Investeringstips - Bourgogne - 27. juli 2021

Prestigefyldt bourgognevin på tapetet. Denis Bachelets Charmes-Chambertin er nu tilgængelig

Eksklusive vine, høje scores og lav produktion: Den optimale opskrift på en investering med stort potentiale

Finesse før alt andet

Da Denis Bachelet var 16 år, stillede hans far ham et spørgsmål, der blev afgørende for Denis’ fremtid. Vil du gerne være en vinproducent, spurgte faren. Hvorfor ikke, svarede Denis.

Denis Bachelet er en ukendt legende i Gevrey-Chambertin. Han har egenhændigt udviklet dette domæne, siden han overtog i 1983, og har formået at holde det under radaren. Det er slut nu, da de seneste årgange har fået massiv opmærksomhed fra både kritikere og samlere over hele verden.

Denis Bachelets Charmes-Chambertin er en vin, der fremstilles i omegnen af 2.000 flasker årligt, og i de senere år har det på ingen måde været nok til at tilfredsstille den internationale efterspørgsel – skal man i dag have det bedste og mest prestigefyldte Charmes-Chambertin har at byde på, så er det i denne retning, man skal kigge.

Hjemvendt til Bourgogne

I 1963 blev Denis Bachelet født i Belgien. Hans franske far besøgte den belgiske by Spy i forbindelse med en udflugt med Gevrey-Chambertin-koret, og her forelskede han sig hovedkulds i en lokal belgisk pige. Trods sin forankring i Belgien, trak familiens franske vinrødder kraftigt i Denis, og han besøgte sine bedsteforældre i Gevrey så ofte, han kunne.

Da Denis Bachelet fik øjnene op for, at vin kunne blive hans levebrød, var han ikke i tvivl om, at det var den vej, han skulle gå.

Nu begyndte tre års studier på vinskole i Beaune, og i 1983 efter bedstefarens død blev Denis fuldt involveret i vinfremstillingen på Charmes-Chambertin. Denis’ far havde ikke interesse i at involvere sig i vinforetagenet, så Denis’ bedstemor var lykkelig for, at hendes barnebarn vendte hjem til Bourgogne. Og selvom Denis kastede tiltrængt tryllestøv over produktionen, rådførte han sig med sin bedstemor helt indtil hendes død.

Domaine Denis Bachelet til investering

Et minimalt domæne fik sparsomt vokseværk

Da Denis Bachelet overtog roret på domænet, rådede han kun over 1,8 hektar. 1,8 hektar som dog indeholder jord i høj klasse: Grand cru i Charmes-Chambertin, en smule Gevrey-Chambertin på premier cru-niveau og flere parceller i regional bourgogneappellation. Det var, ifølge ham selv, svært at leve af, så det blev vigtigt for ham at udvide domænet.

Denis Bachelet og hans søn Nicolas råder i dag over 4,3 hektar af førsteklasses jord i og omkring Gevrey-Chambertin. Toppen af kransekagen er helt sikkert de to små parceller på grand cru-marken Charmes-Chambertin. Derudover ejer de parceller på premier cru-niveau og lavere i Gevrey-Chambertin. De seneste parceller er opkøbt i 2011 i Cote de Nuits-Villages appellationen.

Den helt store interesse falder dog på deres Charmes-Chambertin. 

“La finesse avant tout” – Finesse før alt andet

Der er ikke tvivl om, at Denis’ flair for finesse har haft stor betydning for vinene fra Charmes-Chambertin. Hans motto er La Finesse avant tout, der betyder finesse før alt andet, og det gennemsyrer den vin, han laver. Denis har fuld kontrol over sine marker, og han mener, at arbejdet i vinmarkerne har massiv betydning for det endelige produkt.

Der anvendes grøn høst for at bibeholde en koncentration af druer i høj kvalitet. Druerne er 100 % afstampet og efterfølgende knust for at få farveudvinding. Saften gæres ved naturlig gæring, hvorefter indholdet presses af karrene og lægges på tanke en uge. Afslutningsvis lægges den på fad. Fremgangsmåden er simpel, men den styres i stor grad af finesse og intuition.  

