Investeringstips - Italien - 5. november 2020

2015 Soldera: Hypen er enorm – Solderas masterpiece?

Stærk hype, tårnhøj kvalitet, begrænset produktion og historisk vækst i værdien af handlen med de bedste italienske vine er nøgleordene i denne attraktive case.

Italiensk for… investorer

Investeringspotentialet i de bedste italienske vine er ikke til at overse, og vælges de rigtige, findes der her potentiale, der med lethed kan stå mål med de stærkeste franske investeringsvine. Et godt bud på en sådan er Soldera fra Gianfranco Soldera, og med den dugfriske frigivelse af årgang 2015 har potentialet aldrig været større. Her mødes flere af de egenskaber, der normalt karakteriserer en stærk vininvestering og går op i en højere enhed med en af de største og mest hypede årgange i Brunello – nogensinde.

2015 – en benchmark-årgang

2015-årgangen er noget for sig selv, og spørger man de største vinkritikere, er der enighed om, at denne årgang bliver en, man husker for eftertiden. Årgangen viser sig fra sin bedste side både i Toscana generelt, men især i den lille vinkommune, Montalcino. Montalcino ligger i det sydlige Toscana og havde optimale betingelser i løbet af vækstsæsonen. Det var en årgang, hvor alle i Brunello di Montalcino talte om, hvor flotte druerne var. Der var ingen plantesygdomme, der ødelagde det store flotte billede. Hos Soldera-familien, som har vinmarker i det sydvestlige hjørne af området, var de ligeledes positive omkring deres druer i årgangen. Hos Soldera modnede druerne i hele 114 dage. Alle druer blev sorteret, først ved håndhøst i marken, sidenhen ved ankomst til vineriet.

Selv om Soldera ikke er en del af det officielle Brunello, kan det uden tvivl forventes, at 2015 Soldera vil modtage flotte anmeldelser, når den kommer ud til de anerkendte skribenter. På nuværende tidspunkt er det stort set kun Janice Robinson, der har anmeldt vinen på baggrund af en fadprøve smagt på ejendommen.

Årgang 2014 var en vanskelig årgang, men på trods af det modtog 2014 Soldera hele 96+ point hos Italien-specialisterne hos Vinous, så forventningerne til at årgang 2015 scorer højere er både store og rimelige.

Gianfranco Soldera, the ”grand old man”, bag denne anerkendte producent stod selv i spidsen for høsten og arbejdet i kælderen på denne legendariske årgang. Desværre hører årgang 2015 til blandt de sidste vine Gianfranco Soldera selv stod i spidsen for helt ind til aftapningen. En tragisk solobilulykke i 2019 satte sidste punktum i historien om den karismatiske Gianfranco Soldera og 2015 Soldera bliver meget vel denne kunstners masterpiece.

Italiensk vin på stærk fremmarch: Blandt de stærkeste kategorier

De italienske vine er på stærk fremmarch, og det gør sig gældende både hvad angår kvalitet og efterspørgsel. De store brands som eksempelvis Sassicaia og Masseto tildrager sig opmærksomhed i en grad, der tidligere har været forbeholdt de store superbrands fra Bordeaux og Bourgogne. Samtidig viser kun flere producenter, at de har kapaciteten til at producere vin af så høj kvalitet, at de reelt er blevet konkurrenter til de gamle klassiske vine – særligt grundet de ekstremt attraktive og konkurrencedygtige priser.

Denne udvikling er også til at aflæse i historisk handelsdata. I en rapport udsendt i august 2020 beskriver Liv-ex en historisk vækst blandt de italienske vine. Liv-ex beskriver, at værdien af handlen af vine på det sekundære marked i gennemsnit er er steget med 9 % om året de seneste 10 år. Kigger man isoleret set på de italienske vine i samme periode, er tallet hele 28,5 %. Hertil kan det siges at Barolo, Brunello di Montalcino og Chianti Classico alle har set vækst på mere end 300 % fra januar til juli 2020.

Periodens højdespringer var 2013 Giacomo Conterno Barolo Riserva Monfortino, stærkt efterfulgt af 2017 Sassicaia.

