Investeringstips - Bourgogne - 27. oktober 2022

2017 Comte de Vogue: En Bourgogneinstitution viser stabile, solide og driftssikre takter

De seneste årgange i Bourgogne har set stadigt mindre mængder, hvilket blot gør de eksisterende mængder endnu mere værdifulde. Invester i Bonnes-Mares Grand Cru.

Bourgogne grand cru er på programmet, og der er meget, der tyder på, at besøgene bliver færre og færre. De seneste årgange har set stadigt mindre udbytte, og selvom mange kræfter sættes ind i kampen mod udfordringen, skal verden vænne sig til et Bourgogne med større udsving.

Her har du mulighed for at investere i 2017 Comte de Vogue Bonnes-Mares, der med rette kan betegnes som et både driftssikkert og stabilt godstog, der har performet solidt. Spørgsmålet er dermed ikke, om fremtidens vinelskere ønsker Comte de Vogue, men nærmere hvad de overhovedet kan få af Vogue og bourgognevin generelt. Læs meget mere om potentialet herunder.

Comte de Vogue: Greven med de mageløse jordbesiddelser

Domaine Comte de Vogue er et af de mest prominente domæner i Bourgogne. I 1450 byggede Jean Moisson den oprindelige bygning, der skulle huse, det der senere kom til at hedde Domanie Comte de Vogue, og dermed begyndte fortællingen om et domæne, der siden begyndelsen har fulgt familiens kvinder generation efter generation. Det var først i 1766, hvor Cathrine Bouhier giftede sig med generalen Cecrice-Melchior de Vogue, at den feminine tronfølge blev ændret.

Domænets eksistens ekstenderer således 500 år, og selv i Bourgogne er det et helt unikt syn.

Den franske revolution fratog adelens titler og ejendomme, men det lykkedes familien at bibeholde deres værdifulde domæne i Bourgogne. Selvom familiehistorien i sig selv er sentionel, var det først da Comte (grebe) Georges de Vogues overtog domænet i 1925, at startskuddet til succes for alvor lød. Med ham fulgte nemlig hans datter Elisabeth, og hun indførte en naturbaseret vinfilosofi og ansatte en ny vinmager til.

Ydermere rettede hun fokus mod både salg og marketing. Hendes gode håndværk, sublime forretningssans og mageløse jordbesiddelser smeltede sammen til verdensomspændende succes. 

I dag har Elisabeths døtre fortjent overtaget roret, og de styrer domænet med samme kvalitetsrige, milde og yderst professionelle hånd, som Elisabeth gjorde.

De mageløse jordbesiddelser tæller 1,8 hektar på premier cru-marken Chambolle-Musigny, 7,25 hektar på grand cru-marken Musigny og 2,75 hektar på Bonnes-Mares grand cru, som nærværende investeringstip omhandler.

Bonnes-Mares er en af de mest fragmenterede grand cru-marker i Bourgogne, og det skyldes i høj grad den franske arvelovgivning, der dikterer, at jorden skal deles ligeligt mellem efterkommere. Derfor er der mange beboere på de i alt 15 hektar. Beboere der blandt andet tæller prominente producenter som Domaine Geroge Comte de Vogue, Joseph Drouhin, Domaine Dujac, domaine d'auvenay (Leroy) og Domaine G. Roumier. 

Med 2,7 hektar må Vogue maksimalt producere 12.600 flasker pr. årgang, men langt de fleste Bourgogne-producenter prioriterer kvalitet over kvantitet. Uanset hvad, er 12.600 flasker pr årgang en meget begrænset mængde, hvilket passer perfekt ind i et Bourgognenarrativ, hvor mængder ingenlunde kan tilfredsstille efterspørgslen.

Invester i 2017 Comte de Vogue Bonnes-Mares

2017 Comte de Vogue Bonnes-Mares: Efterfølger til superårgange

Årgang 2017 i Bourgogne er en både fornuftig og middelmådig årgang, som kom i kølvandet på to helt unikke årgange – navnlig årgang 2015 og 2016. Årgang 2016 var endda præget af en markant lavere samlet produktion grundet forårsfrost. Der har været massiv rift om de tilgængelige mængder i både årgang 2015 og 2016, hvorfor årgang 2017 var mere end kærkommen – Spørgsmålet er blot, om mængderne her har kunnet slukke tørsten.

Ovenstående scenarie stemmer fint overnes med de scores, der er frigivet på 2015, 2016 og 2017 Comte de Vogue Bonnes-Mares. På tværs af Burghound, Wine Advocate og Vinous har årgang 2015 fået 94,7 point, 2016 har fået 94,3 point og denne årgang 2017 har fået 92,7 point.

