Investeringstips - Whisky - 7. september 2021

Whiskyinvestering: Invester i 28 YO Laphroaig 2018 release til under releasepris

Stort potentiale, god pris og massiv muskelkraft i maskinrummet. Derfor leger Laphroiag med i det høje luftlag.

Limited edition Laphroaig til billigste pris i markedet

Skotsk cask strenght whisky til markedets billigste pris er nu tilgængelig til investering. Tilmed en limited edition-serie, der omtales som en af Laphroaigs bedste.   

Wine-searcher.com afslører, at en gennemsnitspris på denne 2018-frigivelse af Laphroaig med 28 år på bagen i november 2018 blev solgt til en gennemsnitspris på € 461. I dag er tallet € 548.  

Din pris lige nu er € 425.   

Skotsk whiskyfinesse med 200 års erfaring

I 1815 lejede brødrene Donald og Alexander Johnston 1.000 hektar land på den skotske ø Islay med henblik på at opdrætte kvæg. Da de imidlertid oplevede overskud af byg til at fodre kvæget med, begyndte de at producere whisky.  

Det skulle vise sig at være en rigtig god beslutning.  

Det område, der blev kilden til brødrenes whiskyvelstand, hedder Laphroiag, og i dag tiltrækkes verdens whiskyelskere til den barske skotske ø for at få et autentisk indblik i et historisk maltegulv. 200 år efter brødrenes beslutning om at gå fra kvæg til whisky, har brandet nemlig etableres sig som et af verdens mest eftertragtede.  

En lille hvid løgn erobrede USA

Ian Hunter overtog ejerskabet af destilleriet fra sin onkel – en efterkommer af Johston. Det var ham, der for alvor fik spredt Laphroaig rundt i verden som konfetti. Skandinavien, Latinamerika, Europa og Canada fik øjnene op for den skotske gyldne trylledrik grundet Hunters marketingmagi. 

Ian fik sågar overbevidst amerikanske toldmyndigheder om, at Laphroaigs havde medicinske egenskaber. Det resulteret i grønt lys til lovlig eksport til de forenede stater.    

Familieforetagenet i magtfulde hænder 

Johnston-brødrende plantede det succesfulde frø, som skulle vokse sig til tørverøget single malt whisky, der i dag karakteriseres som en af verdens mest smagfulde. I generationer blev produktionen overleveret til familiemedlemmer med sans detaljen i produktionen og med et skærpet syn for markedsføring.  

I dag er Laphroiag ejet af  Suntory, der i dag også står bag blandt andre Macallan, Hibiki, Bowmore, Yamazaki og mange flere. Suntory er uden tvivl en af verdens største spiritusproducenter.  

Det betyder, at der er et stort maskineri bag brandingen og distribueringen af Laphroiagh. 

28 YO Laphroaig 2018 - limited edition release 28 YO Laphroaig 2018 - limited edition release

Stigende efterspørgsel på whisky regulerer prisen

Whisky er et passionsdrevet aktiv, og stigende interesse og efterspørgsel på især de ældste og bedste whiskyer. Det betyder, at udbuddet svinder ind, da produktionen ikke kan ekspanderes fra den ene dag til den anden.   

For at modsvare denne udvikling, har vi set prisstigninger på whisky, hvilket har gjort den til den stærkeste alternative aktivklasse.  

Skotsk potentiale i giganternes fort

Laphroaig har for længst fastslået, at de er blandt verdens bedste producenter af whisky. Der er dog uforudsigelige ting, der kan have betydning for en ellers lovende vækstrejse, og det så vi med straftolden der blev pålagt på import af skots whisky til USA, som et resultat af handelskrigen mellem den amerikanske Trump-administration og EU. Denne betød, at eksporten af whisky til USA faldt med 32 % i løbet af 2020.   

Heldigvis har et præsidentskifte betydet, at straftolden er suspenderet, så verdens største marked for whisky nu igen kan importere kvalitetswhisky fra Skotland og i særdeleshed Laphroaig.  

USA er en kæmpe aftager af whisky, men faktisk kan det også betale sig at kaste et blik på de kinesiske whiskytakter. I 2020 placerede Kina sig i top-10 over verdens største eksportmarkeder for skotsk whisky med en imponerende stigning på 20 %.  

Eksporten af skotsk kvalitetswhisky er vokset fra 10 mio. GBP i begyndelse af 2000’erne til 100 mio. GBP i 2020. Selvom tallene hurtigt drukner i det enorme kinesiske spiritusmarked, understreger det alligevel et sublimt potentiale for whisky.   

Sådan performer porteføljer med whisky

Mange af investorerne hos RareWine Invest vælger at have whisky repræsenteret i deres portefølje. Tager vi et blik på, hvordan whisky fra Islay performer i porteføljer hos os, ser vi en gennemsnitlig stigning på 18,5 % siden april 2020.   

Ifølge den årlige ”The Wealth Report” for 2021 af ejendomsselskabet og konsulenthuset Frank Knight, er kategorien ”Rare Whisky” steget med 478 % som på blot 10 år. Dette giver et gennemsnitligt årligt afkast på 19 %.   

Hertil præsenterer Liv-ex ligeledes, at handelen med whisky i 2020 er mere end fordoblet i forhold til 2019. Dette med en tilsvarende stigning i antallet af købere, som har nået et historisk højt niveau i år til dato. 

Der er med andre ord for alvor gang i handlen, og det er næppe for sjov, at whisky betegnes som flydende solskin. Whisky viser muskelstyrke som investeringskategori.  

RareWine Invest mener

Det er slet ikke hver dag, inversteringsargumenterne snubler over hinanden. Men det gør de faktisk her. Et er, at kvalitetswhisky er eftertragtet verden over – noget andet er, at prisen på denne 28 YO 2018 Laphroaig lige nu er uhørt god.  

Procentsatserne og favorable prisstigninger taler deres klare sprog, og viser os, at whisky som investeringsegnet aktiv har gigantisk potentiale.  

Her kan du få fingrende i en whisky fra et historisk destilleri. Og det er ingen hemmelighed, at vi har store forventninger til Laphroaig, der med denne 28 YO 2018-release befinder sig i et attraktivt optimum mellem en særdeles attraktiv prissætning, sammenlignet med øvrige skotske whiskyer i dette kult-segment, og et stærkt, historisk brand med stærk tradition for sublim, skotsk single malt whisky. 

Invester nu, og udnyt den særligt attraktive pris.  

Invester i 28 YO Laphroaig

Kontakt os via kontaktformularen nederst på siden, hvis du vil høre mere om dine muligheder for investering, eller bestil vinene direkte igennem formularen.

DESTILLERINGWHISKYVOLPAKNINGPRIS/FL.*
2018Laphroaig 28 YO700OC6/GB1€ 425
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Mindste ordrestørrelse € 2.500. Forudsætter en samlet portefølje på min. € 10.000 (75.000 kr.). Prisen på disse flasker kan have ændret sig siden udgivelsen af denne artikel. Der tages forbehold for fejl.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.