Artikler - RareWine Academy

Domaine Leflaive: Blandt Bourgognes ypperste producenter

Biodynamik, bæredygtighed og gode beslutninger har sikret Domaine Leflaive stjernestatus blandt verdens vinelskere. Her er et portræt af det fantastiske franske domæne.

Domaine Leflaive og biodynamikken

Når det kommer til de allerbedste hvide Bourgogner, vil samtalen uundgåeligt komme til at omhandle Domaine Leflaive. Det er en producent, der på mange måder har vist, hvordan hvidvinen har en berettigelse på podiets top. Igennem årtier har legendariske Anne-Claude Leflaive nemlig gennem hårdt og dedikeret arbejde været mere end afgørende for dette domænets ry og rygte.

Anne-Claude Leflaive har vist, hvad der sker, når man går fra konventionel til biodynamisk produktion og samtidig besidder nogle af verdens bedste vinmarker. Så går vinene fra at være fremragende til at rykke op i sin helt egen liga. Domaine Leflaive og Domaine Leroy har sideløbende gennemgået skiftet fra konventionel til biodynamisk produktion, og sammen har de vist verden, at biodynamik er en god prioritering, når kvalitet er vigtigere end kvantitet.

Domaine Leflaives fra start til nu

Domaine Leflaive tog for alvor form i tiden efter vinlusens hærgen i Bourgogne fra 1875 og årene frem. Det var en vanskelig tid for de lokale, hvor vinmarker lå øde hen, og ingen ønskede at dyrke dem. I starten af det 20. århundrede opkøbte Joseph Leflaive 25 hektar i og omkring Puligny-Montrachet. Efter denne anskaffelse gik Joseph Leflaive i gang med at genplante og udvælge de perfekte rodstokke til det enkelte terroir, hvilket skabte grobunden for de første topvine fra Domaine Leflaive.

I 1953 gik Joseph Leflaive bort, men heldigvis havde han lært sine to sønner sin metier, så de med succes kunne fortsætte det, han havde startet. Vincent og Jo Leflaive overtog gode og sunde vinmarker og med deres sans for detaljen i kælderen fik de slået familiens navn endnu mere fast. Allerede på dette tidspunkt blev vinene fra Leflaive-familien faktisk regnet for referencepunkter for de andre producenter i området.

Invester i Domaine Leflaive

Familieforetagendet sikres

I 1973 valgte familien at ændre ejerskabet til et firma, så det ikke ville blive splittet op over generationerne. Set med nutidens øjne var det en mere end fornuftig beslutning, der betyder, at Domaine Leflaive kan forblive i familiens ejerskab. Mange berømte familiedomæner bliver i disse år splittet til atomer grundet den franske arvelovgivning, hvorfor det finansielle grundlag kun bliver mere kompliceret.

I 1986 blev Josephs søn Olivier Leflaive udnævnt som medbestyrer af domænet sammen med sin onkel Vincent. Dette samarbejde eksisterede, indtil Vincents datter Anne-Claude Leflaive kom ind i ledelsen i 1990 sammen med Olivier.

Biodynamikken introduceres af Madame Anne-Claude Leflaive

Anne-Claude Leflaive var næste generation, som virkelig kom til at spille en stor rolle for det Domaine Leflaive, vi kender i dag.

Anne-Claude blev manager sammen med sin onkel Olivier Leflaive i 1990, og hun var fra starten med til at løfte ejendommens vine til et nyt niveau. Fra 1993 bestyrede Anne-Claude domænet selv og omlagde alle vinmarker til biodynamisk landbrug. De vine, som er kommet fra domænet i denne periode, har været med til at overbevise andre producenter om at gå denne vej for at løfte produktionen fra gode vine til sublime.

Anne-Claude var sammen med Madame Lalou Bize-Leroy kendt som de to progressive og kompromisløse kvinder, der med en fælles vision havde stor betydning for indførelsen af biodynamik i Bourgogne. I dag følger de fleste topproducenter i Bourgogne denne tankegang i større eller mindre grad.

Leflaive moderniseret i familiens biodynamiske ånd

Desværre gik Anne-Claude bort i en alder af blot 59 år i 2015 efter et forløb med cancer. Siden har Joseph Leflaives oldebarn de La Morandiere stået ved roret som den bærende faktor. Brice fortsætter i samme stil som Anne-Claude, og selv i vanskelige årgange holdes der fast i den biodynamiske kalender og kompromisløse tilgang.

Med i kælderen har Brice de la Mondarie Mr. Pierre Vincent. Pierre Vincent kom til Domaine Leflaive i 2005 fra en tilsvarende stilling hos Domaine de la Vougeraie. Han er specialist i at arbejde med biodynamiske vine, og det var derfor Anne-Claude Leflaive ansatte ham i første omgang.

Brice Pierre har  arbejdede også tæt sammen med Anne-Claude Leflaive. I dag har man bygget en vinkælder efter Anne-Claudes tanker.  

I biodynamikken tror man nemlig meget på jordens forskellige energier, og hvordan de påvirker   undervejs i processen. I en æggeformet container sker der det, at vinen aldrig ligger stille, men faktisk er i konstant bevægelse. Bevægelsen sker som et resultat af jordens rotation og beholderens form.

Brice de la Morandiere er også ved at sætte sit eget stærke aftryk på familiens domæne. Både vineri og kælder er blevet moderniseret i familiens ånd. Bæredygtighed og minimalt aftryk på miljøet er Leflaives vision, og den efterleves i alle tænkelige processer i vinens fremstilling. Som opfølgning på en periode med problemer med for tidlig oxidering af flere vine har Brice også implementeret en ny kork samt nye vinifikationsmetoder for at mindske oxideringen af vinene før tid. Derudover har han stået for at udvide markbesiddelserne i både Puligny-Montrachet samt længere sydpå i Bourgogne med Macon som omdrejningspunkt.

