Investeringstips - Champagne - 3. april 2020

Invester i sjælden champagne fra Krug: Verdens bedste champagnehus?

Tag alt der er eksklusivt, luksuriøst og ekstravagant blandt verdens mest kendte champagner og tag det hele et niveau højere – så har du legendariske Clos du Mesnil fra Krug

Verdens bedste champagnehus?

Skal det handle om de bedste champagner, kan de groft set deles op i tre kategorier: NV- (non-vintage) vintage- og enkeltmarkschampagne. Selvom champagneverden alligevel ikke er så sort og hvid, er denne opdeling alligevel en fornuftig rettesnor. Hver champagneelsker, har i hver kategori sin egen favorit og hver kategori har desuden deres ukronede konger.

Dog er én producent særligt godt repræsenteret og mænger sig helt i toppen af hver kategori med vine, der med uhyre høj kvalitet bejler til tronen. Producenten der er tale om, er naturligvis Krug. Krugs NV champagne ”Grande Cuvée” bliver løseligt omtalt som verdens bedste non-vintage champagne og er med nummererede udgaver, det tætteste man kan komme på en årgangschampagne, uden at være det. Krugs vintage champagne, ”Krug Vintage”, har vi behandlet ved flere lejligheder, og selv sammenlignet med de nærmeste konkurrenter, Cristal og Dom Pérignon, kan vi slå fast at Krug Vintage er noget af det ypperste ”almindelige” årgangschampagne, som Champagne har at byde på. Faktisk er den måske kun i reel konkurrence med Salon.

Hvis man herfra ønsker champagne af endnu mere eksklusiv og sjælden karakter, skal man kigge efter enkeltmarkschampagnerne. Af de største kan bl.a. nævnes Bollinger Vieilles Vignes Francaises* og Billecart-Salmons Clos Saint-Hilaire, men også her blander Krug sig helt i front med husets legendariske enkeltmarkschampagner; Clos du Mesnil og Clos d’Ambonnay.

Med ovenstående taget i betragtning, kan man med rette få tanken om hvorvidt Krug egentlig er verdens bedste champagnehus. Vi får aldrig et endegyldigt svar på dette spørgsmål, men én ting er sikker – blandt Krugs bedste champagner ligger et solidt investeringspotentiale. Et investeringspotentiale du nu har muligheden for at tage del i igennem Krugs enestående Clos du Mesnil.

Læs mere om Krug i vores investeringstip fra juli 2019: 2004 Krug Vintage er ladt som Apollo 11s Saturn-raket

*Bollinger VVF er ikke helt en enkeltmarkschampagne. Druerne til denne champagne kommer fra to forskellige parceller i Aÿ, men vurderes alligevel at have karakteristika, der tillader denne sammenligning.

Ekstremt sjælden – som det kendes fra Bourgogne

Det er ikke meget Champagne og Bourgogne har tilfælles udover at være franske vinregioner. Bourgogne er i høj grad karakteriseret af særligt små produktioner af enkeltmarksvine på enkeltdruesorter. I Champagne forholder det sig nærmest modsat med mastodont-produktioner på millioner af flasker, lavet på blandede druesorter (ofte Chardonnay og Pinot Noir) fra et væld af forskellige marker.

Med Krug Clos du Mesnil er historien imidlertid en helt anden, og ligner nærmere noget man kender fra Bourgogne. Clos du Mesnil er nemlig navnet på Krugs muromkransede monopolmark, hvor der udelukkende dyrkes Chardonnay, der som de eneste druer bliver brugt til Krug Clos du Mesnil, hvilket gør champagnen til en Blanc de Blancs.

Marken Clos du Mesnil måler 1,84 ha hvilket årligt giver en produktion i omegnen af bare 12.000 flasker, der kun i de absolut bedste årgange bliver til Krug Clos du Mesnil. Lever kvaliteten i årgangen ikke op til kravene for en Clos du Mesnil, så tilfalder høsten nogle af Krugs øvrige champagner.

For at sætte tilgængeligheden og sjældenheden i perspektiv kan det nævnes, at produktionen af BÅDE Krug Clos du Mesnil OG Krug Clos d’Ambonnay* er så begrænset,

 at de seneste 40 års produktion ikke engang svarer til mængden der i ÉN enkelt, gennemsnitlig årgang frigives af Krug Vintage.

Sjældenheden er ikke til at tage fejl af og selv i de nye årgange er de vanskelige at skaffe, hvilket er en væsentlig fortaler for det solide investeringspotentiale. Men kvaliteten taler også et tydeligt sprog og er en historie for sig selv.

*Clos du Mesnils søsterchampagne, men lignende karaktertræk

Måske verdens bedste champagne 2002 og 2004 Krug Clos du Mesnil leveres i ekslusive æsker i træ á én flaske stykket

Tårnhøj kvalitet

At Krug kun producerer Clos du Mesnil i de årgange der lever op til de strenge kvalitetskrav synes også at kunne aflæses i kritikernes pointgivning. Årgang 2004, der er den senest frigivne Clos du Mesnil, mangler pointgivning fra Richard Juhlin og Wine Advocate. Dog er Vinous og James Suckling enige om et særdeles højt niveau. Faktisk skal vi tilbage til topårgangen 1996 for at finde den seneste årgang, der i Vinous’ perspektiv overgår årgang 2004, med en score på de perfekte 100 point.

Årgang 2002 har ligeledes sat en uhyre høj standard og her skal vi ligeledes tilbage til årgang 1996 for at finde en sammenlignelig årgang.