Læs desuden vores tidligere investeringstip om 2013 Monfortino og 2017 Sassicaia: Den første rigtige Barolo giver +25,6 % på 12 måneder og Medvind fra rekordårgange: Invester i nyeste årgang af Sassicaia en primeur

Disse tal er et stærkt og håndgribeligt udtryk for, at interessen for de italienske vine er enorm, og intet tyder på, at dette vil ændre sig.

Invester i 2015 Soldera 2015 Case Basse Soldera 100 % sangiovese er nu tilgængelig til investering

Stigende efterspørgsel og begrænset udbud

Blandt verdens største og bedste vinproducenter er det helt almindelig praksis at holde høstudbyttet nede for at sikre frugt af så høj kvalitet som muligt. Ofte dikterer klassifikationer og regulativer ligeledes, hvor stort et udbytte en producent må have pr. hektar, men oftere holder producenterne det selv endnu længere nede – i søgen efter det bedste produkt.

Case Basse di Gianfranco Soldera er ingen undtagelse, og selvom ejendommen råder over hele otte hektar, hvilket er tilstrækkeligt til at kunne producere op imod 60.000 flasker vin om året, holdes udbyttet så langt nede, at blot i omegnen af 15.000 flasker Soldera 100 % sangiovese produceres. I svære årgange helt ned til bare 6.000 flasker.

Det betyder med andre ord, at selv i stærke årgange er de tilgængelige mængder Soldera særdeles begrænset til et globalt vinmarked, der tydeligvis efterspørger de bedste italienske vine.

Dyr, moden vin – 15-16 % i gennemsnitligt årligt afkast

At god vin bliver bedre med tiden, og udbuddet samtidig falder grundet løbende konsum, er nogle af forudsætningerne for, at vin er en attraktiv investering. Det samme gør sig gældende for denne Soldera 100 % sangiovese. Går vi 10 år tilbage i tiden, til 2010, blev 2006 Soldera frigivet og handlet til en pris i omegnen af € 200 pr. flaske. I dag handles selvsamme vin til € 800-900. Det betyder, at havde man købt disse vine ved frigivelsen, havde man kunne nyde gennemsnitlige årlige prisstigninger på 15-16 % – og dette i en årgang, der ikke just lever op til årgang 2015s storhed.   

RareWine Invest mener

For at gøre en lang historie kort slutter vi, hvor vi startede. Årgang 2015 er emne for en enorm hype og med god grund. Årgang 2015 var i Toscana enestående og særligt i den lille vinkommune, Montalcino, var årgangen sublim. Soldera synes at have fået det optimale ud af årgangen, og det kan med rimelighed forventes, at årgang 2015 scorer højere end den svagere årgang 2014 (96+), når de store kritikere endelig bringer deres anmeldelse. Der er med andre ord en stor potentiel upside i de manglende point – udover vinens generelle potentiale.

Samtidig er produktionen begrænset til i omegnen af bare 15.000 flasker, der i kombination med den rapporterede stigning i interesse og efterspørgsel på de italienske vine synes ekstremt få.

Alt tyder på, at 2015 Soldera 100 % sangiovese på den lange bane vil blive en særdeles kostbar vin og har samtidig en kortsigtet potentiel upside, hvis kritikerne skulle afsløre sensationelle pointscoringer.

Uanset hvad, er der her tale om en attraktiv vin fra en stor årgang, der kan vise sig at blive den største Gianfranco Soldera nogensinde har præsenteret.

Invester i 2015 Soldera Case Basse 100 % sangiovese

Kontakt os via kontaktformularen nederst på siden hvis du vil høre mere om dine muligheder for investering eller bestil vinene direkte igennem formularen.

ÅRGANGVINVOLPAKNINGPRIS/FL.*
2015Case Basse Soldera 100 % sangiovese750OWC6€ 410
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Mindste ordrestørrelse € 2.500. Forudsætter en samlet portefølje på min. € 10.000 (75.000 kr.). Prisen på disse vine kan have ændret sig siden udgivelsen af denne artikel.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.