Artikler - RareWine Academy

Chambolle-Musigny byder på mytisk grand cru og tårnhøjt premier cru-niveau.

Bourgogne er vinfinessens højborg, og det bidrager kvaliteten i Chambolle-Musigny i høj grad til. Her kan du lære mere om netop denne elegante appellation.

De fem store i Bourgogne

Bourgogne er hjemstedet for nogle af verdens allerbedste vinproducenter. Bourgogne er mageløs. Og Bourgogne er kompleks. For at få et bedre overblik over Bourgogne og de allerbedste vine herfra, er det nødvendigt at zoome ind. Hele Bourgogne-området måler 230 kilometer fra Chablis i nord til Macon i syd. Indstiller man fokus på Côte d’Or – den gyldne skråning – er størrelsen reduceret til blot 65 kilometer. 

På den gyldne skråning optager den nordlige del Côte de Nuits 25 kilometer af de 230 kilometer, og disse kan yderligere reduceres til en strækning på blot 10 kilometer, hvor de bedste appellationer ligger. Deres placering er perfekt, om end området er ekstremt minimalt. Vine herfra kommer derfor i meget høj kvalitet og yderst begrænsede mængder. 

I denne artikelserie fokuseres der på de fem største appellationer; Gevrey-Chambertin, Morey-Saint-Denis, Chambolle-Musigny, Vougeot og Vosne-Romanée. Jordbund og eksponering belyses, og de vigtigste marker med grand- og premier cru-klassifikation gennemgås.

Chambolle-Musigny

Chambolle-Musigny har altid været at betragte som den kommune, der producerer de mest balancerede vine. Chambolle-Musigny er en anelse større end Morey-Saint-Denis, og her er der ”kun” to grand cru-marker. Den ene er dog mytiske Musigny grand cru, der er at regne blandt én af de fem bedste i hele Bourgogne sammen med Chambertin, Clos de Beze, Romanée-Conti og La Tache. På strækningen fra Musigny til Bonnes-Mares i den anden ende af Chambolle-Musigny findes en lang række fremragende marker med premier cru-klassifikation. Nedenfor dette bånd findes igen vinmarker med village-appellation, som leverer vine i kommunens særegne stil, og som byder på et væld af overdådige oplevelser.

Vinene fra Chambolle-Musigny er hverken de mest mørke eller mest fyldige i Bourgogne. Det er vine, der er lyse og elegante af udtryk og med en stor bagvedliggende intensitet, der giver balance. Vinene står for mange som det ypperste fra Bourgogne – alene på baggrund af deres luftighed og finesse.

Chambolle-Musigny er også en kommune, hvor de relativt få producenter har et stærkt sammenhold. Der er god stemning i landsbyen, og alle er enige om, at også naboen laver god vin. Dog er der et par stjerner, der stråler lidt mere klart end de fleste: Roumier, Mugnier og Vogüe.

Vogüe

Jordbund og eksponering i Chambolle-Musigny

Chambolle-Musigny ligger som den midterste af de fem store kommuner til rødvin i Bourgogne. Vinmarkerne ligger her med de bedste marker lige der, hvor den gyldne skråning flader ud.

Skråningen er flere steder gennemskåret af mindre dalsænkninger, som resultat af gamle vandløb. Disse åbninger er med til at opdele kommunen Chambolle-Musigny i to dele – nord og syd. Selve landsbyen ligger i midten, og man kan nemt adskille de to stilarter i kommunen på hver sin side. Nord for byen ligger Bonnes-Mares grand cru med omliggende premier cru-marker. Dette er på grænsen til Morey-Saint-Denis, og stilen går også lidt i den retning med fokus på frugten i vinene. Syd for byen går vejen mod Vougeot, og lige inden selve Vougeot-kommunen ligger så den berømmede Musigny grand cru, der er kendt for intensitet og kompleksitet. Det er som nævnt én af de absolut bedste vinmarker i området – hvis ikke i hele verden.

Samlet set har kommunen 26 hektar med grand cru-marker samt 61 hektar med premier cru. De resterende næsten 90 hektar er klassificeret som Village Chambolle-Musigny.

Grand Cru i Chambolle-Musigny

Der er kun to grand cru-marker i Chambolle-Musigny, men hvilke to; Bonnes-Mares mod nord og Musigny i den sydlige del af kommunen. Begge med forskellige udtryk som viser hver sin side af karakteren i Chambolle-Musigny.

Bonnes-Mares

Marken Bonnes-Mares ligger op mod, og lidt inde i, Morey-Saint-Denis kommunen. Cirka 1,5 hektar er i Morey-Saint-Denis og cirka 13,5 hektar i Chambolle-Musigny. Naboen mod nord er stenvæggen ind mod en anden grand cru mark, nemlig Clos de Tart og stilen herfra kan også findes i vinene fra Bonnes-Mares. Marken ligger på en skråning med en god hældning, der sikrer den rette dræning. Marken stiger fra 265 – 300 meter, og der er mere end 20 ejere på marken, der alle laver eftertragtede vine. Forskellen i stil dikteres af en diagonal linje fra bunden i sydenden af marken til toppen mod Morey. Øverst er jorden tungere og giver mere komplekse vine – nedenfor stregen er jorden lettere og lysere. En del producenter har parceller flere steder på marken og blander disse for at opnå den rette balance i vinene.

Den største markbesidder på Bonnes-Mares er Comte Georges de Vogüe med 2,67 hektar, men der er flere gode producenter foruden Vogue, som bør nævnes. Roumier med sine 1,89 hektar leverer et sandt referencepunkt fra Bonnes-Mares. Mugnier har kun 0,36 hektar på marken, hvilket ikke giver mange fade, men til gengæld tårnhøj kvalitet. Domaine d’Auvenay, der drives af legendariske Madame Leroy har en meget lille parcel i den lyse jord og frigiver en af de dyreste og mest elegante vine herfra.

