Investeringstips - Italien

Den skal du holde øje med: Supertoscaneren Ornellaia tordner frem

Ornellaia er med en 6. plads på 2020 Power 100-listen og et attraktivt forhold mellem pris og kvalitet, en af de særligt spændende italienske investeringsvine i øjeblikket

Italien viser tænder i 2020 og Ornellaia bør ikke overses

Den britiske vinbørs, Liv-ex, laver hvert år en liste over årets ”Power 100”-vine. Listen baseres på fire kriterier, herunder år-til-år prisudvikling og handelsvolumen både målt på værdi og mængde, og tegner et godt billede af hvad der foregår på ’Fine & Rare-markedet’.

Den helt store overskrift på Liv-exs 2020 Power 100 er italiensk fremmarch, hvilket understøtter hvad vi har prædiket længe.

Den seneste liste, der blev frigivet i anden uge af januar 2021, indeholder hele 17 italienske vine hvoraf hele fem italienske topvine alle befinder sig i top-20, med Solaia som agterlanternen på en 13. plads ud af de 100. De fire øvrige er alle indenfor top-10, med Gaja og Sassicaia som henholdsvis nr. 3 og 4. En særligt interessant observation er dog at Ornellaia har indtaget en 6. plads, endda over storebroren Masseto på 9. pladsen. Og lige præcis Ornellaia er i øjeblikket særligt interessant med senest frigivne årgang, hvor pris og kvalitet har et særligt attraktivt forhold. Et forhold der kan pege på at Ornellaia kan blive den næste italienske raket.

2020 Power-listen understreger blot hvad vi i længere tid har observeret i markedet. Ifølge Liv-ex er de italienske vines markedsandel i ’Fine & Rare-segmentet’ steget fra 8,8 % i 2019 til 15,1 % i 2020, og fyldte i januar 2021 hele 17,2 %.

Positiv synergi blandt de italienske supervine

Ornellaia fra Bolgheri-området er ikke just et nyt navn på den helt store italienske vinscene og har længe været berømt for store Bordeaux-inspirerede vine. Udover at være blandt de fem prestigefyldte supertoscanere*, er Ornellaia også en del af en positiv synergi hvor Sassicaia som nabo og Masseto, som er Ornellaia-producentens anden storvin, og i øvrigt den mest kostbare supertoscaner, alle bidrager til øget interesse og efterspørgsel på de italienske supervine. Alle tre vine er fra Bolgheri, og befinder sig som sagt i top 10 på Power-100 listen. Det betyder faktisk at Bolgheri er den best representerede egn på listen foran mastodonterne Champagne, Bourgogne og Bordeaux. Er du nysgerrig på hvad det er der sker i Bolgheri i disse år, så klik her og læs med her: Bolgheri fører an for italiensk fremmarch i vinens verden

Producenten bag Ornellaia hed oprindeligt Tenuta dell’Ornellaia, men har siden 2012 heddet Ornellaia e Masseto for bedre at reflektere husets to flagskibe – men i dag er Ornellaia for alvor blevet en investeringsegnet vin, hvor årgang 2017 udviser et forhøjet potentiale. 

*Sassicaia, Solaia, Ornellaia, Tignanello, Masseto er de fem oprindelige Supertoscanere.

Sassicaia viser vejen

Den italienske superstar, Sassicaia, er blevet en italiensk kæledægge og har været en spydspids i de italienske vines fremmarch. Eksempelvis er prisen på 2016 Sassicaia steget fra € 210 i sommeren 2019 til € 250 i dag (+19 %).

Det der er interessant her er, at Ornellaia og Sassicaia på mange måder har sammenlignelige træk. Ejendommene er naboer og har begge noget af den bedste jord i Bolgheri og mens der produceres i omegnen af 200.000 flasker Sassicaia om året, bliver der produceret ca. 140.000 flasker Ornallaia.  I begge tilfælde er dette relativt begrænsede mængder, set i relation til status som eftertragtede og prisvenlige italienske topvine. Men det der er særligt interessant, er hvis man sammenligner pris og kvalitet på disse to vine. Her afsløres nemlig et uforløst potentiale i Ornellaia. Herunder sammenlignes de gennemsnitlige scores og prisen:

ÅrgangSassicaiaOrnellaia
201897,0 / € 15597,3 / Not released
201794,7 / € 15096,7 / € 145
201698,0 / € 25097,3 / € 155
201596,7 / € 19596,3 / € 145
201493,0 / € 15093,3 / € 125
201395,7 / € 17096,7 / € 145
201293,7 / € 16095,0 / € 135
Gennemsnitlige scores på tværs af Vinous, Wine Advocate og James Suckling. Priser uden told, moms og afgift, for vine i perfekt stand og hele kasser

På de seneste syv årgange kritikerne har vurderet, scorer Ornellaia højere point end Sassicaia på de fem. Kun Sassicaias med to sublime årgange, nemlig 2015 og 2016, kan end ikke Ornellaia følge med. Samtidig er prisen på en flaske Sassicaia generelt set betragteligt højere end en flaske Ornellaia, hvilket i relation til kvaliteten, peger på et uforløst potentiale i Ornellaia.

