Investeringstips - Italien - 12. september 2019

Reduceret høstudbytte og 100 point: Den bedste Solaia nogensinde?

2016 Solaia er formentligt den bedste Solaia vi nogensinde har set og en hidtil uset høj score fra den største autoritet indenfor italienske vine bakker op om dette.

Kulminationen af 26. generationer og over 600 års arbejde

Machesi Antinori-familien er verdensberømte for to vine; den ene er Tignanello og den anden er Solaia. Trods Tignanellos ekstremt store popularitet, må Solaia i dag betragtes som storebroren og har siden første årgang fra 1978 udviklet sig til at blive en af Italiens mest prestigefyldte vine og blandt de største supertoscanere.

Vinhuset Machesi Antinori blev grundlagt i 1385 og hører dermed til blandt de 10 ældste familieejede virksomheder i verden. I dag står Albiera Antinori, 26. generation af Antinori-familien, i spidsen for vinhuset. Familien og vinhuset oplever i øjeblikket kulminationen af mere end seks århundredes familiearbejde og høster den største hæder og anseelse huset nogensinde har opnået, med årgang 2016 af husets største vin Solaia som den helt store overskrift

Invester i 2016 Solaia 2016 Solaia - en supertoscaner i verdensklasse

Sensationel pointgivning: Højeste Solaia-score fra Galloni nogensinde

Supertoscanerne er på global fremmarch og 2016 Solaia er med helt fremme. James Suckling har udtalt “Speechless here. I thought the 2015 was already perfect but this is perfect, too. But in a different way” og givet 2016 Solaia de magiske 100 point, men hvad der er endnu mere bemærkelsesværdigt, er pointgivningen fra Antonio Galloni. Galloni startede Vinous i 2013 og har siden da gjort gjort det til en af de vigtigste institutioner når det kommer til anmeldelse af verdens bedste vine. Gallonni har en fortid hos Robert Parker’s Wine Advocate hvor han stod for anmeldelserne af de italienske vine og kan i dag betragtes som den øverste myndighed når det kommer til vurderingen af kvaliteten blandt disse. For yderligere at fastslå Vinous’ mandat i vinverden kan det siges at Robert Parkers tidligere højre hånd, Neal Martin, i 2017 skiftede fra Robert Parker’s Wine Advocate til netop Vinous.

 

”The 2016 is an epic Solaia” – Antonio Galloni

 

Galloni, der har speciale i italiensk vin og samtidig er en svær mand at imponere præmierer 2016 Solaia med 99 point hvilket er den højeste score en Solaia nogensinde har modtaget fra supertoscaner-kenderen. Sammenlignes der med både Massetto, Ornelaia og Sassicaia i årgang 2011-2016* har kun 2015 Massetto, der er en væsentlig dyrere vin, ligeledes fået 99 point og ingen har opnået de perfekte 100 point.

2016 Solaia er med sine 99 Galloni-point noget ekstraordinært og har formatet til at blive den største Solaia vi nogensinde har set.

*Gallonis vurdering af de seneste fem årgange der er frigivet af alle producenterne

Supertoscanere på fremmarch

Supertoscanerne har i løbet af de senere år været i en fantastisk udvikling hvor finesse og kvalitet har nået helt nye højder. Mens de største vinkendere for længst er begyndt at tage italiensk vin alvorligt, markerer supertoscanerne sig også som stærke investeringsegnede vine. Flere store begivenheder såsom kåringen af 2015 Sassicaia som Wine of the Year 2018 og flere 100 point scoringer de seneste år, har peget rampelyset i retning af de italienske storvine.

Tages der et kig på pointene årgang 2016 på tværs af Sassicaia, Ornellaia og Solaia* er det tydeligt at se årgangens kvalitet og supertoscanernes store kapacitet:

 

VinVIJSWAGennemsnit
Sassicaia969710097,7
Ornellaia96999897,7
Solaia99100???99,5
VI: Vinous JS: James Suckling WA: Wine Advocate

Når det kommer til investeringspotentialet i 2016 Solaia er de eksisterende anmeldelser ekstremt interessante, da de peger på at 2016 er den bedste Solaia nogensinde, men hertil komme desuden også en vigtig manglende anmeldelse.

Robert Parker’s Wine Advocate mangler fortsat at anmelde 2016 Solaia og endnu en sensationel pointgivning vil formentligt give lidt ekstra medvind til Solaia.  

Læs mere om de italienske vines fremmarch her: Supertoscaner når nye højder: Hele verden holder øje med Sassicaia 

*Cabernet Sauvignon-baserede supertoscanere

Investering i super toscaner 2016 Solaia nu tilgængelig til investering - kun begrænset mængde

En manglende anmeldelse: Kritikernes magt

Smag er unægtelig en subjektiv sag, men når det kommer til vines popularitet og prisudvikling kan de store kritikeres meninger og anmeldelser have enorm indflydelse.

