Artikler - RareWine Academy

Vougeot – unik Bourgogne-kommune domineret af én grand cru-mark

Vougeot befinder sig blandt de mest interessante vinfremstillende kommuner i Bourgogne, og det skyldes særligt den berømmede Clos de Vougeot. Find årsagen i denne artikel.

De fem store i Bourgogne

Bourgogne er hjemstedet for nogle af verdens allerbedste vinproducenter. Bourgogne er mageløs. Og Bourgogne er kompleks. For at få et bedre overblik over Bourgogne og de allerbedste rødvine herfra, er det nødvendigt at zoome ind. Hele Bourgogne-området måler 230 kilometer fra Chablis i nord til Macon i syd. Indstiller man fokus på Côte d’Or – den gyldne skråning – er størrelsen reduceret til blot 65 kilometer.

På den gyldne skråning optager den nordlige del Côte de Nuits 25 kilometer af de 230 kilometer, og disse kan yderligere reduceres til en strækning på 10 kilometer, hvor de bedste appellationer ligger. Deres placering er perfekt, om end området er ekstremt minimalt. Vine herfra kommer derfor i meget høj kvalitet og yderst begrænsede mængder.

I denne artikelserie fokuseres der på de fem største appellationer; Gevrey-Chambertin, Morey-Saint-Denis, Chambolle-Musigny, Vougeot og Vosne-Romanée. Jordbund og eksponering belyses, og de vigtigste marker med grand- og premier cru-klassifikation gennemgås.

Vougeot

Vougeot er en ganske unik kommune, som er næsten helt dækket af én grand cru-mark; Clos de Vougeot på cirka 50 hektar. Derudover er der 12 hektar med premier cru marker og en lille del med village. Vougeot-appellationen skiller sig markant ud fra de andre kommuner i Bourgogne ved, at den er domineret af kun én stor grand cru, og kun har mindre andele af premier cru og village. Størrelsen af denne grand cru gør også, at der er en evig diskussion om, hvorvidt alle 50 hektar bør have ret til deres klassifikation.

Kommunen ligger mellem Chambolle-Musigny mod nord og Flagey-Echezeaux mod syd. Den store grand cru Clos de Vougeot ligger længst nede af skråningen med en spids af grand cru Musigny og Echezeaux-markerne placeret ovenfor.

Fra vejen ved Musigny er der et smukt view ned til de få premier cru-marker. Premier cru-marken Les Petits Vougeot ligger lige bag Château du Clos de Vougeot og direkte nedenfor grand cru marken Musigny. De få marker med village-appellation ligger på grænsen til landsbyen Vougeot, der ligger længst nede af skråningen mod hovedvejen. På den anden side af landsbyen er der ikke flere vinmarker.  

Den store grand cru Clos de Vougeot

Diversitet er nok det mest dækkende ord for ikoniske Clos de Vougeot. Den er indrammet af stengærde, hvilket i Bourgogne har betegnelsen “clos”. På selve marken ligger der to ikoniske slotte, både Château du Clos de Vougeot og Château de la Tour, det sidste er også en stor producent med hele 5,48 hektar af de bedst placerede parceller centralt på marken.

Château du Clos de Vougeot bruges til mange festligheder, og særligt den årlige middag inden Hospice de Beaune-auktionen er legendarisk. Denne auktion er et tilløbsstykke i Bourgogne, da prisniveauet på denne auktion giver et fingerpeg om, hvor meget årgangens vine kommer til at koste. Overskuddet fra salget af vinene på Hospice de Beaune-auktionen går til et nyt velgørende formål hvert år.

Clos de Vougeot-marken strækker sig fra toppen af skråningen ved grænsen til Grands Echezeaux og spidsen af Musigny og ned til hovedvejen. Jordbunden på Clos de Vougeot er meget forskelligartet, og den væsentligste forskel er markens evne til at dræne vandet væk. Det skaber en relativ stor forskel alt efter, om årgangen er tør eller våd. I de tørre år har den nederste del af marken en fordel og vice versa.

