Investeringstips - Champagne - 26. februar 2021

Philipponnat Clos des Goisses: Investering i eksklusiv enkeltmarkschampagne

Med en årlig produktion på bare 30.000 flasker hører dette til blandt de helt eksklusive i Champagne. Men også prisen i sig selv bærer en stor del af potentialet i denne case…

Når Bourgogne og Champagne mødes

Champagne er synonym med eksklusivitet og ekstravagance, men skal dette tages skridtet videre, er der kun én vej at gå – og det er imod regionens nærmest ikoniske enkeltmarkschampagner. Enkeltmarkschampagne er resultatet af topproducenternes pertentlige arbejde med at formidle én enkelt marks udtryk i en flaske – præcis som vi kender det blandt de bedste vine fra Bourgogne. Samtidig er produktionen af enkeltmarkschampagne, modsat almindelig champagne, notorisk berømt og berygtet for at være ekstremt begrænset, og har på denne måde endnu en parallel til de kostbare burgundiske søstervine. Krugs Clos du Mesnil og Clos d’Ambonnay samt Bollingers VVF er nogle af trofæerne i denne kategori, men lidt overset står Philipponnat Clos des Goisses ved siden af og giver dig mulighed for investering i sjælden enkeltmarkschampagne til en særdeles attraktiv pris.

Historien bag Philipponnat

Philipponnat ejes og drives af familien af samme navn, hvis vinhistorie i regionen går så langt tilbage som til det 16. århundrede, hvor familiens virke som negocianter og købmænd, leverede vin til Louis XIVs hof. Virksomhedens kældre fra det 18. århundrede var desuden en del af det historiske Château de Mareuil.

Champagne Philipponnat, som vi kender det i dag, blev grundlagt i 1910 af Pierre Philipponnat og er nu med Charles Philipponnat i spidsen, et mindre, men særdeles anerkendt champagnehus, der kun producerer i omegnen af 650.000 flasker champagne om året på tværs af hele husets produktportefølje.

Familien solgte i 1987 ejendomsretten over huset, og det indgår i dag i Bruno Paillars vifte af gode huse, men familien Philipponnat, og i særdeleshed Charles Philipponnat er i dag fortsat vigtige kræfter i huset.

Champagne Philipponnat producerer i dag forskellige vine, men er i særdeles berømte for deres unikke enkeltmarkschampagne; Clos des Goisses.

Clos des Goisses – en juvel i Champagne

Ordet Clos, er en fransk betegnelse for en mark eller et område omkranset af stensætning. I dette tilfælde henviser det nærmere bestemt til et areal på 5,5 ha, der har fået navnet Clos de Goisses. og er arnested for en eksklusiv enkeltmarkschampagne. Denne vinmark er ikke bare en af de ældste i regionen, men også en af de stejleste med en hældning på op til 45 grader, som sikrer en optimal eksponering mod solen og de håndhøstede druer behandles efter alle kunstens regler. Vinen lagrer i 10 år i de dybe kældre inden degorgering og kommer herefter op til overfladen, intense og bombastiske, men med et sublimt gemme- og udviklingspotentiale.

Der produceres blot i omegnen af 30.000 flasker Clos de Goisses pr. årgang. Dette er i sig selv en forsvindende lille produktion, sammenlignet med millionproduktionerne af de store prestigecuvéer, men også sammenlignet med eksempelvis Salon, der ellers er notorisk berygtet for en mikroproduktion på omkring 60.000 almindelige flasker om året. Men samtidig er de 30.000 flasker Clos des Goisses også et symbol på Philipponnats kvalitetsbevidsthed, da dette faktisk kun er halvdelen af hvad regulativerne tillader dem af producerer på Clos des Goisses.

Stort potentiale i undervurderet 2009’er

Som hos de øvrige tophuse, har årgang 2008 også stjålet de store overskrifter hos Philipponnat, og de sparsomme mænger af denne prestigeårgang har været eftertragtet på vinmarkedet, bl.a. resulterende i konstante udsolgt-situationer hos de store forhandlere. Men selvom rampelyset i høj grad har været rettet mod den store årgang 2008, og selvom årgang 2010 også er frigivet, bør man som champagneinvestor rette blikket mod årgang 2009.

Årgang 2008 og 2009 har nemlig begge fået 96+ fra Wine Advocate, mens årgang 2010 har fået 94 point*. Til sammenligning vurderes årgang 2008, på baggrund af de sparsomme mængder tilgængelig på wine-searcher.com og egne handelsdata, til € 165-170** mens årgang 2009 kun koster € 125**. Det giver årgang 2009 en stærk potentiel upside, sammenlignet med årgang 2008. Årgang 2008 er dog naturligvis et brand i sig selv, der så længe den er tilgængelig, vil stå i første række for mange champagneelskere. Der er derfor to plausible scenarier der gør årgang 2009 særligt interessant:

Scenarie 1: Årgang 2008 kan være det attraktive valg for mange champagneelskere, hvilket kan resultere i et forhøjet konsum af de stærkt begrænsede mængder (kun 30.000 flasker pr. årgang), hvilket hurtigt vil gøre årgang 2009, til den tilgængelige og attraktive årgang – tilmed med samme flotte vurdering af Wine Advocate som årgang 2008. Et faktum, der kan lede til forhøjet efterspørgsel og stigende priser på de resterende mængder.