Om Ornellaia igen vil indtage tronen som kongen blandt supertoscanerne, kan kun tiden afsløre, men i dette perspektiv vil et worst case-scenarie være at Sassicaia fortsat vil fungere som spydspids og bane vejen for de italienske storvine. Og ovenstående tabel viser tydeligt vejen.

Hvorfor 2017 Ornellaia?

Du bør vælge at investere i 2017 Ornellaia hvis du også tror på fremtiden for de største italienske vine, og hvis du tror på Ornellaia som case, der udover at synes prissat for billigt sammenlignet med kvaliteten, hører til i toppen af italiensk vin.

Udover det faktum, at 2017 Ornellaia hører til blandt husets topårgange, er årgang 2017 også den seneste frigivelse af Ornellaia, hvilket gør at du både kan sikre dig store mængder, og det til en pris der endnu ikke er steget, hvilket giver din investering det bedst mulige udgangspunkt.

Når dette er sagt, synger årgang 2017 ligeledes på sidste vers, da årgang 2018 er lige på trapperne. Under normale omstændigheder frigives Ornellaia i løbet af foråret og med årgang 2018s tårnhøje scores, Ornellaias 6. plads på 2020 Power 100 og den generelt øgede italienske interesse, tyder alt på at 2018 Ornellaia vil blive frigivet til en hidtil uset høj pris – noget der kan have gavnlig effekt på alle øvrige årgange af Ornellaia.

Invester i supertoscaneren 2017 Ornellaia 2017 Ornellaia tilbyder lige nu et attraktivt forhold mellem pris og kvalitet. Obs: Flaskerne på biledet er ikke fra årgang 2017.

Italiensk garant for value-for-money-investering

De investeringsegnede italienske vine, leverer generelt set flot investeringspotentiale til en særdeles attraktiv pris. Der er på mange måder langt op til de store franske ikoner, og særligt prisdifferencen mellem de bedste franske og bedste italienske vine er til at få øje på.

Selvom købekræften til verdens dyreste vine er kraftigt stigende, er der fortsat et kæmpe vindrikkende segment til vinene fra næst øverste hylde, herunder Ornellaia. Når alt kommer til alt betyder det, at de bedste supertoscanere er stærke value-for-money-investeringer.

RareWine Invest mener

Ornellaia er en af de fem oprindelige supertoscanere, hvilket i gode årgange gør den selvskrevet til status som investeringsegnet.

Vi har længe prædiket en lys fremtid for de italienske topvine og udviklingen i 2020, med Liv-exs Power 100-liste og drastisk stigende markedsandele til disse, understøtter anbefalingerne.

De italienske topvine tilbyder for mange et attraktivt alternativ til de kostbare franske ikoner og vil fortsat gøre det, selv hvis priserne stiger betragteligt.

Ornellaia er som en af supertoscanerne en vin man ikke kan overse, og det er uden tvivl at Ornellaia også i fremtiden vil spille en vigtig rolle. Årgang 2017 synes på alle måder at være en god indgang til netop Ornellaia eller supertoscanerne generelt set, med et attraktivt forhold mellem pris og kvalitet og en ny stor årgang lige om hjørnet, der efter alt at dømme kan blive rekord dyr ved frigivelsen.

Man skal i virkeligheden blot spørge sig selv om hvorvidt man tror på de italienske topvines fremtid og om man tror på at moden Ornellaia bliver attraktivt for fremtidens vindrikkere?

Svarerne synes ganske simple.

Invester i 2017 Ornellaia

Kontakt os via kontaktformularen nederst på siden hvis du vil høre mere om dine muligheder for investering eller bestil vinene direkte igennem formularen.

ÅRGANGVINVOLPAKNINGPRIS/FL.*
2017Ornellaia750OWC6€ 145
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Mindste ordrestørrelse € 2.500. Forudsætter en samlet portefølje på min. € 10.000 (75.000 kr.). Prisen på disse vine kan have ændret sig siden udgivelsen af denne artikel.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.