Investeringstips - Italien - 6. juli 2020

Forsalget er startet: Supertoscaneren Sassicaia i jubilæumsårgang

Invester i det italienske superbrand og få det sædvanlige stærke Sassicaia-potentiale. Men bliver jubilæumsårgangen en special edition?

Forsalg på den italienske kæledægge

Supertoscanerne har i de seneste år stjålet rampelys på den globale vinscene og særligt Sassicaia har været driver for afkast i Rest of World-indekset, der er det indeks RareWine Invest bruger til at måle performance ved eksempelvis whisky samt amerikanske- og italienske vine.

Selvom Sassicaia er et italiensk superbrand, fik vinverden for alvor øjnene op for den italienske kæledægge da årgang 2015 i november 2018 blev kåret som Wine of the Year af Wine Spectator. Kort tid efter, allerede i januar 2019, blev årgang 2016 belønnet med 100 point fra Robert Parkers Wine Advocate – første gang siden årgang 1985 vel og mærket.

Med stigende popularitet, opmærksomhed og ikke mindst kvalitet, blomstrer investeringspotentialet ovenpå to topårgange (2015 og 2016) og en gennemsnitlig årgang (2017), der alle har været særdeles eftertragtede. Vi kan nu med glæde tilbyde forsalg på 2018 Sassicaia – en årgang der oven i købet repræsenterer 50 års-jubilæet for Sassicaias første kommercielle frigivelse.

Læs meget mere om Sassicaia her: Supertoscaner når nye højder: Hele verden holder øje med Sassicaia

Spekulationens højborg: Bliver årgang 2018 en special edition?

Skal 50-års jubilæet for Sassicaias første kommercielle frigivelse markeres på nogen måde og vil det i så fald få betydning for vinen eller flasken? Formentlig er der ingen andre end de gode folk hos Tenuta San Guido, producenten bag Sassicaia, der ved hvad der skal ske og om dette jubilæum overhovedet skal markeres? Men alt andet end lige forelægger muligheden og anledningen for at årgang 2018 kan blive en special-edition af den berømte Sassicaia.

Men kan dette få betydning for investeringspotentialet? Absolut. Der findes mange gode eksempler på at interessen og efterspørgslen på jubilæumsudgaver og special-editions har været ekstra høj, og samtidig har haft positiv effekt på prisudviklingen.

Eksempelvis frigav Chateau Margaux deres årgang 2015 i en særlig sort flaske med guldtryk til ære for Paul Pontallier der var managing director hos slottet fra 1990 frem til sin død i 2016.

Den gennemsnitlige pris på de øvrige, omkringliggende årgange (2010-2019 ex. 2015) er i dag € 380*. Årgang 2015 koster i dag € 898* hvilket er hele 138 % mere end gennemsnittet på de øvrige omkringliggende årgange. Gennemsnitsscoren** blandt disse 10 årgange er 96,6. Årgang 2015 har 99 point ligesom årgang 2016, mens gennemsnittet trækkes hårdt ned af årgang 2011 og 2013 med hhv. 93 og 91 point.

Kigger vi i retning af en anden Bordeaux-berømthed er det gået endnu vildere for sig. Mouton Rothschild frigav deres årgang 2000 i en særlig sort flaske med et karakteristisk guldvædder påtrykt. Her er den gennemsnitlige pris på de omkringliggende årgange (1996-2005 ex. 2000) € 412* med kun ca. € 100 i forskel fra den billigste til den dyreste. Den famøse årgang 2000 koster i dag ca. € 1.734* hvilket er mere end 320 % mere end gennemsnitsprisen på de øvrige. Årgangen hører ganske vidst til de bedste med 97 point** hvilket er det samme som årgang 1996 og 1998, men er overgået af årgang 2005.

Om 2018 Sassicaia frigives i en eller anden form for jubilæumsudgave er ren spekulation, men dog plausibel, og sker det forelægger der en massiv potentiel upside. Kommer årgang 2018 præcis som de tidligere, sidder investoren fortsat med en af de mest eftertragtede supertoscanere, der under forsalget kan tilføjes til porteføljen til en attraktiv pris, som bidrager yderligere til det fremtidige potentiale.

*Liv-ex market price

**Robart Parkers Wine Advocate

Invester i 2018 Sassicaia En hel kasse Sassicaia. Da årgang 2018 endnu ikke er fysisk i markedet er dette en kasse fra en tidligere årgang

Solidt potentiale i god sekundær årgang

Årgang 2018 kan med rette betegnes som en sekundær årgang der kommer i kølvandet på de to superårgange 2015 og 2016. Alligevel er årgang 2018 en bedre sekundær årgang, med potentiale til at blive en særdeles stærk sekundær årgang. Kun Italien-specialisten Antonio Galloni fra Vinous har indtil videre, af de vigtigste kritikere, anmeldt årgang 2018 og givet den en barrel score på 93-96 point. Gennemsnittet af denne er 94,5 mens gennemsnittet blandt de seneste 10 Sassicaia-årgange er på 94,1. Tager vi de optimistiske briller på og skulle Gallonis begejstring stige efter frigivelsen og scoren blive manifesteret i toppen af dette interval øges investeringspotentialet betragteligt. Herunder ses en visualisering af forholdet mellem pris og kvalitet baseret på de scores vi i dag kender. Potentialet er ikke til at tage fejl af:

Sammenligning mellem pris og kvalitet Sassicaia 2018 Sammenligning af pris og kvalitet på tværs af de seneste ti årgange fra Sassicaia

Læs desuden mere om hvordan amerikansk straftold på europæiske vine kan blive en fordel for de italienske vine her: Medvind fra rekordårgange: Invester i nyeste årgang af Sassicaia en primeur

RareWine Invest mener

Det tyder på at verdens vindrikkere i endnu højere grad får øjnene op for Sassicaia, hvilket formentlig er ansporet af husets stigende kvalitet og øgede opmærksomhed - og manifesteret i stigende priser.

De italienske topvine er generelt i fremmarch, hvilket den britiske vinbørs Liv-ex bakker op om da sub-indekset, Italy 100, var under-indekset med det absolut bedste resultat sidste år.

Med Sassicaia investerer du i et af de største og mest anerkendte italienske vinbrands og med årgang 2018 får du en god, gennemsnitlig årgang med en særdeles attraktiv forsalgspris.

Sassicaia er ganske enkelt blevet en italiensk best-seller hos RareWine Invest, og kigger vi på hvordan Sassicaia har klaret sig de seneste år og det fremtidige potentiale er det med rigtig god grund.

Med årgang 2018 får du altså en stærk italiensk investeringscase hvor du tilmed får en stærk potentiel upside i tilfælde af at 50 års-jubilæet markeres med en special edition – dette vel og mærket uden en merpris for dig på nuværende tidspunkt.

Skal du sikre dig investering i 2018 Sassicaia?

Kontakt os på invest@rarewine.dk eller via kontaktformularen nederst på siden hvis du vil høre mere om dine muligheder for investering i 2018 Sassicaia. Der er lige nu mulighed for at investere i stor volumen af denne attraktive case.

ÅRGANGVINVOLPAKNINGPRIS*
2018Sassicaia750OWC12€ 145
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Mindste ordrestørrelse € 2.500. Forudsætter en samlet portefølje på min. € 10.000 (75.000 kr.). Prisen på disse vine kan have ændret sig siden udgivelsen af denne artikel.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.