Artikler - RareWine Academy

Portræt af legendariske Domaine de la Romanée-Conti

’Romanée-Conti’ har en nærmest magisk klang hos alverdens vin-entusiaster, og kan få hårene til at rejse sig af ærefrygt hos selv de største kritikere...

Siden dette portræt er skrevet, er der sket ændringer hos Domaine de la Romanée-Conti. Få det nyeste med i artiklen: Markante ændringer hos Domanie de la Romanée-Conti

"The purest, most aristocratic, and most intense example of Pinot noir you could possibly imagine. Not only nectar: a yardstick with which to judge all other Burgundies."

Citat: Clive Coates (vinkritiker) om Romanée-Conti

Romanée-Conti er ikke bare navnet på den bedst kendte vinmark i verden, men også navnet på den måske bedste producent af alle!

I landsbyen Vosne-Romanée i hjertet af Bourgogne finder vi legendariske Domaine de la Romanée-Conti, der har taget navn efter førnævnte vinmark. Domaine de la Romanée-Conti, ofte blot omtalt som DRC, rummer en både lang og bemærkelsesværdig historie, som har ført til, at vinene fra DRC vidt og bredt er anderkendt som nogle af de mest interessante i verden - både set ud fra et drikkeperspektiv, men så sandelig også ud fra et investeringsperspektiv.

Romanée-Conti fra vinmark til domæne

Legenden om vinmarken Romanée-Conti går langt tilbage, og omtales første gang i 1232, hvor marken var ejet af munkene i Saint-Vivant. Munkene var datidens største markbesiddere i Vosne-Romanée og ejede størstedelen af det, vi i dag kender som grand cru marker. Allerede på daværende tidspunkt, hvor marken hed ’Cru de Clos’, var denne regnet som en af de allerbedste parceller. Vinene herfra blev handlet til mere end 6 gange prisen af vinene fra Clos de Vougeot, som er den største grand cru mark i området.

Fire århundreder senere blev marken gennem giftermål overtaget af den belgiske adelsmand Philippe de Croonembourg og ændrede navn til ’La Romanée’. Romanée-Conti har ikke nogen direkte sammenhæng med den mark som vi i dag kender som La Romanée, der iøvrigt er nabo til Romanée-Conti marken, men har en ganske anden jordbund og dermed anden karakter.

I 1760 skiftede vinmarken igen hænder, da den blev købt af Prinsen af Conti, Louis François I de Bourbon, der tilføjede ’Conti’ til navnet, og herfra omtales Romanée-Conti som den mark vi kender i dag. På daværende tidspunkt blev marken handlet til 10 gange prisen på en anden af områdets mest præstigefyldte marker, nemlig Clos de Beze, som 10 år forinden ligeledes havde skiftet ejer.

Før, under og efter den franske revolution var der skiftende ejere indtil Jacques-Marie Duvault-Blochet opkøbte marken i 1869. Han udbyggede domænet til det vi kender i dag, og tilføjede parceller på grand cru markerne Échezeaux, Grands Échezeaux og Richebourg til de allerede kendte, Romanée-Conti og La Tâche. Sidenhen har DRC været det domæne i Bourgogne med de mest imponerende markbesiddelser.

Efterfølgende er der også tilkøbt parceller på så prominente adresser som Romanée Saint-Vivant, Corton, Montrachet, Batard-Montrachet og fra 2019 årgangen har man indgået en leasing aftale på Corton-Charlemagne. Alle vinmarker er helt unikt klassificeret som grand cru, hvilket gør, at alle vinene er på højeste klassifikationsniveau i Bourgogne. DRC ejer også et lille stykke land i Haut Cotes-de-Nuits, men som domænets nuværende bestyrer Aubert de Villaine siger; ”det terroir er slet ikke godt nok til at blive indlemmet under navnet DRC”.

romanee-conti-vineyard Den mytiske vinmark Romanée-Conti, der om nogen er symbolet på Bourgognes store popularitet. (Foto Phillip Gow / iStockphoto)

