Investeringstips - Bourgogne - 15. december 2022

Hvid grand cru-investering: Luksusgigant satser på Bouchard

Top-hvidvin kommer fra Bourgogne. Basta. Og tror du på fremtiden for dem, kan du gøre som fransk luksusgigant og investere i Bouchard og Corton-Charlemagne

Bouchard: Ikke den typiske bourgogne-producent

Bourgogne-historie er generelt rig og lang, men alligevel stikker nogle rødder bare dybere end andre. En af de ældste er historien om Bouchard Pere & Fils (Bouchard & Sønner), der går helt tilbage til 1731, hvor Michel Bouchard lagde fundamentet for, hvad der skulle blive en af Cote d’Ors største vinmarks-ejere.

Mens der historisk set ikke har været lige så mange midler i omløb i Bourgogne, som eksempelvis Bordeaux og Champagne, ses det ofte, selv i dag, at bourgogneproducenterne arbejder under og hører til under beskedne og ydmyge kår. Bouchard derimod huserede på Chateau de Beaune – et royalt 1600-tals-fort, som Bouchard har besiddet siden 1820. Kældrene under slottet giver Bouchard optimale betingelser for lagring af vin, og de er desuden berømte for en enestående samling af op imod 2.000 flasker vin fra 1800-tallet, inklusiv en Meursault ”Charmes” fra 1846!

I næsten 270 år var Bouchard Pere & Fils på familiehænder, indtil Henriot-familien i 1995 købte virksomheden. Hvis navnet Henriot ringer en klokke, er det med god grund. Henriot har nemlig i mere end to århundrede groet og produceret champagne, og det er et af de ganske få champagnehuse, der i hele perioden har været uafhængigt og familieejet – indtil for ganske nyligt.

Bouchard indgår dermed i et dynasti under Maisons & Domaines Henriot, der tæller Champagne Henriot, Bouchard Pere & Fils, Domaine William Fevre (største grand cru-jordbesidder i Chablis) og Beaux Freres (amerikansk vinproducent lokaliseret i Oregon).

Bouchard kan dermed ikke betegnes som den typiske bourgogneproducent fra ydmyge kår. En enestående arv er opbygget gennem århundrede, indtil den i forvejen stærke producent fik forstærkning fra Henriot, der blandt andet resulterede i et helt nyt vineri i 2005.

Bouchard er dermed på alle måder en stor spiller, der producerer både billigere vin og topvin fra eksempelvis Corton-Charlemagne og Montrachet. De har kapacitet og vilje til at lykkedes med at præsentere og markedsføre gode produkter.

Luksusmastodont overtager aktiemajoritet i Henriot

I september kom det frem, at den franske kapitalfond og luksusmastodont Artémis overtog aktiemajoriteten i netop Maisons & Domaines Henriot og kunne dermed tilføje Henriot, Bouchard og Fevre til en portefølje blandt andet bestående af Chateau Latour og Clos de Tart.

Arv og sjæl forventes sikret, da Gilles de Larouziére (medlem af Henriot-familien og tidligere CEO for gruppen) skal bistå styringen af produktionen på tværs af de forskellige huse og domæner.

Med andre ord forventes alt at fortsætte i samme gode spor blot med tilføjelse af kapital og know-how fra Artémis. At Artémis laver dette opkøb kan kun skyldes én ting og have ét formål: Artémis ser vækst- og udviklingspotentiale i Henriot og herunder Bouchard med det formål at hæve profit og holde aktionærer glade. En bølge, du som vininvestor har mulighed for at ride med på.

Bouchard-Corton-Charlemagne-800x600.jpg

Produktion af verdens bedste hvidvine

Der er generel konsensus om, at der stort set kun produceres god (læs; det bedste) hvidvin i Bourgogne. Naturligvis produceres der masser af hvidvin i hele verden, men taler vi fine & rare-segmentet, findes der stort set udelukkende bourgogne blandt de bedste. Bordeaux er ikke just kendt for hvidvin. Italien er heller ikke. Napas Screaming Eagle laver en nærmest uopdrivelig sauvignon blanc. Og så er det nærmest også det (lidt sat på spidsen). Der findes meget ok hvidvin i verden, men det bedste – det kommer fra Bourgogne.

Samtidig er det bedste også i yderst begrænset produktion. Der produceres årligt 1,5-2 millioner flasker grand cru-vin i Bourgogne (hvilket er forsvindende lidt i kontrast til de cirka 100 millioner flasker, der produceres i Bourgogne i alt, eller 3,3 milliarder flasker fra hele Frankrig). Størstedelen af de 1,5-2 millioner er rød, og derfor er den mindste andel selvfølgelig hvid.

Af dette producerer Bouchard Corton-Charlemagne fra et 3,65 ha parcel, der maximalt MÅ give 23.360 flasker pr. årgang. Der er altså her tale om et efterspurgt produkt i ekstremt begrænset udbud.

De største hvidvins-brands

Blandt de bedste producenter af hvid bourgogne og således hvidvin generelt kommer man ikke udenom Domaine Leflaive, Domaine Raveneau, Domaine Coche-Dury og Domaine d’Auvennay etc., men skal arnestederne for de bedste også udpeges, er der to appellationer i spil: Montrachet og Corton-Charlemange.

Du har her mulighed for at investere i Corton-Charlemagne fra Bouchard, der sammen med navne som Coche-Dury, Drouhin, Leroy og Roumier bidrager til at holde ét af verdens to største hvidvinsbrands i hævd.

