Artikler - RareWine Academy

Gevrey-Chambertin: Hjemstedet for verdensberømmelse, kompleksitet og smukke vine med rygrad

Fem appellationer dominerer i Bourgogne. I denne artikel udfoldes Gevrey-Chambertin, hvorfra nogle af verdens bedste vine skabes.

”Jeg har glemt stedets navn, jeg har glemt pigens navn, men vinen var en Chambertin!

- Hilaire Belloc

De fem store i Bourgogne

Bourgogne er hjemstedet for nogle af verdens allerbedste vinproducenter. Bourgogne er mageløs. Og Bourgogne er kompleks. For at få et bedre overblik over Bourgogne og de allerbedste rødvine herfra, er det nødvendigt at zoome ind. Hele Bourgogne-området måler 230 kilometer fra Chablis i nord til Macon i syd. Indstilles fokus på Cote d’Or – den gyldne skråning – er størrelsen reduceret til 65 kilometer.

På den gyldne skråning optager den nordlige del Cote de Nuits 25 kilometer af de 230 kilometer, og disse kan yderligere reduceres til en strækning på blot 10 kilometer, hvor de bedste appellationer ligger. Deres placering er perfekt, om end arealet er ekstremt minimalt. Vine herfra kommer derfor i meget høj kvalitet og yderst begrænsede mængder.

I denne artikelserie fokuseres der på de fem største appellationer; Gevrey-Chambertin, Morey-Saint-Denis, Chambolle-Musigny, Vougeot og Vosne-Romanée. Jordbund og eksponering belyses, og de vigtigste marker med grand- og premier cru-klassifikation gennemgås.

Gevrey-Chambertin

Gevrey-Chambertin er den første af de berømte appellationer, du kommer til, når du kommer nordfra. Fra Dijon er du kørt cirka 10 kilometer gennem de første nordlige vinmarker i Fixin og Marsannay, inden du kommer til appellationsgrænsen. Gevrey-Chambertin er på mange måder den største appellation. Den måler i omegnen 500 hektar, hvoraf mere end 80 er klassificeret som grand cru. I alt har kommunen 9 grand cru-marker og hele 26 premier cru-marker.

Smagsmæssigt bliver Gevrey-Chambertin ofte nævnt som Kongen af Bourgogne. Når vinene sammenlignes med de andre store kommuner for rødvin, har vinene fra Gevrey-Chambertin generelt et højere niveau af tannin og syre, der giver mere rygrad i vinen. I de senere år har nogle producenter dog ændret på vinifikationsteknikker, så vinene er blevet lettere og mere luftige i deres udtryk.

Naturligvis har alle vinmarker ikke præcis samme jordbund og leverer ikke samme druer til vinkælderen. Det gør, at vinbønderne udtrykker hvert terroir forskelligt. Derfor spænder vinene herfra også fra det mest intense til de flotteste luftige vine.

Chambertin

Jordbund og eksponering i Gevrey-Chambertin

Gevrey-Chambertin ligger perfekt på den gyldne skråning og placeringen af de ni grand cru-marker er rent skolebogsmateriale, når eksponering skal forklares. Striben med disse marker ligger der, hvor jorden har opsamlet de rigtige mineraler, og hældningen mod solen er optimal – netop her eksisterer den rigtige sammensætning af sten, grus og sand.

Hele appellationen er domineret af dalen, der kommer fra den vestlige side af skråningen og skærer sig igennem til Gevrey-Chambertin. Her har der løbet en flod, som i dag mere er en dal. I denne dal er der afsat sediment gennem tiderne på begge sider. På den nordlige side er der en stribe marker med status som premier cru, der går under navnet Cote de Jacques. Disse er på absolut højeste niveau indenfor deres klassifikation.

