Investeringstips - Øvrige - 11. marts 2020

Rhones Domaine Jamet: Fremtidens stærke investering?

Søger man efter alternative regioner og fremtidens potentielle stjerner er Rhône og Domaine Jamet med et gennemsnitligt årligt afkast på 13,4 % et oplagt valg

Vininvestor, velkommen til Rhône

Det er næppe en overraskelse for vinelskeren at Rhône er en højborg for skønne og højtelskede vine, men også i et investeringsperspektiv bliver topvinene fra Rhône kun mere interessante. Mens de bedste og mest prestigefyldte vine fra eksempelvis Bourgogne og Bordeaux har nået rekordhøje priser, opstår der sideløbende muligheder hvor eksempelvis Rhône bliver vært for attraktivt investeringspotentiale – et potentiale som Domaine Jamet meget vel vil kunne indfri.

Invester i Domaine jamet Årgang 2017 er den seneste Côte-Rôtie fra Domaine Jamet

Côte-Rôtie – Rhônes ristede skråning

I den nordlige del af Rhône ligger Côte-Rôtie – et vinområde der strækker sig igennem kommunerne Saint-Cyr-sur-le-Rhône, Ampuis og Tupin-et-Semons. Vinmarkerne her er særligt unikke grundet deres placeringer på de stejle skråninger pegende ned mod floden Vienne. Côte-Rôtie kan oversættes til ”den ristede skråning” og refererer til de mange solskinstimer de stejle skråninger er begunstiget af særligt henover sommeren.

Her i Côte-Rôtie blev Domaine Jamet etableret af Joseph Jamet i de tidlige 1950’ere. Her, som vi kender det fra så mange andre vinområder, blev vinbøndernes høst primært solgt til regionens negocianter, men Jamet ville mere end dette og begyndte i 1976 at producere vin under eget navn. Historien gik sin gang og domænet gik i arv til Josephs sønner, Jean-Paul og Jean-Luc der præsterede at hæve både navn, kvalitet og omdømme til helt nye højder.

I 2013 forlod Jean-Luc familieforetagendet og Domaine Jamet blev drevet videre af Jean-Paul, der sammen med sin hustru Corinne har fortsat udviklingen og gjort Domaine Jamet til producent af nogle af de mest eftertragtede vine fra Nord-Rhône.

Domaine Jamets vin, Côte-Rôtie, er skabt af 100 % Syrah fra 20 forskellige parceller i netop Côte-Rôtie og ligger 22 måneder på fad. Vinen er hverken den dyreste eller mest begrænsede vin fra domænet, men netop i dette ligger styrken: En attraktiv pris har skabt et enormt publikum til netop Côte-Rôtie og et tilsyneladende højt udbud leder til højt konsum og yderst begrænset gemmetradition – noget der kan være en attraktiv upside.

Côte-Rôtie Karakteristisk Côte-Rôtie-landskab

Côte-Rôtie i investeringsegnede mængder

Der hersker usikkerhed om hvor store mængder Côte-Rôtie Domaine Jamet rent faktisk producerer, og det helt præcise antal flasker kendes meget vel kun af domænet selv. Laver man lidt research finder man informationer, der hævder alt fra en produktion i omegnen af 300 kasser (3.600 flasker) og opefter.

Går man mere rationelt til værks, kan det lykkedes at få et nogenlunde billede af domænets maxproduktion. Domaine Jamets 20 Côte-Rôtie-parceller svarer til i omegnen af otte hektarer opdyrket areal. Côte-Rôtie-appelationen foreskriver et maksimalt høstudbytte på 40 hl/ha. I dette perspektiv vil Domaine Jamets produktion af Côte-Rôtie maksimalt befinde sig i omegnen af 42.000 flasker i en stærk, udbytterig årgang. Hertil kommer, at man normalt ser, at topproducenterne hverken kan eller vil opnå det fulde udbytte, grundet vejrets luner og deres egne strenge kvalitetskrav. Et kvalificeret gæt på omfanget af Domaine Jamets Côte-Rôtie er derfor en størrelse på væsentligt under 30.000 flasker i en god årgang.

