Investeringstips - Øvrige - 17. november 2020

Kongen af Rhône-dalen: Største, bedste og uhyre sjælden!

Er vi i Rhone, bliver det ikke større end Domaine Chaves Hermitage Cuvée Cathelin. Himmelrækkende kvalitet og forsvindende lille produktion – se pris og potentiale her

Familien Chave siden 1481

Dette investeringstip drejer sig om det mest anerkendte og mest prestigefulde rødvin fra Rhône-dalen, der uden problem tåler sammenligning med de vigtigste perler fra Bourgogne - også husets historie ligner noget, man netop kender fra Bourgogne.

Siden 1481 har familien Chave drevet ejendommen og været bredt anerkendt som en af de absolut bedste producenter i Rhône-dalen. Siden 1992 har Jean-Louis arbejdet sammen med sin far Gerard, der i dag officielt er gået på pension. Alle processer udføres, som familien altid har gjort det. Dette inkluderer økologisk pasning af vinmarkerne og helt traditionel fremstilling i kælderen. Målet er at fremstille vine med optimalt udtryk af de enkelte parceller, som man ejer på Hermitage og de tilstødende appellationer.

Chave er bredt anerkendt for sin store styrke i at fremstille helt klassisk Hermitage-vin. Appellationen Hermitage dækker 136 hektar og er i de senere år blevet kendt for sine enkelt-parcelvine fra forskellige producenter. Hos familien Chave mener man, at styrken i en rigtig Hermitage ligger i en vin, der er blandet af frugt fra flere forskellige parceller. I dag ejer Chave 9,3 hektar med syrah-druer på højens bedste parceller, samt 4,6 hektar med druer til sin hvide Hermitage. Derudover ejer Chave godt 20 hektar fordelt på forskellige appellationer i det nordlige Rhône og driver desuden en negociantvirksomhed. Det er dog Chaves vine fra Hermitage der tegner firmaet – og den absolut største herfra der tegner dette investeringstip.

Rhône brudt ned

De fleste vinelskere har et forhold til Rhône-dalen, men de færreste er måske klar over, at dette faktisk er Frankrigs næststørste appellation – Rhône er kun overgået at Bordeaux, målt på areal med plantet vinmark. Hovedparten af vinen herfra er rød, godt halvfjerds procent, og regionens klart største AOC-appellation, Côtes du Rhône, står for næsten halvdelen af produktionen. Brydes de resterende AOC-appellationer ned, finder vi Nord Rhône blandt de mindste, der står for blot 6 % af den samlede produktion. Det er her, vi finder Domaine Chave og en mikroskopisk produktion af husets topvin.

Vin i Rhône Fordelingen af vintyper i Rhône-dalen
Appellationer i Rhône Appellationer i Rhône-dalen

Cuvée Cathelin

Chave-familiens almindelige røde Hermitage regnes som et referencepunkt for alle andre vine fra appellationen. Domænets Cuvée Cathelin har dog sin helt egen side i denne bog. Der fremstilles kun 2.400 flasker Cuvée Cathelin i de årgange, der lever op til familiens strenge kvalitetskrav. Familiens store kærlighed til denne vin gør, at ikke alle disse flasker frigives til salg, hvilket betyder, at de sparsomt producerede mængder, kun er endnu mere begrænsede, inden de rammer det åbne marked.

Cuvée Cathelin er et helt unikt blend, som kun frigives i specielle årgange. Den kombineres af frugt fra forskellige parceller, men aldrig i samme forhold som Chaves almindelige Hermitage. Det er magtpåliggende for Jean-Louis, at hans Hermitage altid skal være optimal, så Cuvée Cathelin må ikke kompromittere hans anden Hermitage. De to vine er sammensat forskelligt, men altid kombineret af frugt fra flere af de otte parceller som Chave ejer på Hermitage-højen. I sidste ende ender Cuvée Cathelin med at blive en udødelig vin - eller som Robert Parker har omtalt den: ”… a brilliant wine that almost defies description…”

200 kassers sublim eksklusivitet

Handler det om ekstremt eksklusive vine i uhyre begrænset produktion, går rejsen typisk til Bourgogne. Men også Rhône kan bidrage på den helt store scene. Domaine Chaves Hermitage Cuvée Cathelin er nemlig ikke blot den bedste og mest eksklusive vin fra regionen, men også en af de mindste produktioner. Domaine Chave producerer nemlig blot 200 kasser Hermitage Cuvée Cathelin om året, hvilket svarer til blot 2.400 flasker. Samlet set betyder det, at der kun er produceret godt 20.000 flasker Cuvée Cathelin, siden den første (1990) af de i alt ni årgange blev frigivet.

Det betyder, at verdens vinelskere toppes om nye årgange, mens selv de mest garvede vinkendere og -handlere sjældent har set modne flasker af denne eftertragtede perle i virkeligheden.