Resten af appellationen er dækket af marker med Village-appellation på begge sider af hovedvejen. Normalt vil der ikke være så mange marker på den anden side af hovedvejen, men her rækker aflejringerne af sten fra dalen længere end mange andre steder langs den gyldne skråning. Generelt kan man dog sige, at vinene fra marker på den anden side af vejen ofte er lettere og med mindre lagringspotentiale. En stor mark som La Justice leverer vine, der smager godt fra et tidligt tidspunkt. De bedste village-marker som eksempelvis Les Evocelles er på niveauet lige under premier cru.

”Intet får fremtiden til at se mere lys ud, end hvis man anskuer den gennem et glas Chambertin

- Alexandre Dumas

Grand cru i Gevrey-Chambertin

Der er ni marker klassificeret på grand cru-niveau i Gevrey-Chambertin, som er det højeste niveau i Bourgogne. De ligger alle på stribe lige syd for byen på den perfekte skråning. Det stiger fra 260 – 300 højdemeter, hvor de ligger, hvilket er med til at sikre en fornuftig dræning af markerne samt et godt løft, der giver bedre eksponering mod solen. De to bedste marker er Chambertin og Chambertin Clos de Beze. Historisk set var disse to marker ikke adskilt, så da appellationen blev lavet i 1935, blev det tilladt at aftappe vine fra Clos de Beze som Chambertin, hvis producenten ønskede dette. Dette er i teorien stadig tilladt, men ikke mange gør det. Dernæst ligger de øvrige marker, som alle må bruge Chambertin som efternavn. I alt er mere end 80 hektar klassificeret som grand cru.

Chambertin grand cru

Her er vi på den absolut øverste hylde i Bourgogne. Chambertin marken leverer ikke bare druer til rødvin, den leverer det stof, drømme er lavet af. Når de bedste marker i Bourgogne omtales, sættes Chambertin på toppen sammen med Romanée-Conti og Musigny. Disse tre er et niveau over de andre grand cru-marker.

Chambertin grand cru er den mest berømte og absolut også den bedste eksponent for stilen i Gevrey-Chambertin. Her skabes flotte strukturerede vine med et langt potentiale. I alt er 12,9 hektar klassificeret som Chambertin, og marken ligger med vinmarkerne plantet fra skoven ned mod vejen med en svag hældning fra 280 – 240 meter i højden.

Armand Rousseau er største markbesidder med 2,56 hektar, efterfulgt af Domaine Trapet med 1,9 hektar.

Den bedste producent på marken må være legendariske Domaine Leroy med sine 0,5 hektar og en beliggenhed lige i midten. Rousseau er også på absolut højeste niveau med sin Chambertin, der er sammensat af parceller flere forskellige steder på marken.

Chambertin – Clos de Beze

Chambertin - Clos de Beze ligger i umiddelbar forlængelse af Chambertin. De 15,4 hektar vinmark har større variationer i jordbunden end selve Chambertin. Den lidt højere andel af mørk mergel i den nordlige ende gør vinen lidt tungere.

Den største markbesidder er Pierre Damoy med 5,36 hektar. Han fremstiller en kraftfuld lagringsværdig Chambertin – Clos de Beze i en stil, der kræver tid for at åbne for hele spekteret af frugt. Dernæst kommer Drouhin-Laroze med en flot vin fra sine 1,54 hektar.

Bruno Clair og Prieure-Roch fremstiller to af de mest eftertragtede eksemplarer fra Clos de Beze fra deres hver cirka én hektar land.

Chapelle-Chambertin

Chapelle-Chambertin ligger lige under Clos de Beze lidt længere nede af skråningen, hvilket giver en mindre hældning på selve marken. Denne mark har et meget tyndt toplag af jord, hvilket gør, at den kan have det svært i tørre årgange, om end det bliver vendt til en fordel i våde år. I alt er marken 5,49 hektar, som er delt op i en nordlig og sydlig del. Den sydlige del Les Gémeaux blev først en del af marken i 1936.

