Artikler - RareWine Academy

Vosne-Romanée, hjertet af Bourgogne, byder på eksklusivitet, styrke og tårnhøj kvalitet

Konkurrencen er bombastisk i Bourgogne, og Vosne-Romanée betegnes som den allerbedste appellation netop her. Det er der flere årsager til. Læs meget mere her.

De fem store i Bourgogne

Bourgogne er hjemstedet for nogle af verdens allerbedste vinproducenter. Bourgogne er mageløs. Og Bourgogne er kompleks. For at få et bedre overblik over Bourgogne og de allerbedste rødvine herfra, er det nødvendigt at zoome ind. Hele Bourgogne-området måler 230 kilometer fra Chablis i nord til Macon i syd. Indstilles fokus på Cote d’Or – den gyldne skråning – er størrelsen reduceret til 65 kilometer.

På den gyldne skråning optager den nordlige del Cote de Nuits 25 kilometer af de 230 kilometer, og disse kan yderligere reduceres til en strækning på blot 10 kilometer, hvor de bedste appellationer ligger. Deres placering er perfekt, om end arealet er ekstremt minimalt. Vine herfra kommer derfor i meget høj kvalitet og yderst begrænsede mængder.

I denne artikelserie fokuseres der på de fem største appellationer; Gevrey-Chambertin, Morey-Saint-Denis, Chambolle-Musigny, Vougeot og Vosne-Romanée. Jordbund og eksponering belyses, og de vigtigste marker med grand- og premier cru-klassifikation gennemgås.

Vosne-Romanée – Bourgognes bedste

Konkurrencen er massiv i kommunerne for rød Bourgogne, og det kræver perfektion at befinde sig øverst på vinpodiet her. Af alle de bedste kommuner vil denne artikel understrege storheden i netop Vosne-Romanée, og hvorfor den rangerer niveauet over de andre gode Bourgogne-kommuner. Appellation dækker over to kommuner, som her omtales i samme artikel: Vosne-Romanée og nabokommunen Flagey-Echezeaux, der begge er en del af appellationen Vosne-Romanée.

Vosne-Romanée er som appellation det bedste i Bourgogne. Romanée-Conti står i spidsen som den bedste grand cru-mark, og også premier cru-markerne holder et fantastisk flot niveau. Den legendariske Cros Parantoux, som blev gjort berømt af Henri Jayer ligger sågar også i Vosne-Romanée. Ja, selv på de små 100 hektar med Village-marker produceres der interessante vine.

Vosne-Romanée byder på fantastiske producenter, hvoraf Domaine de la Romanée-Conti troner øverst, stærkt efterfulgt af blandt andre Liger-Belair, Leroy, Rouget og Cathiard. Nye producenter som unge Charles Lachaux træder også ind på scenen og holder niveauet med en ganske sparsom vinproduktion rodfæstet i nye og gamle tanker, i både vinmark og kælder – stærkt inspireret af Madame Lalou Bize-Leroy.

Kvaliteten er tårnhøj i Vosne-Romanée, og der er ikke noget, der indikerer, at fremtiden ser anderledes ud.

Liger-Belair La-Romanée Liger-Belair La-Romanée

Jordbund og eksponering i Vosne-Romanée

Appellationen er centreret om to grand cru-grupperinger. Echezeaux ligger i Flagey-Echezeaux-kommunen grænsende til Vougeot. Lige nord for selve Vosne-Romanée by ligger grupperingen omkring Romanée-Conti. Den sidste del strækker sig ned mod Nuits-Saint-Georges-kommunen og perlerækker af premier cru-marker. Omkring begge centreringer af grand cru-marker ligger flere premier cru-marker, og længst nede mod hovedvejen findes en større andel af marker med village-appellation. De sidste marker ligger nedenfor Nuits-Saint-Georges, men bibeholder charmen fra Vosne-Romanée i deres vine.

Bourgogne-elskeren vil omtale Vosne-Romanée som den mest eksklusive kommune. Det på trods af, at der er færre grand cru-marker end i Gevrey-Chambertin og færre hektar end i Corton.