Bouchard ligger prismæssigt i et mellemsegment med eksempelvis Drouhin og Faiveley, hvor deres Corton-Charlemagne i årgang 2017, 2018 og 2019 koster i omegnen € 165-200 pr. flaske*.

Øverst i hierarkiet finder vi Coche-Dury og Leroy. Coche-Durys Corton-Charlemagne koster over € 6.000 pr. flaske*, mens en tilsvarende fra Leroy nemt koster det dobbelte.

Dette er et vidnesbyrd om, at potentialet blandt de store hvide bourgogner er stort, og priserne synes uden loft præcis som ved deres røde sidestykker.

*Uden told, moms og afgift, i hele kasser og perfekt stand

Invester uanfægtet af årgang

Over de seneste 10 frigivne årgange af Bouchards Corton-Charlemagne har der været et stabilt højt niveau, tangerende til let stigende, som tendenslinjen herunder vidner om.

Vi har skaffet en lille mængde af henholdsvis årgang 2016, 2017, 2018 og 2019, der differentierer lidt i den gennemsnitlige pointgivning, hvilket ligeledes afspejles i prisen. Den svageste årgang, kompenseres med en lavere pris.

Bouchard Pere et Fils Corton Charlemagne_rigtig.png

Pointen med ovenstående er simpel: Anbefalingen består ikke i en specifik årgang af Bouchards Corton-Charlemagne. Det er nærmere en anbefaling af Bouchard som en del af den hvide bourgogne-case.

Som nævnt produceres hvid grand cru fra Bourgogne i mindre skala, end rød. Samtidig har hvid bourgogne i de senere år haft nogle spektakulære årgange, der bidrager positivt til den samlede case:

Årgang 2019 var en stor årgang i Bourgogne for hvid såvel som rød. 2020 spås på niveau med 2014 og 2017, der generelt betragtes som topårgange for hvid bourgogne (som når man taler 2015 for de røde). 2021 var udfordrende, som vi tidligere har behandlet i denne artikel. Frost og hagl har reduceret udbyttet kraftigt (50-80 % i nogle områder) med det resultat, at nogle producenter har planer om slet ikke at frigive nogle premier- og grand crus vine fra årgangen. Med andre ord har det overordnede udbud været faldende, mens kvaliteten er god. Dette er selvsagt et attraktivt miljø for investering i netop hvid bourgogne.

Bouchard-Corton-Charlemagne-920x1100.jpg

+11 % i gennemsnitligt årligt afkast

Liv-ex validerer investeringspotentialet med fine afkast på Bouchards Corton-Charlemagne. De seneste 10 årgange*, der har været på markedet i minimum fem år, har over de seneste fem år i gennemsnit givet et afkast på 69,4 %, svarende til 11,1 % om året. Det interessante her er, at kvaliteten på vinene fra før 2010 overordnet set ikke står måls med dem efter, mens Wine Advocate heller ikke har vurderet dem lige systematisk. På trods af dette har disse vine alligevel præsteret flot rent afkastmæssigt. Hvad der kan være endnu mere interessant er, at de hvide bourgogner i det brede perspektiv ikke har set samme eksplosive prisstigninger, som deres røde sidestykker. Prisstigningerne på eksempelvis Bouchards Corton-Charlemagne har været af mere lineære karakter.

*2006-2015

RareWine Invest mener

De investeringsegnede røde bourgognevine er i udgangspunkt sjældne, men er farven i stedet hvid, er dette endnu mere udpræget.

Verdens bedste hvidvine kommer fra Bourgogne, efterspørgslen er stødt stigende, mens produktionen er endnu mere sparsom end på den bedste rødvin.

Bouchard Pere & Fils er en producent, der evner stor drift med vin i alle klassifikationer, hvor kronjuvelerne uden tvivl er Montrachet og Corton-Charlemagne. Her har du mulighed for at investere i tre nye årgange af Corton-Charlemagne Grand Cru, der kvalitet- og brandmæssigt hører til i toppen af Bourgognes hierarki – og dermed verdens vinhieraki.

Grundlæggende set er alle forudsætningerne for en klassisk bourgogne-investeringscase opfyldt, men Bouchard leverer mere end det. Henriot agerede i første omgang løfteraket, men Artémis’ overtagelse af Henriot-dynastiet har skabt endnu mere lukrative udsigter for Bouchard.

Tror du på investering i hvidvin, Bourgogne og grand cru, og tror du på, at Artémis har til formål at profitmaksimere, så er Bouchards Corton-Charlemagne en optimal investering for dig.

Invester i Bouchard Pere & Fils Corton-Charlemagne Blanc

Kontakt os via kontaktformularen nederst på siden, hvis du vil høre mere om dine muligheder for investering, eller bestil vinene direkte igennem formularen.

ÅRGANGVINVOLPAKNINGPRIS/FL.*
2016Bouchard Pere & Fils Corton-Charlemagne Blanc750OC6€ 175
2017Bouchard Pere & Fils Corton-Charlemagne Blanc750OC6€ 175
2018Bouchard Pere & Fils Corton-Charlemagne Blanc750OC6€ 165
2019Bouchard Pere & Fils Corton-Charlemagne Blanc750OC6€ 175
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Mindste ordrestørrelse € 2.500. Forudsætter en samlet portefølje på min. € 10.000 (75.000 kr.). Prisen på disse vine kan have ændret sig siden udgivelsen af denne artikel. Der tages forbehold for fejl.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.