Derfor klassificeres alle markens 50 hektar som grand cru, selvom der ofte stilles spørgsmål til validiteten af denne klassificering. Nogle vil mene, at det kun er den øvre del, der fortjener grand cru, mens den nedre del ikke bør være andet end village. Dette modbevises med jævne mellemrum, når én af producenterne på den nedre del leverer en Clos de Vougeot i topkvalitet.

En bred vifte af markbesiddere

I Bourgogne er det mere end noget andet sted, producenten der er afgørende, og det kommer særligt til udtryk på Clos de Vougeot. Når man kigger på ejerskabet af de forskellige parceller, ses berømte navne som Roumier, Coquard Loison-Fleurot og ikke mindst Leroy på den nedre del af marken.

På Clos de Vougeot er Château de la Tour største markbesidder med 5,48 hektar efterfulgt af Méo-Camuzet med 3,03 hektar. Château de la Tour fremstiller klassisk vin fra Clos de Vougeot, og de har en fordel med deres store ejerandel af den midterste gode del af marken. Desuden ejer de mindre parceller andre steder på marken, som tilføjer kompleksitet i deres vin.

Med op mod 80 ejere af Clos de Vougeot, kan mange forskellige producenter sende en Clos de Vougeot på markedet. Marken er gennem årerne er blevet udskældt og undervurderet, grundet mindre solide frigivelser fra enkelte producenter.

I de senere år har Clos de Vougeot dog genvundet sin anerkendelse, da de bedste producenter har flotte frigivelser herfra. Det være sig producenter som Mugneret-Gibourg, Arnoux-Lachaux, Anne Gros, Vougeraie og ikke mindst Domaine Leroy.

Vougeot

Premier cru i Vougeot

Vougeot er en kommune, der både har premier cru til hvidvin og rødvin på meget højt niveau. I alt har fire marker denne klassificering fordelt over 12 hektar, hvoraf Les Petits Vougeot og Le Clos Blanc er mest berømte og udfoldes herunder.

Les Petits Vougeot

Les Petit Vougeot er placeret lige under Musigny grand cru og med Les Amoureuses i Chambolle-Musigny-kommunen som nabo. Stilen kan af samme grund nemt komme til at minde mere om Chambolle-Musigny end Vougeot. Les Petits Vougeot måler 3,49 hektar i alt. Det er en lille perle, som med sin limstensjordbund kan levere rigtig flotte vine. Største markejer er Domaine Bertagna med 1,25 hektar, som på den nedre del af marken også har lidt grønne druer stående, så de kan producere mindre mængder hvidvin. De to flotteste versioner fra kommer fra Domaine Fourrier og Hudelot-Noëllat.

Le Clos Blanc

Le Clos Blanc er en hvidvinsmark midt i det hellige Côte de Nuits, hvor der nærmest kun tales om store rødvine. Denne mark har historisk set altid produceret hvidvin – i gamle dage til munkene, der boede på Château de Clos de Vougeot på den anden side af vejen – i dag heldigvis til alle. Samtlige 2,29 hektar er ejet af Domaine de la Vougeraie, der står for produktionen af en sjælden hvidvin fra denne del af Bourgogne.

Fremtiden ser godt ud i Vougeot

Det ser på mange måder ud til, at netop en kommune som Vougeot kommer til at nyde godt af stigende efterspørgsel på de bedste vine fra Bourgogne. En stor grand cru-mark som Clos des Vougeot har været en nem kilde til billig grand cru på markedet, og den skifter nu ansigt. Villighed til at betale for store vine fra gode terroirs er støt stigende. Det betyder, at flere producenter skruer op for deres ambitioner fra Clos de Vougeot, og dermed skabes grand cru, der på sigt formentlig vil leve endnu bedre op til sin klassifikation og dermed stige i såvel anseelse som pris.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.