Det er alene oplevelsen af vinene, når de går fra flaske til glas, der styrker den mytiske opfattelse af Vosne-Romanée. Disse vine kan opnå en balance med både intensitet og lethed, dybde og luftighed, saftighed og tyngde – alt sammen uden at gå på kompromis med kvaliteten.

Grand Cru i Vosne-Romanée

I alt er der seks grand cru-marker i Vosne-Romanée og to i Flagey-Echezeaux. Fire af disse har status af ’monopole’, hvilket betyder, at en producent ejer hele marken. Dette er sjældent med vinmarker på dette høje niveau. I dette tilfælde er de to fornemste ejet af Domaine de la Romanée-Conti og to andre ejet af andre enkeltsående ejere. Ydermere er der Echezeaux og Grands Echezeaux, hvilke er to marker, der tilsammen dækker størstedelen af grand cru-arealet. Samlet set er der mere end 70 hektar med grand cru-klassifikation i Vosne-Romanée, hvoraf Echezeaux står for næsten halvdelen.

Echézeaux

Echézeaux grand cru ligger i kommunen Flagey-Echézeaux og dækker næsten 40 hektar. Med den størrelse er der naturlig variation i både stil og kvalitet af de vine, der kommer herfra, og den største variation består i, om druerne er dyrket oppe eller nede af skråningen. I alt er vinmarken delt op i 11 lieu-dits med hver sin karakteristika, der definerer stilen hos den enkelte producent. Det skal nævnes, at producentens evner og ambitioner for sin vin, rangerer højere end den specifikke beliggenhed – hvilket ikke er unormalt i Bourgogne.

Den nordligste del af Echézeaux-marken hedder En Orveaux og støder helt op til den del af Musigny, som hedder Combe d’Orveaux. En Orveaux regnes for en af de absolut bedre parceller sammen med Echézeaux du Dessus, der befinder sig lige over Grands Echézeaux, sammen med Les Poulailleres, hvor også legendariske Domaine de la Romanée-Conti har deres andel af marken.

Echezeaux er med sine 40 hektar opdelt i næsten 50 forskellige ejerskaber. Flere producenter ejer parceller forskellige steder på marken, hvorfra de blander til én vin. Domaine de la Romanée-Conti er største markbesidder på Echézeaux med 4,67 hektar, og de er også anerkendt for at producere den bedste vin fra marken.

Der er selvfølgelig mange flere exceptionelt gode producenter på Echézeaux, og særligt Emmanuel Rouget - med sin andel fra sin onkel Henri Jayer - høster stor international anerkendelse.

Grands Echézeaux

Grands Echézeaux er ikke fysisk større end Echézeaux, og det kan heller ikke definitivt siges, at vinene er større. Der er dog visse producenter – heriblandt Aubert de Villaine fra Domaine de la Romanée-Conti – der mener, at deres Grands Echézeaux har mere dybde i smagen. Vinmarken ligger mellem Echézeaux og den bedste del af Clos de Vougeot nedenfor.

I alt måler Grands Echézeaux 9,14 hektar, hvoraf Domaine de la Romanée-Conti ejer 3,53 hektar af den midterste del. De står også for den flotteste vin fra marken, om end også andre producenter formår at udnytte den gave, Grands Ecéhzeaux giver: Eksempelvis fremstiller også Mongeard-Mugneret en smuk klassisk balanceret vin fra deres 1,44 hektar.

La Romanée-Conti – indbegrebet af Bourgogne og ultimativ luksus

Romanée-Conti er essensen af ultimativ luksus, mystik og indbegrebet af Bourgogne. Det er marken, alle vinelskere drømmer om. Det er marken, der leverer næsten 5.000 flasker om året, hvilket ingenlunde kan slukke den uslukkelige La-Romanée-Conti-tørst. Få vil føle en fysisk flaske, og endnu færre vil få den unikke mulighed for at smage den.

Domaine de la Romanée-Conti ejer hele marken, på 1,81 hektar, som et ’monopole’, ganske som de også gør med La Tache grand cru. En flaske fra Romanée-Conti koster i en ny årgang på den anden side af 30.000 Euro, og gennem de seneste par årtier har Romanée-Conti rangeret som de dyreste rødvine i verden.