Ledelse og ejerskab af Domaine de la Romanée-Conti

Imponerende nok har Domaine de la Romanée-Conti været ejet af samme familie siden 1869, og sådan ser det ud til at ville fortsætte i mange år endnu. Rygterne om salg til globale syndikater har ellers svirret i de snævre gader i Vosne-Romanée, men familien har nu dannet et selskab, der bør kunne stå imod forsøg på overtagelse. I modsætning til hvad vi har set på Clos de Lambrays og Clos de Tart, der begge er blevet opkøbt af store franske firmaer. Det har altid været sådan, at familiens to grene hver haf haft en bestyrer i den daglige drift, og sådan er det stadig. Det giver en god sund balance.

I dag tegnes domænet udadtil af Aubert de Villaine, der har været medbestyrer siden starten af 1970’erne - I årene fra 1973 til 1992 sammen med navnkundige Madame Lalou Bize-Leroy. Netop denne tidsperiode har været afgørende for domænet, da man her overgik til økologisk landbrug og fik endnu mere styr på sine processer i vinmarken. Desværre endte samarbejdet i 1992 efter interne uenigheder, men Madame Leroy ejer stadig 25 % af domænet. I dag er det Lalou Bize-Leroys datter, Perrine Fenal, der er den anden medbestyrer.

Familien Villaine har været ejere af Domaine de la Romanée-Conti siden 1869, hvor Jacques-Marie Duvault købte domænet. Siden er domænet gået i arv og familien de Villaine, repræsenteret af Aubert, ejer i dag halvdelen af selskabet bag DRC. Den anden halvdel blev handlet i 1942, hvor Jacques Chambron solgte sine aktier til Henri Leroy - far til Madame Leroy.

Aubert de Villaine er en meget detaljeorienteret mand og sørger for at alting er som det skal være omkring DRC, som han helst kun omtaler som Domaine de la Romanée-Conti. ”Forkortelser giver ikke markerne den retfærdighed de fortjener” har han engang udtalt.

I vinkælderen er det imponerende nok også den samme familie, der lader håndværket gå i arv. Bernard Noblet har været kældermester i en menneskealder, og hans søn står klar i kulissen til at tage over. Den kontinuitet i kælderen er vigtig, da man ikke ønsker at ændre ved stilen på husets vine.

Siden dette portræt er skrevet, er der sket ændringer hos Domaine de la Romanée-Conti. Få det nyeste med i artiklen: Markante ændringer hos Domanie de la Romanée-Conti

Aubert de Villaine Aubert de Villaine er om nogen manden, der tegner Domaine de la Romanée Conti (foto Ian Shaw / Alamy Stock Photo)

Sådan produceres Romanée-Conti

De celebre vinmarker passes og plejes efter alle kunstens regler, og har i øvrigt været økologisk certificeret i mange år. I de senere år har man også inddraget principper fra den biodynamiske tankegang. Dermed ikke sagt at Aubert de Villaine går ind for hele Rudolf Steiners tankegang, men fordi det styrker markerne og giver dem et bedre naturligt miljø at trives i.

Det er utvivlsomt vinmarkerne der leverer guldet til produktionen, i kælderen skal der gøres så lidt som muligt. På markerne arbejder man med begrebet ’massal selektion’ af de gamle kloner fra Romanée-Conti marken fra før 1945, som var sidste høst før end vinstokkene blev udskiftet. Disse kloner har deres egen karakter og yder ekstremt lidt. Resultatet er, at man på de fleste af domænets marker høster omkring det halve af hvad der er tilladt, men får vine med en perfekt balance. Disse kloner arbejder man stadig med at forfine. Som altid når man arbejder i vinmarken, så er det en langsigtet proces som strækker sig over flere generationer. Det er faktisk en af de store styrker ved et domæne, der er ejet af familien, således kan man bedre kontrollere processen.

