Markedsanalyser - Øvrige - 22. december 2021

Vininvestering i 2021: Et vildt år!

Året nærmer sig sin afslutning, hvilket giver anledning til at skue bagud på et, på alle fronter, vildt år for vininvestorerne.

Et år går på held – og hvilket år!

2021 har på alle måder været et begivenhedsrigt år med et væld af hændelser, der vil gå over i historiebøgerne. Trump-tilhængere stormede Capitol Hill, USA trak sin militære tilstedeværelse ud af Afghanistan, Elon Musk og Richard Branson duellerede om at sende de første turister til rummet, alt imens ’Perseverance’, en såkaldt Mars-Rover, har drønet rundt på den røde planet og taget billeder.

Europa står i den værste energikrise siden 1980’erne, men inden da kunne vi fornøje os med henholdsvis EM i fodbold 2020 og OL 2020 – i 2021 (!!). COVID-19 har fortsat været den alt overskyggende overskrift. Ja, og udover dette, blev 2021 også blev året, hvor briterne frigjorde sig endeligt fra EU.

Med andre ord har 2021 været et skelsættende år, der nu er ved at gå på held. Det giver anledning til at stoppe op og kigge bagud igennem vininvestorens briller. 2021 har nemlig også været noget helt særligt i dette perspektiv.  

Herunder kan du læse vores beretning om året, der er gået, med fokus på hver af vores hovedkategorier. Med en globaliseret verden er internationale begivenheder af ovenstående kaliber nemlig også noget, der kan påvirke vinhandlen, og verdens vinhandler i 2021 er et kapitel helt for sig.

investering i vin

Bourgogne

Bourgogne er den største kategori, hvis vi tager udgangspunkt i vores anbefaling til porteføljesammensætning*, og de kostbare vine derfra er kun blevet endnu mere kostbare i det forgangne år – til stor glæde for dem, der har investeret i denne kategori.

I det marked vi har kigget ind i det seneste år, har tendensen været ganske klar: Der er aldrig blevet drukket så meget og så god vin, som vi har oplevet i 2021. Forbruget af de bedste vine synes at være flyttet fra restaurationer til private hjem under verdens lock-down, mens rejsebegrænsninger med mere formentlig samtidig har været med til at skyde behovet for selvforkælelse i vejret.

Dette falder sammen med årgang 2019 fra Bourgogne, der på den ene side er historisk ringe, hvad angår de producerede mængder, mens kvaliteten modsat har været historisk god. Dette var i øvrigt noget, vi satte fokus på allerede i april i år, hvor vi spåede om kraftigt stigende priser.

Knapheden, kvaliteten og deraf efterspørgslen har tidligere end forventet drevet priserne i vejret, hvilket ligeledes er smittet af på de omkringliggende årgange. Blandt disse er der ligeledes årgange med et lavt udbytte, og mængderne af vin i markedet er dermed blevet støvsuget.

Det har medført kraftigt stigende priser og YTD-afkast på tværs af alt bourgognevin hos RareWine Invest på knap 19 %.

Som et resultat af dette har vi udsendt besked til flere investorer om, at der i den forbindelse kan være attraktive salgsmuligheder, der gør det relevant at kigge på muligheden for at tage profit hjem og/eller geninvestere. Præmissen for den langsigtede vininvestering har på ingen måde ændret sig, men et anormalt højt årsafkast som dette, kan for nogle investorer være relevant at tage affære på, hvilket vi naturligvis hjælper med. Tag fat i din porteføljerådgiver, hvis vi skal drøfte dine muligheder.  

Fremtiden for de vininvestorer, der er eksponeret mod Bourgogne, kan yderligere meget vel byde på et lukrativt scenarie. Nemlig det faktum, at 2021-høsten grundet nattefrost i foråret resulterer i historisk små produktioner, hvilket kan være med til at skabe endnu mere rift om de i forvejen sparsomme mængder.

