Artikler - RareWine Academy

Bolgheri fører an for italiensk fremmarch i vinens verden

Bolgheri er hjemstavn for produktion af nogle af verdens bedste vine og kendt for hæderkronede vinproducenter som Ornellaia, Sassicaia og Masseto. Bliv klogere på Bolgheri...

Denne artikel er også tilgængelig som højtlæsning.
Klik herunder og lyt med, eller find RareWine Podcast i din foretrukne podcast app...

Der er noget i gærde i Italien i disse år, og det ser virkelig spændende ud. Ikke bare er italiensk vin placeret med hele 4 producenter i top-10 på Liv-ex Power-100 listen for 2020, men underindekset Italy-100 var det bedst performende underindeks på den engelske vinbørs i 2019, og næstbedst af alle i 2020.

Italien er delt op i 20 regioner, hver med deres underområder som vinmæssigt skiller sig ud fra hinanden. Navnligt to regioner springer i øjnene når man stiller skarpt på Italiensk vin til investering. Piemonte, hvor man finder Barolo og Barbaresco, og så Toscana med Brunello di Montalcino og Bolgheri som spydspidser. Særligt sidstnævnte er interessant. Bolgheri er nemlig hjemstavn for bl.a. Ornellaia, Sassicaia og Masseto, der er blandt sværvægterne i Italien, og tre af de producenter, der er bannerfører for den italienske fremmarch på vinmarkedet.

Fransk-inspireret italiensk succes

Italien er kendt for sine mere end 1.000 forskellige lokale druesorter med alt fra nebbiolo til sangiovese, der vel nærmest må være at betegne som ”nationaldrue” i Italien. Ikke desto mindre, så har man i Bolgheri ladet sig inspirere af Bordeaux. Således bygger en stor del af Bolgheris succes på klassiske franske druesorter som cabernet sauvignon og merlot.

bolgheri-viewpoint Fantastiske Bolgheri er i den grad med til at sætte Italien på verdenskortet.

På kanten af Middelhavet

”The elders said that great wines could not be made near the sea.
Today it has been shown that it is precisely the proximity of the sea that gives great wines.”

Først geografien. Bolgheri er beliggende den vestlige del af Toscana 270 km. nord for Rom og 100 km. Sydvest for Firenze. Her finder man et ganske særligt terroir, hvor vinmarkerne ligger næsten helt ud til havet som et amfiteater og beskyttet af bjerge med træer. Arealet hvor der dyrkes druer til DOC Bolgheri strækker sig over 13 x 7 km. og spænder fra 10 til 380 meter i højden. Her finder man således 1.370 hektar med vinmarker. Beliggenheden tæt ved havet medfører daglige briser, der bringer kulde til druerne, hvilket er med til at sikre friskheden i vinene.

Det blæser godt 250 dage om året på egnen, og det betyder at fx skimmelsygdomme har svært ved at få ag i markerne. Med 600 mm. regn om året og en stor mængder sol, så har vi noget der minder om optimale betingelser for at fremstille stor vin. Jordbunden byder på masser af diversitet, med alt fra sand til store sten. I alt er der defineret 27 forskellige jordbundstyper i Bolgheri. De varierende jordbundstyper kombineret med højdeforskellene betyder, at der kan arbejdes med flere druesorter på et relativt begrænset område.

Sassicaia banede vejen for Bolgheri

Markis Mario Incisa della Rochetta var manden, der havde visionen om at gøre Bolgheri til et af Italiens førende vinområder. Han giftede sig med Grevinde Clarice Della Gherardesca i 1930, hvor de sammen flyttede til Bolgheri. Samme år giftede Clarice’ søster Carlotta sig med Niccolò Antinori, og dermed blev områdets største ejendom delt imellem de to familier. På daværende tidspunkt var vinene i området uinteressante, enkle og kun til dagligdagsbrug i det efterfølgende år. Markisen havde dog større ambitioner, da han havde smag for de store franske vine. Han fik stiklinger fra en vinmark i Migliarino Pisano, som var en italiensk klon af cabernet. Disse blev plantet på Castiglioncello di Bolgheri, hvor de var beskyttet fra havets indflydelse. Dermed tog han de første spæde skridt mod det Sassicaia man kender i dag, og gik imod traditionerne på egnen, hvor man tidligere har sværget til sangiovese-druen. Markisen forsatte sine eksperimenter helt frem til slutningen af 1960erne. Den første kommercielle Sassicaia var årgang 1968, der kom på markedet i 1972.

