Nyheder - Bourgogne - 1. april 2020

Fik afkast på 78,4 % på to flasker vin på kun ni måneder

En historie fra vinens verden, der er for god til at være sand... men er den det nu alligevel?

Når virkeligheden slår fantasien

Kalenderen viser 1. april og traditionen for aprilsnar har måske aldrig været større og mere udbredt - og til tider kan de endda være ganske raffinerede. Alligevel overgår virkeligheden sommetider fantasien og du får nu en virkelighedshistorie fra vinens verden, om en investor, der måske lavede sit livs bedste investering – og vi skal op på den helt øverste hylde i vinreolen for at finde vinen i denne case.

Imponerende afkast

I sommeren 2018 opstod en investeringsmulighed som man ikke støder på hver dag. I samarbejde med vores handelshus RareWine havde vi fået fat i tre fantastiske og mildest talt ekstraordinære flasker vin vi havde høje forventninger til. Herfra gjaldt det blot om at finde investoren med en investeringsprofil der passede perfekt til en sådan case. De rigtige investorer blev lokaliseret og præsenteret for casen, der på mange måder ikke ligner de klassiske investeringscases. Prisen er skyhøj og den sikkerhed man normalt opnår i spredning, var ikke et emne her. Til gengæld var der tale om noget at det absolut mest eksklusive vin i verden – og det vidste vi, at der var potentiale i! Gennem samspil mellem investorer, RareWine og RareWine Invest blev den rigtige investor fundet, og efter kort tids overvejelse slog han til på to af de tre flasker.

”Den eneste fejl var, at jeg ikke købte alle tre”

-Musigny-investoren

Vinen det drejede sig om var Domaine Leroys topvin, Musigny, fra topårgangen 2015, med japansk baglabel – der er altså her tale om det absolut bedste vin, fra en af de bedste og mest prestigefyldte producenter i verden, i en af de stærkeste bourgogneårgange nogensinde og ud af en produktion på langt under 1.000 flasker om året.

Prisfølsomheden på vin af denne kaliber, der produceres i så lille et antal* er højere end man normalt ser det blandt investeringsegnede vine og blot otte-ni måneder senere lød vores salgsanbefaling og vinene blev sat til salg. Køberne til vin af denne kaliber er selvsagt færre end til alle øvrige investeringsegnede vine og de to flasker blev også solgt til to forskellige købere, der begge havde konsum for øje. Men når noget er efterspurgt har prisen det med at stige, og det var det mildest talt også på de to flasker Musigny, til store begejstring for investoren. Han kunne nemlig på bare ni måneder glæde sig over et afkast på hele € 29.000 (Ca. 217.000 kr.) svarende til 78,4 %:

VinKøbSalgAfkastAfkast %
2015 Leroy Musigny € 18.500 € 31.000 € 12.500 % 67,6
2015 Leroy Musigny € 18.500 € 35.000 € 16.500 % 89,2
Total € 37.000 € 66.000 € 29.000 % 78,4
Bedste investering 2015 Leroy Musigny Én af de tre flasker 2015 Leroy Musigny. Billede taget af vores vindetektiv som en del af arbejdet med sikre kvalitet og ægthed

Verdens dyreste vin

I januar 2019 berettede vi om at Domaine de la Romanée-Conti efter mere end 20 år på tronen som producent af verdens dyreste vin, var blevet vippet af pinden og overhalet indenom at netop Domaine Leroy med flagskibsvinen Musigny. Det skete ovenpå nogle hidsige prisstigninger der på det tidspunkt sendte prisen på en 2015 Musigny op i ca. € 38.000 for en årgang 2015 mens en Romanée-Conti i samme årgang ”kun” kostede i omegnen af € 21.000. Frem til i dag har Domaine Leroys Musigny været den primære indehaver af titlen som verdens dyreste vin* og selvom Romanée-Conti fra tid til anden har været dyrere, har der ikke været tvivl om at det er blandt de to den dyreste til enhver tid skulle findes.

Læs mere om Domaine Leroy her: Trodser Bourgogne-modvind: Enestående Leroy med solide afkast på Les Beaux Monts

*med dyreste menes dyreste flaske 750 ml. i almindelig handel

Investering i Domaine Leroy RareWine Invest er lagerførende i et bredt sortiment af verdens bedste og mest eksklusive vine. Her ses forskellige vine fra Domaine Leroy

Prisen på en baglabel? € 3.000-7.000

Den opmærksomme læser bed måske mærke i den væsentlige prisforskel mellem investorens vine der blev solgt til hhv. € 31.000 og € 35.000 mens prisen i overstående case var € 38.000. Denne markante prisforskel på ellers samme vin, skyldes tradition og en usikkerhed med rødderne plantet tilbage i historien. I gamle dage mærkede de franske vinproducenter vinene der eksempelvis skulle sælges i USA med amerikanske labels. For vinkendere og -samlere blev disse labels et tegn på at vinen havde været udsat for en særdeles lang rejse under ringe vilkår – vilkår en god vin mildest talt ikke har godt af. Mødte man derfor en vin med amerikanske labels i Europa, så vidste man at denne med stor sandsynlighed havde været to gange over Atlanten – noget der ikke er eftertragteligt, når der skal betales mange penge for en sublim vinoplevelse.

I dag bliver håndtering og transport af vin varetaget på en helt anden måde hvor temperatur, luftfugtighed, lys og sågar vibrationer bliver imødeset for at sikre vinen bedst muligt. Dog har traditionen og ”frygten” i dag bidt sig så godt fast, at vine med eksempelvis amerikanske labels, eller i dette tilfælde japansk baglabel, stadig handles for mindre – mere eller mindre uden grund.

Men hvorfor så ikke købe ”de rigtige”? Det er faktisk meget simpelt: Med vine som eksempelvis Domaine Leroys Musigny er det ikke et spørgsmål om hvad man kan vælge, men hvad der overhovedet kan lade sig gøre at få lov til at købe. I dette tilfælde skaffede vi de to flasker 2015 Musigny der meget vel kandiderer til at blive investorens bedste investering.

Vi har altid forskellige investeringsegnede vine fra Domaine Leroy på lager og sammensætter gerne en portefølje til dig. Har du ligesom vores investor i historien her et ønske om en helt ekstraordinær investering, så sidder vores handelshus hver dag med en finger på pulsen af vinmarkedet og har unik adgang til indkøb af verdens mest sjældne og eksklusive vin. Kontakt os via formularen herunder vil du vil høre nærmere.

Overstående case er viderebragt i samråd med den pågældende investor. Investoren har fortsat en aktiv portefølje administreret af RareWine Invest og gevinsten fra Musigny-casen blev geninvesteret i selvsamme. Man skulle tro en sådan handel krævede fejring, men ingen gang en ekstraordinær flaske kom på bordet den dag, grinede investoren i en tidligere samtale. Investoren holdes af diskretionshensyn anonym.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.