Pierre Damoy er også største markbesidder her med 2,22 hektar fordelt i begge dele af marken.

Det er Cecile Tremblay og Domaine Ponsot, der laver de stærkeste vine herfra.

Charmes-Chambertin og Mazoyeres-Chambertin

Disse to marker kan begge komme på markedet med Charmes-Chambertin på etiketten, hvilket er langt mere mundret end Mazoyeres, hvorfor mange producenter vælger mundrette Charmes. Denne løsning vælger de fleste producenter, da Mazoyeres er mindre berømt end den større Charmes-Chambertin. Kun få producenter vælger at tappe med Mazoyeres på etiketten, medmindre de ejer parceller i begge og ønsker at tappe dem separat. Det sidste ses eksempelvis hos Dugat-Py og Perrot-Minot. Samlet set er marken næsten 30 hektar med en overvægt til Mazoyeres-Chambertin.

Den del, der hedder Charmes-Chambertin, ligger direkte under Chambertin og starter helt oppe i samme højde og på samme jordbund som selve Chambertin. Kvaliteten af vinene fra Charmes-Chambertin regnes for at være en anelse mindre end på Chambertin.

Mazoyeres-delen strækker sig langt ned til selve hovedvejen – langt længere ned af skråningen end normalt med grand cru. Jordbunden er dog praktisk talt det samme på hele marken, men den fladere del af marken tættest på hovedvejen leverer vine af lavere kvalitet.

Den største samlede markbesidder er Domaine Camus, der med 6,9 hektar har potentiale til at fremstille endnu bedre vine, end de er kendt for i dag.

Topproducenterne her er Armand Rousseau, Dugat-Py og Roumier.

Chambertin-Clos de Beze

Griotte-Chambertin

Griotte-Chambertin er den mindste af grand cru-markerne i Gevrey-Chambertin. Med kun 2,73 hektar kommer der ikke meget mere end 1000 kasser vin fra de seks markejere til sammen. Det er meget elegante vine med stor floral aroma.

Den største markbesidder er Laurent Ponsot med 0,89 hektar, og han regnes også som en af de bedste eksponenter herfra.

Latricieres-Chambertin

Latricieres-Chambertin ligger som den sidste perle i rækken mod syd og i direkte forlængelse af Chambertin. Her er mindre hældning på marken, og jordbunden er en anelse lettere. Det er en mark, der med sine 7,35 hektar har en anseelig størrelse og leverer en meget fin og elegant stil. Flere producenter taler om, at denne ofte er den første af deres grand cru’er, de tapper fra Gevrey.

Med 1,51 hektar er Hubert Camus største markejer. Det mest prominente navn må siges at være Domaine Leroy med sine 0,57 hektar efterfulgt af Ponsot og Trapet.

Mazis-Chambertin

Mazis-Chambertin er beliggende længst mod nord og den første mark ved udkørslen fra byen på den lille landevej. Med 9,10 hektar er der forskel i kvaliteten på denne mark.

Den største markbesidder er her Hospice de Beaune med 1,75 hektar, som er en af deres mest berømte rødvine. Vinene fra Hospice de Beaune sælges hvert år på den berømte auktion i Beaune, der er ledende for prisstrukturen i området. Domaine Faiveley ejer 1,56 hektar og står også som en god eksponent her på marken.

Mest berømt er igen Madame Lalou Bize-Leroy. Leroy ejer nemlig en parcel på kun 0,26 hektar, og hun producerer under navnet Domaine d’Auvenay i stedet for Domaine Leroy. D’Auvenay er gården hvor hun bor.  

Ruchottes-Chambertin

Ruchottes-Chambertin er den sidste og næstmindste grand cru i Gevrey-Chambertin. De 3,3 hektar ligger oppe af skråningen fra Mazis, men er alligevel opdelt markant. Armand Rousseau ejer 1,06 hektar på den øverste del af marken, som hedder Clos des Ruchottes, og er en fremragende eksponent for appellationen. Han er at regne for bedste producent sammen med Roumier, der fremstiller en vin fra sine 0,54 hektar.

