Investeringstips - Italien - 16. april 2020

Fortsat italiensk fremmarch: Ornellaia kan blive den næste italienske raket

Ornellaia har særdeles stærke egenskaber, men den historiske prisudvikling og prisudviklingen i Italy 100-indekset tyder på at Ornellaia har et massivt, uforløst potentiale

Ornellaia – Bordeaux-power i Toscana

Skal der stor italiensk vin, fyldt med Bordeaux-inspireret saft og kraft på bordet, ved vinkendere at Ornallaia er et oplagt bud. Ornellaia er nemlig ikke ”bare” en af supertoscanerne, men en af de absolut største. Havde man for bare få år siden spurgt hvilken supertoscaner, der er den største ville svaret fra mange formentlig være Ornellaia. De seneste par år har dog tilladt mere rampelys til Ornellaias nabo, Sassicaia. Det har gjort at rangeringen mellem de absolut største supertoscanere er blevet mere uklar – udelukkende fordi Sassicaia har løftet sit brand til et nyt højt niveau og ikke fordi Ornellaia er faldet af på den – tværtimod faktisk. Ornellaia har nemlig med årgang 2017 af husets topvin lavet hattrick og præsenteret en særdeles investeringsegnet vin med stort potentiale.

Læs mere om Ornellaia i artiklen fra juli 2019: Italiensk potentiale: Invester i den bedste Ornallaia nogensinde

Alle gode gange tre – 2015, 2016 og 2017

Toscana ramte fra 2015 en sand bølge af fantastisk vejr set fra vinproducenternes perspektiv og man fristes næsten til at sige: Alle gode gange tre. 2015-høsten nærmede sig det perfekte, hvilket naturligvis smittede af på regionens største vine. Eksempelvis blev 2015 Solaia belønnet med de magiske 100 point af James Suckling mens 2015 Sassicaia blev kåret til Wine of the Vintage i 2018 af Wine Spectator. Massetto gjorde sig ligeledes bemærket med en score på 99 point, ligeledes af Suckling. Årgang 2016 lignede årgang 2015, men var en smule køligere, hvilket bragte andre kvaliteter frem i vinene. Sassicaia kunne som konsekvens af denne høst indhente en 100 point-scoring fra Wine Advocate for deres topvin af samme navn – for første gang siden årgang 1985 vel og mærke. Samtidig kunne Ornellaia nyde en Suckling-score på 99 til husets hvidvin, Ornellaia Toscana Bianco.

Årgang 2017 var tredje stærke årgang i streg og selvom årgangens generelle styrke måske ikke måler sig helt med de to foregående, er det alligevel en årgang, der har givet de italienske vinhuse store vine – særligt når det gælder Ornellaia.

Tenuta dell'Ornellaia Kælderen hos Tenuta dell'Ornellaia - her opstår magien

Galloni foretrækker Ornellaia fra 2017

Feltet af store supertoscanere er i årgang 2015, 2016 og 2017 stort og konkurrencen er hård, også internt ved hvert vinhus. De seneste årganges tårnhøje kvalitet ligger så tæt, at vinelskere ikke kan gå galt i byen, men har derimod mulighed for virkelig at udforske potentialet i disse storvine. Når det gælder Ornellaia har pointene på de seneste tre topårgange fordelt sig således:

OrnellaiaVIWAJS
201797-95-96
201696+9898
2015989398
VI: Vinous WA: Wine Advocate JS: James Suckling

Udover at pointene afslører høj kvalitet på tværs af alle tre årgange, skal man lægge særligt mærke til pointene fra Vinous. Vinous er en moderne vinpublikation skabt og drevet Antonio Galloni, der regnes for at være den vigtigste når det kommer til de italienske vine. Det er også Galloni selv der har gennemført smagningerne her og at han giver årgang 2017 højere point end årgang 2016 vidner om årgangens store potentiale. Vi har stadig til gode at se Wine Advocates kritik ligesom at vi i øjeblikket også kun har James Sucklings barrel score, men Gallonis 97 point må siges at være en glimrende rettesnor der gør, at vi formentligt vil opleve at både årgang 2015, 2016 og 2017 vil blive husket på næsten lige plan – i hvert fald når det kommer til Ornellaias topvin.

For foden af bjerget?