I 1723 blev der hejst et højt kors på marken for at ære den daværende ejer. I dag markerer korset markens placering, men der er også blevet et verdenskendt symbol på markens stjernestatus.

Romanée-Contis plads i historiebøgerne har været skrevet siden de første omtaler i 1580erne. I alle tilfælde har Romanée-Conti været omtalt som den førende vinmark. Ikke kun i Vosne-Romanée, men i hele Bourgogne.

På Romanée-Conti formåede de at beholde originale vinstokke helt frem til 1945, inden de måtte genplante med amerikanske rødder ligesom resten af Europa.

Den sidste årgang 1945 leverede kun druer nok til to fade, hvilket svarer til cirka 600 flasker. I 2018 blev to årgang 1945-flasker solgt fra en anerkendt kælder i Beaune, hvor de havde ligget siden, de blev købt. Salgsprisen blev $ 558.000 pr. flaske, hvilket er den dyreste flaske vin, der nogensinde er blevet solgt.

Domænet er en kvalitetsmarkør i sig selv. Det åbne spørgsmål bliver, hvor højt loftet er for en flaske vin? I dette tilfælde var der flere faktorer, der var med til at trække prisen op. En perfekt proveniens, som er altafgørende for at opnå højeste pris. Flasken er købt som ung på domænet og kun transporteret få kilometer til en perfekt kælder i Beaune. At vinen så samtidig var fra så mytisk en årgang sendte prisloftet på himmelflugt.

La Romanée-Conti

Romanée-Saint-Vivant

Romanée-Saint-Vivant er en mark med flere ejere, som ligger nedenfor Romanée-Conti og Richebourg på grænsen til landsbyen Vosne-Romanée. Vine herfra er intense, og kvaliteten er uanfægtelig, hvorfor efterspørgslen er stigende. Romanée-Saint-Vivant har med sine mange ejere mulighed for at levere flasker til en dybdegående smagning, hvor der smages flere vine fra samme mark, men fra forskellige producenter. Det giver stor forståelse for marken og bekræfter dens tårnhøje niveau.

Her dominerer Domaine de la Romanée-Conti også som absolut største markejer med 5,29 hektar ud af 9,44 hektar. Ingen andre producenter ejer mere end én hektar på Romanée-Saint-Vivant. De bedste andre eksemplarer kommer fra Domaine Leroy (0,99 hektar), men i de seneste år har også Arnoux-Lachaux leveret flotte vine herfra (0,35 hektar). Topproducenter som Hudelot-Noëllat, Dujac og Cathiard bør dog også fremhæves for deres evne til at skabe fremragende vine fra Romanée-Saint-Vivant.

Romanee St. Vivant

La Tâche

La Tâche er kun et mulehår efter Romanée-Conti i anseelse. Det er en mark, som leverer vine på et niveau, der løfter sig langt over gennemsnittet for en god grand cru. La Tâche nyder godt af den samme skråning som Romanée-Conti ligger på, blot lidt længere mod syd i Vosne-Romanée. Her dækker La Tâche et areal på 6,06 hektar, som gør den næsten fire gange så stor som Romanée-Conti.

Vinmarken blev først samlet i sin nuværende form i 1933, da Domaine de la Romanée-Conti købte de tre parceller, der var og samlede dem under én ejer. La Tâche ligger som ét stykke med stor hældning på skråningen, hvilket skaber en naturlig forskel på den øvre og nedre del af marken. Med én ejer kan der blandes til en jævnbyrdig cuvée hvert år. De senere år er en del af de øvre parceller blevet genplantet med udvalgte kloner fra Domaine de la Romanée-Conti.

For de få, der har haft muligheden for at sammenligne Romanée-Conti og La Tâche, fremstår den sidste mere elegant og luftig med lidt mindre kompleksitet.

La-Tache

Richebourg

Richebourg regnes som en af de bedste marker i kommunen – dog overgået af de berømte monopol-marker Romanée-Conti, La Tâche og La Romanée. Richebourg giver som regel vine med stor dybde og et langt liv foran sig. Kompleksiteten understøttes af en god finesse, som er meget typisk for denne celebre kommune.