Det betyder dermed, at årgang 2017 har været en årgang, der har været tilgængelig ovenpå to super-årgange, der ovenikøbet har været decimeret. 2017 var i dette selskab ikke den bedste, men det afspejler prisen også. Den ubekendte faktor er konsumet – hvor meget 2017 Comte de Vogue er der egentlig tilbage?

Et solidt godstog med underspillet potentiale

Vogues Bonnes-Mares er lidt en sjov størrelse. Det er hverken den bedste, dyreste eller mest sjældne. Den gemmer sig faktisk en smule i mængden, men har alligevel karakter af en godstog – stabilt, driftsikkert, og har over de seneste år performet solidt.

Kigger vi på de årgange, der kvalitetsmæssigt er mest sammenlignelige med årgang 2017, ser udviklingen således ud:

Udvikling i den gennemsnitlige udbudspris ifølge wine-searcher.com siden frigivelse (point – gennemsnit af BH, WA og VI):

  • Årgang 2014 (93,0p): +8,3 % i gennemsnitligt årligt afkast siden marts 2016
  • Årgang 2013 (93,0p): +6,8 % i gennemsnitligt årligt afkast siden marts 2015
  • Årgang 2011 (92,7p): +6,6 % i gennemsnitligt årligt afkast siden marts 2013

Den erfarne investor vil måske nikke genkendende til, at et stabilt afkast på +7 % om året til lav risiko, ikke er værst, men faktisk har disse tre eksempler underperformet markedet. Liv-ex Burgundy 150-indekset har over de seneste 10 år givet et gennemsnitligt årligt afkast på 12,8 %.

Dette vidner i sig selv om, at der hos Vogue Bonnes-Mares ligger et underspillet og uudnyttet potentiale. Men det der gør det ekstra interessant og som kan blive katalysatoren, der kan få 2017 Bonnes-Mares til at gå fra at have en udsigt som stabil, solid investering til at blive en investering med mere fart i, er udsigterne i Bourgogne.

Ifølge den britiske vinbørs Liv-ex har de seneste årgange i Bourgogne set mindre og mindre udbytte, og årgang 2021 har set det laveste udbytte siden 1981, hvilket skyldes uventet forårsfrost i Bourgogne. Ligesom årgang 2016, som nævnt også var et stort problem, rent udbyttemæssigt. Trods opmærksomhed på problemet fra BIVB (Brancheorganisation, der repræsenterer, forsvarer og promoverer vine fra Bourgogneregionen), synes de allokerede ressourcer til at løse problemstillingen med klimaforandringerne (Budgettet øges fra 1 mio. EUR til 3 mio. EUR i 2025) på ingen måde at være nok. Det tyder dermed på, at verden skal vænne sig til større udsving i udbuddet af bourgognevin, særligt til den negative, hvilket i sagens natur vil gøre eksisterende mængder endnu mere værdifulde.

Invester i 2017 Comte de Vogue Bonnes-Mares

RareWine Invest mener

Det er et faktum, at Comte de Vogue er en prominent producent i Bourgogne, og det er selvfølgelig i sig selv en massiv kvalitetsmarkør, når det kommer til vininvestering. Her er det tilmed tale om grand cru, der i dette tilfælde maksimalt må være produceret 12.600 flasker af. Dog kan der stilles stort spørgsmålstegn ved, hvor mange flasker, der er tilbage i markedet, da årgang 2017 kom som en tilgængelig opfølger på en decimeret og i øvrigt dyr årgang 2016. Faktum er, at der selvfølgelig ikke er det samme antal, som ved frigivelse.

Læg hertil, at Comte de Vogue har performet solidt og har karakter af et driftisikkert og stabilt godstog.

Men dette er én ting. Det handler i høj grad om, den fremtidige tilgængelighed af den gode Bourgogne, og hvorvidt man kan få fat i Comte de Vogue Bonnes-Mares eller ej. Bourgogne-produktionen har været faldende, efterspørgslen det modsatte og intet tyder på, dette ændrer sig.

Dette er din mulighed for at sikre dig investering i netop det, der tyder på at blive en endnu større mangelvare i fremtiden.  

Invester i 2017 Comte de Vogue Bonnes-Mares

Kontakt os via kontaktformularen nederst på siden, hvis du vil høre mere om dine muligheder for investering, eller bestil vinene direkte igennem formularen.

ÅRGANGVINVOLPAKNINGPRIS/FL.*
2017Comte de Vogue Bonnes-Mares750OWC6/12€ 525
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Mindste ordrestørrelse € 2.500. Forudsætter en samlet portefølje på min. € 10.000 (75.000 kr.). Prisen på disse vine kan have ændret sig siden udgivelsen af denne artikel. Der tages forbehold for fejl.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.