Invester i vin fra Bourgogne

Den nye skole i Bourgogne med ekstremt begrænset produktion

Denis Bachelet tilhører den nye skole i Bourgogne, hvor fokus lægges på frugten og mindre på power og fadbrug. Denis har fremstillet vin på denne måde i mange år, men det er først nu det er blevet moderne.

Al god vin fremstilles i marken og især for Denis’ Charmes-Chambertin gør dette sig gældende. Han har to parceller, på tilsammen 0,433 hektar af de samlede 29 hektar på marken. Med mere end 90 år gamle vinstokke har Bachelet adgang til rent guld. På baggrund af størrelsen på jordbesiddelsen og det max tilladte udbytte på en grand cru-mark i Bourgogne kan man regne sig frem til, at Bachelet kun fremstiller omkring 2.000 flasker af denne vin i en normal årgang.

De to parceller ligger netop der, hvor de bedste vine fremstilles, med naboer som Dugat, Roty og Raphet. Netop mellem de to landsbyer ligger de to parceller på toppen af bakken, hvilket er optimalt i forhold til eksponering i disse varmere årgange.

Charmes-Chambertin – bæredygtig produktion og optimal balance

I marken beskæres der, så vinstokkens rødder kæmper sig langt ned i jorden, at de kan klare sig i tørre årgange. Der arbejdes efter lutte raisonnée, som er bæredygtig produktion uden at være certificeret økologisk.

I kælderen arbejdes der nænsomt med mosten, for at bevare mest mulig frugt. Selv på grand cru bruges kun 30 % nye fade, og mosten holdes kølig under hele vinifikationen. Den malolaktiske konvertering vælger Denis Bachelet at udsætte til efterfølgende sommer for at skabe optimale balance i vinene. Dette er noget, mange af de bedste producenter er begyndt at arbejde med i de senere år. 

Og måske er det særligt derfor, Charmes-Chambertin rates højt af anerkendte vinkritikere.

En sammenligning af årgange

Der er bred enighed om, at både årgang 2017 og 2018 Denis Bachelet Charmes-Chambertin befinder sig i toppen af vinspektret. Med en gennemsnitsscore på 95,2 på årgang 2018 og 94,8 på årgang 2017 er de kun overgået af årgang 2016, som generelt var en sublim årgang i Bourgogne. Derudover skal vi helt tilbage til 2005 for at finde en score, der matcher disse.

Hertil er det værd at bemærke, at der endnu ikke er givet en score på 2019 fra Wine Advocate, men det formodes, at den vil placere sig tæt på scores givet fra Burghound og Vinous.

Sammenlignes Denis Bachelets Charmes-Chambertin med Armand Rousseaus, som er et af de største navne i Bourgogne, kommer interessante resultater frem. Rousseaus 2017 Charmes-Chambertin blev af Wine Advocate tildelt 93 point og årgang 2018 fik 91-93 point. Bachelet har altså overhalet Rousseau – både på point og pris. Rousseaus årgang 2018 koster cirka € 450 mod Bachelets 2018, der nu koster € 500 per flaske.

Vil man have det ypperste og mest eksklusive fra Charmes-Chambertin, er det derfor Bachelets, man skal prioritere.

ÅrgangWABHVIAVG
2019-93-9596-9895,5
20189692-9595-9795,2
20179691-9495-9794,8
201696-9892-9493-9695,3
20159693-9593+94,3
200596-979595+95,5
WA: Wine Advocate BH: Burghound VI: Vinous AVG: Middel. Kun de mest relevante årgange er her taget med. Alle udeladte årgange har alle lavere scores end årgang 2017 og 2018.

Lad os dvæle lidt ved årgang 2019 i Bourgogne

Årgang 2019 fra Bourgogne er fyldt med mystik og tårnhøje forventninger. Bourgogne har gennem de seneste år rystet mange konkurrenter af sig og placeret sig tungt på vinpiedestalens top. Det er er ikke en selvfølgelighed, men et udtryk for dygtige producenter og optimale forhold for vinproduktion.