Richebourg grand cru er delt mellem 11 ejere, hvoraf den mindste kun har 0,07 hektar. Det er Domaine du Clos Frantin. Deres lille parcel ligger i den nordlige ende af marken og støder op til premier cru-marken Cros Parantoux.

Marken er i alt 8,03 hektar og opdelt i to dele, Les Verroilles i den nordlige ende og Les Richebourgs i den sydlige ende. Les Veroilles ligger en anelse højere og bliver dermed lidt køligere, hvilket igen giver senere modning af druerne. Druerne herfra vil derfor som regel blive plukket et par dage senere, når de er optimalt modne.

Domaine de la Romanée-Conti er største markbesidder på Richebourg med sine 3,51 hektar. Dette er fordelt på tre parceller, som gør, at der kan opbygges en kompleks vin med karakter fra hele marken. Herefter følger Domaine Leroy, der har en parcel på 0,78 hektar placeret mellem to Domaine de la Romanée-Conti-parceller.

La Grande Rue

La Grande Rue er en smal mark. Når man kører sydpå fra Romanée-Conti, strækker La Grande Rue sig som en tange fra landsbyen Vosne-Romanée og op til toppen af La Romanée på den anden side af vejen. La Grande Rue er en stribe land, der aldrig er mere end 50 meter bredt og nærmest er en del af La Tâche. La Grande Rue blev først opklassificeret til grand cru fra 1991-høsten.

1,65 hektar er størrelsen, og den er ejet som monopole af Domaine Lamarche. Kvaliteten er ikke helt på højde med sine berømte naboer, men potentialet er bestemt latent. De senere år er der foretaget flere forbedringer i både mark og kælder hos Lamarche, hvorfor forhåbningerne til fremtidige årgange er store.

La Romanée

La Romanée er den mindste grand cru i Bourgogne med 0,85 hektar, hvilke alle er ejet af Comte Liger-Belair som monopole. Marken ligger lige over Romanée-Conti, hvorfor det er interessant at gisne om, hvor meget af forskellen i stil og smag, der skal tilskrives producenten og det specifikke terroir netop her.

Siden 2005 har marken været ejet, dyrket og vinen produceret af Liger-Belair. Før det blev druerne dyrket af Domaine Forey, der solgte størstedelen af vinen til Bouchard Pére & Fils, der lagrede og solgte vinen. De senere årgange har opnået langt højere kvalitet og efterspørgsel end de forrige årgange.

La-Romanée-800x600.jpg La Romanée - En legendarisk vinmark beliggende lige over Romanée-Conti

Premier Cru i Vosne-Romanée

Selv en premier cru fra Vosne-Romanée kan give en vinelsker kuldegysninger blot ved tanken. De fleste af disse marker ligger næsten på samme stykke af skråningen som de bedre grand cru-marker. Cros Parantoux er hjørnestenen i fortællingen om Henri Jayer, som er den måske mest legendariske vinmager fra Vosne-Romanée. De fleste premier cru-marker i Vosne-Romanée ligger i umiddelbar nærhed af grand cru-markerne i kommunen, hvilket giver mulighed for at fremstille store vine fra alle marker. Herunder udfoldes nogle af mest bemærkelsesværdige.

Cros Parantoux

Cros Parantoux er måske den bedste premier cru i Bourgogne, hvilket udelukkende kan tilskrives Henri Jayer. Henri Jayer beplantede Cros Parantoux i 1960erne, men første årgang, han valgte at aftappe under markens navn, var den legendariske årgang 1978. Derefter fortsatte Jayer med at aftappe Cros Parantoux frem til 2001, som var sidste årgang med hans navn på etiketten. Hans nevø Emmanuel Rouget startede i 1989 med sine første aftapninger fra onklens vinstokke. Meo-Camuzet havde en mindre ejerandel, som han startede med at aftappe i 1985 og har gjort siden.

Kvalitetsniveauet bliver bevist år efter år, når priserne lægger sig højere end mange grand cru-vine, fra nærliggende vinmarker.

