Investeringstips - Øvrige - 27. januar 2021

Den sidste topvin fra Kongen af Chateauneuf-du-Pape er yderst eftertragtet

Blot få tusinde flasker af det bedste og fineste som Chateauneuf-du-Pape har at byde på. Invester i sidste top-cuvée af Henri Bonneau

”This will be the last wine ever vinified by Henri Bonneau, and it certainly looks to be a fitting tribute to an incredible winemaker.”

-The Wine Advocate, 95–97 point

 

Vinene fra Henri Bonneau har deres helt egen stil i Chateauneuf-du-Pape og har bidraget til Henri Bonneaus vidtrækkende hæder og ære. For mange fremstår vinene allerede så godt som drikkeklare ved frigivelsen, men de har et fabelagtigt gemmepotentiale, der for alvor vil belønne de der kan vente. Men kun ganske få er så heldige at de kan finde disse vine – selv i en ung alder, og taler vi om modne udgaver er de nærmest umulige at opdrive.

Ukronet konge: Henri Bonneau (1938 – 2016)

Henri Bonneau var den ukronede konge af Chateauneuf-du-Pape - en mand der fremstillede nogle af de mest magiske vine i sin levetid. 2015 Reserve Celestins er den sidste top-cuvée, som Henri selv fremstillede og lagde på fad. En utrolig stjerne at toppe sit livsværk med. Efter Henri Bonneaus død i 2016 er det nu 13. generation, i form af sønnen Marcel, der har taget over. Marcel har gået sammen med sin far i kælderen det meste af sit liv, så han kender de små signaler som vinene afgiver. Til at hjælpe sig har han Régis Charmasson, der har hjulpet i både marker og kælder i flere årtier. Det er helt sikkert, at kursen er sat for vinene fra Bonneau-familien og at de vil forblive på den absolutte top i Chateauneuf-du-Pape. Trods et fortsat enestående niveau vil samlere og kendere alligevel skelne mellem før og efter Henri Bonneau slap tøjlerne – som når en kunstners format først for alvor anerkendes efter dennes bortgang.

Marker og kælder hos Bonneau

Henri Bonneau var en legende i Rohne og har siden han overtog i ejendommen 1956, fremstillet nogle af de største vine i Chateauneuf-du-Pape og været en ledestjerne for andre producenter. Vinstokkene på ejendommens 6,5 ha er ikke de ældste stokke i området, da Henri mente at vinstokke skal genplantes når de er 50 år gamle. Til gengæld høster Bonneau altid som en af de absolut sidste i Chateauneuf-du-Pape. Fuldt modne druer er væsentligt for Bonneau. Ejendommens jord er fordelt på 13 forskellige parceller, som primært ligger i underområdet Le Crau, der regnes som det bedste i Chateauneuf-du-Pape.

I kælderen gæres vinen i gamle cementkar inden den lægges på virkelig gamle træfade i varierende størrelser. Der er ingen fade i kælderen, der er under 20 år gamle, og måske er nogle endda ældre end Henri Bonneau selv. Vinen ligger i kælderen, der er mere end 200 år gammel, og venter til Henri, eller nu sønnen Marcel, mener at den skal tappes. Det kan være efter to, fire, seks eller otte år og nogle årgange endnu længere. Vinene blandes og udvælges fra fadene, og kun de bedste fade går til Reserve Celestins.

Ikke to år er ens og fadenes sammenstikning ændres og besluttes først når Bonneau mener at vinen er klar til det. Vinene tappes efter devisen om at de skal have den rigtige balance mellem tannin og frugt. Af samme grund mener mange at vinene er drikkeklare allerede når de kommer på markedet, men historien viser at dette er nogle af de mest holdbare vine fra Chateauneuf-du-Pape og har derfor et imponerende gemmepotentiale og udvikler sig ganske enkelt fantastisk.

Ekstremt begrænset produktion og opskriften på succes

Der er intet hemmeligt ved opskriften til disse magiske vines succes. Familien ejer 6,5 hektar af den bedste jord i området, med vinstokke, der beskæres til at yde et absolut minimum af druer for at fremme den ypperste kvalitet. Høstudbyttet i området er sat til et max på 35 hl/ha, men hos Bonneau høstes der langt mindre, af førnævnte årsag. Faktisk begrænser Bonneau høstudbyttet helt ned til 10-15 hl/ha for at opnå den ønskede kvalitet i frugten. Dette giver samtidig en ekstremt begrænset produktion, der i sagens natur gør disse vine både sjældne og ekstremt svære at opdrive med alder.