Invester i Domaine Leflaive

Det hele starter i marken

Domaine Leflaive råder i dag over nogle af de bedste marker i Bourgogne til produktion af hvidvin. Deres marker med grand cru-appellation fortjener her en kort gennemgang.

Montrachet-marken er den hellige gral for hvidvin – den bedst placerede mark i Bourgogne til at dyrke chardonnay, og dermed den bedste mark i verden til hvidvin. Den omringes af grand cru-marker, som ligeledes leverer vine på særdeles højt niveau. Dog kun sjældent på samme høje niveau som selve Montrachet.

Domaine Leflaive er begunstiget med at eje parceller på fire ud af disse fem grand cru marker. På alle markerne regnes Leflaive for at være en af de bedste producenter, men der kommer absolut også andre flotte vine herfra.

Montrachet, grand cru

Hele Montrachet-marken måler otte hektar, som stort set er ligeligt fordelt mellem kommunerne Chassagne og Puligny, der begge hedder Montrachet til efternavn. Der er ikke nogen kvalitativ forskel mellem de to dele af marken, og vinmarken er delt mellem 16 forskellige ejere, der hver laver deres cuvée fra marken. Derudover sælges der jævnligt druer til de store negocianter, hvorfor der kan være op til 20 forskellige vine på markedet i en stor årgang.

På den side, der ligger i Chassagne-Montrachet ejer Leflaive 0,081 hektar med vinstokke plantet i 1960. Leflaive er en af de dygtigste spillere på Montrachet-marken i tæt konkurrence med både Ramonet, Lafon og Domaine de la Romanée-Conti.

Chevalier-Montrachet, grand cru

Chevalier-Montrachet måler næsten 7,5 hektar og regnes for den bedste af de andre marker her. Her råder Leflaive over 1,83 hektar fordelt på tre parceller, der ligger samlet i den øvre, midterste del af marken. Vinstokkene er plantet mellem 1955 og 1980.

Her er Leflaive den næststørste markejer – kun overgået af Bouchard Père & Fils. Udover topvine fra Leflaive leverer også Domaine d’Auvenay, Ramonet og Louis Latours fabelafgtige vine fra Chevalier-Montrachet.

Bâtard-Montrachet, grand cru

Bâtard-Montrachet måler næsten 12 hektar og er dermed den største af disse grand cru-marker. Denne er ligesom Montrachet delt mellem Puligny og Chassagne. Her er der er naturligvis større variation i kvaliteten grundet markens størrelse – men de bedste vine er på aller højeste niveau.

En af de bedste vine fra denne mark kommer fra Leflaive, som udøver sin vinmagi på 1,91 hektar fordelt på fire parceller, – med to i Chassagne- og to i Puligny-Montrachet. Vinstokkene er plantet mellem 1962 og 1989.

Med på det højeste niveau er også Domaine de la Romanée-Conti, Pierre-Yves Colin-Morey og Domaine d’Auvenay, som leger med på Bâtard-Montrachet.

Bienvenues-Bâtard-Montrachet, grand cru

Leflaive er den største besidder på Bienvenues-Bâtard-Montrachet. Vinstokkene, der er plantet i 1958, er placeret på Leflaives 1,15 hektar beliggende på den nordlige del af appellationen. Marken ligger som en del af Bâtard-Montrachet, om end de vine, der produceres her, er en anelse anderledes.

Fra grand til premier cru – og nye vine i støbeskeen

Udover disse fire flotte marker med grand cru-appellation ejer Domaine Leflaive parceller på fem premier cru-marker i Puligny-Montrachet med Les Pucelles som den mest berømte. De ejer også få parceller med village-appellation og en parcel indenfor Puligny, som ikke er klassificeret. Fra den sidste produceres deres glimrende Bourgogne blanc.

For at tækkes en større efterspørgsel samt imødekomme et stigende marked for de bedste hvidvine fra Bourgogne har Domaine Leflaive udvidet forretningen de seneste år. Nu arbejdes der også på marker i Auxey-Duresses samt Macon og Pouilly-Fuissé.  

Stærk og lovende fremtid for Domaine Leflaive

Fremtiden for Domaine Leflaive ser på mange måder stærk ud. Vinene står fantastisk flot og får høje scores af verdens bedste vinkritikere. De nye og billigere markbesiddelser vil formentlig betyde, at Domaine Leflaive kan komme ud til et bredere publikum. Og når flere mennesker eksponeres for et givent brand, vil de helt naturligt ønske at smage producentens allerbedste. Efterspørgslen vil stige – og det samme vil prisen. Med forbedret vineri og fortsat biodynamisk tilgang er kvaliteten sikret mange år frem. 

Som ovenstående maler et billede af, er Domaine Leflaive i gode hænder – også i fremtiden. Det, som især Anne-Claude Leflaive, har opbygget, har skabt et endnu højere niveau end tidligere. Midt i Puligny-Montrachet er en mindesten rejst til ære for Anne-Claude Leflaive. En mindesten udformet som et æg (naturligvis) efter biodynamiske tanker. Herfra kan hun skue udover sin favoritmark Batard-Montrachet med Montrachet bag sig. Hun har på mange måder været med til både at skabe fortiden og fremtiden i Bourgogne.

Brice de la Morandiere har fanget sjælen, og arbejder videre med det helt rigtige hold omkring sig. Vinmarkerne, familien har adgang til, er af højeste kvalitet og med en nysgerrighed for at finde nye vinmarker, sker udvidelsen på en sund og god måde. Kvaliteten holdes i hævd, og de vine, der kommer med Domaine Leflaive på etiketten, holder niveauet.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.