Cros Parantoux

Les Beaux-Monts

Les Beaux-Monts strækker sig over et relativt stort stykke, og ligger som en forsættelse af Echezeaux. Den strækker sig længere ind i dalen og længere op af skråningen. Den lidt højere beliggenhed kan faktisk vise sig fordelagtig, hvis vejret bliver ved med at blive varmere. Les Beaux-Monts koster med sin premier cru-klassifikation ikke nær så meget som de store grand cru-marker. Dog byder den stadig på oplevelser helt i top – særligt i de bedste årgange.

Den mest berømte vin fra Beaux-Monts kommer fra Domaine Leroy, der med 2,61 hektar er største markbesidder. Både Dujac og Grivot leverer fremragende vine fra Les Beaux-Monts.

Les Suchots

På et kort kan man se Les Suchots som et naturligt bindeled mellem grand cru-markerne Echezeaux og Romanée Saint-Vivant, men fra frøperspektiv fornemmes det tydeligt, hvordan Les Suchots ligger lavere i dalsænkningen end de to andre marker. Deri ligger forklaringen på premier cru og ikke grand cru. Vinene har heller ikke samme intensitet som naboerne, men dog en elegance og længde, der retfærdiggør pladsen i hierarkiet.

I alt måler marken 13.08 hektar, som er delt mellem mere end 20 ejere, hvorfor produktionerne er små, men kærligheden stor. Domaine Confuron-Cotetidot ejer 2,16 hektar og producerer en klassisk vin herfra, der har det bedst i de lidt varmere år. Små virkelig flotte produktioner kommer fra Arnoux-Lachaux fra toppen af marken med 0,43 hektar. Derudover er både Cathiard og Liger-Belair yderst eftertragtede.

Aux Malconsorts

I direkte forbindelse fra La Tâche går skråningen over til Malconsorts, så det er på næsten samme jordbund denne mark er beliggende. Det er med til at understrege kvaliteten i vinene fra denne mark. Aux Malconsorts er en fantastisk mark på 5,86 hektar, der leverer vine i høj kvalitet. Den anden ende af marken støder op til Aux Boudots i Nuits-Saint-Georges, men Aux Malconsorts holder stædigt fast i sin Vosne-stil – langt mere end at minde om stilen fra Nuits-Saint-Georges.

Topvinen fra marken kommer fra Cathiard og hans 0,74 hektar, men både Dujac og Hudelot-Noëllat fremstiller også imponerende vine fra Aux Malconsorts.

Village-appellation i Vosne-Romanée

Med næsten 100 hektar i Vosne-Romanée er der stadig mange marker, der hverken har klassificering som premier- eller grand cru. De leverer dog stadig druer til vine med klassisk Vosnekarakter med finesse, fylde og længde.

Flere af markerne skrives på etiketten fra producenterne, men meget tappes også blandet fra flere marker. Kvaliteten på disse er som regel også i top, hvilket understreger det tårnhøje niveau i hele kommunen.

Vosne-Romanée i det store billede

Langs den gyldne skråning i Bourgogne stråler Vosne-Romanée klarest. Der fremstilles flotte vine i Gevrey-Chambertin, Musigny kan fortrylle og slottet på Clos de Vougeot er berømt over hele verden, men kvaliteten af de røde vine fra Vosne-Romanée er det, de fleste vinelskere fra hele verden længes efter.

Med Romanée-Conti, La Tache og La Romanée i front, er der ingen kommune, der står stærkere. Når det så understreges af nogle af de absolut førende premier cru-marker i hele regionen med Aux Malconsorts og Cros Parantoux, kan der ikke herske den mindste tvivl. Denne kommune er den førende i Bourgogne og det afspejles i priserne på alle vine med Vosne-Romanée på etiketten.

Der er ingen af markerne her, der kvadratmæssigt bliver større. Det gør, at der ikke kommer flere flasker herfra. Da mængden af formuende vinelskere kun vokser, vil der men stor sandsynlighed forekomme en øget efterspørgsel på de bedste vine i verden. Vinene fra Vosne-Romanée vil stå højt på de fleste ønskesedler, da de leverer de bedste vine fra Bourgogne.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.