I kælderen arbejdes der efter traditionelle metodikker, som følges til punkt og prikke. Der eksperimenteres dog med nye temperaturer, forskellige bødkere til fade, procentdele af stilke i mosten under gæringen og meget mere. Aubert de Villaine er tilhænger af at lade mosten arbejde så naturligt som muligt, da det resulterer i det bedste udtryk af det terroir, hvor vinen er dyrket.

Alle druer høstes i hånden af det samme team som vanligt. Ved ankomst til vineriet sorteres druerne endnu engang for kun at få sunde druer med i kælderen. Der er ingen koldgæring, og af den grund ligger mosten blot naturligt indtil gæringen selv starter efter et par dage. Vinen gæres på store gamle træfade, inden den overføres til helt nye fade hvert år efter godt 20 dage. Fadene produceres af Francois Frere, som er den lokale bødker i Saint-Romain. Her har DRC sit eget træ udvalgt, som ligger til tørring i 3-4 år inden der bygges fade på 228 liter. Vinen ligger på fadene i små to år inden aftapning.

wooden box with bottles of romanee-conti Original wooden box of Romanée-Conti

Magien til forskel på DRC og alle de andre

I Bourgogne taler man altid om, hvad det er, der gør forskellen. Hvad er det, der løfter den ene producent op over naboen. Hos Domaine de la Romanée-Conti er der mange aspekter, der spiller ind, men én ting er særlig relevant: udvælgelsen af de rette kloner af pinot noir til at fremstille vine med den optimale smagsprofil.

I 1945 fremstillede man den sidste vin fra upodede vinstokke fra Romanée-Conti vinmarken. Dette år høstede DRC kun 2,5 hl/ha, i modsætning til i dag, hvor man høster tættere på 20 hl/ha, hvilket stadig er langt under det tilladte på 35 hl/ha. Familien valgte nøje de bedste kloner fra marken og fremdyrkede efterfølgende disse. På den måde har DRC i dag deres egne kloner af de vinstokke, der voksede på Romanée-Conti op til 1945, inden de blev udskiftet. Det er i øvrigt de samme kloner, der går igen på alle DRCs vinmarker, og det er måske én af årsagerne til at vinene har deres helt eget liv, og ofte er i en liga for sig hvad angår kvalitet.

Grand cru vinmarker i Vosne-Romanée

Udover nøglepersonerne og de unikke kloner bag domænet, så er der selvfølgelig også den alt afgørende faktor, nemlig selve vinmarkerne. Domænet ligger i Vosne-Romanée, hvor også de seks vigtigste marker er beliggende. De to bedste grand cru marker ejer DRC som monopoler (La Tâche og Romanée-Conti), hvilket betyder at ingen andre producerer vin på disse marker.  

De øvrige vine er fordelt på forskellige vinmarker, men det mest imponerende er nok, hvor stor en andel DRC ejer på de øvrige marker. De fleste producenter ejer ofte kun små parceller på en given grand cru mark, men DRC er største ejer på de fire væsentligste marker.

Romanée-Conti

Uden sammenligning den mest kendte og mytiske vinmark af alle. 1,8 hektar ejet som ’monopole’ af DRC. Alle vinstokke blev genplantet i 1947, og der produceres årligt omkring 5.400 flasker i gennemsnit. 558.000 USD var den pris, der i 2018 blev betalt for den dyreste flaske vin nogensinde. Det var en Romanée-Conti 1945, kun én af 600 flasker produceret.

La Tâche

6,06 hektar ejet som monoploe af DRC. Vinstokkene er i gennemsnit næsten 60 år gamle. Der er en årlig produktion på godt 20.000 flasker. Marken regnes af vinkendere for den mest elegante, og kun et mulehår efter Romanée-Conti i kvalitet.