I snart et år har vi berettet om, at de italienske topvine er på fremmarch og i den tiltagende interesse findes der et spændende potentiale. Dette ses dog endnu ikke på det historiske afkast i det data der er indenfor en tidshorisont hvor det vurderes validt:

Periode2 år *5 år **
Gennemsnitligt afkast8,60%13,46%
Gennemsnitligt årligt afkast i perioden4,21%2,56%
Baseret på handelsdata på årgang 1997-2015 af Ornellaia fra Liv-ex. *På tværs af årgange der har været på markedet i minimum to år (2001-2015). **På tværs af årgange der har været på markedet i minimum fem år (1997-2011)

I dette perspektiv kan Ornellaia virke mindre attraktiv, men der hører mere til denne historie end som så: Mens historisk afkast kan være et vidnesbyrd om investeringspotentialet skal mangel på samme, i dette tilfælde, nærmere ses som et uforløst potentiale der kan investeres i. Ornellaia ligner nemlig lige præcis dette, med de mere beskedne afkast de senere år. Disse skal nemlig ses i lyset af, at Italy 100* er det eneste indeks, der er i plus over de seneste 12 måneder. Samtidig overgår Italy 100 i et toårs-perspektiv et andet af Liv-exs vigtige underindekser, nemlig Champagne 50 og er næsten på niveau med Burgundy 150! Med andre ord kan der argumenteres for at mens det vigtigste italienske benchmark-indeks er stormet afsted, uden Ornellaia har flyttet sig tilsvarende. Dermed er det nærliggende at anskue Ornellaia som stående for foden af bjerget for prisstigninger, og ikke en vin, der er blevet kørt agterud. Ornellaia er nemlig, som tidligere nævnt, bestemt ikke faldet af på den.

Tager man de mere negative briller på, er der fortsat interessante ting at læse ud af det historiske afkast på Ornellaia. Kigger vi på de seneste to år har Ornellaia, trods alverdens kriser som borgerkrigslignende tilstande i Hong Kong, international handelskrig, øgede told-tariffer, Corona-krise osv. leveret et afkast på mere end 4 %. Da dette er væsentligt under de mere end 10 % Italy 100 har givet i samme periode kan man fristes til at spørge om hvorvidt dette ikke er et værste-fald-scenarie og om værste fald i det tilfælde så ikke er en fornuftig sikkerhed?

Én ting er i hvert fald sikkert: Intet har ændret sig hos Ornellaia; husets topvin er af suveræn karakter og betragtes fortsat som en af de største supertoscanere overhovedet og såfremt den følger den udvikling vi har set i Italy 100-indekset, er dette en stærk tilføjelse til porteføljen.

*Et underindeks fra Liv-ex

Invester i 2017 Ornellaia 2017 Ornellaia fra Tenuta dell'Ornellaia

RareWine Invest mener

Hos RareWine Invest er vi særdeles positivt indstillede over for de italienske topvine og med Ornellaia er det ikke anderledes. Ornellaia er et af Italiens største vinbrands og bejler til en uofficiel titel som den største supertoscaner. Kvaliteten i Ornellaias årgang 2015, 2016 og 2017 er i top, men med årgang 2017 får du lige nu muligheden for at investere i en Ornellaia hvor prisen er så tæt på release-pris som den kan komme. For at blive ved Sassicaia/Ornellaia-sammenligningerne er prisen så attraktiv på Ornellaias årgang 2017, der vel og mærket er fysisk i markedet, at den matcher En Primeur-prisen på 2017 Sassicaia.

Vi har vedholdende påstået at de italienske topvine er på fremmarch og vi begynder nu også for alvor at se det i de tilgængelige indeksdata fra Liv-ex. Her konstaterer vi at Italy 100 næsten matcher Burgundy 150, de seneste 24 måneder. Tilsvarende prisstigninger er dog ikke set hos Ornellaia, hvilket giver anledning til tanken om hvorvidt denne supertoscaner står for foden af bjerget, hvad angår prisstigninger. Ornellaia har kvaliteten og alle øvrige forudsætninger for at følge trop.

Invester i 2017 Ornellaia og få en af de største supertoscanere i en stærk årgang til en særdeles attraktiv pris. Til sammen udgør dette et særdeles solidt potentiale, uanset om den italienske fremmarch fortsætter i samme tempo, stilner af eller tager yderligere til.

Invester i 2017 Ornellaia

Kontakt os via kontaktformularen herunder hvis du ønsker at investere eller høre nærmere om dine muligheder.

ÅRGANGVINVOL.PAKNINGPRIS*
2017Ornellaia750OWC6€ 135
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Mindste ordrestørrelse € 2.500. Forudsætter en samlet portefølje på min. € 10.000 (75.000 kr.). Prisen på disse vine kan have ændret sig siden udgivelsen af denne artikel.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.