Normalt vil en bedre årgang fra Sassicaia handles i omegnen af € 115-130* pr. flaske ved frigivelsen. Det samme var tilfældet med årgang 2015, da den blev frigivet i februar 2018, men denne vin blev i november 2018 kåret som Wine of the Year 2018, og steg som umiddelbar konsekvens heraf med 30 % fra ca. € 130 til ca. € 170 pr. flaske – uagtet at denne vin kun har fået 97 points af Wine Advocate.

2016 Sassicaia der blev frigivet i februar i år ville formentligt også have kostet i omegnen af € 115-130 pr. flaske ved frigivelsen, men Robert Parker’s Wine Advocate offentliggjorde en anmeldelse med de eftertragtede 100 point forud for frigivelsen, hvilket medførte en rekordhøj frigivelsespris, og 2016 Sassicaia koster i dag € 205 pr. flaske.

Ingen ved hvor mange point Wine Advocate ender med at tildele 2016 Solaia, men der er flere ting der peger på endnu en tårnhøj score, og mulighed for de magiske 100 point. 2015 Solaia har nemlig 100 point og årgang 2016 ser umiddelbart ud til som minimum at matche årgang 2015 i kvalitet.

Samtidig er der tegn på at de Cabernet Sauvignon-baserede supertoscanere er særligt populære hos kritikerne hos Wine Advocate; 2016 Sassicaia fik 100 point, 2015 Solaia fik 100 point ligesom også flere amerikanske Cabernet Sauvignon-baserede vine høster stor hæder, men det er en anden historie.

Læs også: 19 x 100 point udfordrer kongerne af Napa Valley

*ref: 2013 Sassicaia, WA: 97 point

 

Udfordrende forhold og lavt udbytte giver forøget potentiale

Kvaliteten i årgang 2016 er ikke at tage fejl af, men til gengæld bød dette år på udfordrende forhold der for Antinori og flere andre vinproducenter i regionen resulterede i et væsentligt lavere udbytte end normalt. Resultatet af dette har for Antinori været at produktionen af Solaia har været ca. 20 % mindre end i normale årgange. I en normal årgang producerer Antinori i omegnen af 55.000 flasker, hvilket i forvejen er en meget begrænset produktion. Trækkes der 20 % herfra får man en total produktion på ca. 44.000 flasker, hvilket må siges at være et underudbud på den nok bedste Solaia til dato og det må forventes at 2016 Solaia bliver en sjældenhed i fremtiden.  

Rare Wine Invest mener

Investeringspotentialet vokser blandt de italienske topvine og Solaia er i særdeleshed en af vinene der skal holdes øje med. Supertoscanerne høster i disse år stor hæder blandt verdens førende vinkritikere og de sensationelle 99 point til årgang 2016 fra Galloni, hvem der må siges at være toneangivende når det gælder italienske vine, er et nyt højdepunkt for Solaia.

Ledes der efter de mest prestigefyldte italienske vine er Solaia iblandt dem og 2016 Solaia kandiderer til at være den bedste Solaia til dato. Dette alene gør den til en rigtig interessant investeringscase, men som en lille bonus er der mulighed for lidt ekstra medvind i Wine Advocates forestående anmeldelse. Det vides ikke hvornår anmeldelsen offentliggøres, hvorfor det anbefales at investere nu, så denne mulighed skal kommes i forkøbet.

Invester i 2016 Solaia hvis du tror på mulighederne i Gallonis hidtil uset høje pointgivning, potentialet i den nok bedste Solaia til dato og den voksende prestige blandt de bedste af de bedste italienske vine på verdensmarkedet. Udnyt desuden muligheden for at købe dig ind i en begrænset årgang der sandsynligvis går over i historien som en exceptionel årgang, fra en tid hvor supertoscanerne og i særdeleshed Solaia træder helt frem på scenen.

2016 Solaia blev frigivet for blot en uge siden, så dette er en perfekt mulighed for at være med helt fra start.

Invester i dag:

ÅRGANGVINVOL.PAKNINGANTALPRIS*
2016Solaia0,75OWC6120€ 230
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Mindste ordrestørrelse € 2.500. Forudsætter en samlet investering på min. € 10.000 (75.000 kr.)

Vil du vide mere?

Læs mere om hvorfor investering i vin er den perfekte investering og blive klogere på hvilke mekanismer der investering i vin særligt attraktivt lige her: Hvorfor investere i vin

Er du endnu ikke vininvestor kan du desuden med fordel læse mere om hvordan du investerer lige her: Sådan investerer du i vin

Vi står desuden altid til rådighed hvis du har spørgsmål eller vil vide mere. Kontakt os via formularen herunder.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.