Man kan måske ligefrem kigge ind i en Bourgogne-tørke i de kommende år, hvor de stærkt reducerede mængder er så svære at få fat i, at også de omkringliggende årgange vil blive mere efterspurgte end normalt. Samme billede ser vi med 2020-årgangen, hvor de første ratings er begyndt at tikke ind, og det tyder på endnu en stor årgang i forhold til kvalitet, men med meget små tilgængelige mængder. 

*40 % Bourgogne, 30 % Champagne, 15 % Italien, 10 % Rest of World, 5 % Bordeaux

investering i vin

Champagne

Rettes blikket mod Champagne, har der ligesom i Bourgogne været udefrakommende omstændigheder, som har påvirket handlen og dermed også priserne på tilgængelige mængder.

I forlængelse af global nedlukning og en blokeret Suezkanal er det næppe en overraskelse, at de globale forsyningskæder er under et astronomisk pres.

Et pres, der også har ramt champagneverden, hvor hele forsyningskæder fra producent til forbruger formentligt aldrig tidligere har oplevet så stor mangel på champagne. Producenterne har enorme udfordringer med at få nye frigivelser sendt på markedet grundet manglende råvarer som glas og øvrig emballage. De store grossister er enten løbet tør eller har vanskeligheder med at få varerne distribueret på det globale marked grundet førnævnte pressede forsyningskæder. Selv når det lykkes, er det med historisk høje fragtomkostninger til følge.

Samtidig betød genåbningen af verdenssamfundet, at forbrugerne igen kunne komme ud eller genoptage rejseaktivitet. Gæster strømmede dermed tilbage til barer, restauranter og til events med et kæmpe konsum af champagne til følge.

Som en konsekvens af ovenstående, er priserne på champagne mildest talt skudt i vejret og gør champagne til den kategori med det klart højeste afkast i 2021. YTD-afkastet på alt champagne i porteføljer administreret af RareWine Invest rammer et rekordniveau på hele 39 %.

Som det gør sig gældende med Bourgogne, kan der også være mulighed for at hente profit hjem på udvalgte champagner. Skulle man trods en anbefaling om længere investeringshorisont have tanker i den retning, vil vi også her anbefale, at man drøfter mulighederne med sin porteføljerådgiver. Vi monitorer som altid markedet for ekstraordinære salgsmuligheder og tager kontakt til den enkelte investor, hvis vi vurderer, at investeringspræmissen for en vin har ændret sig betydeligt. Trods ekstraordinære afkast på den korte bane, er champagne stadig en langsigtet investering, hvor tålmodighed bliver belønnet.

Winemag udgav i øvrigt d. 15/12-21 en interessant artikel om de kommende års champagneknaphed. Læs den her, og bliv meget klogere på, hvad de kalder ”A Perfect Storm of Disruptions Will Create a Global Champagne Shortage”

investering i vin

Italien

Italien har i flere år været en fremadbrusende ’underdog’ på vinscenen – faktisk i en sådan grad at vi omkring årsskiftet til 2021 skilte Italien ud fra Rest of World-kategorien og ændrede vores standardanbefaling. Før lød den på 20 % Rest of World. Nu hedder den 15 % Italien og 10 % Rest of World på bekostning af en halvering af Bordeaux-anbefalingen til 5 %*.

Mens eksempelvis bourgognevinene de senere år kun er blevet mere uopnåelige, og kvaliteten af det bedste italienske vin gradvist er steget over en årrække, er netop de italienske vine blevet til attraktive alternativer for mange vindrikkere. Dermed har de italienske vine tilkæmpet sig en endnu større plads i det attraktive rampelys.

Der produceres enorme mængder vin i støvlelandet, og man skal i sagens natur vælge med omhu. Det er særligt regionerne Piemonte og Toscana, som tiltrækker sig den største opmærksomhed, når vi taler vin kvalificeret til investering. Heriblandt Barolo, Brunello di Montalcino og ikke mindst den stadig voksende skare af Super-Toscanere.     

Vi har ikke oplevet den samme knaphed og udfordringer med forsyningskæderne blandt de italienske vine, men en stigende interesse for netop disse vine og et kraftigt opsving i vinmarkedet generelt har ligeledes gjort, at der også i Italien har været et højt afkast at hente. YTD-afkastet på alt italiensk vin i porteføljer administreret af RareWine Invest rammer i skrivende stund 14 %.