Bachelet Charmes Chambertin

Premier Cru i Gevrey-Chambertin

Der er to grupperinger af premier cru-marker i Gevrey-Chambertin. Med den stigende interesse for de bedste vine fra Bourgogne kommer der mere og mere fokus på næste niveau; premier cru. Disse vine har i en årrække været tilgængelige til fornuftige priser – i fremtiden forventes stigende priser på disse.

Den største gruppe af premier cru-marker ligger i den nordlige ende af kommunen lige ved udgangen af dalen fra vest. Her er en skråning bedre kendt som Cote de Jacques med flere berømte marker. På et tidspunkt var der producenter, der prøvede at få disse klassificeret som deres egen appellation, men det lykkedes ikke. Der er andre, der mener, at niveauet på de bedste marker her – især Clos Saint Jacques – er så højt, at man kunne tale om grand cru. Mest sandsynligt er det, at de forbliver premier cru under den nuværende appellation.

Den anden gruppe af premier cru-marker ligger omkring de ni grand cru-marker, hvilket er ganske normalt. Der, hvor jorden har den bedste sammensætning og eksponering, er der grand cru – lige ved siden af vil der ofte være premier cru.

Clos Saint-Jacques

Clos Saint Jacques regnes for at være den bedste premier cru i kommunen. Ofte omtales denne sammen med Les Amouresses og Cros Parantoux som de bedste premier cru-marker i Bourgogne. Selve marken måler i alt 6,7 hektar, og der er i dag fem ejere, der alle fremstiller forrygende vin herfra. Hos Armand Rousseau rangerer de denne mark på niveau med deres grand cru-vine i både anseelse og pris. Rousseau sidder på det største stykke land med 2,22 hektar.

Les Cazetiers

Les Cazetiers er nabomark til Clos Saint Jacques og de bedste dele af dennes 9,12 hektar er tæt på samme høje niveau. Domaine Faiveley ejer størstedelen af marken med 4,06 hektar, hvorfra de fremstiller en virkelig flot struktureret vin. Der er flere gode eksemplarer med stabil høj kvalitet fra både Bruno Clair, Rousseau og Philippe Leclerc.

Aux Combottes

Man ligger som man har redt, er der et gammelt ordsprog, der siger. Tages det i betragtning, bør Combottes være grand cru. Den ligger på samme skråning og midt imellem Latricieres Chambertin og Clos de la Roche i nabokommunen. Den absolut mest anmelderroste producent på Aux Combottes er Domaine Dujac og med sine 1,16 hektar, ejer de størstedelen af marken.

Resten af Gevrey-Chambertin

Der er stadig mere end 350 hektar med vinmarker, der alle har ret til Gevrey-Chambertin på etiketten. Mange af disse tappes med deres lieu-dit (parcelnavn) nævnt, og disse spiller også en stor rolle. Når kortet over Gevrey-Chambertin studeres kan det ses, at mange af disse parceller støder op til både gode premier cru og sågar grand cru-marker, hvilket giver mulighed for at få en fornemmelse af, hvad de bedste steder kan levere. Disse vine vil ofte være mere tilgængelige i pris og mængde.

Samlet set

Selv de mest velbevandrede kan fare vild i Bourgognes labyrint af appellationer, marker, klassifikationer, parceller og producenter. Og selvom ovenstående sætter Gevrey-Chambertin under luppen, er området stadig komplekst.

Samlet set er Gevrey-Chambertin en stor og kompleks kommune, men et sted, der leverer nogle af de flotteste vine fra Bourgogne. Det er vine med god struktur, men også en fantastisk rød frugt, der gør dem meget charmerende. Det er derfor slet ikke underligt, at de bedste vine herfra er blandt de mest eftertragtede verden over.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.