I lokalområdet var man dog ikke begejstret for de ekstravagante vine baseret på cabernet-druen, men heldigvis blev de også markedsført i den øvrige del af Italien. I 1978 sejrede Sassicaia i en stor konkurrence i vinbladet Decanter, mod andre vine fremstillet på basis af druer fra Bordeaux. Med sejren i denne smagning begyndte selv de lokale toscanere at få øjnene op for Sassicaia.

1985-årgangen blev det helt store gennembrud, og blev i en blindsmagning sammenlignet med 1986 Chateau Mouton-Rothschild af selveste Mr. Robert Parker, der tildelte 1985 Sassicaia de magiske 100 point. I øvrigt som den første italienske vin nogensinde med den perfekte score fra en international anderkendt anmelder. Siden da har man ikke set sig tilbage, og Sassicaia har været bannerfører for den rebelske skare af producenter, der går imod traditionerne om entydigt brug af sangiovese og i stedet hælder til de Bordeaux-inspirerede druer, lageret på franske barriques. Disse vine er senere blevet kendt som Super-Toscanere.

sassicaia Super-Toscaneren Sassicaia er en af de mest fremtrædende vinhuse i Italien, og i særdeleshed i Bolgheri.

Historien om Bolgheri og Super-Toscanerne

Der har været dyrket vin i Bolgheri i flere hundrede år, men efter devisen; hverdagsvin til at skylle maden ned med. Vinene var rustikke og af dårlig kvalitet. De første regler (DOC) for kvalitet og vinproduktion i området blev først godkendt i 1983, og omfattede kun hvidvin og rosévin.

De første store rødvine fra Bolgheri var umulige at afsætte, da de ikke var omfattet af den gældende kvalitetspyramide DOC, og i strid med reglerne om ikke at blande sangiovese med internationale druesorter. Det var med til at skabe ballade, men viser også meget godt den rebelske tankegang, der herskede i området. Sassicaia og de øvrige revolutionære rødvine blev stadig fremstillet og sendt på markedet med den tilladte betegnelse ’Vino da Tavola’. Sidenhen kom den lidt mere strikse ’Indicazione geografica tipica (IGT)’. På vinmarkedet fik disse vine hurtigt en fanskare, der døbte dem ”Super-Tuscans”.

Også udenfor Bolgheri fik man øjnene op for at blande sangiovese med andre franske druesorter og lagre vinene på de franske barriques. Dermed er det ikke kun i Bolgheri, at man finder Super-Toscanerne, men i hele Toscana, hvor blandt andet Tiganello og Solaia bør nævnes blandt pionererne, som i den grad har banet vejen for hele Super-Toscanerbevægelsen. 

Regelsættet for kvalitet i området er flere gange tilrettet undervejs, og fra 1994 kom de røde vine officielt med i Bolgheri DOC, og tilmed fik Sassicaia sin egen sub-DOC med et endnu strammere regelsæt tilpasset den helt unikke vin.  

I 2011 blev reglerne tilpasset endnu engang, så det nu er muligt at fremstille vine på enkeltdruer inden for DOC-reglementet. Cabernet sauvignon, merlot og cabernet franc er de tre mest fremtrædende, herefter følger sangiovese og syrah. Derudover er det tilladt at arbejde med op til 30 % af andre druersorter. Samlet set et åbent og innovativt regelsæt, der giver vinmageren gode rammer for at udfolde sin kreativitet.

Nutidens Bolgheri

I dag er der 60 producenter i Bolgheri, der producerer nogle af Italiens mest efterspurgte vine. Sassicaia står alene, med sit egen velfortjente DOC, men de andre topproducenter lader intet tilbage når man snakker kvalitet.

De lokale vinproducenter har i mange år kæmpet imod den konservative udvikling. Stærke kræfter udefra har dog haft stor indflydelse på at man i dag fremstår som det måske mest attraktive vinområde i Italien. Fra 1978 og frem kom der stærke kræfter på banen, heriblandt Piermario Meletti Cavallari, der grundlagde Podere Grattamacco i 1977, og som i dag er en af de førende producenter.

Også Belvedere ejendommen er i øjnefaldende, og blev splittet op af de to Antinori-brødre, Lodovico og Piero, som opbyggede hver deres top-ejendom. Marchese Lodovico Antinori grundlagde en anden Super-Toscaner, nemlig Ornellaia i 1981, mens Piero introducerede Guado al Tasso. Blandt de lokale bør man også nævne Eugenio Campolmi, der grundlagde Le Macchiole, og som stadig den dag i dag er med i toppen af hierarkiet.

På Liv-Ex’ 2020 Power Top-100 er Bolgheri rigtig flot repræsenteret. Sassicaia rangerer som nummer 4, Ornellaia på 6. pladsen og Masseto som nummer 9. Med tre producenter i top-10 er Bolgheri bedre præsenteret på listen end både Bourgogne og Champagne.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.