*Før: 40 % Bourgogne, 30 % Champagne, 20 % Rest of World, 10 % Bordeaux

Nu: 40 % Bourgogne, 30 % Champagne, 15 % Italien, 10 Rest of World, 5 % Bordeaux

investering i vin

Rest-of-World

Rest-of-World er den lidt arbitrere kategori, der indeholder det vin, der ikke passer ind i de øvrige kategorier – særligt amerikanske vine og whisky.

Handelskrigen mellem EU og Trump-administrationen førte blandt andet til amerikansk straftold på flere europæiske varer, herunder størstedelen af europæisk vin*. En straftold, der fra den ene dag til den anden, gjorde vine dyrere for amerikanske forbrugere, har med stor sandsynlighed medført endnu større indenrigsfokus på de amerikanske vine. Et fokus, der har hængt ved i hele 2021 og sikkert også forsætter langt ind i 2022.

Whisky, der til investering ofte er forbundet med en højere risiko end vin, er også blevet populært i et globalt perspektiv. Herunder særligt de skotske og japanske, som vi har fokus på. Stigende popularitet og nye yngre generationer af whisky-connaisseurs medfører også, at whisky til investering vinder frem, ikke mindst hos dem, der har en lidt højere risikoprofil, for afkastet på whisky kan være særdeles attraktivt.

De amerikanske vine vægter dog klar tungest i Rest-of-World-kategorien, der YTD har givet et afkast på 12 %.

*Italiensk vin og champagne var af uransagelige årsager fritaget

Bordeaux

De ellers imponerende og anerkendte bordeauxvine er gradvist kommet til at fylde mindre og mindre i vores investeringsforretning. Kort fortalt skyldes det primært et overudbud og en manglende vilje fra producenterne til at sænke priserne til et overensstemmende niveau sammenlignet med udbud og efterspørgsel. Noget du i øvrigt kan læse mere om her.

At vi fortsat holder fast i kategorien, skyldes en erkendelse af, at kigges der de rigtige steder, og kan der investeres under de rette forudsætninger, er der fortsat potentiale at finde her – noget, der i de senere år mere eller mindre har begrænset sig til Petrus, Le Pin og En Primeur.

Når dette er sagt, har bordeauxvin i porteføljer administreret af RareWine Invest haft et særdeles flot år, formentligt hjulpet godt på vej af det generelle opsving på vinmarkedet. YTD-afkast på bordeauxvine under administration af RareWine Invest lander på hele 14 %.

RareWine Invest mener

For at slutte hvor vi startede, må det på alle måder siges, at 2021 har været et vildt år – uanset hvordan vi vender og drejer det.

Vi har været igennem et år med ekstraordinære afkast på tværs af alle kategorier, og vi har haft glæden af at række ud til en række investorer med ekstraordinære salgsmuligheder. Hvis man ønsker at tage profit hjem, selvom investeringshorisonten ikke er udtømt, så tøv ikke med at kontakte din porteføljerådgiver for at drøfte mulighederne.

Der er YTD blevet gennemført frasalg på 640 positioner, hvilket har givet de pågældende investorer et gennemsnitligt realiseret afkast på 18 %. Udover at dette er et særdeles flot afkast, bekræfter det ligeledes likviditeten i markedet og vins gode egenskaber som investeringsaktiv.

Sammen med investorerne fejrer vi de flotte afkast, realiserede såvel som potentielle, men vi maner samtidig til besindighed og anbefaler, at man er tro mod sin investeringsstrategi og de grundlæggende principper, vininvestering baserer sig på; solide og stabile afkast, lav risiko, enestående kriseresistens og lang horisont.

Samlet set har 2021 YTD resulteret i et gennemsnitligt afkast på 18,8 %, når vi medtager alle vine. Herunder også de vine, som først er lagt i porteføljer i 2021, og som endnu ikke er begyndt at stige i pris.

Trods et fantastisk år er præmisserne uændrede og ligeledes er vores syn på vininvestering.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.