Investeringstips - Italien - 26. april 2021

Invester i kultvinen Galatrona – Toscanas svar på Petrus

Nu kan du investere i den toscanske perle, Tenuta Petrolo Galatrona, og så endda i årgang 2016, der prises som den bedste Galatrona nogensinde.

At de italienske vine er eftertragtede som aldrig før, er ingen hemmelighed, men skal man fremhæve et område fremfor andre, så kommer man ikke udenom Toscana. Det billedskønne Toscana er placeret i det vestlige Italien ud mod havet og er blandt andet er arnested for Brunello di Montalcino. Til gengæld så er det også her, at vi finder de ultrapopulære supertoscanere, der har taget hele verden med storm, og en sådan er Galatrona.

Den første rigtige supertoscaner produceret på merlot

Galatrona har i den grad sat Tenuta Petrolo på verdenskortet og manifesteret sin position blandt de førende producenter i Toscana, og det endda i et område, som tæller Sassicaia, Ornellaia, Masseto osv. Galatrona er nemlig den første rigtige supertoscaner, der er produceret udelukkende på merlot, hvilket har fået Wine Spectator til at kalde Galatrona for Toscanas svar på Petrus.

Begrebet ”Supertoscaner” dækker over en række producenter i Toscana, der har brudt med de lokale traditioner og producerer moderne fransk inspireret vin – eksempelvis ved at blande klassiske franske druer i vinen - herunder merlot. Derudover bliver vinene også lagret på små barriques – egetræsfade - som man kender det fra blandt andet Bordeaux.      

“Tenuta Petrolo doesn’t make basic wines, only great wines”

Overskriften er såmænd producentens egen, men det understreger også den selvforståelse, som man med rette har på vingården. Her stræber man efter det ypperste af det ypperst, og intet er overladt til tilfældighederne.

Vingården Petrolo er beliggende i området Val d’Arno di Sopra sydøst for det klassiske Chianti. Her er der mulighed for at arbejde med forskellige druesorter uden at være bundet af Chianti-reglerne. Petrolos godt 30 hektar er da også tilplantet med alt fra cabernet sauvignon til merlot og sangiovese. Perlen i samlingen er dog den 10 hektar store Galatrona-mark med merlot.

Beplantning og beskæring har været vejen frem, og man har ved at øge antallet af planter per hektar, samt ændret beskæring, løftet niveauet til nye højder. Det store arbejde lægges i vinmarken, da de bedste og sundeste planter alt andet end lige giver den bedste vin til sidst. 

Vingården er i dag økologisk certificeret som et resultat af, at familien har passet godt på markerne gennem flere årtier.

At vælge merlot som sin juvel i samlingen viser noget om ambitionsniveauet hos ejeren Luca Sanjust. Cabernet sauvignon er absolut nemmere at arbejde med i marken, men Lucas kærlighed til Pomerol gjorde, at han satsede i denne retning. Det er lykkedes og understreges løbende af flot kritik fra de bedste anmeldere.

Tenuta Petrolo På skråningerne i det billedskønne Toscana finder man Tenuta Petrolo omgivet af natur go vinmarker.

Galatrona – en ambitiøs drøm, der blev til virkelighed

Galatrona er resultatet af en ambitiøs vinmagers drøm. Merlot druen kræver mere opmærksomhed end mange andre druesorter og lykkes kun til fulde få steder i verden. De bedste vine i Pomerol, og et par store eksempler fra Napa Valley, er de eneste vine, der er med i superligaen, når vi taler rødvin på merlot-druen. Med Galatrona og Masseto i førertrøjen stilles der ikke længere spørgsmålstegn ved om Toscana kan producere merlot i den absolut bedste klasse.

Galatrona vinmarken blev beplantet i slutningen af 1980’erne med kloner af de bedste merlot druer, der kunne opdrives fra Bordeaux. Der var aldrig tvivl om forbilledet til denne vin, det var de bedste vine fra Pomerol som Petrus & Le Pin. Jordbunden, rig på mineraler, gav perfekt grobund til dette ambitiøse projekt, hvor første årgang så dagens lys i 1994.

Årgang 2016 viser igen toppen af Toscana

I en lang perlerække af gode årgange fra Toscana fremstår 2016 årgangen med en sjælden set balance. For Galatronas vedkommende har merlotdruen haft udpræget glæde af den lange vækstsæson og fremstår som den bedste årgang nogensinde ifølge anmelderen hos The WineAdvocate, der kvitterer med hele 98 point. Også de øvrige områder i Toscana som Bolgheri og Brunello di Montalcino har fået fremragende anmeldelser i netop årgang 2016, hvilket understreger, at man her har at gøre med en af de helt store årgange af denne kultvin.

Historiske afkast understreger potentialet

At 2016 er noget ganske særligt hersker der ingen tvivl om – og 2016 bliver en årgang, som fremover bliver referencepunkt for fremtidige årgange. Skeler man til den bedst sammenlignelige årgang, så er det 2009, der også er præmieret med 98 point af The WineAdvocate.

Årgang 2009 handles i dag til €120-130 pr. flaske, hvilket er godt en fordobling i forhold til den nuværende pris på årgang 2016, som du nu kan købe til investering til kun €64 flasken og i investeringsegnede mængder.

RareWine Invest mener

Som vi tidligere har understreget, så er der et enormt potentiale i investering i de bedste italienske vine, og deriblandt skal helt sikkert regnes kultvinen Galatrona fra topproducenten Tenuta Petrolo. I de sidste to år har de italienske vine været med helt fremme målt på afkast og popularitet, hvilket er understreget af såvel handelstal fra den engelske vinbørs Liv-ex samt det faktum, at Italien har intet mindre end 4 producenter i top-10 på den årlige Power 100-liste, hvor der blandt andet måles på priser og handelsaktivitet.

Tilmed ser vi vine af en kvalitet som aldrig før fra Italien, og her er særligt årgang 2016 i en liga for sig, hvilket understreger det store potentiale, der lægger i, at komme tidligt med inden priserne for alvor tager fart. Der er endnu investeringsegnede mængder at finde på markedet til yderst attraktive priser.

I takt med det store konsum oplever vi gradvist prisstigninger, der ofte ligger over, hvad man ofte ser, hvilket er eksemplificeres med den sammenlignelige 2009 Galatrona, der i dag handles til €120-130 flasken og dermed får eftertragtede årgang 2016 til at ligne et sandt røverkøb, så længe den kan erhverves til kun €64 flasken.         

Invester i Tenuta Petrolo Galatrona

ÅRGANGVINVOLPAKNINGANTALPRIS/FLASKE*
2016Galatrona750OC642€ 64
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Mindste ordrestørrelse € 2.500. Forudsætter en samlet portefølje på min. € 10.000 (75.000 kr.). Prisen på disse vine kan have ændret sig siden udgivelsen af denne artikel.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.