Cuvée Cathelin: Uanfægteligt kvalitetsniveau

Hermitage Cuvée Cathelin er ikke blot kostbar vin og god historiefortælling. Det er ganske enkelt vin fra absolut øverste hylde, og den fantastiske kvalitets afspejles i kritikernes scores:

ÅrgangWAVIJS
19959795+-
19989898+-
20009697-
200310098-100-
2009100--
2010100--
201599+9898
WA: Wine Advocate VI: Vinous JS: James Suckling

Her er der høj kvalitet, og så er der rigtig høj kvalitet. Men som med andre af verdens mest sjældne vine, er det sjældent alle de største vinkritikere, der har haft mulighed for at smage vinene, og der er derfor ofte ”huller” i pointene. Dog tegner ovenstående et klart billede af en vin med et enormt højt niveau. Med Hermitage Cuvée Cathelin er det ikke et spørgsmål om at have den luksuriøse frihed i at vælge årgang, men nærmere om vinene overhovedet kan skaffes - og det har du muligheden for her.

Her eksploderede priserne

Havde man i slutningen af halvfemserne haft spenderbukserne på og købt en flaske 1995 Hermitage Cuvée Cathelin, havde man fået en regning på i omegnen af € 400-450. I oktober solgte det anerkendte amerikanske auktionshus Acker Wines tilsvarende 1995 Hermitage Cuvée Cathelin, til hvad der svarer til knap € 6.800. Havde dette været en investering havde afkastet været + 1.400 % eller knap 28 % i gennemsnitligt årligt afkast.

Hermitage Cuvée Cathelin har over en bred kam set flotte prisstigninger, og selvom ovenstående er et stærkt eksempel, er der intet der tyder på, at priserne ikke vil fortsætte med at stige – det drejer sig ganske enkelt om udbud og efterspørgsel – og her er udbuddet minimalt og efterspørgslen stor.

Investering i Hermitage Cuvée Cathelin Cuvée Cathelin

Investering i modne flasker

En god vininvestering er naturligvis betinget af, at investeringen kan realiseres inden vinen forlader sit drikkevindue, og kvaliteten og smagsoplevelsen begynder at dale. Derfor skal man ligeledes også være opmærksom på ikke helt ukritisk investere i gamle årgange, hvor gemmepotentialet er begrænset.

Læs også: Hvor lang tid kan en vin gemmes og hvornår er den drikkemoden?

Domaine Chave Hermitage Cuvée Cathelin hører til blandt nogle af de mest holdbare vine i verden, og bekymringer angående investering i modne årgange her er ubegrundede. Med udgangspunkt i årgang 1995, der er den ældste årgang tilgængelig i dette investeringstip, varer drikkevinduet ifølge Wine Advocate fra 2007-2037. Det vil sige, at selv med en investeringshorisont på 10-15 år er dette stadig, ved korrekt opbevaring, en særdeles attraktiv vin, når investeringen skal realiseres.

RareWine Invest mener

Domaine Chave Hermitage Cuvée Cathelin hører ganske enkelt til på øverste hylde og er sammenlignelig med de største vine fra både Bordeaux og Bourgogne. Kvaliteten er sublim og gemmepotentialet endnu større. Når dette kombineres med Domaine Chaves stærke navn og en årlig produktion på blot 2.400 flasker, og under 22.000 flasker siden årgang 1990, er det her er et uhyre sjældent parti tilgængelig til investering. Enkelte modne flasker er ikke hverdag på de internationale vinmarkeder. Disse mængder er slet ikke, og de store formater er decideret uhørt.

Tror du også på potentialet i de bedste og største vine, er dette en perfekt case for dig – uanset om du vælger almindelige eller store formater, får du her noget, der er helt udover det sædvanlige.

Flaskerne sælges efter først til mølle-princippet.

Invester i Hermitage Cuvée Cathelin

Kontakt os via kontaktformularen nederst på siden hvis du vil høre mere om dine muligheder for investering eller bestil vinene direkte igennem formularen.

ÅRGANGVINVOLPAKNINGAntalPRIS/FL.*
1995Hermitage Cuvée Cathelin750Loose7€ 5.500
1998Hermitage Cuvée Cathelin750Loose2 € 5.500
2000Hermitage Cuvée Cathelin750OWC6 (tre stk. i en sekserkasse)3 € 5.750
2003Hermitage Cuvée Cathelin750OWC33 € 6.250
2009Hermitage Cuvée Cathelin750Loose6 € 5.500
----- -
1995Hermitage Cuvée Cathelin Methuselah6.000OWC11 € 75.000
1998Hermitage Cuvée Cathelin Jeromoam3.000Loose1 € 35.000
2000Hermitage Cuvée Cathelin Jeromoam3.000Loose1 € 35.000
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Mindste ordrestørrelse € 2.500. Forudsætter en samlet portefølje på min. € 10.000 (75.000 kr.). Prisen på disse vine kan have ændret sig siden udgivelsen af denne artikel.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.