Årgang 2019 omtales som den måske bedste årgang nogensinde, og alle indikationer tyder på, at denne årgang kommer til at sprænge skalaen for, hvad vine fra Bourgogne kommer til at koste, når de frigives. Sker dette, vil det med al sandsynlighed have positiv indflydelse på priser på tidligere årgange også – i dette tilfælde årgang 2017 og 2018.

Læs mere om hypen omkring 2019 Bourgogne her.

Charmes-Chambertin grand cru

Derfor er årgang 2019 Charmes-Chambertin fra Bachelet vigtig

"The 2019 vintage is a brilliant success at this address, and its only disadvantage is that yields were some 40% below average. As a result, Denis decided to combine all his communal Gevrey-Chambertin holdings into one cuvée, so there is no Evocelles this year." – Wine Advocate

Med dette er det tydeligt, at en i forvejen begrænset produktion bliver endnu mere begrænset. Ifølge Wine Advocate produceres der simpelthen 40 % mindre vin i gennemsnit hos Bachelet, hvilket ikke kun begrænser udbuddet af Charmes-Chambertin, men generelt vin fra Bachelet. Med dette i mente, samt at denne årgang støttes yderligere af ”Bourgogne 2019-brandet”, bliver de sparsomme mængder formentligt særdeles dyre. Noget, der ud fra en simpel udbud og efterspørgsels-tankegang vil give de to tidligere årgange, der er af sammenlignelig kvalitet, vind i ryggen.

I følge Wine Advocate kommer der ekstremt lidt 2019 Charmes-Chambertin fra Bachelet. Med høj kvalitet og “Bourgogne 2019-brandet” i ryggen bliver den formentlig dyr, hvilket kan være afgørende for tidligere årgange. Samtidig betyder det, at udbuddet bliver mindre, hvilket også kan få positiv indflydelse på priserne på de eksisterende mængder. 

RareWine Invest mener

Søges årgang 2017 og 2018 Denis Bachelet Charmes-Chambertin frem på wine-seacher.com, vil det hurtigt være tydeligt, at der ikke er meget at komme efter. På grund af høje scores og lav produktion er vinen populær og derfor ekstremt svære at opdrive. Udbuddet af flasker i perfekt stand i hele kasser er nærmest ikke-eksisterendeog det er de hele kasser der egner sig bedst til investering.

Den umættelige efterspørgsel på ypperlig kvalitet fra Bourgogne er et af argumenterne for, hvorfor vi, iført investeringsbrillen, tror på både årgang 2017 og 2018 Charmes-Chambertin fra Denis Bachelet.

Det er ren luksus, at du kan vælge mellem to forskellige årgange – eller måske endda begge? Årgang 2017 koster € 425, mens årgang 2018 koster € 500. Prisforskellen skyldes formegentlig, at årgang 2017 har fået en lavere gennemsnitlig score. Vi mener dog ikke, at den ene er at foretrække frem for den anden, men at der er et solidt og attraktivt potentiale i begge årgange. Det er nemlig nærmere en investering i Bachelet og hans topvin, end en investering i Charmes-Chambertin alene.  

Her har du en mulighed for at få fingrene i eksklusive vine, hvor timingen synes ideel. Årgang 2019 er nemlig lige ved at blive den aktuelle årgang, og priserne på 2019 Bourgogne spås at blive tårnhøje og kan påvirke alle tidligere årgang.

Invester i Charmes-Chambertin fra Denis Bachelet

Kontakt os via kontaktformularen nederst på siden, hvis du vil høre mere om dine muligheder for investering, eller bestil vinene direkte igennem formularen.

ÅRGANGVINVOLPAKNINGANTALPRIS/FL.*
2018Denis Bachelet Charmes-Chambertin750OC660€ 500
2017Denis Bachelet Charmes-Chambertin750OC1260€ 425
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Mindste ordrestørrelse € 2.500. Forudsætter en samlet portefølje på min. € 10.000 (75.000 kr.). Prisen på disse vine kan have ændret sig siden udgivelsen af denne artikel. Der tages forbehold for fejl.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.