Richebourg

3,51 hektar med mere end 50 år gamle vinstokke i gennemsnit. 12.000 flasker producerer DRC om året i gennemsnit. Richebourg er endnu en af de nærmest mytiske grand cru marker I Bourgogne, og som DRC selv siger: ”We readily lend to Richebourg the silky character of its neighbor Romanée-Conti and the firmness of La Tâche”. Smukkere kan det ikke siges når man skal sætte ord på vinene fra Richebourg.  

Romanée Saint-Vivant

5,28 hektar med vinstokke i stor aldersvariation. En del er genplantet for nyligt, for at gøre op med gamle kloner, der ikke gav det ønskede udtryk. De yngre vinstokke aftappes og sælges som Vosne-Romanée 1er cru. I alt leverer marken omkring 18.000 flasker om året. Stilen er elegant og yderst indsmigrende, en vin som er værdsat over hele verden.

Grands Échezeaux

3,52 hektar med mere end 60 år gamle vinstokke. 13.800 flasker om året produceres herfra. Det er jokeren i Aubert de Villaines sortiment. En vin der er Grands før den er Échezeaux, betydende mere rustik og drømmende aristokratisk. Her er mere muskler, og en vin der vinder ved lang tids lagring, og dermed viser sit sande terroir.

Échezeaux

4,67 hektar med godt 40 år gamle vinstokke. DRC producerer årligt omkring 16.000 flasker Échezeaux, som er lillebror i sortimentet. Échezeaux er som oftest den mark, hvor vinstokkene blomstrer først og derfor startes der på Échezeaux før de øvrige marker i familien. Selve vinen kan bedst beskrives som en lettere version af sin Grands Échezeaux, men med en fantastisk finesse.

Corton

2,3 hektar som leases hos Domaine Prince Florent de Merode. Første høst var i 2009 og man producerer i omegnen af 6.500 flasker om året. Vinen har flot struktur, men samtidig den klassiske florale stil som DRC er kendt for. Vinene herfra bliver kun bedre og bedre år for år.

Montrachet

0,67 hektar med mere end 70 år gamle vinstokke og med en produktion i omegnen af 3.000 flasker i en normal årgang. Montrachet, selveste Montrachet! Historiens mest berømmede hvidvinsmark, og hvis vine sætter standarden for alle andre hvidvine

Corton-Charlemagne

2,9 hektar, som man leaser af Bonneau du Martray. Her dyrker man 5 parceller, alle efter biodynamiske principper, ganske som Martray gør med deres parceller. De fem perceller er fordelt pænt over den vestlige side af marken, og vil helt sikkert give endnu en yderst efterspurgt vin. Forventet produktion vil være omkring 10.000 flasker.

Domaine de la Romaneé-Conti går stabil fremtid i møde

Såvel børn som nevøer, står allerede klar i kulissen til at videreføre den perfektionisme, og den helt særlige aura, der nærmest omkranser den godt 80-årige Aubert de Villaine. Han har gennem årene opbygget en position, der gør ham til en af de mest magtfulde personligheder indenfor vinbranchen. Brandet er kendt vidt og bredt, og omtales altid med lige dele respekt og ærefrygt. Vinmarkerne, der i forvejen er de ypperste i verden, er i bedre form end nogensinde, og der er styr på processerne i kælderen – med andre ord; intet står i vejen for at DRC kan forsætte deres dominans de næste mange årtier.

De vine, der er produceret de sidste 20 – 30 år hos Domaine de la Romanée-Conti er måske de bedste vine de nogensinde har produceret. At have en kasse eller to af disse på lager vil være en lavrisiko investering på linje med statsobligationer, men med lagt større potentiale for afkast. Holdbarheden på disse vine er lang, og smagen nærmest eventyrlig. Selv de mindre berømte årgange leverer vine på et meget højt niveau, der med tid viser storheden af deres terroir for alverdens vinnydere – hvis man da overhovedet kan komme i nærheden af de både mytiske og enormt kostelige dråber.

romanee-conti-vineyard Eventyrlige Romanée-Conti i al sin pomt og pagt.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.