Scenarie 2: Årgang 2009 bliver for mange champagneelskere et billigere og attraktivt alternativ til den dyrere årgang 2008. Dette kan drive efterspørgslen op på de sparsomme mængder. Minimeres prisforskellen på årgang 2008 og årgang 2009 igennem prisstigninger på årgang 2009, vil mekanismerne på vinmarkederne med stor sandsynlighed arbejde prisen på årgang 2008 op, da en 2008’er og en 2009’er ikke med nogen fornuft skal koste det samme. Dette kan så resultere i, at et af disse scenarier vil gentage sig.

*Richard Juhlin har ikke vurderet 2009 Clos des Goisses, men har givet årgang 2008 94 point. Årgang 2010 har fået 94 point af Wine Advocate
**Pris pr. flaske, uden told, moms og afgift, i hele kasser og perfekt stand

Enkeltmarkschampagnerne er kronjuvelerne i Champagne

Investering i champagne har muligvis aldrig være mere attraktivt end nu, men vi venter fortsat på at nogle af champagne-udviklingsmarkederne, som eksempelvis vigtige lande i Østen, for alvor tager ved. Men alt tyder alligevel på at kategorien bevæger sig i den rigtige retning – nøjagtig som forventet.

En champagne har fået en sensationel plads på Wine Spectators Top-100 2020-liste. Champagne var det bedste performende sub-indeks hos Liv-ex i 2020. Champagne er fortsat fri af amerikansk straftold, der ellers har ramt det meste europæiske vin siden oktober 2019. Flere branchemedier, herunder respekterede Decanter, rapporterer om stigende produktionsomkostninger på champagne igennem de seneste 15 år som ikke står mål med prisstigningerne. Derfor forudser eksperter og producenter samstemmende, at champagnepriserne kommer til at stige med højere hast de næste 10 år, end hvad vi tidligere har været vant til.

Samtidig arbejder de helt store champagnehuse, og luksuskonglomeraterne der står bag disse, på at fremskynde processen med at få eksempelvis kineserne til at adoptere denne vestlige luksus – en tendens, der på ingen måde er ny på disse kanter.

I dette perspektiv synes champagneinvestering mere og mere interessant, og tror man på prisstigninger blandt de bedste, mest eksklusive og mest sjældne champagner, som vi eksempelvis har set det med bourgognevine, så er de store enkeltmarkschampagner interessante, da de på alle måder omfavner disse kriterier.

RareWine Invest mener

Er du allerede champagneinvestor, eller ønsker du at blive det, er Philipponnats enkeltmarkschampagne en case du bør overveje ganske alvorligt at købe ind i.

Clos des Goisses er en særdeles lille enkeltmarkschampagne på kun 30.000 flasker om året, der på alle måder taler ind i champagnekategoriens spændende fremtid.

Disse flasker er i sagens natur allerede sjældne fra frigivelsen, leverer flot kvalitet og bærer nogle af de samme eksklusive egenskaber, som champagneelskerne kender det fra eksempelvis Krugs flagskibschampagner Clos du Mesnil og Clos d’Ambonnay.

Tror du også på, at de eksklusive og sjældne champagner kommer til at blive særligt attraktive når efterspørgslen på champagne udbredes endnu mere, som det eksempelvis har været tilfældet med bourgognevine, så er Clos des Goisses en særdeles attraktiv investeringscase.

Med andre ord har du nu muligheden for at købe billigt ind i en enkeltmarkschampagne-case og tilmed med en flot value vintage-rabat, sammenlignet med årgang 2008, der har fået samme vurdering af Wine Advocate som årgang 2009. Dette giver potentiale på den korte bane, men det helt store potentiale skal findes på den lange bane, med denne undervurderede enkeltmarkschampagne.

Invester i Clos des Goisses fra Champagne Philipponnat

Kontakt os via kontaktformularen nederst på siden hvis du vil høre mere om dine muligheder for investering eller bestil vinene direkte igennem formularen.

ÅRGANGVINVOLPAKNINGANTALPRIS/FL.*
2009Clos des Goisses750OC6210€ 120
2009Clos des Goisses1.500OC360€ 265
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Mindste ordrestørrelse € 2.500. Forudsætter en samlet portefølje på min. € 10.000 (75.000 kr.).

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.