Selv i et worst case-scenarie er en produktion på 30.000-40.000 flasker på et år en særdeles investeringsegnet mængde – i hvert fald i dette tilfælde hvor det drejer sig om en vin fra et stærkt brand, der er emne for stort løbende konsum, og i et prisleje hvor gemmetradition formentligt er så godt som ikke-eksisterende.  

Invester i Côte-Rôtie med Rare Wine Invest Stine og Lasse fra Rare Wine Invest inspicerer 2017 Domaine Jamet Côte-Rôtie

Rigtig timing giver stærkt potentiale

Timing kan være en særdeles vigtig faktor når det kommer til investering og timingen for investering i 2017 Domaine Jamet Côte-Rôtie virker oplagt:

Wine Advocate-kritikeren Jancis Robinson vurderer, at årgang 2017 i Nord-Rhône i generelle termer er den tredje stærke årgang i regionen i træk. For Domaine Jamet Côte-Rôtie forholder det sig nogenlunde ligeså og årgangen, der på baggrund af kritikernes scores, vurderes som værende nogenlunde sammenlignelig med de to foregående:

Årgang201520162017
Vinous*979695-96
Wine Advocate*96+9493-96
*De to vigtigste kritikere der har smagt alle tre årgange

Årgang 2015 og 2016 koster i dag i omegnen af € 140-150**, med 2015 som den dyreste, mens den seneste årgang, 2017, kan erhverves for blot € 120**. Denne prisforskel kan bl.a. skyldes, at årgang 2017 er den senest frigivne årgang Côte-Rôtie fra Domaine Jamet og endnu er tilgængelig i markedet, mens den dyrere pris på de to foregående årgange vidner om vinenes popularitet og potentiale.

De historiske prisstigninger på Domaine Jamet Côte-Rôtie vidner ligeledes om et særdeles attraktivt investeringspotentiale. De seneste 10 årgange, der har været på markedet i minimum to år, har givet et gennemsnitligt afkast på 25,1 %, hvilket svarer til et gennemsnitligt årligt afkast på 11,8 %. Laver man samme regnestykke med de seneste ti årgange, der har været på markedet i minimum fem år er det gennemsnitlige afkast 87,5 % hvilket giver et gennemsnitligt årligt afkast på 13,4 %.

Årgang 2017 er med årgangens sammenlignelige kvalitet med årgang 2015 og 2016 og Domaine Jamet Côte-Rôties flotte historiske afkast en attraktiv investeringscase, hvor timingen tilmed virker ideel med 2017s lave pris taget i betragtning.

**Pris pr. flaske uden told, moms og afgift, i perfekt stand og hele kasser

2017 Côte-Rôtie fra Domaine Jamet 2017 Domaine Jamet Côte-Rôtie

Rare Wine Invest mener

Ønsker man investering i alternative regioner end de absolut største, findes der et særdeles interessant potentiale og Domaine Jamet er i den grad leveringsdygtig i det nordlige Rhône.

Domaine Jamet er blandt topproducenterne i regionen og domænets Côte-Rôtie nyder enorm popularitet takket være en fremragende kvalitet og en attraktiv pris – en pris der har sikret et publikum, der meget vel kan blive meget større i takt med at priserne i eksempelvis Bourgogne i de seneste år er steget drastisk. Dette betyder langt fra, at potentialet i eksempelvis Bourgogne er aftagende, men ønsker man at kigge i andre retninger, er dette et oplagt bud på en investeringscase med stærkt potentiale.

Prisforskellen på hhv. årgang 2015 og 2016 i forhold til årgang 2017 ser særdeles attraktiv ud, mens et gennemsnitligt årligt afkast på de seneste ti årgange, der har været på markedet i minimum fem år, på 13,4 % vidner desuden om et solidt potentiale.

Invester i Domaine Jamet og få et solidt alternativ til de klassiske franske investeringsvine.

Invester i 2017 Domaine Jamet Côte-Rôtie

ÅRGANGVINVOL.PAKNINGANTALPRIS*
2017Domaine Jamet Côte-Rôtie 750OC6216€ 120
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Mindste ordrestørrelse € 2.500. Forudsætter en samlet portefølje på min. € 10.000 (75.000 kr.). Prisen på disse vine kan have ændret sig siden udgivelsen af denne artikel.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.