kvartal i træk giver udslag i den positive retning i RWI-indekset. Det er endnu for tidligt at konkludere, at Bordeaux over en bred kam er tilbage, men der er helt sikkert attraktive investeringer at finde i regionen. En af de mest efterspurgte producenter fra Bordeaux er uden sammenligning Petrus, hvis palette af vine i 3. kvartal stiger med over 3 %.

RWI-indekset viser endnu et kvartal med fremgang for Bordeaux, der er oppe med 2,4 % for 3. kvartal. De rapporterede handelstal for investorerne hos RareWine Invest viser sågar samlet stigning på 3,49 % for året.  

Rest of World

Rest of World er en kategori, der indeholder vine fra Italien, herunder de store supertoscanerne, samt vine fra USA, Australien, Tyskland, Spanien og ikke mindst Rhône. Kategorien favner også både skotsk og japansk whisky. Den brede sammensætning i Rest of World medfører også, at der både er lyspunkter og lavpunkter at finde i kategorien.

Et af lyspunkterne skal igen findes i Italien, som også i 2019, var det bedst performende sub-indeks på Liv-ex, der rapporterer om stigning på 2,8 % for 3. kvartal 2020. Som nævnt tidligere på året gik de italienske vine, modsat de franske, fri af den amerikanske straftold på 25 %, hvilket kan være en del af forklaringen på det flotte resultat, men også generel stigende interesse for de bedste italienske vine bidrager til det hertil. Den stigende interesse for Italienske vine er især drevet af de store supertoscanere, hvor især Solaia på tværs af årgange udmærker sig i 3. kvartal med stigning på over 11 % samlet set. Tilbage i marts anbefalede vi Argiano Brunello Montalsino 2015 som i dette kvartal stiger med hele 13,6 %. Også Piemonte favoritten Gaja leverer flotte stigninger på tværs af årgange på over 7 % for kvartalet.

I forhold til USA og vinene fra Napa Valley, så har kvartalet været præget af store skovbrande og dermed usikkerhed omkring 2020-høsten for flere af producenterne. Dette har dog ikke haft nævneværdig indflydelse på handelsaktiviteten i det forgange kvartal, hvor der trods alt er små prisstigninger at spore. Harlan Estate, Hundred Acre, Opus One er alle velkendte navne hos investorerne fra RareWine Invest og disse leverer prisstigninger i kvartalet.

Af nævneværdige spanske vine, så finder vi et fald på godt og vel 3 % procent for vinene fra Vega Sicilia, mens de investorer, der nåede at købe Pingus tilbage i september allerede bliver belønnet med afkast. Kun under ganske særlige omstændigheder vurderer vi Pingus som værende investeringsegnet, og dette særtilfælde skyldes en nylig 100 points vurdering.

Retter vi blikket mod Mosel, så er vinene fra Markus Molitor stadig påvirket og falder ligeledes med mere end 3 % i kvartalet – Vi forventer dog prisstigninger igen, i takt med at Corona-situationen indenfor det næste års tid forhåbentlig bliver normaliseret.

Whisky er garant for solide afkast, men er også forbundet med større risiko. Liv-ex vidner om et lille fald i priserne i årets første kvartal på 0,4 %, hvilket blev afløst af flotte stigninger i 2. kvartal på hele 4 %. 3. kvartal 2020 bød på endnu et flot resultat for whisky isoleret set, hvor Liv-exs Rare Whisky Icon 100-indeks beretter om en stigning på 3,8 %.

Whisky skal tilskrives en stor del af æren for at Rest of World i 3. kvartal 2020 er oppe med 0,2 %. For investorerne i RareWine Invest gør det sig gældende, at italienske vine og whisky tegner sig for størstedelen af Rest of World, og dermed det rapporterede afkast for året som pt. er på 4,8 %.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.