At Juhlins og Wine Advocates point endnu ikke er tilgængelige på årgang 2004 vurderes ikke at have den store betydning for investeringspotentialet på champagne af denne kaliber, særligt ikke når både Vinous og James Suckling er enige om at der i hvert fald ikke er tale om en middelmådig årgang. Med Clos du Mesnil overgår efterspørgslen udbuddet og på de bedste barer, restauranter og vinhandlere er det nærmere et spørgsmål om man kan få Clos du Mesnil i det hele taget, end at have den luksus at kunne vælge årgang. Kvaliteten i årgang 2002 placerer alligevel netop denne årgang blandt de bedste man har set og årgang 2004, har med de nuværende point potentialet til at følge trop:

Clos du MesnilRJWAViJS
2004??98+98
20029998+95100
RJ: Richard Juhlin WA: Wine Advocate VI: Vinous JS: James Suckling

1. klasses marketingmaskine bag Krug

Følgende er et uddrag af vores seneste investeringstip på Clos du Mesnil fra juni 2019, hvor fordelene i Krugs ejerskab behandles:

Branding-maskine sender priserne mod stjernerne

Hvis man tager marketing- og brandingbrillerne på, ligner Krug en sikker hest at spille på. Stærke kræfter står nemlig i ryggen af champagnehuset, klar til at sende brandet og priserne i vejret. Krug har siden 1999 været ejet af det franske luksuskonglomerat LVMH Group, der som navnet antyder ejer bl.a. Louis Vouitton, Moët & Chandon og Hennesy, samt mere end 50 andre luksusbrands indenfor mode, kosmetik, smykker, vin og spiritus.  LVMH har både viden og kapacitet til at positionere og løfte et luksusprodukt til nye højder.

Hjørnestenen i LVMHs strategi er, med verdens måske bedste marketingsmaskine, at opkøbe og løfte luksusbrands, og de er i fuld gang med at løfte Krug som brand og dermed også Clos du Mesnil og Clos d’Ambonnay. Når ikke produktionen af disse to enkeltmarkschampagner kan øges, er der kun én måde at tjene flere penge på, nemlig ved at øge efterspørgslen så priserne kan sættes op.

Hvilken årgang bør man vælge?

Overvejer du at gribe muligheden for investering i Krugs legendariske enkeltmarkschampagne, har du lige nu tre muligheder: Invester i årgang 2002, invester i årgang 2004 eller invester i begge. Med årgang 2004 får du den senest frigivne årgang af Krugs Clos du Mesnil, hvilket gør denne til den billigste Clos du Mesnil på markedet. Med to ikke-offentliggjorte anmeldelser er der desuden muligheden for at dette kan blive den højest ratede Krug Clos du Mesnil nogensinde.

Med årgang 2002 får du en champagne der er længere fremme i dens livscycklus og udover at være tættere på den perfekte modning, også er mere vanskelig at finde på vinmarkederne – med andre ord er dette en champagne der er tættere på at nå en alder, hvor vi under normale omstændigheder ser de største prisstigninger. Samtidig er kvaliteten tårnhøj og årgang 2002 er blandt de bedste Clos du Mesnil der nogensinde er produceret.

Vi anbefaler kun investering i begge årgange, såfremt investeringen er af en betragtelig størrelse, da der opnås bedre betingelser for videresalg på den lange bane, jo større positionen er. Når det er sagt, er både årgang 2002 og 2004 særdeles interessante investeringscases og om du er til den ene, den anden, eller begge to er et temperamentsspørgsmål.

Investering i Krug Clos du Mesnil Krug Clos du Mesnil. OBS: På billedet her ses en årgang 2000 og ikke 2002 eller 2004 der i øjeblikket er tilgængelige til investering

RareWine Invest mener

Invester i Clos du Mesnil fra Krug og få fingrene i noget helt særligt fra champagneverdens mest eksklusive hylde – så simpelt kan det siges. Alt der er luksuriøst og eksklusivt ved de ”almindelige” årgangschampagner fra de største og bedste producenter bliver ganske enkelt taget til et nyt niveau når det kommer til de mest legendariske enkeltmarkschampagner – en kategori hvor Clos du Mesnil med sikkerhed har en fast plads.

Den ekstremt begrænsede produktion i omegnen af bare 12.000 flasker, i de årgange der er gode nok til at blive til Clos du Mesnil, modsvarer ikke efterspørgslen, og disse champagner er allerede vanskelige at skaffe ved frigivelse, hvis ikke man har kontakterne i orden.

Dette er en stærk mulighed for at sikre sig investering i to af de måske stærkeste årgange af Krugs Clos du Mesnil og samtidig sikre sig muligheden for i fremtiden at kunne tilbyde perfekt moden Mesnil til verdens champagneelskere – noget der i dag er ekstremt vanskeligt og særdeles bekosteligt at komme i nærheden af.

Invester i Krug Clos du Mesnil

Kontakt os via kontaktformularen herunder hvis du ønsker at investere eller høre nærmere om dine muligheder.

ÅrgangVinVol.PakningAntalPris*
2004Clos du Mesnil750OWC124 € 825
2002Clos du Mesnil750OWC118 € 950
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Mindste ordrestørrelse € 2.500. Forudsætter en samlet portefølje på min. € 10.000 (75.000 kr.). Prisen på disse vine kan have ændret sig siden udgivelsen af denne artikel.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.