Der er således både en smule mystik og lidt hemmelighedskræmmeri angående den producerede mængde vin, men vi kan rationere os frem til et kvalificeret bud. Man ved at Bonneau producerer 10-15 hl/ha på ejendommens 6,5 ha. Dette svarer til 6.500-9.750 liter vin eller 8.125-12.187 flasker á 750 ml. Denne samlede produktion er fordelt på husets fem vine hvor Reserve Celestins er husets fineste og efter alt rationale også husets mindste cuvée. Men selv hvis der bliver produceret lige meget af hver vin, kan der meget vel blive produceret så lidt som 1.300-1.950 flasker af Reserve Celestins om året.

Men selvom kun huset selv præcis ved hvor mange flasker der produceres, er én ting helt sikker: Dette er ikke vin man kommer forbi hver dag og ønsker man at købe den med optimal alder, er det så godt som umuligt...

Invester i Henri Bonneau: Kongen af Chateauneuf-du-Pape Her har du mulighed for at investere i Henri Bonneaus sidste topvin - også ganske få magnumflasker er tilgængelige

Kongen abdicerede ved årgang 2015

Årgang 2015 blev den sidste årgang Chateauneuf-du-Pape der blev vinificeret af mesteren selv og med årgang 2015s gennerelle storhed, blev der også med Bonneaus Reserve Celestins sat et smukt punktum i historien om Henri Bonneau med en score på 95-97 point fra Wine Advocate – en score der giver den potentiale til at blive placeret blandt de bedste Reserve Celestins.

I et investeringsperspektiv er alle Henri Bonneaus Reserve Celestins interessante, og selvom husets arv også synes at være sikret i fremtiden, vil årgang 2015, som den sidste fra kongen selv, stå som noget helt særligt for alle med interesse i Chateauneuf-du-Pape. Det trækker desuden tankerne i retning af den afdøde bourgogne-legende, Henri Jayer, hvor man bl.a. har set hans vine blive solgt for op til € 500.000 pr. kasse ca. otte år efter hans død. En kasse, der ved frigivelse ikke har kostet meget mere end € 300.

 

 

RareWine Invest mener

Når de fundamentale kriterier for at en vin stiger i pris bl.a. er høj kvalitet, begrænset produktion og et stærkt navn, opfylder Henri Bonneas Chateauneuf-du-Pape Reserve Celestins for alvor kriterierne for at kunne se kraftige prisstigninger i fremtiden. Er man til topvin fra Rhone og Chateauneuf-du-Pape kommer man ikke uden om Henri Bonneau og deres topvin Reserve Celestins – det være sig gældende nu, og det gælder ligeledes i fremtiden.

Ejendommen Henri Bonneau har efter Henri Bonneaus død i 2016 været igennem et generationsskifte, og sønnen Marcel Bonneau kører i dag domænet flot videre og holder husets arv og navn aktuelt i fremtiden også. Men trods dette vil der for altid være forskel på husets vine fra før og efter Henri Bonneaus tid, og 2015 Reserve Celestins vil i fremtiden stå som en imponerende afskedssalut fra kongen af Chateauneuf-du-Pape.

Nu har du en mulighed for at investere i netop 2015 Chateauneuf-du-Pape Reserve Celestins, der står blandt de største Rhone-vine fra en produktion, der formentlig begrænser sig til bare få tusinde flasker.

Disse vine er sjældne i dag, men bare vent og se til de når deres drikkevindue…

Invester i 2015 Chateauneuf-du-Pape Reserve Celestins fra Henri Bonneau

Kontakt os via kontaktformularen nederst på siden hvis du vil høre mere om dine muligheder for investering eller bestil vinene direkte igennem formularen.

ÅRGANGVINVOLPAKNINGANTALPRIS/FL.*
2015Reserve Celestins750OC1296€ 230
2015Reserve Celestins1.500OC312€ 475
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Mindste ordrestørrelse € 2.500. Forudsætter en samlet portefølje på min. € 10.000 (75.000 kr.). Prisen på disse vine kan have ændret sig siden udgivelsen af denne artikel.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.