Mytiske Musigny...

Navnet Musigny giver uomtvisteligt alle vinelskere kuldegysninger. Musigny er mytisk. Musigny er mageløs. Fra selveste Musigny kommer noget af den bedste vin i Bourgogne. Musigny er det ultimative symbol på elegance. Sammen med Chambertin og et par monopolmarker i Vosne-Romanée bliver det ikke meget bedre end den vin, der kan udtrykkes på Musigny.

Marken er opdelt i tre dele: Længst mod nord er Les Musigny eller Grand Musigny, lige syd for ligger Petit Musigny, og til sidst er der Combe d’Orveaux. Ydermere er der to små plots på den modsatte side af vejen, som også er en del af Musigny.

Comte George de Vogüe er næsten enehersker med 7,12 hektar ud af de samlede 10,85 hektar. Der er ingen tvivl om, at Vogüe fremstiller en superflot Musigny, men storheden i marken understreges også i høj grad af de andre vine, der fremstilles her.

Dronningen af Bourgogne Madame Lalou Bize-Leroy er med sin Musigny på nuværende tidspunkt den dyreste vin på markedet ved frigivelse. Faktisk valgte Henri Leroy at døbe sin datter Lalou i deres egne musigny-dråber. Lalou Bize-Leroy og Musigny var tidligt det perfekte makkerpar.

Derudover producerer Roumier med sit ene fad også et virkelig eftertragtet udtryk af Musigny. Andre versioner fra Mugnier, Prieur eller Vougeraie bør dog heller ikke undervurderes – de er alle med til at understrege det tårnhøje niveau på denne legendariske vinmark. Vine fra Musigny er på alles ønskeliste, men priser og mængder betyder, at kun få får den eksklusive mulighed.

Leroy Musigny

Premier cru i Chambolle-Musigny

For de marker, der er klassificeret som premier cru i Chambolle-Musigny, gælder noget af det samme som i Morey-Saint-Denis. Der er mange små marker, hvis druer ofte blandes for at give nok vin til, at det bliver relevant i et kommercielt foretagende. De vil så blot hedde Chambolle-Musigny premier cru på etiketten uden angivelse af marken. Der er dog lokale producenter, som værdsætter hver eneste lille parcel og tapper den med marknavn på.

Derudover er der især én mark, der er på et niveau lige under grand cru, samt flere andre rigtig gode marker i fornuftig størrelse. Disse gennemgås herunder.  

Les Amoureuses

Les Amoureuses betyder “de elskende”. Dens areal er 5,4 hektar og kun én af de +10 ejere har mere end én hektar. Resultatet af disse små andele er mytiske vine fremstillet i forsvindende små mængder. Stilen i vinene er elegante fra start, men først efter +20 år lukker de op for alle aspekter og viser deres storhed.

Les Amoureuses regnes for en af de tre bedste premier cru-marker i Bourgogne og kan sidestilles med Cros Parantoux i Vosne-Romanée og Clos Saint-Jacques i Gevrey-Chambertin. Disse tre leverer vine på niveauet lige under grand cru med en stor stabilitet i flere årgange. Visse producenter vælger også at prissætte deres Les Amoureuses på samme niveau som deres grand cru vine.

Vinmarken ligger lige under Musigny. Groffier ejer med 1,07 hektar den største del af marken, men de mest eftertragtede versioner kommer fra Roumier, Mugnier og Vogüe.

Les Charmes

Med næsten 10 hektar er Les Charmes en af de større premier cru-marker i Chambolle-Musigny, og der laves flere gode vine herfra, som også kommer i mængder, der gør marken synlig i markedet. Denne mark ligger næsten på samme del af skråningen som Amouresses blot lidt længere mod nord. Generelt er vinene af høj kvalitet med typisk Chambolle-Musigny-charme.

Den største markejer er Amiot-Servelle med 1,27 hektar. Den mest efterspurgte vin er dog den lille mængde, der kommer fra berømmede Domaine Leroys 0,23 hektar.

Les Fuées

Les Fuées er en interessant mark i forlængelse af Bonnes-Mares på vejen fra Morey-Saint-Denis til landsbyen Chambolle. Når en mark med premier cru-klassifikation ligger lige op ad en grand cru-mark, er der mulighed for at købe guld til sølvpris. Og det er tilfældes med Les Fuées.

Her er et lidt dybere jordlag, og vine herfra minder om Bonnes-Mares – blot uden helt samme kompleksitet. Samlet måler marken 4,38 hektar, og ingen ejer mere end én hektar. Mugnier ejer mest jord på Les Fuées med 0,71 hektar og laver absolut en af de mest eftertragtede vine fra marken. Faiveley har en højt værdsat parcel på kun 0,19 hektar.

Fremtiden for Chambolle-Musigny

Der er som nævnt mere end 90 hektar med village-appellation i Chambolle-Musigny. De bidrager i høj grad til at skabe det flotte image for hele Chambolle-Musigny, eftersom de fleste af disse marker stadig har en rigtig god beliggenhed og et højt bundniveau.

Konkurrencen er stor i vinfinessens franske højborg, og det betyder selvsagt også, at Chambolle-Musigny giver de andre kommuner kamp til stregen til glæde for alle verdens vinelskere. Musigny troner som et grand cru-fyrtårn, og Bonnes-Mares danner grobund for berømmelse.

Klassifikationer er ingen hæmsko i Chambolle-Musigny, hvilket det høje premier cru- og village-niveau vidner om. De luftige vine fra Chambolle-Musigny er eftertragtet verden over, og der er intet, der tyder på, at interessen fremadrettet vil blive mindre – tværtimod.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.