Artikler - RareWine Academy

Markante ændringer hos Domaine de la Romanée-Conti gør fremtiden interessant

Legendariske Aubert de Villaine er gået på pension, og det kan være afgørende for fremtiden. Læs med her, og få et indblik i de nye tiltag hos det verdensberømte powerdomæne.

Der blæser nye vinde på Domaine de la Romanée-Conti

Selv hos en så ikonisk producent som Domaine de la Romanée-Conti kan der ske markante forandringer, der ikke er til at overse. De seneste år er der sket ikke bare én, men hele to store forandringer hos verdens måske mest berømmede vinproducent.

Vinens verden er forunderlig, og en vins udtryk og kvalitet afspejles i ledelse, vinmark og kælder. Alt har betydning for det endelige resultat, og derfor er mesterlære et essentielt element hos Domaine de la Romanée-Conti.

Nu er en ny vinmager kommet til, og tilmed er legendariske Aubert de Villaine gået på pension efter mere end 50 år i spidsen for Domaine de la Romanée-Conti. Det er to massive forandringer, der potentielt kan have afgørende betydning for fremtiden hos DRC. Deres intentioner er endnu uvisse, men brudstykker af dem er sivet ud gennem The Wine Advocate, Vinous og Winehog, der ved et besøg hos DRC fik en snak med den nye kældermester, Alexandre Bernier. Disse brudstykker sammensættes i nærværende artikel, hvor du kan blive klogere på fremtiden for Domaine de la Romanée-Conti.

Ny kældermester efter 32 år hos Domaine de la Romanée-Conti

Efter 40 år hos Domanie de la Romanée-Conti valgte kældermester Bernard Noblet at træde tilbage i 2018. Hos domænet er der tradition for årelang mesterlære, og det var netop sådan, Bernard Noblet selv blev oplært i tidernes morgen. I 1978 fulgte Bernard nemlig i sin fars fodspor i kælderen, og da faren trådte til side i 1986, overtog Bernard mestertitlen. Og således opfostres kældermagikerne i bedste jedi-stil. Det er derfor overraskende, hvor stor forandring, der allerede spores i kælderen hos Domaine de la Romanée-Conti, nu hvor Bernard er gået på pension.

Bernard Noblet kan tilskrives nogle fantastiske årgange produceret i sin kældertid og fortjener den største respekt. Den nye kældermester, Alexandre Bernier har arbejdet i kælderen i otte år for at lære vinene at kende på den bedst tænkelige måde. Alexandre Bernier er udlært ønolog og har tidligere arbejdet på det biodynamiske Domaine Chanson i Beaune. Og selvom Domaine de la Romanée-Conti tilstræber kontinuitet, har Alexandre formentligt egne tanker og idéer, som nu begynder at vise sig i vinene.

Domaine de la Romanée-Conti

Nye fade i kælderen hos DRC

Kælderarbejdet er en kunstart, hvor selv små beslutninger får betydning for det endelig udtryk i vinene. Således har fadproducenten Francois Freres fade været dominerende i kælderen hos Domaine de la Romanée-Conti. Deres fade har en markant smagsprofil som følge af en relativ hård ristning.

Der er imidlertid kommet nye fade til kælderen, hvilket er helt normalt. De nye fade kommer fra fadproducenter med mere delikate aftryk på vinene – så frugten får en større vægt. De nye fadproducenter i kælderen inkluderer Seguin Moreau, La Grange, Damy og Taransaud, hvilke alle er producenter i den absolutte ”fadsuperliga”, hvis man kan tale om en sådan.

Der arbejdes stadig med 100 % nye fade til alle vine, men i en helt ny stil. Det er både fade, som er ristede ved en lavere temperatur og i det hele taget afgiver mindre fad-smag til vinene. Det ovenstående passer fint med en udtalelse fra Aubert de Villaine ved præsentationen af 2019-årgangen i London: ”the domaine’s objective is for the wood to be ‘totally invisible in flavour and aroma’.”

Aftapning på tidligere tidspunkt

Endvidere er aftapningen af vinene også rykket frem, og omstikningen (hvor vine flyttes fra et fad til et andet) i kælderen ændret. Vine, der lige er omstukket, er ude af balance og ikke optimale at smage på. Det har betydet, at nogle kritikere, der har besøgt DRC, ikke har kunnet smage alle vine. Den tidligere aftapning giver mere fokus på frugten i de endelige vine – uden at gå på kompromis med kvaliteten.

Mængden af sulfitter er sænket

Den sidste ændring røbet til offentligheden omhandler sulfitniveauet i både produktion og aftapning. I moderne tider vil de fleste producenter gerne sænke dette, og det gælder også hos Domaine de la Romanée-Conti. Efter sigende er de stoppet helt med at bruge sulfitter under produktionen og de har skåret mængden ved aftapning ned til et minimum.

Kan det smages i vinene?

Ved at sammenligne smagsnoter fra de kritikere, der har haft fornøjelsen af de seneste årgange, tyder det på, at de senere årgange har været præget af mere luftige vine med mere frisk frugt og større smagsintensitet end tidligere. Dette er en kombination af både ændringerne i kælderen samt nogle rigtig gode årgange i forhold til kvalitet.

De tildelte ratings, særligt årgang 2019 med 100 point fra Vinous til topvinen Romanée-Conti, er en anelse højere end de seneste år. Det kan se ud til, at sammenfald af nytænkning i kælder og mark samt et par gode vækstsæsoner har hjulpet vinene godt på vej.

Domaine de la Romanée-Conti

Aubert de Villaine på pension

Legendariske Aubert de Villaine har været manden, der om nogen har tegnet domænet udadtil gennem de seneste mange årtier. Han er og har altid været en perfekt ambassadør for domænet og deres vine. Han har været med siden 1965 hvorfor han for mange er indbegrebet af Domaine de la Romanée-Conti.

Ejerskabet af Domaine de la Romanée-Conti er delt mellem to store familier i Bourgogne – dels de Villaine, og så Leroy-familien. Den daglige drift skal foretages af én bestyrer fra hver familie. De Villaine har været repræsenteret af Aubert siden starten af 1970erne, men for nyligt stoppede det, og Aubert gik på pension. Den anden halvdel varetages i dag af Perrine Fenal – datter af selveste Madame Lalou Bize-Leroy.

Nu hvor Aubert de Villaine går på pension overlader han sin andel til sin nevø Bertrand de Villaine, som officielt tog over i december 2021. Bertrand har dog stået sin onkel bi i en længere periode, hvorfor mesterlæren ikke kun forefindes i kælderen. Denne stilling kan ikke ansøges – familien bestemmer egenrådigt.

Fremtidens Domaine de la Romanée-Conti

Et power-brand som Domaine de la Romané-Conti har selvfølgelig vidst, at der ville komme en dag, hvor både Aubert de Villaine og Bernard Noblet måtte overlade faklen til en ny, spirende generation. Den dag er nu kommet, og det forventes selvfølgelig, at den årelange mesterlære har båret frugt.

Derfor skal man heller ikke forvente den helt store revolution andet end yderligere optimering. Domaine de la Romanée-Conti fortsætter på den sti mod perfektion, de har brugt årevis på at gøre mere end gangbar. Grundig oplæring og rekruttering fra egne rækker betyder med alt sandsynlighed, at fremtiden nu er i sikre hænder for verdens måske mest ikoniske vin.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.